X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 3 od 5
Preostalo vremena: 00:35:33
Akcija traje do 13:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kreće meč između Erdogana i Europe: Godine pogrešne politike prema Turskoj sada dolaze na skupu naplatu

PIŠE:
Objavljeno:

Aktualna kriza odnosa prema Turskoj dovodi Europsku uniju pred gotovo nerješiv problem, a kako to nekom čudnom igrom sudbine u životu često biva, nerješivi problemi vole pristizati upravo u trenucima interne nestabilnosti. Ili možda ipak nije riječ o sudbini, tek o takvoj percepciji, možda je ipak riječ o tome da interna nestabilnost širom otvara vrata za vanjske krize koje se pokreću upravo zbog činjenice da ih interna nestabilnost na neki način priziva.

Turska ne samo da Europu "časti" pridjevima kao što su "fašistička" i "nacistička" već otvoreno dovodi u pitanje suverenitet pojedinih njenih članica, a to može - i dozvoljava si - upravo zbog nestabilnosti unutar Europe.

Kada govorimo o suverenitetu, onda govorimo i o pravu svake države da dozvoli, ili da zabrani, održavanje političkih skupova i mitinga, bez obzira kakav bio njihov kontekst jer to je, ponovno naglašavamo, njeno suvereno pravo.

Turski predsjednik Erdogan koristi se terminima kao što su demokracija i ljudska prava kao kakvim političkim oružjem kojim nastoji ucijeniti protivnika. To mu ne polazi za rukom jer takvu taktiku mogu koristiti samo one države gdje postoji percepcija da su upravo te vrednote održavane na visokoj razini. Dakako, 'percepcija' je ovdje ključna riječ što znači da stvarnost ne mora nužno biti jednaka njoj. No, Turska svakako nije zemlja koje se percipira kao čuvar demokracije i ljudskih prava te zbog toga Erdoganove riječi neće imati velikog učinka, naglasimo to jasno - u Europi.

No, kako i znamo, Europa nije cijeli svijet i ta ista Europa, koja se nalazi ispred Turske, često zaboravlja da se i iza Turske nalazi nešto, a nalazi se nešto jako veliko - cijeli muslimanski svijet. U tom kontekstu treba gledati i na Erdoganove izjave. On svojim izjavama, kada zbog zabrane turskih pro-vladinih političkih mitinga u Njemačkoj i Nizozemskoj Europu naziva prostorom gdje se ponovno javlja fašizam, ne želi posramiti Europu - jer Europa zna da ovdje nije riječ o nikakvom fašizmu već o njenom suverenom pravu - ne, on se u isto vrijeme obraća i širem muslimanskom svijetu koji ima jednu sasvim drugu percepciju Turske.

Za širi muslimanski svijet Turska je ekonomska lokomotiva, ali često i simbol 'demokracije i ljudskih prava' - zbog činjenice da su te vrednote, koje narodi nedvojbeno cijene, u Turskoj ipak znatno zastupljenije nego u nekim drugim muslimanskim zemljama.

Kada Erdogan poručuje da želi 'dići svijet na noge' protiv Europe i njenog navodno drskog ponašanja, zna se kojem svijetu se zapravo obraća.

Prije nego nastavimo, spomenimo ukratko pozadinu ove situacije koja je, kako ćemo uskoro vidjeti, uvelike proizašla zbog europskog, ne endemičnog, ali svakako vrlo tipičnog, licemjerja.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.