X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Odgovor na rusko diplomatsko i vojno širenje na Bliskom istoku: NATO pokreće novu misiju u Iraku

PIŠE: | Foto: defense.gov
Objavljeno:

NATO planira proširiti svoje prisustvo u Iraku. Unatoč trenutačno malenoj snazi, misija bi trebala imati velik politički značaj, jer bi to bio odgovor transatlantskog saveza na rusko diplomatsko i vojno širenje po Bliskom istoku. Ovaj dogovor je postignut na sastanku ministara obrane NATO-a 14. veljače, kada su se zemlje članice sporazumjele oko povećanja svog prisustva u Iraku. Misija bi se trebala povećati na 200 ljudi, a mandat bi bio isključivo na obučavanju. Jedan od novih prijedloga ove povećane i dugoročne prisutnosti NATO-ovih vojnika u Iraku uključuje i stvaranje stručnog centra za borbu protiv improviziranih eksplozivnih naprava. Povećanje NATO-ove prisutnosti u južnom operativnom području dio je konsenzusa koji bi se morao zadržati nakon redovitog summita organizacije u Bruxellesu u srpnju.

Nakon američke intervencije u Iraku, koji je doveo do značajnih podjela u Savezu, NATO je 2004. godine prihvatio stvaranje male misije obučavanja. Amerikanci su imali oko 150 tisuća svojih vojnika u Iraku, dok je NATO-ova misija s tek 300 ljudi ponajprije imala politički cilj. Prema podatcima NATO-a, međutim, tih 300-injak osoba je ujedno upravljalo obukom oko 15 tisuća iračkih vojnika i redarstvenika. Sjedinjene Države i NATO povukli su se iz Iraka 2011. godine uslijed problematičnih pregovora o uvjetima svog ostanka u toj zemlji i pritisaka domaće javnosti. U sigurnosnom vakuumu uspio se učvrstiti Daeš, koji je potom osvojio velika područja Iraka i Sirije. Globalna koalicija protiv Daeša s jedne strane, te rusko-iranska pomoć iračkoj državi s druge strane, omogućili su pobjedu ekstremista u Iraku. Prioritet iračkih vlasti je sada stvaranje uvjeta za obnovu oslobođenih područja i povratak stotina tisuća izbjeglica. Irak također traži potporu u obučavanju i opremanju svojih sigurnosnih snaga.

Na zahtjev vlasti u Bagdadu, NATO je nastavio sa svojim aktivnostima obučavanja još 2015. godine, a obuhvaća specijalne postrojbe, obučavanje medicinskih vojnih časnika i održavanje opreme koja potječe još iz sovjetskih vremena. Obučavanje se ispočetka obavljalo izvan iračkog teritorija, ponajviše u Jordanu, ali od siječnja 2017. godine nekoliko NATO-ovih instruktora obučavanje vodi unutar Iraka.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.