SekcijeVijesti Analize Knjižnica Ekonomija Kultura PovijestZnanost
Naslovnica Vijesti Analize Kartice znanjaSlika danaBrzi preglednik Interaktivna karta svijeta Listanje tema TražilicaPretplata Login
Ekonomija, 5. studeni 2012

Počela lavina zahtjeva za vraćanjem zlata: Ekvador traži da mu se vrati 1/3 zlatnih rezervi iz FED-a i BOE

Omar Fehimović
   
Tijekom vikenda smo rekli da je počela lavina zahtjeva za vraćanje zlata s Nizozemskim komitetom građana koji se pridružio njemačkom Federalnom uredu za odgovornost i koji traže da BOE (Bank of England) i odjel FED-a u New Yorku vrate njihove zlatne rezerve.

Predvidjeli smo da će se veliki broj nacija Zapada uskoro pridružiti Njemačkoj i Venezueli u pokušaju da im se vrate zlatne rezerve iz Fed-a i BOE. Čini se da je lavina sve veća. Ekvador posjeduje 26.3 tone zlatnih rezervi i upravo je zatražio da se jedna trećina zlatnih rezervi vrati iz inozemstva zbog "podržavanja nacionalnog rasta", javlja Zero Hedge.

Ekvadorska vlada želi da banke u državi vrate oko jedne trećine zlata koje je u inozemstvu, u zemlju da bi se podržao državni rast, rekao je prvi čovjek državne porezne agencije.

Carlos Carrasco, direktor porezne agencije SRI, je rekao danas da bi ekvadorski zajmodavci mogli vratiti u zemlju oko 1.7 milijardi dolara i ispuniti obveze prema međunarodnim klijentima. Carrasco je govorio na kongresnom saslušanju u Quito-u o prijedlogu vlade da se poveća porez bankama u svrhu financiranja gotovinskih subvencija za siromašne u ovoj južnoameričkoj državi.

U ekskluzivnom intervjuu SilverDoctors’-a s Ned Naylor-Leylandom iz Cheviot-a, razgovarajući o zahtjevu za vraćanje zlata koji je podnešen nešto ranije danas, Naylor-Leyland je rekao da će ključno pitanje biti da li će se pitanje vraćanja zlata proširiti. Također je rekao da oni koji metal drže u New Yorku ili Londonu ne trebaju očekivati da vide niti uncu stvarnog metala.

"Mislim da je važnije pitanje da li će se zahtjevi za vraćanjem proširiti. Vidjeli smo komentare iz Nizozemske, iako mislim da je razvoj te priče još uvijek u ranoj fazi. Ključna stvar je da ova tema bude šire shvaćena i da se o njoj razgovara. Kao što Vi i ja znamo, ako držite zlatne rezerve centralne banke bilo u Bank of England ili u odjelu FED-a u New Yorku, osim ako niste Tezej koji pokušava naći Minotaura, nemate nikakve šanse da ćete izaći iz tih mjesta s bilo kakvim metalom". Bit će veoma interesantan period od slijedećih 3-6 mjeseci jer će tema nesumnjivo evoluirati od sadašnje relativno rane faze i postati mnogo važnija.

Pa, nije dugo trebalo.

Nažalost, za naše prijatelje bankare, izgleda da se muzička igra dodijeljenog/frakcionalnog/ponovnog stavljanja pod hipoteku zlata od papira bliži naglom kraju. Kao što je Jim Willie elokventno objasnio danas ranije, ovo bi se brzo moglo pretvoriti u Treći svjetski rat.

Da li u rukama posjedujete pravo zlato?
Pristupite kompletnom advance.hr sadržaju,
svim tekstovima, za svega 90kn,
preplatite se već danas!
copyright advance.hr 2017 | Impressum | uvjeti korištenja