Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Nakon rušenja ruskog zrakoplova bivši glavni zapovjednik NATO pakta Wesley Clark u razgovoru za CNN progovorio o najvećoj tabu temi: "Turska podupire ISIL"

Wesley Clark je umirovljeni američki general i bivši glavni zapovjednik NATO-a za Europu. U jučerašnjem razgovoru za CNN osvrnuo se na tursko rušenje ruskog vojnog zrakoplova Su-24 te pritom iznio neke stavove koji su već poprilično poznati, no vrlo rijetko se mogu čuti u javnosti. Clark se dotaknuo vjerojatno najveće tabu teme u svijetu, odnosa između Turske i ISIL-a, odnosno potpore koju teroristi dobivaju iz pravca Turske.

Rekao je kako ISIL nije samo teroristička organizacija, već sunitska teroristička organizacija koja napada šijite te time koriste Turskoj i Saudijskoj Arabiji. Nadalje, rekao je kako Turska pušta militante preko svog teritorija do ISIL-a te kako očigledno kupuju ISIL-ovu naftu. Da ne bi ispalo kako pritom ponavlja od riječi do riječi ono što je jučer poručio ruski predsjednik Vladimir Putin, optužio je Putina da u ovom sukobu "također podržava teroriste" tvrdeći kako je sirijski režim teroristički te kako u ovom sukobu "nema dobrih igrača".

No, ono što je rekao u vezi Turske vrlo je značajno. Dakako, on to smije reći jer je bivši dužnosnik, no, može se zaključiti kako slično razmišljaju i mnogi aktualni dužnosnici. Američki potpredsjednik Joe Biden, koji se danas nalazi u posjeti Zagrebu, u listopadu prošle godine stvari je također nazvao pravim imenom, no kasnije je brzo odustao od takvih izjava (vidi: Američki potpredsjednik Biden optužio saveznike SAD-a za stvaranje ISIL-a: "Oni su najveći problem, toliko su željeli srušiti Assada da su davali novac i oružje svima").

Prenosimo transkript njegovog intervjua za CNN:

Wesley Clark: "Kada u ovom slučaju NATO članica sruši ruski zrakoplov to je i dalje turski čin, ne NATO-ov. Ovi lovci su bili pod turskom operativnom kontrolom i, koliko ja znam, NATO ne sudjeluje u zračnoj obrani Turske".

CNN voditelj: "No, ovdje je riječ o većoj slici, kompleksnom sukobu u Siriji. Predsjednik Obama je danas rekao kako ovo pokazuje problematičnost ruske operacije. Sugerirao je da kada bi Rusija ciljala ISIL, na teritoriju koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a, ovo se ne bi desilo".

Wesley Clark: "To je točno, ali ovdje govorimo o širem kontekstu. Ono što imamo ovdje je nedostatak političkog dogovora. Ove zemlje nastoje raditi zajedno, ali postoje temeljna neslaganja. Budimo vrlo jasni - ISIL nije samo teroristička organizacija, ISIL je sunitska teroristička organizacija, to znači da napadaju i ciljaju šijite, a to je pak u interesu Turske i Saudijske Arabije čak i kada im predstavljaju prijetnju. Niti Turska niti Saudijska Arabija ne žele vidjeti most između Irana, Iraka, Sirije i Libanona koji bi izolirao Tursku i odrezao Saudijsku Arabiju.

CNN voditelj: (upada mu u riječ) "Generale... Želite li Vi to reći da je Vladimir Putin bio na neki način u pravu kada je rekao da Turska pomaže ISIL?"

Wesley Clark: "Svo ovo vrijeme postoji ideja da Turska zapravo podupire ISIL na neki način. Znamo da prebacuju ljude preko Turske do ISIL-a. Nadalje, netko kupuje tu naftu koju ISIL prodaje, negdje ta nafta ide, a meni se čini da ide preko Turske. No, Turci to nisu potvrdili.

Kada je ISIL sastavljen, stvoren je od strane sunitskih ekstremista koji su se borili protiv Bashara al-Assada koji je u savezu s Iranom. Ovdje je riječ o široj borbi na Bliskom istoku. Putin bi pak želio uprljati Tursku tvrdeći kako Turska podupire teroriste, no stvar je u tome da i on podupire teroriste jer taktike kojima se služi Assadov režim, kao što su napadi bombama-bačvama na nedužne civile, su terorističke taktike. Dakle, možemo reći kako u ovome nema dobrih igrača. Ovo je borba moći za budućnost Bliskog istoka i u tome se koriste terorističke taktike i teroristi".


VIDEO: Wesley Clark za CNN, 24.11.2015.

Vezano uz temu:
Sve veći raskol između SAD-a i Turske oko Sirije, Erdogan: "Amerika je naoružala kurdske teroriste u inat Turskoj, zanima ih samo nafta", američki dužnosnik: "Turska igra dvostruku igru, daje moralnu potporu ISIL-u"

Analiza: Kako Turska ucjenjuje SAD oko Sirije tražeći napad na Assada i može li se Obamina frakcija američke vlasti oduprijeti Erdoganu?

Izvori:

CNN

Komentari

(24):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +3
  spes
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:37 | 26.11.2015.
  Makistar, puno hvala na iscrpnom komentaru, za one manje upućene. Ja stalno tvrdim da je to sve davni plan da se razbiju sve države na BI i nijedna ne bude veća ni teritorijalno ni po broju stanovnika od Izraela.I ovo pražnjenje Sirije od mladih ljudi je planirano.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +4
  Picuka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:54 | 25.11.2015.
  Mozda mi se samo cini...kao da Ameri polako "peru ruke" od svega.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +6
  crnipero
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:28 | 25.11.2015.
  Nije ovo što je Clark izjavio ništa novo, već smo prije i komentirali. Povodom promocije svoje knjige je dao sličnu izjavu, a po čitavoj USA je govorio i da imaju namjeru napasti ili rušiti vlade 7 bliskoistočnih zemalja, a kad je pitao državnog tajnika zbog čega, ovaj je odgovorio "Ne znam."
  Prikaži cijeli komentar
 4. +9
  zarbr
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:49 | 25.11.2015.
  americans represent human nature in its most primitive form with dominant characteristics of a jester
  ili amerikanci su ljudska priroda u sirovom obliku sa dominantnim obilježjima dvorske lude.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +6
  zarbr
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:44 | 25.11.2015.
  americans represent human nature in its most primitive form with dominant characteristics of a jester
  Prikaži cijeli komentar
 6. +3
  mariv
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:24 | 25.11.2015.
  #Amistad, evo još nešto
  naharnet.com/stories/en/195395
  Prikaži cijeli komentar
 7. +10
  rafa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:21 | 25.11.2015.
  Amistad,da,gadjaju ih sa krstarecim projektilima iz Mediterana i sa Tupoljevima.Turska je digla vojsku na najvisi stupanj uzbune uz granicu sa Sirijom radi Ruskog bombardiranja.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +1
  detox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:14 | 25.11.2015.
  ...i vi skupa s njom
  Prikaži cijeli komentar
 9. +4
  t0mekk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:54 | 25.11.2015.
  Posle čitanja turskog izveštaja o događajih sinoč ne izključujem sabotaže turskog državnog vrha iz strani turske vojske. Vojska je - navodno srušila avion bez konsultacij sa vrhom turske. Može iči za bacanje krivde turskog vodstva na vojsku ali može iči i za sabotažu, da se uništi Erdogan.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +11
  Makistar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:54 | 25.11.2015.
  Turska (i ostale države pod kontrolom cionista) provodi u praksi cionističke planove, kao što su Clean Break z 1996. i planove koje je iznio Oded Yinon u Kivunim (upute) časopisu za judaizam i cionizam 1982.
  U Clean Break se spominje napad na Siriju pomoću izraelskih proxy snaga. en.wikipedia.org/wiki/A_Clean_Break:_A_New_Strategy_for_S... ...paralleling Syria’s behavior by establishing the precedent that Syrian territory is not immune to attacks emanating from Lebanon by Israeli proxy forces...

  Iz "Cionistički plan za Bliski istok" informationclearinghouse.info/pdf/The%20Zionist%20Pla...
  Plan operira u dvije premise: da bi preživio, Izrael mora: 1.) postati regionalna imperijalna sila 2.) mora izazvati podjelu cijelog područja na male državice raspadom arapskih država. Veličina ovdje ovisi o sektaškom sastavu svake države. Sukladno tome, Cionisti se nadaju da će te države na bazi sekte postati izraelski sateliti, i ironično, njihov izvor moralne legitimacije. ... Ova tema je bila dokumentirana u vrlo modernoj razmjeri u AAUG publikaciji, "Izraelski sveti terorizam" (1980), Livia Rokach. Bazirano na memoarima Moshe Sharett, premijera Izraela, Rokach istražuje dokumente, u uvjerljivim detaljima, cionistički plan koji se odnosi na Libanon i pripremljen je sredinom pedesetih. ... Ono šta su oni htjeli nije arapski svijet, nego svijet arapskih fragmenata koji je spreman pokoriti se izraelskoj hegemoniji."

  "Ideja da sve arapske države treba razbiti, od strane Izraela, u manje jedinice, pojavljuje se opet u izraelskom strateškom razmišljanju. Npr. Ze'ev Schiff, vojni dopisnik Ha'aretz-a (i vjerovatno sa najviše znanja u Izraelu, na tu temu) piše o "najboljem" što se može desiti za izraelske interese u Iraku:"Raspad Iraka u šiitsku državu, sunitsku državu i odvajanje kurdskog dijela" (Ha'aretz 6-2-1982).

  Oded Yinon (u eseju koji se originalno pojavio na hebrejskom u KIVUNIM (Upute), časopisu za judaizam i cionizam, 1982)
  "Muslimanski arapski svijet je izgrađen kao prolazna kula od karata koju su sastavili stranci (Francuska i Britanija) bez uzimanja u obzir želja stanovnika. Samovoljno su podjeljeni na 19 država, sve građene od manjina i etničkih grupa koje su neprijateljske jedna drugoj. Tako da se svaka arapska država danas suočava sa etničkom socijalnom destrukcijom iznutra, a negdje civilni rat već bjesni. Sirija se ne razlikuje bitno od Libanona osim u snažnom vojnom režimu koji vlada.

  Sirija će se raspasti, u skladu sa etničkom i religijskom strukturom, u nekoliko država kao što je Libanon, pa će biti šiitska alavitska uz obalu, sunitska u Alepu i druga sunitska u Damasku, neprijateljska prema sjevernom susjedu... Takvo stanje će jamčiti mir i sigurnost u području na duže staze i taj cilj je već unutar našeg dosega danas.

  Ako se Egipat raspadne, zemlje poput Libije, Sudana ili čak više udaljene države neće nastaviti postojati u svom sadašnjem obliku, te će se pridružiti padu i raspadu Egipta.

  Irak, bogat naftom u jednu ruku, i rastrgan iznutra u drugu, je zajamčen kandidat za izraelske ciljeve. Njegov raspad je još važniji za nas nego Sirije. Irak je jači od Sirije. Kratkoročno, iračka snaga predstavlja najveću prijetnju Izraelu. Jedan Iračko-Iranski rat će pocijepati Irak na dijelove i uzrokovati njegov pad čak i prije nego što bude u stanju organizirati široki front protiv nas. Svaka vrsta unutrašnjeg arapskog konflikta će nam pomoći kratkoročno te će skratiti put u važnijem cilju razbijanja Iraka u sekte kao u Siriji i Libanonu. U Iraku, raspad na provincije uz etničke-religijske crte kao u Siriji za vrijeme Otomanskog carstva je moguće. Pa će tri (ili više) država postojati oko tri velika grada: Basra, Bagdad i Mosul, i šiitsko područje na jugu će biti odvojeno od sunita i kurdskog sjevera. Moguće je da Iransko-Irački sukob produbi ovu polarizaciju."

  Postoji nekoliko direktnih priznanja SAD-a da direktno stoji iza islamskog terorizma:
  Hillary Clinton pred Kongresom: "Sjetimo se ovdje, da ljudi protiv kojih se borimo danas - mi smo ih financirali, prije 20 godina. I to smo učinili jer smo se borili protiv Sovjetskog Saveza.
  Oni su upali u Afganistan i nismo ih htjeli vidjeti kako kontrolišu centralnu Aziju. I, krenuli smo sa poslom.
  To je bio predsjednik Regan u suradnji sa Kongresom, predvođen demokratima, koji je rekao:"Znate šta, zvuči kao prilično dobra ideja!
  Hajde da se dogovorimo sa ISI (pakistanska tajna služba), sa pakistanskom vojskom. Idemo regrutirati te mudžahedine. Hajde da dolaze iz S. Arabije i drugih mjesta, da uvozimo njihovu vehabijsku marku Islama. Tako da možemo tući Sovjetski Savez."
  I pogodite šta? Oni su se povukli.
  Izgubili su milijarde dolara i to je dovelo do kolapsa Sovjetskog Saveza.
  youtube.com/watch?v=gxUfUKhBGWM

  Brzezinski:"Ta tajna operacija je odlična ideja. To je imalo efekat uvlačenja Rusa u afganistansku zamku i vi želite da se kajem zbog toga?"
  - "I nije vam žao zbog podrške islamskom fundamentalizmu...?"
  Brzezinski je odgovorio: "Šta je važnije u istoriji? Talibani ili kolaps Sovjetske imperije? Neki pobunjeni muslimani ili oslobođenje centralne Evrope i kraj Hladnog rata?" (Le Nouvel Observateur, 1998)
  dgibbs.faculty.arizona.edu/brzezinski_interview

  Dakle, islamski ekstremisti su upali u zamku na koju ih je upozoravao njihov vlastiti prorok Muhamed, da će se pojaviti Dedžal koji će biti židov i koji će propovjedati iskrivljenu verziju islama koja vodi u pakao. Čak je rečeno da će se pojaviti između Sirije i Iraka, tačno tamo gdje se nalazi ISIL. To pokazuje da osoba bez znanja može imati najbolje namjere, ali zbog svoje gluposti postaje alatka najgorih mogućih psihopata ili bezbožnika. Muhamed je ujedinio razna plemena i stvorio čitavu recimo arapsku civilizaciju, dok ovi u ime islama sve ponovo vraćaju nazad, raspad država na plemena, sukob raznih grupa, šiita, Kurda, sunita... Dovoljno je da pročitaju cionističke planove pa bi znali da igraju po njima, ako pročitaju i vlastite knjige kao upozorenja o Dedžalu, još bolje... i tako mogu složiti sliku. Možda su previše nadrogirani Captagonom da bi shvatili. balkans.aljazeera.net/vijesti/saudijski-princ-optuzen-za-...
  Prikaži cijeli komentar
 11. +8
  o-čaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:30 | 25.11.2015.
  Svi zapadni zvaničnici progovore istinu kada to više nema nikakvog smisla i težine.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +11
  pustinski lav
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:29 | 25.11.2015.
  Fsa i Al nusra sami sebi u stomak skacu , upravo su napali Kurde sjeverno od Alepa oko enklava Zahra i Nubl , zele da se domognu grada Afrin , da se napomene da su Kurdi u ovom dijelu sirije pomagali enklavama ... vidjet cemo na sto ce izaci ....
  Prikaži cijeli komentar
 13. +12
  radijacija2000
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:24 | 25.11.2015.
  Iako je Wesley Clark samo bivši zapovjednik ,i njegovi zborovi nemaju težinu u korelaciju na sadašnju situaciju, nekako osećam da će na kraju Zapad (NATO) ostaviti Turke na cjedilu. Turska može biti baš zgodna moneta za raskusurivanje Istoka i Zapada, a sa ovim kretenoidnim (koji možda i glumi kretenizam) likom na čelu, Turci ne bi trebalo da se nadaju da će sve ovo završiti a da to njih bar malo serioznije ne okrzne.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +20
  azel
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:06 | 25.11.2015.
  Razumijem vecinu vas koji ste nezadovoljnim subjektivnoscu Zapada, ali ovo je velika, ogromna izjava, i ne mozemo biti naivni pa ocekivati da ce Zapad otvoreno priznati sve grijehe, zato su ovakve izjave i tu i tamo koja recenica kojom se, vrlo skromno i diplomatski nazire uopce istina je ogroman korak za Siriju. Prije 2,5 godine ovakve recenice visih duznosnika Zapada nismo mogli zamisliti, kao i medije koji su danas puno blizi realnom stanju, dok je tada Assad bio cudoviste, ISIL/FSA/Al Nusra dobrocinitelji, a Rusi zlo koje podrzava nehumani sirijski rezim. Korak po korak napredujemo :)
  Prikaži cijeli komentar
 15. +7
  davor55
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:53 | 25.11.2015.
  Navodno je Erdoganova kći koja vodi medicinsku ambulantu na granici sa Sirijom poznata i kao Florence Nightingale za teroriste.
  Prikaži cijeli komentar
 16. +16
  t0mekk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:31 | 25.11.2015.
  Sinoč gledam na Fox news reportazu o rušenju su-ja. Bio u studiu američki general koji se upravo vratio iz Kurdistana (ne Irak, Kurdistan). Novinarka je stalno forsirala, da su za eskalaciju krivi Rusi, ali je potom general reko, da je turska napravila sve po zakonu ali, da treba svako da se zapita kako če izgledati svet ako bude svaka država radila isto kako Turska juče i da treba biti vrlo pažljiv sa odobravanjem ovakvih stvari. Posle tih reči je novinarka samo rekla, da bi trebala Rusija biti vrlo pažljiva a nakon toga se general samo nasmijo.

  Zanima me, dali je moguče (da, da znam FOX ali svejedno) novinari više potenciraju ''frku'' nego vojska?
  Prikaži cijeli komentar
 17. +7
  spes
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:20 | 25.11.2015.
  Živjeli bivši!!!
  Prikaži cijeli komentar
 18. +18
  izeljko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:18 | 25.11.2015.
  @Bizon
  Vi, kolega, strahovito podcjenjujete 'naše' . Znaju oni odlično od kuda puše vjetar, samo od toga nema 'vajde'.
  Lakše se praviti da nemaju pojma i puniti džepove, kako svoje, tako svojih bližnjih za idučih 100-tinjak godinica.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +8
  Amistad
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:14 | 25.11.2015.
  Jel ima ko kakve informacije, da su rusi sravnali sa zemljom one životinje koje su pucale na pilota na padobranu? Nešto se šušlja ali nigdje linka o tome?
  Prikaži cijeli komentar
 20. +22
  zarbr
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:53 | 25.11.2015.
  afganistan,alžir,tunis ,egipat,irak,libija,sirija,venezuela,kuba...
  zar treba išta osim rukovoditi se općim zakonima ljudskog mišljenja.amerika je sponzor i bankomat terorizma i nije mi jasno zašto se itko upušta u razgovor i sluša američka agitprop objašnjenja.treba im reći
  da su ljudska priroda u sirovom obliku sa dominantnim obilježjima dvorske lude......
  Prikaži cijeli komentar
 21. +22
  zarbr
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:38 | 25.11.2015.
  jeli turska možda naložila hrvatskoj da pošalje u jordan oružje za isil.čemu ova predstava
  Prikaži cijeli komentar
 22. +15
  korisnik13266
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:31 | 25.11.2015.
  Ma,Americko izvrtanje cinjenica,opet.Koriste priliku da ubjede svijet da su Turci odrzavali ISIS,da,da,a Ameri "ni luk jeli,ni luk mirisali..:)))"ma,da,da...
  Prikaži cijeli komentar
 23. +16
  Bizon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:29 | 25.11.2015.
  @t0mekk
  Ove države (HR)? Nemoguće, preveliki interesi su u igri. Dovoljno je pogledati podnevni ili večernji dnevnik, propaganda suklja jače nego s druge strane Atlantika. Mislim da će cijela Europa prije shvatiti o čemu je riječ nego naši.
  Prikaži cijeli komentar
 24. +12
  t0mekk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:24 | 25.11.2015.
  Kako bi se isforsiralo drzavne medije da bi objavili ovaj clanak?
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.