Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Određivanje novog plana puta Pokreta nesvrstanih u Iranu i kormilarenje Irana Pokretom nesvrstanih

Pokret nesvrstanih je jedan globalni pokret koji je, u svojstvu najgromkijeg kolektivnog povika htijenja političke i ekonomske nezavisnosti neovisnih zemalja svijeta, utemeljen u žestini Hladnoga rata 1961. godine kao rezultat zalaganja lidera poput Nehrua iz Indije, Sukarna iz Indonezije, Džemala Abd al Nasera iz Egipta i Maršala Tita iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije s ciljem zbližavanja i ujedinjavanja država koje se nisu svrstavale ni u logor komunizma, a niti u logor kapitalizma. Najvažniji ciljevi koje je za sebe odabrao ovaj Pokret su slijedeći: Pravo na određivanje vlastite sudbine, nacionalni suverenitet i neovisnost, nepristupanje multilateralnim vojnim savezima, neovisnost u djelovanju zemalja članica Pokreta naspram utjecaja političkih blokovskih pozicioniranja velikih sila, borba protiv imperijalizma, odbacivanje rasizma i strane okupacije, demokratizacija međunarodnih odnosa i ostvarivanje ekonomske suradnje na temelju principa uvažavanja nacionalnog suvereniteta. Suštinski gledano, izvorno principijelno obilježje ciljeva koje su postavili mudri utemeljitelji Pokreta nesvrstanih jeste odbacivnje dominacije velikih sila i borba protiv nepravde i nepravičnosti u međunarodnom sistemu i svjetskom poretku.

Okončanjem Hladnoga rata, Pokret nesvrstanih je nastavio sa svojim aktivnostima i postepeno u članstvo primio većinu zemalja u razvoju. Zahvaljujući takvom razvoju prilika, Pokret nesvrstanih danas ima 120 članica od koji su 53 afričke zemlje, 40 je azijskih država, 26 članica je iz regije Latinske Amerike i Kariba, a u članstvu je i jedna evropska država. Okončanjem Hladnoga rata i raspadom Sovjetskoga Saveza, te promjenom pojedinih temelja u međunarodnim odnosima, članice Pokreta su - vođene istim onim duhom predanosti ka samostalnosti i neovisnosti i ciljem oličenim u težnji prema demokratizaciji međunarodnih odnosa, a zbog očuvanja i nastavka dominacijskog duha i diskriminativnosti velikih svjetskih sila nasuprot kojih se nalazila i nalazi filozofija postojanja Pokreta nesvrstanih - sa svježom energijom nove procese u međunarodnom sistemu pridodale sferama suradnje koje ostvaruje s drugim čimbenicima na svjetskom nivou.

Prirodno je da jedan međunarodni summit s ovolikim brojem članica i ovako prostranom geografskom prisutnošću koja, suprotno međunarodnim savezima poput Evropske unije, Šanghajske inicijative i Unije jedinstva Afrike koje su u cijelosti savezi regionalnog tipa, obuhvaća sve dijelove svijeta, može imati ogroman značaj. Osim toga, većina država članica Pokreta nesvrstanih, sa ekonomskog i strateškog aspekta, ubraja se među utjecajne zemlje na globalnom nivou pa i samo njihovo okupljanje i udruživanje u jednu sveobuhvatnu međunarodnu organizaciju ima poseban značaj. S druge strane, zemlje članice Pokreta nesvrstanih čine više od tri četvrtine ukupnog članstva Organizacije ujedinjenih naroda i sa tog aspekta – s obzirom na odgovarajući nivo međusobne solidarnosti primjetne među članicama ovog Pokreta – nije teško zaključiti da je nivo utjecaja ovih država iznimno visok.

Summit lidera je najvažniji stup Pokreta nesvrstanih. Summit se na ovom nivou održava svake tri godine i na prethodnom, petnaestom, Summitu lidera zemalja članica Pokreta nesvrstanih održanom u Šarm al Šeikhu, u Egiptu, u srpnju 2009. godine, jednoglasno je usvojena odluka o predsjedavanju Islamske Republike Iran Pokretom i održavanju narednog Summita lidera nesvrstanih zemalja 30. i 31. kolovoza 2012. u Teheranu; prijestolnici Islamske Republike Iran. Sukladno usvojenom programu, ekspertni timovi zemalja članica će zasjedati 26. i 27. kolovoza, summit ministara vanjskih poslova će biti održan 28. i 29. kolovoza, a summit lidera 30. i 31. kolovoza tekuće godine. Na summitu će sudjelovati lideri i predstavnici 120 država članica, 18 država koje imaju status promatrača, 10 međunarodnih organizacija i istaknute međunarodne političke ličnosti poput generalnog tajnika Organizacije ujedinjenih naroda. Kuba, Egipat i Islamska Republika Iran – bivši, sadašnji i budući predsjedavajući Pokreta nesvrstanih – čine Trojku Pokreta nesvrstanih (NAM) - i na Summitu u Teheranu će Islamskoj Republici Iran zvanično biti predan trogodišnji mandat predsjedajućeg Pokretom.

Važnost Teheranskog summita i uloga Irana u budućim odnosima Pokreta

Pokret nesvrstanih u novom međunarodnom poretku, u svojstvu jedne moćne snage, pored drugih polova, unija, odnosa i globalnih ekonomsko-političkih ustrojstava, ima značajnu ulogu. Sada Islamska Republika Iran preuzima trogodišnje predsjedanje i predvođenje Pokreta nesvrstanih, a u ovom mjesecu po prvi put biva domaćinom summita lidera ove globalne organizacije. Održavanje ovog summita je zlatna prilika za još aktivniji diplomatski angažman Islamske Republike Iran, demonstriranje utjecaja i aktivnije prisustvo Irana na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Pokret nesvrstanih je, s aspekta brojčanosti svojih članica, odmah iza Organizacije ujedinjenih naroda druga po veličini svjetska organizacija i posjeduje ogromne potencijale, pa su prilike i mogućnosti koje se otvaraju pred domaćinskom ulogom Teherana na summitu lidera, po prirodi stvari, vrijedne pažnje.

Pokret nevsrstanih je po broju članica druga velika međunarodna organizacija i održavanje summita u Teheranu je pokazatelj aktivne diplomacije i vanjske politike Islamske Republike Iran koja je čvrsto postavljena na temeljnim principima miroljubive politike i poštivanja suvereniteta drugih država. Summit lidera Pokreta nesvrstanih po prvi put se održava u Iranu kao jednoj od važnih i uticajnih članica ove organizacije u regiji i stavovi Islamske Republike Iran o međunarodnim pitanjima čvrsto su bazirani na temeljnim principima političkog i diplomatskog djelovanja Pokreta nesvrstanih što je važno za aktivniju ulogu ove međunarodne organizacije na globalnom nivou.

Pokret nesvrstanih obvezno mora, uvažavajući postojeće prilike u svijetu, aktivno djelovati na poljima reforme međunarodnog sistema, razoružavanja, međunarodnog mira i sigurnosti, stabilan razvoj i pozitivan položaj Pokreta nesvrstanih u odnosu snaga na globalnom nivou, a ovi ciljevi će, bez sumnje, domaćinskom ulogom Irana kao najneovisnije članice na ovom summitu lidera, biti dokučiviji i ostvariviji. I danas, iako je od osnivanja ove organizacije prošlo više od pet desetljeća, izvorni i osnovni ideali Pokreta nesvrstanih još uvijek su živi i još uvijek opstaju u punoj snazi. Aktualiziranje ideala poput oslobađanja od kolonizacije, neovisnosti o svrstavanju uz centre moći, podizanja nivoa solidarnosti i integracije među članicama i oslanjanja na nacionalni razvoj utemeljen na domaćim snagama i potencijalima na Teheranskom summitu može biti veliki korak prema ostvarenju i obistinjenju ovih ciljeva. Suglasnost članica Pokreta nesvrstanih s održavanjem summita lidera u Teheranu pokazatelj je ravnodušnosti članica prema zahtjevima Amerike usmjerenim ka izoliranju Islamske Republike Iran u međunarodnom sistemu i poretku.

Islamska Republika Iran je od samog utemeljenja, s obzirom na princip Islamske revolucije utjelovljen u paroli „Ni istočni, ni zapadni“, svoju vanjsku politiku usaglasila s ciljevima Pokreta nesvrstanih te je u listopadu 1979., na šestom Summitu lidera u Havani, primljena u punopravno članstvo kao 88. članica Pokreta. Islamska Republika Iran je tijekom proteklih nekoliko decenija djelovala u smjeru ostvarivanja ciljeva Pokreta kao jedna od njegovih najaktivnijih članica, a u naredne tri godine tijekom kojih će predsjedati ovom drugom po veličini međudržavnom organizacijom u svijetu – odmah nakon Organizacije ujedinjenih naroda – imati će aktivnu i angažiranu ulogu u predvođenju i usmjeravanju aktivnosti nesvrstanih. Islamska Republika Iran će, uzimajući u obzir odgovorne obaveze i spomenute ideale, najviše svojih zalaganja i napora u ovom mandatu usmjeriti ka realizaciji ideja utemeljitelja i članica Pokreta putem jačanja jedinstva i solidarnosti članica, i aktivnom učešću Pokreta u međunarodnim odnosima komplementamom s interesima članica Pokreta nesvrstanih i cjelokupne svjetske zajednice.

Na pragu održavanja summita lidera Pokreta nesvrstanih u Teheranu potvrđeno je sudjelovanje više od 150 država i međunarodnih organizacija na istom, a 51 država će na summitu biti zastupljena na najvišem nivou. Prisustvo pojedinih istaknutih svjetskih ličnosti među kojima je i generalni sekretar Organizacije ujedinjenih nacija čije je prisustvo potvrđeno, dodatno obogaćuje ovaj veliki svjetski skup.

Moto pod kojim se održava summit lidera Pokreta nesvrstanih u Teheranu glasi „Stabilan mir“ i odražava odlučnost Pokreta da aktivnije sudjeluje u upravljanju svjetskim i regionalnim krizama s ciljem njihova adekvatnog i dugoročnog rješavanja. Islamska Republika Iran će, pod okriljem ove parole, imati veću i aktivniju ulogu u rješavanju regionalnih i globalnih kriza u trenutku kada je neosporno stiglo vrijeme za aktivniju i opsežniju ulogu nesvrstanih u raznim regionalnim i globalnim pitanjima. I u konačnici, trogodišnje predsjedavanje Islamske Republike Iran Pokretom nesvrstanih iznjedriti će nova pozitivna značenja koja će zaživjeti na svjetskoj sceni.

Mohsen Šarif Khodayi
Veleposlanik Islamske Republike Iran
Zagreb

Novi korak u posvećenosti ciljevima Pokreta nesvrstanih

Pokret nesvrstanih (NAM) je, u svojstvu najgromkijeg kolektivnog glasa koji želi političku, vojnu i ekonomsku neovisnost neovisnih država svijeta, osnovan 1961. godine, u doba Hladnoga rata; doba u kojem je svjetski poredak bio karakterističan po bipolarnom političko – vojnom ustroju formiranom tako što je Istočni blok predvodio bivši Sovjetski Savez, a Zapadni blok je predvodila Amerika.

Najvažniji ciljevi koje je za sebe odabrao ovaj Pokret su slijedeći: Pravo na određivanje vlastite sudbine, nacionalni suverenitet i neovisnost, nepristupanje multilateralnim vojnim savezima, neovisnost u djelovanju zemalja članica Pokreta naspram utjecaja političkih blokovskih pozicioniranja velikih sila, borba protiv imperijalizma, odbacivanje rasizma i strane okupacije, demokratizacija međunarodnih odnosa i ostvarivanje ekonomske suradnje na temelju principa uvažavanja nacionalnog suvereniteta. Suštinski gledano, izvorno principijelno obilježje ciljeva koje su postavili mudri utemeljitelji Pokreta nesvrstanih jeste odbacivnje dominacije dominacijskih sila i borba protiv nepravde i nepravičnosti u međunarodnom sistemu i svjetskom poretku. Iako je od osnivanja Pokreta prošlo više od pola stoljeća, ipak osnovne brige i zaokupljenosti Pokreta, uslijed kompliciranja međunarodnih problema, nisu završene.

Kontinuitet međunarodnih problema kao što su prijetnja koja proizilazi iz nuklearnog naoružanja, kontinuiranosti rascjepa između industrijski razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, kontinuiranost neumjesnih diskriminacija na međunarodnom nivou, ekološka pitanja, pitanja vezana za ljudska prava, nužnost suzdržavanja selektivnog odnosa prema tim pravima i mnogi drugi slični problemi su trenutno ozbiljan izazov u procesu ostvarenja i obistinjenja ciljeva i principa Ujedinjenih naroda. Pokret nesvrstanih je tijekom proteklih godina, u procesu ostvarenja svojih ideala i, također, uz uzimanje u obzir važnosti ostvarenje ciljeva i poštivanja principa Ujedinjenih naroda, imao iznimno istaknutu i aktivnu ulogu.

Islamska Republika Iran je od samog utemeljenja, s obzirom na princip Islamske revolucije utjelovljen u paroli „Ni istočni, ni zapadni“, svoju vanjsku politiku usuglasila s ciljevima Pokreta nesvrstanih te je, prvom prilikom, u listopadu 1979., na šestom Summitu lidera u Havani, primljena u punopravno članstvo kao 88. članica Pokreta. Uzimajući u obzir spomenutu usklađenost s vanjskom politikom Pokreta nesvrstanih, izvorne i globalne ideje i misli islamskoga Irana, naša država od samog pristupa ovom Pokretu biva prepoznata kao jedna od članica predvodnica u napredovanju prema ostvarenju ciljeva Pokreta nesvrstanih. Na ovom putu je Iran uvijek, kroz saradnju i koordinaciju s članicama u pripremanju stavova i odluka Pokreta u međunarodnim pitanjima i dešavanjima, imao aktivnu ulogu.

Okončanjem Hladnoga rata i raspadom Sovjetskoga Saveza, te promjenom pojedinih temelja u međunarodnim odnosima, članice Pokreta su - vođene istim onim duhom predanosti ka samostalnosti i neovisnosti i ciljem ocrtanim u težnji prema demokratizaciji međunarodnih odnosa, a zbog očuvanja i nastavka dominacijskog duha i diskriminativnosti velikih svjetskih sila naspram kojih se nalazila i nalazi filozofija postojanja Pokreta nesvrstanih - sa svježom energijom nove procese u međunarodnom sistemu pridodale sferama suradnje koje ostvaruje s drugim čimbenicima na svjetskom nivou.

U suštini, preliminarni princip utemeljenja Pokreta nesvrstanih trajno su komplementarni s zajedničkim vrijednostima ljudske zajednice poput neuplitanja u unutarnja pitanja, poštivanje prava na izbor vlastite sudbine, slobodarstvo i uživanje svih članova društva, bez diskriminacije bilo koje vrste, u blagodatima života. Oslanjanje na ove principe osigurava tajnu opstanka i neprolaznosti dragocjenog naslijeđa pokojnih utemeljitelja organizacije o kojoj je ovdje riječ.

S obzirom na sadržaj najnovijeg nacrta dokumenta u tri poglavlja usvojenog na summitu ministara vanjskih poslova Pokreta nesvrstanih održanom od 7. do 10. svibnja 2012. u Šarm al šeikhu, a koji suštinski označava sadržajne i tematske smjernice 16. summita lidera u Teheranu 2012. (1391. po iranskom solarnom hidžretskom kalendaru) godine, u cijelosti odražava prethodno navedenu tvrdnju.

Podsjećanja radi, spomenut ćemo da prvo poglavlje nacrta spomenutog dokumenta obuhvaća slijedeće važne svjetske teme: Jačanje multilateralizma, promicanje kulture mira i dijaloga kultura, civilizacija i religija, sprječavanje i preveniranje vrijeđanja religija, reforma strukture Organizacije ujedinjenih naroda i međunarodno razoružavanje. Drugo poglavlje se odnosi na regionalne izazove poput bliskoistočnog pitanja (Palestina i Libanon), Avganistana, Irana, Sudana i Somalije, a zajedničkim intelektualnim zalaganjima članica u treće poglavlje nacrta spomenutog dokumenta su uvrštene teme kao što su razvoj, ljudska prava, finansijske i ekonomske krize u svijetu i sigurnost hrane.

Skup koji broji preko 120 država nesvrstanih članica koje predvode ogroman dio svijeta, globalne vrijednosti i pristup posvećen rješavanju najvažnijih izazova koji se nalaze pred ljudskom zajednicom, povećao je vrijednost i izraženijom učinio važnost Pokreta nesvrstanih, a aktivno sudjelovanje nesvrstanih u većini međunarodnih zasjedanja i događanja u raznim sferama i područjima, samo po sebi je jasan pokazatelj važnoga položaja kojeg su nesvrstani dosegnuli u međunarodnim odnosima i globalnoj saradnji. Sa druge strane, raznovrsnost stilova i političkih sistema okupljenih pod imenom jednoga pokreta i njihova posvećenost poštivanju zajedničkih političkih i ekonomskih principa, također je pokazatelj važnosti jedinstva i okupljanja svjetske zajednice oko zajedničkih univerzalnih vrijednosti. Opće zajedništvo članica u odbacivanju ekspanzionizma i hegemonizma te prihvaćanja tuđe dominacije, jedan je od najvažnijih faktora koji je nesvrstane, uprkos određenim razilaženjima u stavovima, okupio kako bi se zalagali za ostvarenje ovih ideala.

Nikada ne treba previdjeti i zanemariti činjenicu da je odbacivanje ekspanzionizma i hegemonizma te prihvaćanja tuđe dominacije od strane nesvrstanih tijekom proteklih nekoliko desetljeća, koliko je proteklo od datuma osnivanja Pokreta, bilo među najvažnijim preprekama na putu ekspanzionističkih i hegemonističkih politika pojedinih velikih sila – politika koje su tijekom proteklih nekoliko desetljeća uzrokovale gubitak života na tisuće nevinih ljudi i okončale korjenitim smutnjama i zavjerama među ljudima.

Treba podsjetiti da su dosadašnji blistavi angažman Islamske Republike Iran u svojstvu jedne od neovisnih država članica u negiranju i odbacivanju dominacije kolonijalističkih sila i istovjetnost njene političke filozofije s principima Pokreta nesvrstanih bili razlogom da na 15. summitu lidera u Šarm al Šeikhu u Egiptu održanom u julu 2009. bude usvojena jednoglasna odluka o izboru Islamske Republike Iran na mjesto predsjedavajućeg Pokreta i održavanju 16. summita lidera u Teheranu. Ovim slijedom će Islamska Republika Iran u svojstvu budućeg predsjedajućeg Pokretom nesvrstanih – Iran predsjeda Koordinacijskim komitetom i devet godina je član Trojke Pokreta – u toku svoga trogodišnjeg mandata na čelu druge po veličini međudržavne organizacije odmah posle Organizacije ujedinjenih naroda, imati utjecajnu ulogu u usmjeravanju aktivnosti Pokreta nesvrstanih.

Islamska Republika Iran će, uzimajući u obzir odgovorne obveze i spomenute ideale, najviše svojih zalaganja i napora u ovom mandatu – uz Božiju pomoć - usmjeriti ka realizaciji ideja utemeljitelja i članica Pokreta na putu jačanja jedinstva i solidarnosti članica, i aktivnom učešću Pokreta u međunarodnim odnosima komplementamom s interesima članica.

Ovdje želim u svojstvu ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran objaviti spremnost Vlade i velikog naroda Irana da bude srdačan domaćin jedinstvene iranske gostoljubivosti svim liderima i ostalim članovima delegacija zemalja članica, posmatračima, gostima i, također, međunarodnim organizacijama.

Ali Akbar Salehi
Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran

izvor: Priopćenje za medije / Veleposlanstvo Islamske Republike Iran, Zagreb

Izvori:

Priopćenje za medije / Veleposlanstvo Islamske Republike Iran, Zagreb

Komentari

(0):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
    Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.