X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kako mladi Saudijci mijenjaju svoju zemlju?

PIŠE:
Objavljeno:

Saudijska Arabija broji oko trideset milijuna stanovnika, a oko 51 posto njih je mlađe od 25 godina. Ovaj golem broj mladih predstavlja koliko prilika toliko i prijetnji za saudijski režim. Fascinantna izvješća i knjige govore o tome kako ta mladež doživljava zemlju koja je jednom nogom u sedmom a drugom u dvadeset i prvom stoljeću. Iako je Rijad u borbi u cijeloj regiji, a unutar svojih granica vodi bitku u šijitskim područjima, kraljevina je i dalje relativno mirna. Međutim, dva desetljeća povećane potražnje za poslom, dobrim stanovanjem i drugim materijalnim dobrobitima i povećanom osobnom slobodom mladeži kulminiraju u vrijeme kada se Saudijska Arabija nalazi pred bankrotom državnih financija. Dojam jest da je zemlja puna napetosti i bijesa, što se može vidjeti po iskazima saudijskih mladića koji studiraju van zemlje.

Velika većina njih ne priželjkuju kraj monarhije ili odbijanje konzervativne vehabitske škole islama ili arabijskih tradicija. No, pojavljuje se značajan pritisak za prihvaćanjem individualnosti, odbijanje službenog objašnjenja islama i zahtjevi za ekonomsku pravdu. Mladi ljudi su zabrinuti zbog nezaposlenosti i nemogućnosti pronalaska pristojnog doma za svoje obitelji. Ljutiti su zbog favoriziranja vladinih dužnosnika i potrebe dobre veze kako bi se obavio posao. Najzad, znatno teže za povećanom slobodom i prostorom u svom osobnom životu, bilo da se radi o načinu odijevanja, bilo o odabiru svojih studija.

Mnogo pritisaka za promjenom proizlazi kroz korištenje moderne tehnologije i kroz sustav školarina za obrazovanje u inozemstvu. Korisnici interneta se broje u stotinama tisuća više svakih par godina. Danas više od polovice stanovništva ovisi o internetu u dobivanju informacija i vijesti, što je golem korak za iznimno konzervativno i zatvoreno društvo. Među mladim ljudima između 18 i 24 godine života, u dvanaest arapskih zemalja, internet koriste najviše Saudijci - njih čak 91 posto. Posebice je zabilježeno korištenje društvenih mreža, gdje se izražava i najviše prosvjeda. Virtualni prosvjedi nisu doveli do praktične promjene, ali služe kao iskaz nezadovoljstva i proizvodi određenu raspravu u pomno kontroliranom javnom političkom prostoru.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.