X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 1 od 5
Preostalo vremena: 00:04:13
Akcija traje do 17:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Iran razmišlja o zaustavljanju izvoza nafte

PIŠE:
Objavljeno:

Iranski potpredsjednik Mohammad-Reza Rahimi izjavio je za IRNA-u da se razmišlja o zaustavljanju izvoza iranske nafte u budućnosti. "Zaustavljanje izvoza iranske nafte neće nanijeti nikakvu štetu zemlji, niti će spriječiti napredak dok, bez izvoza nafte, naši će se susjedi suočiti s ozbiljnim problemima." Rahimi je ponovio da će bez izvoza nafte Iran naći drugačiji put prema napretku. Konstatirajući da je Iran učinio ogroman progres u gospodarskim, društvenim i kulturnim poljima, Rahimi je rekao da ništa ne može blokirati put Irana prema napretku.

Ovo nije prva izjava ove vrste, prošle godine je iranski ministar nafte Rostam Qasemi nagovijestio: "Ako nastavite dodavati sankcije, zaustavit ćemo naš izvoz nafte prema svijetu." Uvriježeno je mišljenje da je Iran zemlja čije gospodarstvo ovisi o izvozu nafte. Početkom ove godine Qasemi je priznao da je iranski izvoz nafte pao za 40%, no iransko gospodarstvo se prilagođava novim okolnostima tako da državni dužnosnici smatraju da sankcije djeluju pozitivno utoliko, koliko će smanjiti ovisnost iranskog gospodarstva o izvozu nafte i potaknuti veći izvoz robe koja nije povezana s naftom. Potpredsjednik iranskog parlamenta Mohammad Hassan Aboutorabi-Fard istaknuo je pozitivne rezultate sankcija i pritisaka na iransko gospodarstvo i naftni sektor, rekavši da su pritisci i embargo utrli put Iranu da završi svoju ovisnost u prihodima od prodaje nafte. "Naši neprijatelji su nam danas pomogli i uspjeli smo smanjiti iransku ovisnost o prihodima od prodaje nafte u kratkom vremenu što je velik događaj za gospodarstvo zemlje," rekao je Aboutorabi.

"Moramo ići u smjeru smanjenja naftnih primitaka u našem gospodarstvu i povećati druge prihode kao što je ne-naftni izvoz koji sve više raste," izjavio je Ahmadinejad. On je izrazio nadu da će ne-naftni izvoz zajedno s prihodima od tehničkih i inženjerskih usluga porasti za 50% do kraja iranske godine u ožujku. Što se statističkih pokazatelja tiče, iranski ne-naftni izvoz prema ECO (Economic Cooperation Organization – regionalnoj gospodarskoj organizaciji sa sjedištem u Teheranu) porastao je za 17% u masi i 32% u vrijednosti u usporedbi s 2011. godinom. To ipak ne predstavlja Ahmadinejadovih 50%, no pokazatelj obuhvaća samo regionalno tržište.

Naznake dodatnog smanjenja iranskog izvoza nafte

Prema zadnjim izvješćima Indija se sprema u potpunosti zaustaviti uvoz nafte iz Irana. Kao razlog, navode se problemi s osiguranjem indijskih rafinerija za preradu nafte, koje više neće biti pokrivene zbog sankcija Iranu. Riječima direktora rafinerije Mangalore: "Ako pokriće nije dostupno tada će sve indijske rafinerije morati zaustaviti izvoz iz Irana inače će morati preuzeti ogromne rizike." Indija je drugi najveći kupac iranske nafte i na nju otpada oko četvrtine iranskog izvoza u vrijednosti od milijardu dolara mjesečno.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.