X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Parlamentarni izbori u Italiji: Vlasti dolaze i odlaze, ali "gattopardismo" talijanske politike ostaje

PIŠE:
Objavljeno:

Parlamentarni izbori u Italiji bit će jedan od najvažnijih političkih događaja u Europskoj uniji ove godine. Talijanski glasači birat će svoje zastupnike 4. ožujka, ali će na birališta izaći većinom nezadovoljni trenutačnim vodstvom i stanjem gospodarstva. U ponudi je mnoštvo protusustavnih stranaka i političara, među njima i Pokret pet zvijezda, koji je već debelo poremetio očekivanja tradicionalnih talijanskih političkih stranaka. Njihov utjecaj je povećao populističke i euroskeptične poglede tih stranaka, kako one ne bi izgubile glasove. Desno orijentirana Sjeverna liga, primjerice, poziva na jaču kontrolu imigracije i predlaže referendum o talijanskom članstvu u eurozoni. Stranka desnog centra Forza Italia, koja je i stranka bivšeg karizmatičnog premijera Silvija Berlusconija, predložila je paralelnu valutu koja bi postojala uz euro i ignoriranje europskih pravila koja ograničavaju državnu intervenciju u spašavanju banaka. Čak i lijevo orijentirana Demokratska stranka, koja se smatra proeuropskom, kritizira Bruxelles zbog politika štednje. S obzirom na veličinu talijanskoga gospodarstva, probleme talijanskog bankarskog sektora i količinu talijanskog duga međunarodnim bankama, povlačenje Italije iz eurozone bio bi i kraj te monetarne unije. No, sudbina te valute nije jedina stvar o kojoj se raspravlja na ovim izborima. Italija bi svojim biranjem mogla destabilizirati savez Francuske i Njemačke, te zaustaviti proces reforme Europske Unije.

Talijani očekuju rast BDP-a ove godine za 1,5 posto, no taj očekivani gospodarski rast neće zaustaviti ekonomsko nazadovanje. Talijanski BDP je stagnirao između 2010. i 2017. godine, najviše zbog visokih poreza, rigidnih zakona o radu, vladine korupcije i sve starijem stanovništvu. Sporno je koliko je članstvo Italije u eurozoni doprinijelo ovom padu, ali je zajednička valuta svakako spriječila tradicionalno funkcioniranje talijanske monetarne politike. Naime, prije uvođenja eura, Talijani su spretno devalvirali liru kako bi se nosili s financijskim krizama, no s eurom moraju slušati svoje njemačke susjede koji su daleko motiviraniji, discipliniraniji i stroži sa sjeverne strane Alpa. Stoga je Rim morao zaustaviti trošenja i povećati poreze. Nepopularne mjere navele su Talijane na borbu protiv 'gulikoža' na uobičajeni način: prosvjedima i rušenjima vlada.

Kako ne bi bili dio klana gulikoža, političke stranke su odlučile progovoriti protueuropskom retorikom, ali Italexit iz eurozone nije vjerojatan. Referendum o članstvu u eurozoni zahtijevao bi promjene u talijanskom Ustavu koje idući parlament teško može napraviti s obzirom da niti jedna stranka vjerojatno neće dobiti većinu, te će morati stvarati kompromise za koalicijsku vladu. Poznajući talijansku strast u političkim pitanjima, koalicijski razgovori se mogu vući mjesecima iza izbora, a moguće i do novih izbora ako se tvrde glave ne mogu složiti. S druge strane, niti jedna stranka koja izlaže ideju o izlasku iz eurozone zapravo ne misli to napraviti, ili barem nema nikakvog konkretnog plana za taj čin. I većina Talijana ne želi napustiti euro; možda im se eurozona ne sviđa, ali razumiju rizik povlačenja iz nje.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.