X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Uloga Rosnjefta i rusko čekanje na neovisnost Kurdistana

PIŠE:
Objavljeno:

Sve je veća suradnja ruske energetske tvrtke Rosnjeft i Kurdistanske regionalne vlade. Ova velika ruska kompanija najavila je 18. rujna posljednji stadij pregovaranja s vladom autonomne iračke regije o financiranju i izgradnji plinovoda prema Turskoj. Ovaj projekt vrijedan milijardu američkih dolara bio bi glavni izvozni pravac za kurdistanski prirodni plin i preusmjerit će putanju izvoza energije iz iračkog Kurdistana. Naravno, učinci na regionalnu politiku bit će jednako dramatični.

Zemljopis igra veliku ulogu u svakoj odluci iračkog Kurdistana. S obzirom da regija nema izlaska na more, Erbil je ovisan o naftovodima i plinovodima na susjednim teritorijama kako bi izvozila svoje energetske resurse, glavni prihod koji vlada u Erbilu dobiva. Ovisnost o susjedima je ujedno i najveća ranjivost Kurdistana. Naftovod Kirkuk-Ceyhan je, primjerice, glavni transportni put za dostavu kurdistanske nafte u Tursku. Kirkuk je pod upravom iračke središnje vlade, pa ovaj naftovod daje veliku mogućnost federalne kontrole Bagdada nad kurdskim vođama u Erbilu. Među dvjema vlastima postoji već dugogodišnji spor oko doprinosa iračkom federalnom proračunu od prodaje energenata.

Erbil je 2014. zatvorio pedesetogodišnji dogovor oko izvoza nafte i plina s Ankarom, a istovremeno je otvoren poseban ugovor o izgradnji naftovoda iz iračkog Kurdistana u Tursku. Po tom novom dogovoru, Kurdi su svoju ovisnost o iračkoj federalnoj vladi jednostavno zamijenili ovisnošću o Turskoj. I iako je Ankara daleko manje zahtjevna od Bagdada, Turci imaju i dalje veliku moć u Erbilu, određujući kurdistansku razinu izvoza energije i dobivanja zarade. Zapravo, kurdistanska vlada sve svoje financijske transakcije vezane za energiju obavlja preko turske Halkbanke. Osim toga, Turska može zatvoriti kurdistanski pristup naftovodima i plinovodima bez opasnosti po svoju energetsku sigurnost jer Turska uzima samo malen dio kurdske nafte koja prolazi kroz turski teritorij. A iračka vlada zapravo radi isto. Zasad Ankara nije iskoristila svoju prednost kao što je to učinio Bagdad.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.