Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ozbiljna opasnost po Bliski istok: Može li nuklearni dogovor s Iranom preživjeti nakon dolaska Trumpove administracije?

PIŠE:
Objavljeno:

Zagovornici nuklearnog dogovora (bardžam, na skraćenom perzijskom) s Iranom uvjereni su da je ovaj sporazum s Islamskom republikom Iran u opasnosti, nakon što je na američkim predsjedničkim izborima pobijedio Donald Trump. Skeptici na Capitol Hillu već su pripremili niz zakona i prijedloga zakona koje žele na brzinu donijeti kako Bijela kuća ne bi položila veto na njih.

Predstavnički dom je 15. studenog već izglasao nove sankcije protiv sirijske državne vlasti, bojeći se da će Trump odustati od njih i približiti se Vladimiru Putinu i Bašaru al-Asadu. Budući predsjednik istovremeno smatra da je nuklearni dogovor čista katastrofa te može odbiti potpisivanje novog olakšanja sankcija SAD-a prema Iranu. Naime, prema dogovoru, Sjedinjene Američke Države ne trebaju dodatno smanjiti sankcije Islamskoj Republici do listopada 2023., što je već duboko u potencijalnom drugom Trumpovom mandatu. Međutim, dogovor traži od predsjednika da periodično smanjuje jačinu sankcija, sve dok se Iran drži dogovora.

Skeptici nisu daleko od istine. Samo nekoliko sati nakon što je Hillary Clinton priznala poraz, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) najavila je da je Iran prešao prag korištenja teške vode prema odredbama ugovora. Iako se radi o relativno manjoj pogrešci, ovakva kršenja dogovora mogu ugroziti dogovor ako Trump instrumentalizira upravu u State Departmentu i Nacionalnom sigurnosnom vijeću. Svakako Trump neće biti u mogućnosti poništiti ugovor u svom prvom danu kao aktivni predsjednik. Njegova administracija će zasigurno nastaviti s već prisutnom američkom taktikom stavljanja onih stranih banaka koje rade s Iranom na američku crnu listu. U Teheranu se to i te kako zna, te se već više od pola godine upozorava da se ne mogu vidjeti obećane blagodati bardžama jer se međunarodni financijski sustav pribojava američkih regulatora. Uz to, u Kongresu se priprema niz zakonskih akata koji neće rušiti dogovor, ali će biti tako napravljeni da će mu dugoročno štetiti. U tome ponajviše pomaže proizraelski lobi AIPAC, koji u tu mrežu hvata kako spremne Republikance, tako i mnoge Demokrate koji su na izraelskom platnom spisku.

Među tim novim zakonima priprema se i onaj koji će pomoći identificirati iranske institucije i pojedince koji će doći pod sankcije za cyber aktivnosti, balističke projektile i druge nenuklearne sankcije. S obzirom na najavu mogućih ministara u Trumpovoj vladi, takve će korake država povlačiti s lakoćom, a svijet bi se mogao začuditi da će Trump biti najtrezveniji glas u Bijeloj kući, posebno ako ministar vanjskih poslova postane bivši veleposlanik SAD-a u UN-u i jedan od najgorih američkih jastreba John Bolton. On je već rekao da je ponašanje Irana postalo značajno gore otkako je potpisan bardžam. Istovremeno, pobornici dogovora podsjećaju budućeg predsjednika da je u rujnu 2015. Trump rekao da Amerikanci imaju grozan dogovor, ali imaju dogovor, te je pozvao na gospodarsku razmjenu s Iranom.

U Iranu nastoje smanjiti napetosti. Prva reakcija iranskog predsjednika Hasana Rohanija bila je da se iranska politika ne mijenja stoga što je došlo do promijene vodstva u drugim državama. Rohani je tom prilikom rekao da je iranska vanjska politika temeljena na konstruktivnoj interakciji sa svijetom i micanja međunarodnih sankcija Iranu, što je nepovratan put koji otvara gospodarske odnose s drugim državama. Rohani je siguran da je bardžam odražen u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, što znači da ga nije potpisala samo jedna država, naime iranofobična Amerika.

Američka pozicija u međunarodnoj zajednici i svjetsko mnijenje oslabljeni su zbog krivih politika Washingtona, a rezultati izbora bi mogli imati dugoročni utjecaj na američku domaću stabilnost. Svi iranski dužnosnici, koji se dotiču ugovora, smatraju da će ga biti iznimno teško rušiti. Uostalom, u međunarodnim političkim odnosima i međunarodnom pravu postoji jedna stalnost demokratskog ponašanja, a to je da se demokratske i odgovorne države (kakvu sebe samu vidi Amerika) drže preuzetih odgovornosti i potpisanih sporazuma.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.