X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Rat u Jemenu, Donald Trump i rivalstvo Između Saudijske Arabije i Irana: Što će se dogoditi s napetim Zaljevom?

PIŠE:
Objavljeno:

Američki ministar vanjskih poslova John Kerry najavio je 15. studenog ugovor o primirju između saudijske koalicije i hutijevskih pobunjenika u Jemenu. Radi se o još jednoj prljavoj igri imperijalističkih i totalitarnih sila u zemlji koja jedva da postoji, a koje će zbog rata i agresije stranih vojski patiti još dugi niz godina. Naime, primirje se tiče samo saudijske koalicije i saveznika između Hutija i izgnanog predsjednika Alija Abdulaha Saleha. Dogovor ne uključuje međunarodno priznatu jemensku vladu koju vodi Abed Rabo Mansur Hadi. Ta vlada se spominje samo u nakani sudjelovanja u vladi nacionalnog jedinstva koja bi se trebala sazdati zajedno s hutijevsko-salehovim savezom. Međutim, nakon par dana, ministar vanjskih poslova Hadijeve vlade Abdel-Malek al-Mehlafi izjavio je da njegova vlada nije zainteresirana za takav dogovor.

Unatoč nastojanju Kerryja da primirje u Jemenu bude jedna od najvećih uspjeha na kraju Obamine predsjedničke karijere, čini se da se nitko nije maknuo s mrtve točke. Pregovara se o primirju bez jedne od zaraćenih strana, te se slaže vlada sa sudionicima koji ne žele biti u toj vladi, a sve zajedno se proglašava uspjehom. Daleko od toga, događa se snažna stagnacija u procesu zaustavljanja sukoba i nevoljkost svih strana oko mirovnog dogovora, pa Jemen i dalje srlja u još veći kaos, koliko god to bilo neshvatljivo.

Jemen je na listi najmanje razvijenih zemalja UN-a još od svog nastanka 1971., a produženo uništavanje infrastrukture zemlje pokazuje da će Jemen ostati na toj listi još dugo vremena. I dok je većina tog vremena obilježena siromaštvom, sada se Jemen nalazi na najgorem stadiju po pitanju humanitarnih uvjeta. Nakon što su Hutijeve snage ušle u glavni grad Sana'u u rujnu 2014., Saudijska Arabija je pripremila koaliciju deset zemalja, među njima Ujedinjene arapske emirate, Jordan i Maroko, te napala i razrušila siromašnu zemlju u ratu koji bjesni od ožujka 2015. naovamo. Iako su čelnici u Rijadu mislili da se radi o kratkotrajnoj vojnoj pustolovini, ispostavilo se da Pustinjska kraljevina nema dovoljno sposobnosti i snage suzbiti neprijatelje, te da će boj u Jemenu možda koštati Saudijsku Arabiju čak i financijske neovisnosti.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.