X
ZADNJI DAN VELIKE AKCIJE: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza krize u Islamskoj Republici: Pogled iznutra - Tko je potaknuo prosvjede u Iranu, s kojim ciljem i kakav će biti ishod?

PIŠE:
Objavljeno:

Svjetski mediji bruje o iranskom 'ustanku' ne shvaćajući slojevitost ovih događaja. Kako prosvjedi jačaju pa jenjavaju, svatko pokušava odgonetnuti što se zapravo događa u Islamskoj Republici. Mnogi pokušavaju opisati ove događaje kao ponavljanje prosvjeda iz 2009., ali se to teško može povezati. Prosvjede 2009. pokrenula je srednja klasa u Teheranu, dok su ovdje mahom prosvjednici radničkog staleža u provincijskim gradovima. Ono što se može ipak zaključiti jest da su prosvjedi započeli u Mašhadu, da su potaknuti od strane konzervativnih političara koji su htjeli naštetiti imidžu predsjednika Rohanija na temu gospodarstva. No, nekako su prosvjedi okrenuli u drugu stranu. Jasna poruka cijelome svijetu dolazi iz usta samih prosvjednika – sustav Islamske Republike je ovdje da ostane. Pitanje je samo koji oblik će imati ta država, te kako će konzervativci, umjerenjaci i reformisti iskoristiti ove prosvjede za svoju korist.

Četiri dana nakon početka prosvjeda, predsjednik Hasan Rohani je konačno progovorio o njima na sjednici vlade. Priznao je da Iranci imaju pravo prosvjedovati, ne samo zbog loše gospodarske slike, već i zbog korupcije i netransparentnosti. Međutim, upozorio je kako vlast neće tolerirati nasilje i uništavanje imovine. Ujedno je odbacio Twitter izjave Donalda Trumpa koji podupire prosvjede, podsjetivši da je upravo Trump prije par mjeseci prozvao Iran terorističkom nacijom. Rohani se ujedno zahvalio dužnosnicima i sigurnosnim snagama što se nisu suočili s prosvjednicima nasiljem, čime je poručio kako vojska i policija ne mogu udariti na narod. Takvo što se doista ne može očekivati, jer bi to bila snažna ironija povijesti, s obzirom da je šahova strahovlada koristila vojsku i policiju te brutalno nasilje na ulicama, zbog čega je naposljetku i došlo do Islamske revolucije 1979. godine. Poginulih ima, ali se radi ponajviše o smrtnim slučajevima u međusobnim svađama, a među mrtvima i ranjenima je i nekoliko protuprosvjednika.

Šestog dana prosvjeda oglasio se i iranski Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei. Rekao je kako neprijatelji Islamske Republike koriste prosvjede za borbu protiv vlasti, koristeći novac, oružje, političke i sigurnosne mjere, sve za stvaranje problema u zemlji. Tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost (tijelo kojim upravlja predsjednik) Ali Šamhani je ocijenio kako su domaći problemi doista doveli do ovih prosvjeda, ali da su se i strane sile umiješale u domaću politiku, posebice Saudijska Arabija, Izrael, Sjedinjene Države i Velika Britanija. Šamhani tvrdi kako ove zemlje pokušavaju urušiti naciju iznutra te da 27 posto hashtagova u odnosu na iranske prosvjede dolaze iz Saudijske Arabije.

Konzervativna frakcija iranske politike potaknula je isprva prosvjede. Član Vijeća stručnjaka, moćnog političkog tijela koje nadzire rad Vrhovnog vođe, Ahmad Tavakoli rekao je kako su ulični prosvjedi bili 'očekivani' uslijed gospodarske politike vlade. Tavakoli je usporedio Rohanijeve s politikama pokojnog Hašemi-Rafsandžanija za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata u devedesetima, proglasivši ih neoliberalnim ekonomskim mjerama koje streme rušenju sustava subvencija, popularnog među narodom. Bivši konzervativni zastupnik Hamid Rasaei iz Mašhada čak je optužio medije što ne prenose prosvjede protiv Rohanija, a Mehdi Mohamadi (bivši savjetnik Saida Džalilija, konzervativnog predsjedničkog kandidata) piše kako su prosvjedi povedeni zbog ekonomskih poteškoća i pravo su naroda. Konzervativni analitičar Vahid Jaminpur poziva vladu ne da stiša prosvjede, već da potakne ministre na promišljanje o poboljšanju gospodarske slike.

Doista se čini da su prosvjedi započeti u Mašhadu, s konzervativnom potporom. Rohanijev potpredsjednik Ešak Džahangiri ih je optužio za pokretanje nemira, te upozorio kako oni koji su ih započeli neće biti ujedno i koji će ih završiti. Neovisni konzervativni analitičar Amir Mohebian je u pravu kada kaže da su prosvjedi započeti u drugom najvećem iranskom gradu Mašhadu pokrenuti uz pomoć protivnika vlade, ali nisu očekivali kako se prosvjedi dobiti svoju logiku i neovisan pokret koristeći popularnu aplikaciju Telegram, koju koristi oko 40 milijuna ljudi u Iranu. Konzervativni mediji su u samo nekoliko dana naglo promijenili ploču i umjesto poticanja prosvjeda protiv Rohanija, počeli su pisati o dramatičnim nasilnicima i međunarodnim urotama.

Na Telegramu se prosvjedi organiziraju i koordiniraju putem kanala Amad News, kojim navodno upravlja novinar u egzilu Roholah Zam, sin višeg reformističkog duhovnika koji je pobjegao iz zemlje zbog navodnih poveznica sa stranim obavještajnim agencijama. Krajem prošle godine, ministar informacijske tehnologije i komunikacija Mohamad Džahromi zatražio je od osnivača Telegrama Pavela Durova da zatvori Amad News, što je ovaj i učinio, ali odmah potom se organizacija preselila na druge servise, uključujući Twitter. I dok metode mobilizacije postaju jasne, još nije poznato koja osoba ili skupina vodi prosvjede, za razliku od 2009. No, prosvjednici sami nisu ujedinjeni u svojim apelima. Slogani polaze od kritika visokih cijena do rušenja Islamske Republike. Većinom se radi o mladima, generacijama rođenima u devedesetima koje ne poznaju teža ograničenja, ali zahtijevaju posao i bolji životni standard. Istovremeno se čini kako prosvjednici nemaju nikakav plan niti ideju tko bi mogao preuzeti vodstvo u Islamskoj Republici, što samo po sebi vodi neorganiziranoj radikalnoj buntovnoj skupini koja je u jednom stoljeću potrage za demokracijom u Iranu uvijek imala putanju 'jedan korak naprijed, dva nazad'.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.