X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Potez koji će ojačati Talibane: Američki povratak u Afganistan i ponovno izostavljanje pakistanske uloge

PIŠE:
Objavljeno:

Amerika se vraća u Afganistan, gdje ova država vodi najdulji rat u svojoj povijesti. Razlog povećanja američkih trupa u Afganistanu, međutim, nije dio neke jasne strategije već samo tehničkih širokih zahvata koje se tiču povećanja specijalnih snaga koje bi obučavale i pomagale afganistanskim sigurnosnim snagama; široki plan za hvatanje pomagača talibanima u Pakistanu; pozicioniranje više zračnih snaga i artiljerije; politička predanost očuvanju trenutačne vlade u Kabulu. Ipak, Donald Trump nije mnogo govorio o toj predanosti Afganistanu. Zapravo, svi su pokazatelji da ne želi stvarati dugogodišnje dogovore s Kabulom i ponavljati odnos kakav su imali Barack Obama i George W Bush s afganistanskom vladom.

Danas je u Afganistanu prisutno oko 8500 američkih vojnika te mnoge ugovorne snage koje pružaju logističku potporu borcima. Na sastanku s ministrom obrane Jamesom Mattisom i ministrom vanjskih poslova Rexom Tillersonom, te sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom, Trump je odlučio ukinuti gornju granicu broja američkih vojnika u Afganistanu, te se još uvijek treba odlučiti za koju će se brojku povećati američko prisustvo. Pregovara se o slanju dodatnih četiri tisuće vojnika. Sve je to potrebno da se izbjegne katastrofa američkog plana u Afganistanu i pad vlade u Kabulu koja polako ali sigurno od 2015. gubi bitku s talibanima. Američki vojni dužnosnici su potvrdili u svjedočenjima pred Kongresom da SAD gube taj rat, a sve žešći bombaški napadi, nedavno i u samom središtu diplomatske zone u Kabulu, pokazuju da se vraća vrijeme većih borbi na terenu.

Trump želi završiti ovu nelagodu što prije i što brže. Stoga je i bacio 'majku svih bombi' najveću nenuklearnu bombu u američkom arsenalu, na Daešove tunele i pećine na afganistansko-pakistanskoj poroznoj granici, pri čemu je poginulo oko stotinu džihadista. No jedna velika bomba ne može učiniti mnogo da se razbije lanac terorizma i talibanske prijetnje u zemlji koja jedva živi kao zajednički teritorij pod Kabulom. Trump je jedva spomenuo Afganistan tijekom predizborne kampanje, koncentrirajući svoje vanjskopolitičke inicijative na razbijanje Daeša u Siriji i Iraku. Ali i njegovi prethodnici su bili neuspješni u vraćanju pozornosti na Afganistan. Obama je uspio eliminirati većinu mreže Al Kaide u Afganistanu, ali nije uspio utišati talibansku pobunu protiv Kabula. Kako je fokus preseljen prvo na Irak, a potom na Siriju, u Afganistanu je došlo do tada nezamislivih pregovora središnje vlade i talibana. Sada predsjednik Ašraf Gani hvali ideju o slanju više trupa jer je njegova vlada izgubila značajnu količinu teritorija koje sada kontroliraju talibani. Američke su procjene da je oko 40 posto afganistanskog teritorija u rukama talibana.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.