Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Sergej Lavrov: "Moskva će u UNVS-u blokirati svaki prijedlog uporabe sile protiv Irana, nećemo dopustiti da se ponovi Libija"

Rusija poručuje kako će blokirati svaku rezoluciju UN Vijeća Sigurnosti koja bi se na bilo koji način mogla interpretirati kao odobrenje vojnog angažmana protiv Irana, istaknuo je u razgovoru za medije ovog utorka ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Konkretno je istaknuo kako se ne smije ponoviti "libijski scenarij". Komentar Lavrova dolazi u vrijeme žestokih sukoba koji traju u libijskom gradu Bani Walid (vidi: Nakon 20 dana opsade i granatiranja militanti ušli u Bani Walid, pro-vladine skupine spominju "pad grada").

No, jasno je kako se i Rusija danas osjeća djelomično krivom za tragediju koja je snašla Libiju prošle godine. Podsjetimo, 17. ožujka 2011. u UN Vijeću Sigurnosti glasalo se po pitanju Rezolucije 1973 - koju su sastavile Francuska, Velika Britanija i Libanon, uz potporu i blagoslov SAD-a.

Rezolucija je pozivala na "prekid vatre" i "uspostavljanje zona zabrane leta" - mnogi su tada naivno smatrali, navodno i sama Rusija, kako će na temelju ove rezolucije biti zabranjeno polijetanje vojnih zrakoplova, no, zapadne sile interpretirale su dokument na posve drugačiji način i iskoristile ga kao pravnu osnovu za pokretanje vojne agresije u vidu zračnih napada na Libiju. Angažman daleko superiornijih NATO snaga doveo je u višemjesečnom sukobu do poraza libijske vojske, a pukovnik Muammar Gaddafi brutalno je smaknut 20.10.2011. u Bitci za grad Sirte. Nakon smrti Gaddafija vlast je preuzeo pobunjenički NTC i Libijom danas vlada nestabilna vlast u Tripoliju dok militantne skupine i dalje haraju zemljom bez kontrole. Ta činjenica, poznata svima koji detaljno prate prilike u Libiji, nastojala se pod svaku cijenu sakriti od međunarodne javnosti, no, nakon što je 11. rujna ove godine u Bengaziju ubijen američki ambasador Chris Stevens, pravo stanje u Libiji više se ne može sakriti.

Rusija je u nekoliko navrata istaknula da je "prevarena" kada je riječ o Rezoluciji 1973. Naime, Rusija i Kina - dvije stalne članice u UNVS-u - nisu uložile veto na ovu rezoluciju, već su apstinirale od glasanja. Još uvijek se vode žestoke debate u mnogim krugovima po pitanju da li je Rusija zaista bila prevarena ili su jednostavno pustili da Libija bude žrtva NATO agresije. U vrijeme glasanja o rezoluciji na funkciji predsjednika Rusije bio je Dmitry Medvedev, neki i u tom podatku vide razlog zašto je Rusija apstinirala umjesto da je uložila veto kao što sada čini kada je riječ o Siriji.
Druge stalne članice UNSC-a glasale su "ZA", kao i znatan dio rotirajućih članica koje su se tada nalazile u UNSC-u.

Konačan rezultat glasanja 17.3.2011 o Rezoluciji 1973 bio je ovakav:

Država:Stalna članica s pravom veta:Glasala:
Bosna i HercegovinaneZA
KolumbijaneZA
GabonneZA
LibanonneZA
NigerijaneZA
PortugalneZA
Južnoafrička RepublikaneZA
Velika BritanijadaZA
SADdaZA
FrancuskadaZA
Brazilneapstinirali
Kinadaapstinirali
Njemačkaneapstinirali
Indijaneapstinirali
Rusijadaapstinirali

Povodom rezolucije, ruski ambasador pri UN-u, Vitaly Čurkin, istaknuo je kako mnogi detalji "nisu poznati" kada je riječ o tome tko treba provoditi točke same rezolucije. Također je istaknuo kako Rusija poziva obje strane na prekid vatre kako bi se izbjegla stradavanja. No, napomenuo je kako ne smije doći do "nepredvidljivih posljedica" te kako je nužno izbjeći daljnju destabilizaciju regije.
Kada govorimo o Rezoluciji 1973 (kompletan tekst Rezolucije), iz retrospektive, možemo reći kako je došlo upravo do toga - "nepredvidljivih posljedica".
Ostati će otvoreno pitanje - da li je moguće da se rusku i kinesku UN delegaciju tek tako moglo "prevariti"?

U svakom slučaju, situacija koja se desila u Libiji sada ima - i mora imati - snažan utjecaj na rusku vanjsku politiku jer kao stalna članica UNVS imaju direktnu odgovornost pokušati spriječiti buduće konflikte. To se u prvom redu odnosi na Siriju, ali - kako je i istaknuo Sergej Lavrov - i na Iran.

"Kao što nam je libijsko iskustvo, nažalost, pokazalo - vojni scenarij (protiv Irana) je moguć", istaknuo je Lavrov u razgovoru za list Rossiiskaya Gazeta na pitanje novinara da li je moguća vojna operacija Izraela i SAD-a protiv Irana. "Rusija će od sada pristupati ekstremno oprezno kada je riječ o UN Vijeću Sigurnosti. Nećemo više dopustiti ovakve neiskrene interpretacije. Mi ćemo paziti na to da nijedna nova rezolucija ne bude otvorena takvoj interpretaciji kao što je to bio slučaj s Libijom", istaknuo je Lavrov te nadodao po pitanju Irana kako "apsolutno nema dokaza" da je Iran odlučio uključiti vojnu komponentu u svoj nuklearni program.

Izvori:

RIA Novosti | Rossiiskaya Gazeta | UN

Komentari

(20):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:04 | 26.10.2012.
  Dodao bi u produžetku sa novim osvrtom:
  Pre bi rekao da je to pokušaj diskreditovanja RT-a, jer se njihovi izvještaji ne uklapaju u predodređenu matricu formiranja SVIJESTI od strane meinstrim medija sa Zapada gdje svi oni imaju istog pravog gazdu, onog koji garantira na ovaj način shvačenu demokraciju U distribucijI novca POJEDINCU (USPJEŠAN-NEUSPJEŠAN) za određenu proizvodnju duhovnog i materijalnog statusa U određIVANJU pogleda ili ideologije na svijetskOJ RAZINI ILI stvarnostI.
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:53 | 26.10.2012.
  Cicero
  Ne znam nisam siguran, dali ti ili bilo tko drugi treba da vjeruje Amerikancima ili Anglosaksoncima ono što oni govore o stvarnosti u svetu. Nikad, nikad i nikad u smislu slobodne ljudske misli koja ne podrazumijeva prevaru bilo koje vrste ili tipa i iz toga onda svakojake vrste koristoljublja te jednostrane ili monopolizovane njihove istine. Jer do sada nisu pružili ni jedan ubjedljivi argument svoje široke slobode spram planete gdje ljudi kao bića ne postoje sa svim svojim pravima i potrebama, gdje je sva vlast koncentrirana u stjecanju iskljućive moći sa ciljem porobljavanja i uništavanja. Rijetki su i svijetli primjeri koji su čisti s tog koncepta razmišljanja, ali su zato unapred i osuđeni od iste te njihove slobode ili demokracije na nepredvidljive načine, kako nebi bili klica okupljanja progresivnih i s time slobodno mislečih ljudi. Svi smo mi dobri i uspješni samo onda kad slepo vjerujemo nametnutim medijima privatnih interesa koji u suštini isključuju naše potrebe i zahtjeve za ljudskim i dostojanstvenim životom po sopstveno slobodnoj volji.
  Pre bi rekao da je to pokušaj diskreditovanja RT-a, jer se njihovi izvještaji ne uklapaju u predodređenu matricu formiranja meinstrim medija sa zapada gdje svi oni imaju istog pravog gazdu, onog koji garantira na ovaj način shvačenu demokraciju distribucije novca za određenu proizvodnju duhovnog i materijalnog statusa određenog pogleda ili ideologije na svijetsku stvarnost.
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  clock76
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:59 | 26.10.2012.
  Ne mogu da vjerujem da je Bosna i Hercegovina bila ZA hmm veliko Sr..e nek ih je sramota bosna se liska drugim zemljama zica od njih
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  Cicero
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:36 | 25.10.2012.
  Svašta se piše. Možda nešto od toga nudi odgovore. Ili nova pitanja :-)

  educate-yourself.org/cn/russiatodaydisinfomill06sep12.shtml
  "There is much debate in the truth movement as to Russia's role regarding the NWO.
  Vladimir Putin often appears to oppose the NWO. He offers resistance to American wars, promotes Christianity, bans homosexual propaganda and kicked billionaire oligarchs with links the Rothschild's out of the country.
  Indeed, Mikhail Gorbachev supported Putin when he first came to power and brought stability to Russia, but has recently said that Putin is a dictator and should be forced out of the Kremlin. It seems that Putin has overstayed his welcome and the Illuminati want him out.
  On the other hand, Putin could be playing his role. Perhaps the anti-war, anti- liberal and nationalistic Russian stance is an attempt to provide false opposition to elements of the NWO. One purpose of RT could be to define this role to a global audience.
  Whatever the case may be, we shouldn't lose sight of the big picture: despite fallings out and bickering, all these guys are part of the same club. Even the Ayatollah Khomeini of Iran said in a recent speech he wants to form a 'New World Order.'"


  educate-yourself.org/cn/poselmiloitarytakeovercoming08aug...
  "While protests have been conducted, residents say that “outsiders” are infiltrating peaceful demonstrations to stir up violence and ensure local and military police action against them."
  "Independent contractors are being brought to mountainous regions and told to block all entrances into the mountains, by way of caves and other areas where people could possibly “hide out in the hills” during a riot situation under declaration of martial law."
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  che milan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:54 | 25.10.2012.
  [email protected] si u pravu a nije ih bilo nigde i od Avganistana,Iraka, preko Libije a neće ih biti garantujem ni kod Sirije i Irana.Činjenica je da USa voli da ratuje niskim intezitetom i zbog toga se Sirija još uvek drži ali i iscrpljuje i ekonomski i vojno.Iran takodje ekonomski što utiče i na vojsku,a i pored ratobornih izjava ipak se nalazi između čekića i nakovnja.Za to vreme Rusi planiraju spajanje tunelom sa Aljaskom u narednih sedam godina što dve zemlje koje su kao u konfliktu ,uslovno rečeno, ne bi radile.Sve to liči na igranje uloga dobrog i lošeg policajca...
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  Bird_of_Pray
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:31 | 25.10.2012.
  Vitruvian

  i da ne drže allepo nije toliki problem. Trebali bi ovladat graničnim prijelazima i tako prekinuti daljni dovod plaćenika i oružja, a onda na tenane... :)
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  Bird_of_Pray
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:29 | 25.10.2012.
  mile95

  nema razlike, razlika između Jeljcina i Putina je razlika sto ovaj ima vise karizme i manje vodke tamani. Da se opet Srbija napadne Rusi bi stajali po strani. Učimo iz povijesti, kada je god Srbiji trebalo Rusa nikad nije bilo, a i u ratu za nezavisnost 1885, samo im je bio bitan izlazak na bospor i dardanele, Srbija, Bugarska i Grčka su bile samo sredstvo kako lakše doći do tog cilja...
  Prikaži cijeli komentar
 8. +3
  mile95
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:13 | 25.10.2012.
  Mislim da je to bila samo igra, velikih. Znalo se unaprijed, Rusija se uzdržala, NATO napao i nametnuo svoju vlast. Scenarij isti iz 1999. kad je NATO napao bivšu SRJ, Rusija se uzdržala, NATO odradio svoje.

  Da ne zaboravimo da je onda vladao pijani Jelcin
  Prikaži cijeli komentar
 9. -1
  Vitruvian
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:18 | 25.10.2012.
  Čitam sad na Wikipediji o Aleppu i stvari nisu dobre, barem iz perspektivek koju ja gledam. Da li ove izjave znače da je Sirija isto samo na trenutke od pada?
  Prikaži cijeli komentar
 10. +2
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:49 | 25.10.2012.
  "Povodom rezolucije, ruski ambasador pri UN-u, Vitaly Čurkin, istaknuo je kako mnogi detalji "nisu poznati" kada je riječ o tome tko treba provoditi točke same rezolucije."
  Eto cijelog odgovora na situiaciju u Libiji ili točno onog što se događa tamo na terenu. Tamo je na djelu "nečija" dobro odrađena logistika koja se još uvijek dobro implementira. I ja upravo u takvoj nedorećenosti vidim da "bačuška" ili "uspavani zmaj" spavaju sa svojom logistikom na terenu, Gadafijeve Đamahirije. Iliti sad neke ničim čvrsto i konkretno definirane Nove Libijske države.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +4
  goldmann
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:27 | 25.10.2012.
  Mislim da je to bila samo igra, velikih. Znalo se unaprijed, Rusija se uzdržala, NATO napao i nametnuo svoju vlast. Scenarij isti iz 1999. kad je NATO napao bivšu SRJ, Rusija se uzdržala, NATO odradio svoje.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +4
  che milan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:56 | 25.10.2012.
  Pa ovi Ruski predstavnici u UN su do sada x puta ispadali naivni, ili su ovi iz US lukavi ili je neko mnogo tupav.....
  Prikaži cijeli komentar
 13. +1
  Bird_of_Pray
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:53 | 25.10.2012.
  Vitruvian

  prvu "glupost" je napravio kada je rekao zapadu da nakon 2012. kada istekne koncesija nece biti vise nafte za njih...ali i bez tih gluposti mislim da bi ga svejedno napali...
  Prikaži cijeli komentar
 14. +3
  Bird_of_Pray
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:51 | 25.10.2012.
  moš mislit što rusi nisu znali...ko zna kakvi su to dealovi sa amerima i co. napravljeni. Kakogod ja nisam bas nesto odusevljen kada je rusija nekom "saveznik" jer dosada svećina koji su im bili saveznici(a neki i ostali) su osjetili sto znaci NATO bomba...nazalost :(
  Prikaži cijeli komentar
 15. +5
  Vitruvian
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:51 | 25.10.2012.
  Rusija i Kina su znale, one nisu prevarene to mogu pričati naivcima i budalama. Gaddafi nije htio biti ničija marioneta pa je zato i popušio rat ;) A prvu glupost je napravio što se nije okružio odanim ljudima i što mu vojska nije bila stabilna
  Prikaži cijeli komentar
 16. +2
  mile95
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:48 | 25.10.2012.
  Propast će oni jednog dana evo jedan film ali je na engleskom ali je dobar
  youtube.com/watch?v=mII9NZ8MMVM
  Prikaži cijeli komentar
 17. +3
  TuItam
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:34 | 25.10.2012.
  Trebali bi dobiti po nosu, svi koji su glasali ZA rezoluciju 1973 na 17.3.2011.
  Ma i dobiti ce ali do tada vidi koliko naroda izgibe sve zbog ptrokletih cionistickih interesa.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +4
  direktor svemira
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:55 | 25.10.2012.
  otic ce sve u k***c kad-tad
  Prikaži cijeli komentar
 19. +5
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:55 | 25.10.2012.
  A gospodine Lavrov što će te ako na Iran krene u razaranje front islamskih terorističkih desperadosa kao što sada taj front hara Sirijom kao prava uporba vojne sile ???
  A osim toga Iran se dade načeti i rušiti unutrašnjim nezadovljstvom stanovništva pod TERTOM EKONOMSKIH SANKCIJA !
  KAo što vidimo uporaba UN legitimizirane vojne sile nije ni potrebna !
  Kako su zapadne sile i rekle - da će raditi izvan UN Vijeća sigurnosti tako kao što vidimo i rade napajajući svim potrebnim ratnim sredstvima front plaćeničkih terorističkih desperadosa ! I dapače, tako im je čak i lakše jer ne troše svoje vojno ljudstvo !
  Imate li g. Lavrov od toga obrane.
  Goddpodine Lavrov i Iran ima neki ugovor o vojnoj suradnji sa Sirijom radi zajedničke odbarane, pa isto nemože protiv ovakovog terorističkog fronta legalno stupiti u obranu Sirije !
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.