Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Rusija ušla u WTO nakon 18 godina pregovora, EU slavi, neki ipak oprezni

Nakon čak 18 godina čekanja i pregovaranja, Rusija je ušla u WTO (Svjetska trgovinska organizacija). Iz Europske Unije su oduševljeni i pozdravljaju ovaj korak, što nije iznenađenje kada se uzme da je Rusija treći najveći ekonomski partner EU-a. EU članice godišnje izvezu oko 108 milijardi eura u Rusiju, od toga 7 milijardi otpada na automobile i 6 na lijekove.

Nakon 18 godina pregovora, Rusija je postala 156, članica ove srijede - istog dana u organizaciju je primljena i 157. članica, pacifička otočna država Vanuatu.
Kao članica Rusija će sada smanjiti uvozne carine, ograničiti izvozne carine i dati daleko veći pristup europskim kompanijama svojem tržištu - to su samo neke od brojnih mjera na koje se Rusija obvezala pristupajući u WTO.
Korespondent BBC-a, Daniel Sandford, ističe kako će nakon ovog Rusija postati "pristupačnija i predvidljivija kao tržište za strane kompanije".

U načelu isto vrijedi i za Rusiju, koja će od sada imati lakši pristup stranim tržištima, naročito europskom, s kojima je do sada poslovala na temelju pojedinačnih ugovora. No, ostaje pitanje koliko će Rusija uspjeti profitirati i koliko su njene kompanije konkurente kada je riječ o natjecanju s europskim. WTO je odbijao dati članstvo Rusiji sve ove godine ističući loše zakone i korupciju.

"Članstvo u WTO-u nam daje mogućnost da branimo naše interese na civiliziran i legalan način", komentirao je Vladimir Putin. No, članstvo u WTO-u ne vide svi kao pozitivan korak. Mnogi strahuju kako se ruske kompanije neće moći adekvatno nositi sa stranom konkurencijom i kako će sada doći do porasta cijena, inflacije, ali i masovnog otpuštanja radnika. Kritičar ulaska u WTO je i vođa najveće ruske oporbene stranke, Komunističke Partije, Gennady Zyuganov. Ističe kako će se u problemima odmah naći ruski proizvođači zrakoplova, jer već 80% putničkih zrakoplova su iz stranih kompanija. "WTO je također prijetnja malim i srednjim poduzećima, jer većina ruskih kompanija - da ni ne spominjem mala poduzeća - nije konkurentna čak ni na domaćem tržištu i ne mogu preživjeti bez snažne potpore države", istaknuo je Žuganov.

Svjetska trgovinska organizacija ("World Trade Organization") je međunarodna organizacija koja predstavlja institucionalni i pravni okvir multilateralnog trgovinskog sustava u područjima carina i trgovine robama, uslugama i intelektualnom vlasništvu. Osnovana je 1995. godine.
Sjedište Organizacije je u Ženevi (Švicarska), a od ove srijede ukupno broji 157 država članica. Republika Hrvatska je članica WTO-a od 30. studenog 2000. godine.

Gotovo sve zemlje svijeta su na neki način povezane s organizacijom WTO, ukoliko nisu članice onda imaju službeni status promatrača Jedine države koje još uvijek nemaju nikakvu povezanost s WTO-om su: Kukovi otoci, Istočni Timor, Eritreja, Kiribati, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Monako, Nauru, Niue, Sjeverna Koreja, Palau, San Marino, Somalija, Južni Sudan i Turkmenistan.

WTO, aktualna karta: svijetlo zeleno - članice WTO i članice EU, tamno zeleno - članice WTO, plavo - zemlje promatrači, sivo - bez konekcije s WTO-om

Izvori:

Reuters | BBC | Australian Times | Financial Times

Komentari

(10):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  kula
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:26 | 31.10.2012.
  sada je i zvanično... Rusija je pristala da igra po američkim pravilima po kojima je koncipirana cijela svjetska trgovina ... bilo je to i za očekivati jer se rusija od amerike razlikuje samo po imanu .. i na kraju poruka svima njima i njihovoj WTO u stilu Ede Majke "Mater vam jebem" ...
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  ctahko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:10 | 27.08.2012.
  WTO je jedan od stubova NWO. I tačka.
  Dimitrij i Vladimir su se sa klupe za rezerve probili u prvu postavu i postali igrači prvog tima NWO.
  Nažalost.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +4
  vagrant
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:29 | 25.08.2012.
  @-covjek leptir, imas li neki dokaz za Ruse ili nagadjas?
  23. jul 2012
  "Vašington kategorično traži da Beograd dozvoli uvoz mutiranih proizvoda iz SAD i da promeni zakon kojim je to zabranjeno, inače ništa neće biti od ulaska Srbije u Svetsku zdravstvenu organizaciju početkom naredne godine.

  Ono što je sigurno jeste da Svetska trgovinska organizacija (STO) ne poznaje zabranu uvoza i izvoza bilo kog proizvoda. Zakon može da propisuje složenu proceduru uvoza GMO, kojom se uvoz praktično onemogućava, ali nije dozvoljeno da u zakonu izričito piše da je uvoz zabranjen. Srbija ima više od 4 miliona hektara njiva, što odgovara veličini dve Slovenije, pa stručnjaci postavljaju pitanje zbog čega nam je potrebna veštačka hrana. Bolesti koje može da izazove upotreba GMO su sterilnost, smanjenje mozga, Alchajmerova bolest, bolesti unutrašnjih organa, alergološke i toksikološke reakcije, krvarenje u želucu, promene na crevima, problemi s jetrom, pankreasom."

  Ja se nadam da Srbija nece ovo prihvatiti, iako je navodno prosla vlada Srbije vec pripremila zakon za usvajanje?!
  Prikaži cijeli komentar
 4. +5
  TomRy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:58 | 24.08.2012.
  Da oslabiš neprijatelja, uđeš mu u kuću i to u svim političko ekonomskim područjima, a usput braniš svoje interese. Jako brzo će se vidjet rezultat ovog učlanjenja, po dobru ili po zlu
  Prikaži cijeli komentar
 5. +8
  ishaq
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 24.08.2012.
  Sitna sam ja riba da bi procjenio sve pluseve i minuse ovakvog poteza. Ali ako posmatramo iskustva drugih zemalja, za vjerovati je kako će se trend išćezavanja srednje klase nastaviti u korist krupnog kapitala. Ruski narod će platiti danak WTO-u.
  Znači nije bitno kako ti se formalno zove sistem (socijalizam, kapitalizam ili nešto treće), već da li sistem igra za raju i za razumnu/pravednu raspodjelu materijalnog blagostanja.
  Naravno taj film još nećemo gledati dok god se odgajamo po principu daj meni, a ti možeš umrijeti. Ukoliko smo mi generacija koja voli drugome barem približno kao i sebi, možemo se nadati da ćemo doživjeti neki novi sistem jer je već krajnje vrijeme za njega.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +2
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:18 | 24.08.2012.
  Ipak, u ovakvoj političkoj situaciji, to je taktički dobar potez. Ovo bi moglo dijelovati umirujuće i na tekući konflikt na bliskom istoku, a osim toga cionistička politika izolacije Rusije postaje manje izvjesna. Ali svakako će ju zamijeniti politika infiltracije u Rusiju, koja kako @Zash65OI kaže vrlo lako može biti još smrtonosnija.
  Najveći dobitnik bi trebala biti Europa i Euro.
  Grčka sad ni po koju cijenu neće ići izvan EU.
  Bar za sada ovo vrijeme, ovo je dalekko najbolja vijest.
  No Rusija nesmije zato popustiti u svojoj zaštiti Sirije.
  Dapače, bilo bi najbolje i najlogičnije da Rusi odigraju JAKU AKTIVNU politiku smirivanja Sirijakog i tako Libanonskog konflikta. A također nadam se da neće odustati od dobroih veza sa Iranom.
  Čini mi se da je na ovaj događaj najviše utjecala propast imperijalističkog sloma Sirije, i čini se kao bitan zaokret političkih procesa u svijetu.
  Vidjet će mo.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +1
  čovjek leptir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:48 | 24.08.2012.
  @Sedma

  rusi već duže vrijeme siju GMO pšenicu.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +3
  Zash65OI
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:13 | 24.08.2012.
  fuelfix.com/blog/2012/08/24/has-russia-sold-out-iran-for-...

  takve stvari treba da se rusija pazi.. kad počneš surađivati sa đavolom, onda češ umrijeti od njega brzo..

  čim daleko od zionista.. a kako izgleda rus podpisao pakt sa satanom..

  Prikaži cijeli komentar
 9. +5
  Sedma
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:40 | 24.08.2012.
  Jadnici, sad će se i kod njih morati primjenjivati Codex Alimentarius :(
  Prikaži cijeli komentar
 10. +6
  TomRy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:32 | 24.08.2012.
  Izgleda mi kao mudar i lukavi taktički potez. Sumnjam da Rusi više išta rade napamet.
  "Sa svima srdačno, ni sa kime iskreno", geslo diplomacije Dubrovačke Republike
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.