X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Što je sufizam i kakvu ulogu ima u politici i reformama islamskog svijeta

PIŠE:
Objavljeno:

Gotovo je nevjerojatno da su godinama politički analitičari i znanstvenici ignorirali sufizam kao čimbenik političkog života u muslimanskom svijetu. Uobičajeno su se glavni trendovi u modernoj islamskoj političkoj misli obilježavali kao ortodoksni (tradicionalni), modernistički, reformski i fundamentalistički. Sufiji nisu uzeti u obzir, iako duga povijest islamskog misticizma dokazuje da su često napustili svoju neutralnu ulogu kao nepolitičke i kontemplativne teologije, već da su se aktivno uključivali u političke borbe. Uključivanje u politiku bilo je i individualno i kolektivno, a sufijski redovi su često donosili stavove protiv uobičajenog poretka, nepravde i opresije, ili pak kao potpora vladajućeg režima.

Sufizam je unutarnja ili ezoterna dimenzija islama, iako se slične sastavnice mogu pronaći i u šijizmu. Sufizam je istoznačnica arapskog pojma al-tasavvuf, što je učenje i vježbe u odnosu na put koji vodi izravno Bogu (al-tariqah ila'llah). Prema jednom hadisu, postoji toliko puteva prema Bogu, koliko ima ljudi. Gotovo cijeli sufizam je, s jedne strane, temeljen na al-zikru, načinu meditacije, i djelovanju prema zikru. Zikr je ritmično izgovaranje i ponavljanje Božjih imena. S druge strane, sufizam se temelji na ispoljavanju znanja o realnosti koja priprema ljudska bića za putovanje prema Bogu, priprema um i dušu za zikr, te pronalazi plod svojih težnji u ostvarenom znanju (al-ma'rifah ili irfan).

Prototip sufijskog života je život Proroka Muhameda, a niti jedna skupina u islamskoj povijesti nije voljela Proroka toliko intenzivno i pratila njegove želje i čine. Prototip svih duhovnih uspona i ostvarenja u sufizmu je Prorokovo Noćno putovanje (Mi'raž), mistično putovanje u kojem arhanđeo Gabriel vodi Proroka na krilatom konju Buraku tijekom jedne noći u Jeruzalem i potom na nebo, gdje upoznaje druge proroke i osjeća prisutnost Boga. Sam Prorok je svojim pratiocima prenio neka ezoterična učenja islama. Među njima je prvi bio Ali, koji je poveznica Proroka i gotovo svih inicijalnih sufijskih redova. Od ostalih pratitelja, tu su Abu Bakir i Salman al-Farsi (prvi Iranac koji je prihvatio islam), koji su imali važnu ulogu u ranoj povijesti ovog ezoternog učenja, koje je ime tasavvuf dobilo tek u drugom stoljeću islama. Najvažnija ličnost ove rane generacije bio je veliki patrijarh Basre Hasan al-Basri, koji je imao mnoge studente, a među njima i poznatu sufijsku pjesnikinju iz Basre Rabiju al-Adaviju.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.