Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Većina izraelskih Židova ne želi aneksiju Zapadne obale, pokazuje istraživanje

Većina Židova, njih 48 posto ne podupire aneksiju Zapadne obale, dok bi njih 38 posto, nešto preko trećine, htjelo da Izrael pripoji teritorije na kojima se nalaze židovska naselja.

Istraživanje o raspoloženju Židova prema Arapima i mogućoj aneksiji Zapadne obale koje je naručila Zaklada Yisraele Goldblum pokazalo je da 69 posto ispitanika ne bi dalo pravo glasa na izborima za Knesset (parlament) Palestincima sa Zapadne obale, kojih ima 2,5 milijuna, u slučaju aneksije tog teritorija pod Palestinskom Samoupravom.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 503 ispitanika, a provela ga je udruga Dijalog u predvečerje Rosh Hashane, koju vodi profesor Camil Fuchs sa Sveučilišta u Tel Avivu.

Trećina anketiranih podupire donošenje zakona kojim bi se zabranilo glasovanje i izraelskim Arapima, koji čine približno četvrtinu od ukupno 7,5 milijuna stanovnika u Državi Izrael, objavio je dnevnik Haaretz.

Premda do formalne aneksije još nije došlo, većina od 58 posto drži kako Izrael već prakticira aparthejd protiv Arapa, a trećina, ili 31 posto ispitanih misli da u Izraelu nema segregacije.

Unutar istraživanja, za koje su pitanja napisali mirovni aktivisti i borci za ljudska prava iz izraelske akademske zajednice, zasebno su obrađivani rezultati unutar pojedinih židovskih zajednica.

Sekularni izraelski Židovi pokazali su visok stupanj snošljivosti: nepune tri četvrtine, 73 posto, ne bi imalo ništa protiv da im djeca sjede u istim učionicama s Arapima, a njih 68 posto ne bi smetalo da žive u istoj zgradi s arapskim susjedima. Polovina sekularnih Židova smatra da Arapi ne bi trebali biti diskriminirani pri zapošljavanju.

Većina od 59 posto sudionika ankete htjela bi povlašten položaj Židova u odnosu na Arape prilikom zapošljavanja u državnoj službi. Polovina, ili 49 posto htjela bi da država općenito bolje tretira židovske državljane u odnosu na arapske, a po 42 posto ne želi živjeti u istoj zgradi s Arapima, niti da im djeca pohađaju isti razred s arapskom djecom.

Tri četvrtine, ili 74 posto ispitanih ispravnim rješenjem smatra odvojene ceste za Židove i Palestince na Zapadnoj obali. Ideja „humanog preseljenja“ nije strana ni Židovima: gotovo svaki drugi, njih 47 posto, htio bi da se dio arapskog stanovništva Izraela „prebaci“ na teritorij Palestinske Samouprave, a 36 posto podupire pripajanje pojedinih izraelskih mjesta naseljenih Arapima u Palestinsku Samoupravu, u zamjenu za zadržavanje pod izraelskom kontrolom nekih židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Ultra-ortodoksni (Haredim) Židovi u čak 83 posto slučajeva izjasnili su se za odvojene ceste na Zapadnoj obali, a 71 posto podupire „prebacivanje“ izraelskih Arapa na područje pod Palestinskom Samoupravom.

Gotovo svi ultra-ortodoksni, njih 95 posto, favoriziraju diskriminaciju Arapa pri primanju u državnu službu, 82 posto podupire privilegiranost Židova u odnosu na Arape, te 70 posto podupire zakonsku zabranu prava glasa izraelskim Arapima.

Ispitanici iz uzorka koji su se deklarirali kao „religiozni“ drugi su po protuarapskom raspoloženju, iza Haredima, dok je skupina „sovjetskih imigranata“ bila najbliže sekularnim ispitanicima po pitanju Palestinaca.

Istraživanje općenito pokazuje kako između jedne trećine i polovine židovskih Izraelaca želi živjeti u državi koja prakticira otvorenu, pa i zakonom reguliranu diskriminaciju protiv arapskih građana. Još više ih podupire aparthejd u slučaju da Izrael jednostrano pripoji Zapadnu obalu.

Nakon obznanjivanja ovih rezultata, u Christian Science Monitoru objavljen je članak u kojem se tvrdi kako je možda došao trenutak da se pojas Gaze odvoji u posebnu državicu, a da se Zapadna obala pripoji Izraelu, umjesto da se inzistira na rješenju koje je bilo polazište dosadašnjih pregovora, uspostave dvije države, Palestine i Izraela.

„U stvarnosti, već praktički imamo jednu državu“, kaže Alon Liel, bivši dugogodišnji izraelski diplomat, koji je sudjelovao u pripremi istraživanja židovskog javnog mišljenja. „Palestinska Samouprava nije neovisna politička tvorevina. Ovisna je o Izraelu u svemu, uključujući i pitanje sigurnosti. Tako da… mnogi Izraelci vide da nema pregovora, nema pritiska vanjskog svijeta za pregovore, na terenu je… zatišje. Zašto onda ne nastaviti tako?“, objašnjava Liel.

Posjet katarskog emira pojasu Gaze pod upravom Hamasa, kojemu je obećao 400 milijuna dolara pomoći, dok je odbio otići na Zapadnu obalu pod vlašću financijski istrošene Palestinske Samouprave koju vodi PLO, znak je da su ta dva dijela palestinskog teritorija postala dva zasebna i potencijalno nepomirljiva entiteta. Premda je Egipat od izbacivanja PLO iz Gaze 2007. godine pokušavao pomiriti dvije frakcije, kao i Katar, ipak je danas Gaza potpuno drukčije mjesto za život negoli Zapadna obala.

Ghassan Khatib, donedavni glasnogovornik Palestinske Samouprave, smatra da je raskol između Fataha i Hamasa nepovratan, dodajući da su čimbenici koji su doveli do raskola još na snazi. To su, kaže Khatib, iranska potpora Hamasu, pokušaji Izraela i SAD da osujete pomirbu, te Hamasove vođe koje „čekaju da se Arapsko proljeće okrene u njihovu korist“, u smislu potpore novih proislamističkih vođa arapskih država.

„Hamas je, otkad su pobijedili, secesionistički pokret – ne samo u smislu pobune protiv vlade Palestinske Samouprave“, tvrdi Yigal Palmor, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova. „Hamas stvara od Gaze secesionistički teritorij i de facto državu koja raskida odnose s palestinskom državom u nastajanju. To je realnost koju se ne može ignorirati“, zaključuje Palmor.

Izraelski Židovi dugo su izbjegavali mogućnost jedinstvene binacionalne države, zbog straha da bi ona, prije ili kasnije, postala većinski arapska, što bi uništilo njihov ideal „židovske i demokratske“ države. No, izbacivanje pojasa Gaze iz buduće zajedničke države omogućilo bi Židovima da zadrže čistu većinu u stanovništvu.

No, kako pokazuje istraživanje, većina Židova u ovom trenutku nije zainteresirana za to da Palestinci u toj zajedničkoj državi dobiju jednaka prava. Osim toga, nitko o svemu ne pita Palestince na Zapadnoj obali. Teško je vjerovati da bi se ikada odrekli prava na samostalnu državu, osobito ako bi ona koja im se nudi kao alternativa – „binacionalni Izrael“ – bila utemeljena na segregaciji Arapa i protupalestinskom aparthejdu.

Izvori:

Haaretz, Christian Science Monitor

Komentari

(12):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  RedStar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:40 | 24.11.2012.
  [youtube.com/watch?v=_ZY8m0cm1oY] "Izraelski Židovi dugo su izbjegavali mogućnost jedinstvene binacionalne države..." istina.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  hint
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:58 | 28.10.2012.
  Pa dobro, ovo ispitivanje pokazuje otprilike pola ludih i đubradi i pola normalnih, to je tako kod svih naroda.

  Ne bi nam naškodila i jedna dublja analiza izraelsko palestinskih odnosa u 20. stoljeću. Nije tu sve baš tako jednoznačno, Palestinci su žrtva mnogih mračnih sila, uključujući neke u svojim redovima, ne samo cionista.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:16 | 27.10.2012.
  @fridrih:
  ukoliko me sjećanje ne vara u tom konkretnom slučaju je bila riječ o osveti za obesčašćenje Judine kćeri, pa je riječ o ratnom lukavstvu; ključniji je tzv. herem, odnosno žrtvovanje cijelih gradova bogovima, na način da je pljačka grada bila apsolutno zabranjena, ali je zato trebalo poklati sve "što mokri uza zid", tj. sve muško, bilo ljude, bilo stoku. jedini ratni plijen takvog herema je žensko roblje, koje se potom prodavalo...
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  fridrih
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:13 | 27.10.2012.
  židovska posla.pogledati u starom zavjetu kako su osvajali tuđe gradove.jedan grad su osvojili tako da su nagovorili muškarce da pređu na židovstvo i da se obrežu.kada su ovi to napravili i nisu bili spremni za borbu nakon obrezivanja sve su ih poklali.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  Bird_of_Pray
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:30 | 27.10.2012.
  ucili zidovi od najboljih...ako im ne zele dati pravo glasa, ako ne zele da budu sa njima, neka ih jednostavno puste da imaju svoju drzavu. iako tu nastaje problem, sta sa zidovima koji su okupirali zapadnu obalu?
  Prikaži cijeli komentar
 6. +2
  Bronko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:56 | 27.10.2012.
  @gmzonit
  Vjerujem kako je daleko veći broj Židova "ok" time da ljude kojima je mozak u Izraelu i drugdje ispran demagogijom i organiziranim medijskim mozgo-silovanjem smatram bolesnima i mislim da im treba pomoći na način da im se prikaže istina. 90% svijeta je "bolesno" i treba im što brže liječenje - prva dijagnoza: baciti TV kroz prozor (pazi da ne rokne nekom na glavu). Drug vario ističe nepravdu, ali budimo fer.. nije pozvao baš na "ubijanje" kako ti veliš.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +1
  gmzonit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:49 | 27.10.2012.
  Vario: izvrsi popis tih 30% Zidova koji su OK, ostatak pobiti ujedinjenim muslimanskim snagama. Halo? Ne mogu vjerovati da to zaista i mislis, npr. iranski muslimani i hriscani koje poznajem cijene Zidove kao castan narod vrijedan postovanja i osudjuju svaki cin nasilja, valjda tako propovijeda Kuran.
  Uostalom, gledajuci sadasnje stanje su sve drzave kvazi-drzave, USA, idem dito danke Deutschland
  Prikaži cijeli komentar
 8. +3
  Majstor Kosta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:49 | 26.10.2012.
  meni se cini ili mi se samo cini da zidovi hoce da idu nazad kuci u Nemacku,Poljsku, Rusiju.. dosta im je ziveti u stalnom strahu i grehu ubijajuci Palestince koji veze nemaju sa stradanjima za vreme ww2 a sad to cine isto njima. neznam, mozda mi se cini a mogu biti u krivu. vreme ce pokazati
  Prikaži cijeli komentar
 9. +8
  vario
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:06 | 26.10.2012.
  Pa sad ti žali židovski narod u kvazidržavi Izraelu, koji je isto kriv za zločine i okupaciju Palestine kao i njihovo vodstvo, što se vidi iz toga da već desetlječima glasaju za desne fašističke stranke, te smatraju Arape nižom vrstom. O da jesu oni naučili iz povjesti puno kako se vrši genocid nad drugim narodom, a one djelove arapskih građana Palestine koje nisu poubijali, njih su protjerali iz Palestine, što u Jordan, a što u Libanon pravo u ruke krščanskih koljača koji su poubijali tisuče Palestinaca u samo 2 dana. Ako postoji pravda, kad tad će se muslimani ujediniti i osloboditi Palestinu od cionističkih žohara koji su dogmizali u nju i silom oružja, ub ojstvima, mučenjima i protjerivanjem autohtonog stanovištva osnovali paradržavu Izrael, te protjerati sve cionističke fašiste i eventulno dopustiti ostanak ovih 30% židova koji nisu fascinirani cionizmom i ksenofobijom prema Palestincima.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +5
  direktor svemira
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:45 | 26.10.2012.
  mnogi židovi ne razumiju povijest...
  Prikaži cijeli komentar
 11. +4
  TomRy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:45 | 26.10.2012.
  Zaista sam godinama živio u uvjerenju kako je Nietsceova ideologija bila inspiracija hitlerovom Trećem Reichu, sada vidim da je Hitler do svojih postavki mogao doći ukoliko je u životu upoznao desetak židova i sa njima razgovarao.
  Treći Reich je neslavno propao u Europi, ali je totalno saživio u državi nebeskog naroda u svoj svojoj formi
  Prikaži cijeli komentar
 12. +10
  Vitruvian
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:41 | 26.10.2012.
  Meni se čini da Izraelci nisu ništa naučili na svojoj prošlosti
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.