X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Velika priča o američkoj transformaciji: Od carstva slobode do imperijalne supersile (I.dio)

PIŠE:
Objavljeno:

Tijekom tzv. "dugog 19. stoljeća" na Starom kontinentu su se stalno odvijali mnogobrojni krvavi ratovi između tadašnjih političkih i vojnih velesila Austro-Ugarske, Pruske, Francuske, Ruskog Carstva i Velike Britanije. S modernog kuta gledišta tadašnji međunarodni odnosi mogli bi se opisati izrazom multipolarni poredak. Tj. postojalo je više europskih sila podjednake jačine koje su nastojale ostvariti dominaciju nad Europom. Istovremeno, s druge strane Atlantika Sjedinjene Američke Države u 19. stoljeću su vodile samo jedan veliki rat. Upravo taj rat bio je Američki građanski rat kojeg je obilježavao izuzetno okrutan i ostrašćen karakter sudionika. Federalni Sjever i Konfederalni Jug nastojali su nametnuti svoje vrednote, a u ratu je poginulo više od 600 000 Amerikanaca.

Kada su u jeku rata upitali načelnika pruskog Glavnog stožera i jednog od najvećih vojnih teoretičara, Helmuta von Moltkea, što misli o operacijama u američkom ratu, odgovorio je: "Nisam zainteresiran za proučavanje kretanja naoružanih rulja". Bila je to podcjenjivačka ocjena jer je u tim borbama bilo operacija nalik na europske ratove. No to mišljenje dobro ocrtava stav Europljana sredinom 19. stoljeća o američkim oružanim snagama i SAD-u u cjelini. Bilo je to hiperpodcjenjivačko gledište. Iako je građanski rat prijetio podjelom i raspadom SAD-a ipak se već tada moglo nazrijeti koliko će biti moćna ta nova Amerika. Osim građanskog rata, SAD je sve do potkraj 19. stoljeća vodio uglavnom samo indijanske ratove i nije imao probleme sa susjedima kao Europljani.

Od samog osnutka Sjedinjenih Država 4. srpnja 1776. pokazalo se da je to država s ogromnim potencijalima koja je imala drukčije ishodište od europskih sila. Od kolonija nastale su trajne zajednice i američke savezne države su postale svjesne svojih prava pa je tako pobjedom u Ratu za neovisnost 1783. stvorena nova nacija na temeljima prosvjetiteljstva: prirodnog i društvenog prava, suvereniteta, jednakosti, narodne vlasti, federalnog uređenja. Ali iznad svega SAD se izdvajao od drugih po širokom obimu sloboda zato se i naziva često u literaturi "carstvo slobode". S vremenom će američka vanjska politika evoluirati i doživjeti drastičnu preobrazbu pa će SAD mnogi danas nazivati "najvećim imperijem svih vremena".

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.