Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kakvu poruku velike vojne vježbe "Zapad 2017" imaju za Bjelorusiju?

PIŠE:
Objavljeno:

Sto tisuća ruskih i bjeloruskih vojnika započelo je 14. rujna veliku vojnu vježbu na granici s Latvijom, Litvom i Poljskom, najveću takvu vježbu još od 1981. godine. Manevar se zove 'Zapad 2017' i služi ispitivanju nove opreme, taktike, logistike te borbene spremnosti za sukob s NATO-om u i oko Bjelorusije. Ruski dužnosnici pomno prate tijek operacije koja bi trebala biti vrhunac ruske vojne spremnosti. Sve su to službeni razlozi vježbe, ali postoje i oni neslužbeni odnosno politički, koji ukazuju na rusku trajnu sigurnosnu važnost na europskom kontinentu, rusku ulogu i interese u istočnoeuropskoj religiji, te vrlo jasnu poruku Aleksandru Lukašenku, predsjedniku Bjelorusije, koji je zaželio postati najvećom sponom Rusije i Europske unije.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu jasno je naznačio da se radi o strogo obrambenoj vježbi, osobito stoga što se odvija u vrlo upitnom političkom okruženju. Šojgu je još sredinom ljeta upozorio da je ruska glavna obrambena misija odvratiti NATO snage od Rusije i Bjelorusije, što se odnosi na bilo koji vid sukoba s ciljem rušenja ruskoga državnoga vodstva. Šojgu je tom prilikom objasnio kako je Moskva svjesna povećane vojne aktivnosti NATO država u Istočnoj Europi, te da je namjera Kremlja uvjeriti zapadne partnere u napuštanje proturuskih stavova. Doista, na posljednjem sastanku na vrhu NATO-a Rusija i međunarodni terorizam postavljeni su na vrh sigurnosnih prijetnji Savezu. Rusi gledaju na to s neodobravanjem i upozorenjem da je proturuski stav uvod u uništenje sigurnosnog sustava u svijetu kakvog danas poznajemo.

Ruski zapadni susjedi boje se ruskih namjera, osobito jer je vježba napravljena tako da se simulira obrana i odvraćanje NATO snaga iz baltičkih zemalja i Poljske. Ove su zemlje zaštićene sigurnosnim jamstvom Sjevernoatlantskog sporazuma, ali ako bi doista došlo do ruske invazije na njih, one bi bile teško obranjive. Sve ove radnje imaju jake povijesne poveznice s prijašnjim ruskim/sovjetskim napredovanjem protiv Hitlerovih snaga u Istočnoj Europi, a potom i u svezi s Brežnjevljevom doktrinom.

Neki analitičari upozoravaju da bi 'Zapad 2017' mogao biti uvod u promjenu režima u Bjelorusiji. Iako se radi o bliskom ruskom savezniku, Lukašenko nastoji pronaći ravnotežu između Rusije i europskih susjeda. Zbog vrlo snažne unutarnje političke oporbe, koja je ojačala u posljednjih 23 godine koliko je Lukašenko na vlasti, bjeloruski predsjednik je krenuo s pojedinim prozapadnim politikama.

Presedan se pronalazi u vježbama koje su se odvijale prije napada na Gruziju 2008. i aneksije Krima 2014., iako je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jasno i nekoliko puta odbacio takve ideje. No, kritičari upozoravaju na nedavni federalni zakon koji je Duma donijela 10. kolovoza, a koji poziva na zajedničku zračnu obranu Rusije i Bjelorusije. Njime ruski predsjednik Vladimir Putin traži Dumu ratificiranje protokola iz 2009. kojim se brani zajednička granica i zračni prostor Rusije i Bjelorusije kroz stvaranje ujedinjenog sustava regionalne zračne obrane. Cilj toga zakona jest poboljšanje sigurnosti vanjskih zračnih granica i doprinos jačanju sigurnosti dviju zemalja.

Unatoč zapadnim 'brigama' oko ruskog utjecaja u Bjelorusiji, jasno je da se Moskva i Minsk strateški podržavaju. Ipak, ta potreba ne uključuje nužno i dogovor u svim područjima sigurnosti, vojske te djelovanja Euroazijske unije i Organizacije kolektivne sigurnosne povelje. Ali zato ovdje postoji niz važnijih pitanja koje vežu dvije zemlje, od gospodarskih poveznica do zajedničkog straha od NATO-ove intervencije.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.