X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 5 od 5
Preostalo vremena: 00:49:21
Akcija traje do 12:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ekonomija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Ekonomska analiza: Je li Kina zaista u tako ozbiljnim problemima kao što se tvrdi? I hoće li završiti u deflaciji, čudnoj situaciji potpuno obrnutoj našoj

Pojavio se novi konsenzus među mnogim ekonomistima, novinarima i drugim analitičarima u vezi s trenutnim usporavanjem kineskog gospodarstva. Njihova tvrdnja je da posrnuća Kine u proljeće 2023. najavljuju mnogo ozbiljniji dugoročni problem koji proizlazi iz pogrešnog, kontroliranog od strane Komunističke partije, kreiranja politike kao odgovor na COVID i njegove posljedice, s vjerojatnim negativnim posljedicama za globalno gospodarstvo.

Upad u strateške nacionalne interese: Kako je Saudijska Arabija postala većinski vlasnik Telefonice, španjolskog nacionalnog teleoperatera i jedne od najvećih telekomunikacijskih kompanija na svijetu

Saudijska Arabija je bogata zemlja, jako bogata zemlja, a svoj novac, koji se uvelike gomila od prodaje nafte, očito moraju negdje uložiti. Zašto ne u vlastitu zemlju? Jer Saudijska Arabija, unatoč velikom bogatstvu s kojim raspolaže, i dalje je zemlja gdje milijuni žive u siromaštvu, u sirotinjskim naseljima, odnosno slumovima oko velikih gradova.

Preuzimanje koje potresa svijet: Švicarska izdvaja 260 milijardi franaka, trećinu svog BDP-a, za proces spašavanja Credit Suissea i integraciju u UBS... pritom se naglavačke okrenula i investicijska paradigma - dioničari sigurni, obvezničari gube

Priča oko posrnule banke Credit Suisse postaje sve intrigantnija te otkriva pozadinske poteze koji će dodatno narušiti već ionako narušeni imidž bankarskog sektora koji se zadnjih dana nalazi u velikim problemima s obje strane Atlantika. Naime, kako otkrivaju upućeni izvori u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, dok je švicarska centralna banka javno tvrdila da je situacija s Credit Suisse stabilna, iza zatvorenih vrata već su trajali intenzivni pregovori po pitanju spašavanja druge najveće banke u Švicarskoj.

Bankarska kriza i nova panika na burzama: Credit Suisse dionice strmoglavile su se nakon objave da ih preuzima UBS grupacija, širi se strah od novih posrnuća, novac bježi u zlato, ali i u Bitcoin

Bankovne dionice i obveznice strmoglavo su pale jutros nakon što je UBS grupa sklopila sporazum za preuzimanje, uz državnu potporu, posrnule banke Credit Suisse Group AG. Dogovor je orkestriran s namjerom vraćanja povjerenja u pogođeni sektor, no, sudeći prema stanju na burzama, povjerenja nema previše.

advance.hr

Jučer SVB, danas Credit Suisse: Počelo je veliko razotkrivanje banaka - gubici bi mogli biti kolosalni, a običnim ljudima prijeti dvostruki udarac bailouta i inflacije

Rusi ruše američke dronove iznad Crnog mora... I to nije udarna vijest dana, a ako nije onda to znači da se nešto još puno opasnije upravo događa u svijetu u kojem živimo. Opasnije od bliskih susreta dvije najveće nuklearne vojne sile koje se trenutačno nalaze u najgorim odnosima još od vremena Hladnog rata?

Upravo je propala Silicon Valley Bank, najveća američka banka još od sloma 2008. godine: Što se dogodilo? Je li ovo početak novog kaosa koji će se osjetiti globalno? Jesu li potezi FED-a uzrok? Zašto pada i kripto-tržište?

SVB Financial Group postala je najveća američka banka koja je propala još od financijske krize 2008. godine. Njezin jučerašnji iznenadni kolaps uzdrmao je globalna tržišta, a kompanije i pojedinci su potencijalno izgubili milijarde USD.

Sve o velikoj Adani Group aferi i padu najbogatijeg čovjeka Azije: Stotine milijardi USD nestaju preko noći - Je li ovo najveća korporativna prevara u povijesti ili najveći udarac "kratke prodaje" moćnog Hindenburga?

Jeste li čuli za Adani Group? Riječ je o jednoj od najvećih kompanija u Indiji - zapravo riječ je o multinacionalnom konglomeratu koji se bavi raznim (unosnim) poslovanjima kao što su upravljanje teretnim lukama, proizvodnja (i transmisija) struje, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, rudarenje, upravljanje zračnim lukama, infrastrukturom za prirodni plin, preradom hrane...

Udarac o plafon koji bi poljuljao svijet: Što je to gornja granica američkog zaduživanja? Može li Amerika bankrotirati i što bi se dogodilo u tom slučaju?

Predsjednik Joe Biden proglasio je jučer republikance zastupnicima stranke "kaosa i katastrofe" te je oštro kritizirao njihovo odbijanje da odobre povećanje gornje granice američkog zaduživanja osim ako se ne postigne dogovor o smanjenju potrošnje. Podsjetimo, riječ je o američkom internom srazu koji se vodi već dugi niz godina.

Kraj