X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Slovenija - narod ustaje protiv "bankstera", vlasti sve nervoznije: "Zombiji pjevaju komunističku internacionalu i šire retoriku građanskog rata!"

U predvečer slovenskog državnog praznika Dana samostalnosti i jedinstva, koji se slavi na dan kada se većina građana Slovenije na plebiscitu održanom 1990. godine odlučila za samostalnost, u centru Ljubljane su ponovo održani prosvjedi.
Demonstracije su organizirane usporedo s centralnom državnom proslavom i prisegom novog slovenskog predsjednika države Boruta Pahora, stoga su ih prosvjednici krstili "PROTESTI-VAL", u ime proslave građanskog jedinstva.

Na Facebook stranici je deset službenih organizatora prosvjeda 22. prosinca u pozivu sunarodnjacima da izađ na ulice, napisalo da će na službenoj državnoj proslavi biti "Janez Janša i Borut Pahor", dok će na neslužbenoj biti – zombiji. Jer upravo tako je aktuelni slovenski premijer Janša nazvao one, koji u sve većem broju demonstriraju protiv sve oštrijih rezova njegovog kabineta u socijalne programe, otpuštanje učitelja, ukidanje razreda u školama i smanjenje državnih naknada za školsku ishranu djece, koja u školama sve češće – gladuju.

Ocjenu protesta u Ljubljani i Mariboru izrazila je putem Twittera i najveća vladina stranka, SDS koju vodi Janez Janša. "Komunistička internacionala, retorika građanskog rata, totalitarni simboli? To je ustanak zombija, a ne ustanak naroda! Svi novinari, koji današnje proteste nazivaju 'ustanak naroda', sprdaju se iz zdravog razuma i 95,5 posto birača," piše na Twiter profilu stranke SDS.
Odgovor na Janšine uvrede je bio jednostavan: prosvjednici su došli ispred slovenskog parlamenta obučeni kao "zombiji", palili maske sa likovima političara, vikali "Janša u zatvor!" i uz to izviždali novog slovenskog predsjednika Boruta Pahora, koji se poslije prisege u parlamentu suviše približio ogradi i policajcima, koji ga odvajali od prosvjednika. Ministar obrane je uz to primjetio da vojnicima nije mjesto na demonstracijama, što ukazuje na nervozu i vlasti naročito otkako su uoči prosvjeda vođe policijskog sindikata vladi prenijele pitanje iz baze, "zar misli da će je braniti od prosvjednika, pošto je najavila da će plaće već u siječnju kasniti".

Twitter profil stranke SDS je posljednjih dana naročito aktivan, pa su stranački prvaci komentirali i posljednje prosvjede u Ljubljani, kada se u centru prijestolnice okupilo preko 10.000 ljudi, koji su demonstrirali protiv odluka Janšine vlade. "Samo jedan jedini poslanik SDS-a dobio je na izborima podršku većeg broja ljudi nego što je bilo onih, koji su se okupili na takozvanom sveslovenskom ustanku naroda", tvrde prvaci SDS i upozoravaju da su "pobijedili" prilikom glasanja u parlamentu, jer većinska koalicija sastavlja vladu.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.