Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Reakcija Svjetskog Mirovnog Vijeća (WPC) na dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj Uniji: "EU se ponaša kao imperijalistička sila"

O DODJELI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR EUROPSKOJ UNIJI
U reakciji na najavu o dodjeli Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji, članice organizacije Svjetskog mirovnog vijeća WPC (World Peace Council) ne mogu a da ne podsjete:

- Da je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća Europska unija sprovodila proces militarizacije, koji je ubrzan 1999.godine, nakon što je odigrala presudnu ulogu u brutalnom raspadu Jugoslavije i kasnije, u brutalnoj vojnoj agresiji protiv nje, koji je kulminirao procesom secesije srpske provincije Kosovo protivno međunarodnom pravu;

Promotivni plakat za posljednji Kongres WPC-a koji je održan u Nepalu u srpnju ove godine- Da je nakon NATO samita održanog u Washingtonu 1999. godine, Europskoj uniji dodijeljena stupna uloga tog vojno-političkog bloka predvođenog Sjedinjenim američkim državama. Ta je uloga od tada učvršćivana i jačana, od 2002. godine primjenom Lisabonskog ugovora. Treba imati na umu da je 21 zemlja Europske unije ujedno i članica NATO saveza;

- Da je tijekom proteklih nekoliko desetljeća Europska unija vodila i potpirala sve vojne agresije NATO-a i/ili njegovih članica protiv suvereniteta i nacionalne neovisnosti raznih zemalja, poput Jugoslavije, Iraka, Afganistana, Libije i Sirije koja je sada u toku, kao i brutalni režim sankcija koji su teško pogodili narode više zemalja;

- Da se Europska Unija zalaže i poduzima akcije, koje su u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih Naroda o poštivanju suvereniteta i nemješanja u unutarnje poslove zemalja, naprotiv, promiče i jača nemilosrdnu militarizaciju u međunarodnim odnosima, popuštajući pred kršenjem ljudskih prava, poput tzv. "CIA-inih letova" i njihovim kriminalnim otmicama i aktima mučenja;

U tom kontekstu naša organizacija smatra, u najmanju ruku, upitnom dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji za njen doprinos unapređenju mira i pomirbe, demokracije i ljudskih prava u Europi, kako što je naveo Norveški Nobelov komitet prilikom objave priznanja.

Štoviše, u vrijeme kad se u Europi suočavamo sa razvojem situacije koja rezultira rastom nejednakosti i socijalne nepravde, a odnosi među državama temelje na ekonomskoj, pa čak i političkoj dominaciji jednih država nad drugima, stvarnost je daleko od bratstva među nacijama ili kongresa mira, o čemu Alfred Nobel govori kao o kriterijima za dodjelu Nobelove nagrade, u svojoj oporuci 1895. Godine.

Europska Unija je daleko od ostvarenja tzv. misije propagiranog mira,demokracije,ljudskih prava u ostalim dijelovima svijeta, što si pripisuju, upravo suprotno, Europska Unija ponaša se kao imperijalistička sila.

Mir u Europi uslijedio je nakon pobjede naroda u II sv. ratu, za kojim su čeznuli milijuni ljudi, mnogi od njih uključeni u snažan i široki mirovni pokret, koji je započet i razvijan nakon 1945. Godine.

Stvarnost i svrha objave Europske Unije je daleko od vrijednosti i principa proklamiranih i utvrđenih na historijskoj konferenciji održanoj u Helsinkiju 1975. Godine, kao što su: poštivanje suverenosti, suzdržavanje od prijetnje upotrebe sile, poštivanje teritorijalnog integriteta, mirno rješavanje sukoba, nemiješanje u unutrašnje poslove zemalja, poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, pravo samo-opredjeljenja naroda i suradnja među državama zasnovana na vrijednostima i načelima povelje Ujedinjenih Naroda.

Upravo poput 2009. Godine, prilikom predaje Nobelove nagrade za mir Baracku Obami, novoizabranom predsjedniku SAD, sadašnja Nobelova nagrada za mir dodijeljena Europskoj Uniji ne doprinosi vjerodostojnosti i ugledu ove nagrade.

Apendix:

Izjava je usvojena na regionalnoj konferenciji WPC za Europu, održanoj od 29-30 listopada u Bruxellesu.

U mnoštvu različitih subjekata koji se suprotstavljaju globalnim hegemonima, koji proizvode i generiraju krize, institucionalni terorizam, nasilna svrgavanja legalnih vlasti u suverenim državama, koje imaju za cilj ovladavanje prirodnih resursa pojedinih zemalja i čitavih regija uz pomoć instaliranih poslušnika, svojom se masovnošću i organiziranošću ističe World Peace Concil – WPC, odnosno Svjetsko mirovno vijeće.
World Peace Concil je međunarodna mirovna anti-imperijalistička organizacija koja se zalaže za mirnu koegzistenciju među državama i narodima, razoružanje, zabranu oružja za masovno uništenje. Dio je međunarodnog mirovnog pokreta i djeluje u suradnji sa drugim međunarodnim i nacionalnim pokretima sa sjedištem u više od 100 država. Pod sadašnjim imenom djeluje od 1950. Godine, mada derivira iz nekoliko mirovnih kongresa održanih u razdoblju od 1948 – 1949 u Wroclawu, Parizu i Pragu.
Prvi predsjednik bio je Jean Frédéric Joliot-Curie, zet Pierra i Marie Curie i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1935. Godine.
Aktualna predsjednica je Socorro Gomes iz brazilskog Centra za solidarnost među narodima i borbe za mir - CEBRAPAZ. Sjedište organizacije je od 1999. Godine u Grčkoj.

Socijalistička radnička partija jedini je subjekt iz Hrvatske, koji održava tijesnu višegodišnju suradnju sa WPC. Ukoliko postoji još organizacija i udruga u Hrvatskoj ili okruženju koje to žele, voljni smo pomoći pri uspostavi kontakta.

9. XII 2012.
Kapuralin Vladimir

Komentari

(7):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  Ivan Istrijan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:16 | 11.12.2012.
  Pa zar nije Nobelova nagrada za mir (malim slovom, dabome)izmisljena da se daje u drugoj zemlji od one u kojoj je Nobel rodjen?
  Bilo bi vrijeme da je potpuno ukinu ili neka je preobrate u nagradu za americku igru i ine. Citajte novcanicu od 1 dolara, koja ne vrijedi ni pisljiva boba, da vas podsjeti tko to "drzi konce"!
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  teodorica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:08 | 11.12.2012.
  Nobelova nagrada vec duze vreme gubi svoj ugled.
  Cini mise da su "oni" i taj fond stavili u svoju kasicu prasicu i sada djele lovu izmedju sebe,
  Ironican je " plemeniti "razlog Nobelovog komiteta za dodjelu nagrade EU,Sto ovaj clanak jako lijepo opisuje. A jos je ironicniji odgovor EU kuda ce taj novac otici. Kada se zna kako vlade, gdje su ojadjena djeca kojima je sigurno potrebna pomoc, funkcioniraju na krilima golim okom vidljive ,korupcije.
  Jadno da jadbije ne moze biti.
  EU per novac i ubire profit.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +6
  PugnamVeritatem
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:15 | 10.12.2012.
  @ chavez&co
  Možda je sljedeća nagrada Turskoj, za mirno razrješenje Armenskog pitanja ili pak Izraelu, za osiguranvanje prosperiteta Palestine i diplomatske aktivnosti spram te zemlje...
  Prikaži cijeli komentar
 4. +4
  TomRy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:13 | 10.12.2012.
  Paralela:
  -Dodjela Nobelove nagrade za mir Adolfu Hitleru, demokratski izabranom predsjedniku (pojedinac)
  -Dodjela Nobelove nagrade za mir Trećem Reichu tijekom okupacije Europe (institucija)
  Hm, pokušao sam se našaliti, ali nema osmjeha na kraju šale. Čak da je pojam paralela stavljen u navodnike, ova bi usporedba nečeg što se nije dogodilo, sa ovime što se sada događa, bila brutalno istinita
  Prikaži cijeli komentar
 5. +3
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:18 | 10.12.2012.
  EU definitivno nije ni kapitalizam, jer brani ikakav vid slobodne trgovine, protoka ideja i kreativnosti. Cisti fasizam i nasilje sterilnih tipova poput Rompuy-a i Josipovica. Najveci slabici su isplivali na vrh i sav gnoj je sada vidljiv, zato mi je i jasno da takvi nakaradni konstrukti i nece trajati.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +9
  chavez&co
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:42 | 10.12.2012.
  Cini mi se da neko hoce da sroza i ugled Nobelove nagrade u kratkom roku ,Obama ,EU i sto je sljedece ,Nobel se sigurno prevrce u grobu .
  Prikaži cijeli komentar
 7. +11
  velcrotop
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:24 | 10.12.2012.
  Europska unija je samo institucionalni okvir putem kojeg bankarsko-korporativna elita nameće ekonomsko i društveno uređenje na prostoru Europe koje će biti isključivo u njihovom interesu. Kapitalizam nikad nije i nikad neće propagirati mir i blagostanje (osim kroz svoju licemjernu i ispraznu patetiku) iz jednostavnog razloga što bi to bilo protivno njihovim interesima.
  tako da čovjeku, s obzirom na to kakav želudac ima, ovakva nakardna glupost da jedan kapitalistički institucionalni okvir dobija nagradu za mir može samo izazvati ili podsmjeh ili gađenje. pogotovo u situaciji dok je kapitalizam razvučen do svojih krajnjih granica i kad se u njegovom održavanju pribjegava direktnom fašizmu i imperijalizmu.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.