Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Protiv mjera štednje: drugi dan masovnih prosvjeda na madridskom trgu Plaza de Neptuno

Tisuće Španjolaca okupilo se drugi dan za redom na madridskom trgu Plaza de Neptuno kako bi prosvjedovali protiv novog vala mjera štednje. Jučerašnji prosvjed dolazi dan nakon žestokog sukoba s policijom do kojeg je došlo nakon što su se prosvjednici zaputili prema zgradi Parlamenta (vidi: Madrid: prosvjednici pokušali okružiti zgradu Parlamenta, izbili masovni sukobi s policijom).

Policija stisnuta među prosvjednicimaAktualne prosvjede, između ostalih, organizira skupina Indignados (ogorčeni). Mnogi su uzvikivali "vlado odlazi" i nosili prepoznatljive plakate na kojima je stajalo "No". Policija je formirala veliki kordon ispred trga Plaza de Neptuno, no, nakon nekog vremena su popustili i prosvjednici su počeli masovno ulaziti na trg koji se nalazi svega stotinjak metara od zgrade Kongresa.

Za vrijeme jučerašnjeg okupljanja podijeljen je velik broj letaka na kojima se ljude upozorava da ne naprave "iste pogreške kao i u utorak" te da ne provociraju policiju jer im time daju povod za razbijanje skupa. Naravno, itekako je poznato da je primarna taktika policije reagirati i na najmanju provokaciju ukoliko im je tako naređeno. No, gledajući video zapise od ovog utorka, sasvim se jasno vidi kako policija nasrta na ljude bez ikakve provokacije.

Manji sukobi izbili su jučer između samih prosvjednika, no, do intervencije policije nije dolazilo. Prosvjednici su pozvali na nove izbore, ističući kako je vlada izgubila sav legitimitet uvodeći nove rezove. Španjolska Banka jučer je istaknula kako je jedna od 4 osobe suočena s nezaposlenošću te kako se država nalazi u "dubokoj depresiji".

Diljem zemlje se odvijaju brojne deložacije, jer tisuće više nisu u stanju plaćati bankarske kredite. Mnogi su također ogorčeni zbog činjenice da je vlada najavila rezanje zdravstvenog, obrazovnog i javnog sektora te kako će taj novac ići direktno u spašavanja posrnulog bankarskog sektora.

Premijer Mariano Rajoy trebao bi danas odobriti budžet za 2013, očekuje se kako će taj potez izazvati još veći gnjev prema njemu. "Rajoy će se suočiti s jako teškim krajem godine po pitanju socijalnog nezadovoljstva", rekao je Antonio Barroso, politički analitičar organizacije Eurasia Group.

VIDEO: Madrid, 26.9.2012

Izvori:

RT | Bloomberg | El Pais

Komentari

(10):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  Sauron
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:08 | 28.09.2012.
  - privatno vlasništvo ultimativno dovodi do eksploatacije na jednoj strani te nezaposlenosti na drugoj. Na jednoj strani mnogo ljudi radi preko 12 sati dnevno, a na drugoj se mnogim ljudima uskraćuje osnovno ljudsko pravo - pravo na RAD, jer rad je ono što daje ljudima smisao postojanja. Razlog ovoj pojavi je logika privatnog vlasništva a to je maksimiziranje profita (tj. povećavanje posjeda), a konačni rezultat je nepravedna raspodjela resursa - posjednička klasa se bogati sve više i više dok na drugoj strani imamo glad, bolest i siromaštvo uslijed nezaposlenosti te iscrpljivanje onih koji rade uslijed eksploatacije.

  - privatno vlasništvo koči tj. usporava tehnološki napredak društva u cjelini. U kojem god području ljudskog djelovanja se raširila ideja privatnog vlasništva načinila je štetu društvu u cjelini. Tako npr. netko je došao na ideju da se čak i znanje može "posjedovati", pa su onda nastali patenti, copyright i slične pojave, a ukupni učinak tih pojava je usporavanje tehnološkog napretka društva u cjelini. Tako npr. zbog privatnog vlasništva je trebalo čekati čak 300 godina (od pojave tiskarskog stroja) da se uvedu JAVNE knjižnice. Ranije uvođenje javnih knjižnica je bilo onemogućeno zbog privatnog vlasništva (u ovom slučaju vlasništva nad tzv. "intelektualnom svojinom"). Privatni interesi su kočili i uvođenje te širenje radija, televizije, fotokopirnog stroja, kazetofona, videorekordera, mp3 playera... a čak i interneta (Microsoft je vođen logikom privatnog vlasništva dugo vremena kočio širenje Interneta na x86 platformu)!
  Prikaži cijeli komentar
 2. +3
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:19 | 27.09.2012.
  @Sauron, ti ga baš prećera. Još će ispasti da je posjedovanje privatne olovke za pisanje razlog problema. Bitno je ocjeniti prag kod kojeg privatnik prestaje biti sitni kapitalista i postaje krupni kapitalista. Krupni kapital mora ići na razvoj i preuzimanje inače je uvijek u riziku da to netko drugi učini. Dakle, krupni kapital treba biti društveni, a sitni treba ostati privatni. Tada nema bojazni od preuzimanja drugih privatnika, nego samo preuzimanje od strane društva. Tj. firma i dalje djeluje, ali vlasništvo, upravljanje i profit se dijele između privatnika i društva tako da se više privatnik ne može znatno bogatiti. Porezna presija ne može biti alternativno rješenje za ovo. Privatnik se do tada već dovoljno obogatio i ima garantiran posao i plaću (dok radi najbolje što zna za firmu). I nitko mu ne brani da postojeću firmu preda državi i od naknade pokrene drugu firmu. Na ovaj način bi se omogućila privatna inicijativa i ograničilo bogaćenje. A bez bogatstva nema moći. A bez moći nema korupcije koja pogoduje bogatima da se dalje bogate.

  Tko će štititi građane, ako nema države i uprave. Znači, država nam treba kao naš zajednički servis u društvu.

  Prikaži cijeli komentar
 3. -2
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:15 | 27.09.2012.
  @Sauron
  i ja pozdravljam prosvijede kao i ti, ali riješenje koje nudiš je totalitarni sustav bez kvalitete osobnosti, i taj sustav je znantno gori od sustava tržišne konkurencije privatnih poduzetnika.
  Znaj ovo tehničko i prirodno pravilo - ne postoji toliko dobar szstav koji se neda zloupotrijebiti / pokvariti!
  Sustav je samo jedan dio problema / rješenja, a sam čovjek je druga polovica, i upravo taj faktor ČOVJEK je beskrajno i trajno zauvijek otvoren rizik koji se neda niti ikad može umiriti.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  Gavrilo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:32 | 27.09.2012.
  Dok se vlada "zabavlja" u Madridu, Katalonija najavljuje proglasenje nezavisnosti

  vaseljenska.com/vesti/katalonija-proglasava-nezavisno...

  heraldsun.com.au/news/breaking-news/spains-catalonia-...

  Izgleda u jednoj drzavi ima ljubavi samo dok ima i para...
  Prikaži cijeli komentar
 5. +8
  Sauron
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:14 | 27.09.2012.
  Pozdravljam buđenje naroda širom svijeta te se nadam da je ovo samo upaljač koji će dovesti do svjetske revolucije. Ipak ono što nedostaje i ovim prosvjedima u Europi (Španjolska, Grčka) te posebno onim u Sjevernoj Americi (Occupy) su JASNI CILJEVI tj. rješenje kako bi društvo zapravo trebalo funkcionirati. Rješenje sa nameće samo po sebi ako sagledamo koji su fundamentalni razlozi postojeće ekonomske te političke krize. A fundamentalni razlog postojeće krize je komponenta sistema koja je zajednička i kapitalizmu i feudalizmu i robovlasničkom sistemu, a to je PRIVATNO VLASNIŠTVO, koncept "posjedovanja" resursa tj. pravo ekskluzivnog pristupa i kontrole resursa od strane pojedinaca ili grupa (manjina) te restrikciji tog prava većini.

  - privatno vlasništvo je NEUČINKOVIT koncept jer dovodi do neučinkovitog gospodarenja prirodnim i ljudskim resursima (rasipanje resursa, primarno ENERGIJE)

  - privatno vlasništvo je NEPRAVEDAN koncept jer ultimativno dovodi do parazitiranja posjedničke klase (manjina koja "posjeduje" resurse) na grbači radničke većine koja nema ništa osim svog rada i koja svojim radom neposredno zadovoljava potrebe cijelog društva.
  Parazitiranje posjedničke klase se ogleda u:
  a) pravu na potrošnju bez rada - u većini slučajeva posjednička klasa ne radi ništa ali uživa pravo na potrošnju samo zato što "posjeduju" resurse
  b) pravu na potrošnju bez društveno korisnog rada - ponekad pripadnici posjedničke klase rade ali taj rad nije društveno koristan već je samo u funkciji zadovoljavanja osobnih užitaka pripadnika posjedničke klase ili pak u funkciji povećavanja posjeda što je u oba slučaja protivno interesima društva u cjelini
  c) pravu na prekomjernu potrošnju - ponekad pripadnici posjedničke klase rade društveno koristan rad ali oni troše mnogo, mnogo više nego što im je potrebno za obavljanje tog rada

  - privatno vlasništvo potiče ljude na zloupotrebljavanje svog položaja na tržištu potičući ih na zadobivanje monopolnog položaja, održavanje monopolnog položaja, iskorištavanje monopolnog položaja koji je samo u funkciji povećavanja posjeda a ne šireg društvenog interesa na taj način čineći štetu društvu u cjelini

  - privatno vlasništvo je fundamentalni razlog koji nas vraća u robovlasnički sistem, i to na taj način da kapitalizam vuče u fašizam , fašizam u feudalizam, a feudalizam u robovlasnički sustav. Zaista, svjedoci smo da se danas širom svijeta (a posebno u SAD i EU te njihovim satelitima) događa degeneriranje političkog sistema (tzv. "demokracija") u fašizam preko spajanja javnih funkcija tj. političkog sustava sa posjedničkom klasom. Danas u tim zemljama politički sistem nije u funkciji javnog interesa već u funkciji interesa posjedničke klase. Koji je smisao postojeće "demokracije" ako su sve političke stranke zapravo iste jer nijedna ne dovodi do propitivanja temeljnih postavki na kojima počiva društvo te sagledavanja utjecaja tih postavki na društvo u cjelini? Razlika između tih stranaka praktički nema tj. one su samo kozmetičke prirode te u funkciji zavaravanja potlačene klase stvarajući mu iluziju da se nešto pita tj. da nešto odlučuje.

  - privatno vlasništvo je fundamentalni razlog postojanja čitave klase profesija koje zapravo ne rade ništa društveno korisno osim da nepotrebnom disipacijom energije održavaju postojeći koncept privatnog vlasništva (policija, vojska, pravosudni sustav u kojem je 95% slučajeva povezano sa privatnim vlasništvom...) te na taj način povećavajući ukupnu neučinkovitost društva u cjelini

  Rješenje za čovječanstvo je:

  - ukidanje privatnog vlasništva
  - ukidanje država (koje su i same još jedan bastard ideje privatnog vlasništva) te omogućavanje slobodnog kretanja ljudi, dobara i resursa širom planete
  - uvođenje jednog svjetskog jezika jer postojeća inflacija jezika ničemu praktičnom ne služi osim da stvara nepotrebne barijere među ljudima
  - uvođenje svjetske vlade koja bi učinkovito i pravedno gospodarila resursima na globalnom nivou
  - uvođenje kontrole nad ljudskom reprodukcijom te čovječanstvo dovesti u sklad sa okolišem

  Povijesno iskustvo nas uči da se do tog rješenja nažalost ne može doći mirnim putem tj. kroz mehanizme sistema nego samo REVOLUCIJOM. Čovječanstvu treba svjetska komunistička revolucija!
  Prikaži cijeli komentar
 6. +9
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:05 | 27.09.2012.
  Mjere štednje vode u još veće probleme. Raja to vidi i već joj je dosta. Međutim, nema borbe protiv uzroka, nego samo protiv posljedica korištenja novca kao duga. Većina tih istih prosvjednika bi i dalje htjela kredite bez razmišljanja kako će ih moći vratiti. A nije moguće imati kredita po volji i da se mogu vratiti. To vodi u hiperinflaciju. Rješenje je naravno u ukidanju ekspanzije novca preko kredita i uvođenje emisije novca države. Kako je ovdje u pitanju unija, pitanje je kako bi se takvo rješenje realiziralo u EU? Izbacivanje banaka iz unosnog biznisa je nemoguća misija u EU jer je EU njihova ideja. patriotpokret
  Prikaži cijeli komentar
 7. +10
  Spock od Bosne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:58 | 27.09.2012.
  Nije džabe Hugo Chavez opismenio svoj narod i podijelio svakom stanovniku letku sa ustavom, da narod zna svoja prava, koja im ujedno dopušta prosvjede. Problem je vlast koja pošalje policajce u civilu da izazovu nered, kako bi ocrnili svaki prosvjed i tako opravdali matlertiranje naroda, a i nelegalne odluke i zakone koje su donijeli.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +12
  LunaLu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:48 | 27.09.2012.
  Do temelja srušiti svaki Reichstag koji se brani pendrecima
  Prikaži cijeli komentar
 9. +15
  Nemrem Bilivit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:05 | 27.09.2012.
  Trebali prosvjednici ici naokolo i razbijati banke. Niti jedna ne trebala ostati na zemaljskoj kugli. Mozda bi onda pocelo ic na bolje.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +15
  altair
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:45 | 27.09.2012.
  Eh...do čega smo mi svi dovedeni, bože dragi :(
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.