Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Jačanje strateškog partnerstva Kine i Afrike - otvorena 5. ministarska konferencija Foruma o Kinesko-afričkoj suradnji (FOCAC)

5. ministarska konferencija Foruma o Kinesko-afričkoj suradnji (FOCAC), otvorena u četvrtak u Pekingu, zabilježena je kao još jedan veliki događaj u prijateljskim odnosima i suradnji između Kine i Afrike.
Prilikom obraćanja za vrijeme otvaranja, kineski predsjednik Hu Jintao predložio je niz novih mjera kako bi se povećale kinesko-afričke veze.

Istaknuto je kako je od osnutka 2000 FOCAC izrastao u mehanizam kolektivnog dijaloga i praktične suradnje između Kine i Afrike, što je omogućilo proširenje kinesko-afričkih odnosa. Suučesnici ističu kako se proširenje ekonomske suradnje odvija na temelju "političke i kulturalne jednakosti i međusobnog povjerenja".

Aktualna ministarska konferencija pod temom "izgradnja na dosadašnjim postignućima i otvaranje novih perspektiva za novi tip kinesko-afričkog strateškog partnerstva", osvrnut će se na brzi rast suradnje na mnogim područjima u posljednje tri godine, u kojima su dvije strane pojačale političko međusobno povjerenje i praktičnu suradnju. Također će se donijeti nacrt budućih odnosa za naredne tri godine s iznošenjem komplementarnih prednosti Kine i Afrike u cilju postizanja prosperiteta i napretka.

Kineski ministar vanjskih poslova, Yang Jiechi, za vrijeme otvaranja konferencijeKineski ministar vanjskih poslova rekao je kako će Kina i dalje ostati čvrsto predana kinesko-afričkom prijateljstvu, uz stavljanje naglaska na pomoć Africi u izgradnji njihovih vlastitih razvojnih kapaciteta, kako u tekućim, tako i u dugoročnim potrebama.

"Uspostaviti ćemo nove platforme razmjene na temelju vodećih programa. Imati ćemo više izravnih razmjena između kineskih i afričkih kulturnih subjekata, uz društvenu podlogu za kvalitetan i stabilan odnos između Kine i Afrike. U duhu inovacija i držeći korak s promjenjivim vremenima, poboljšati ćemo FOCAC institucije i iznijeti prijedloge o programima suradnje koji zadovoljavaju potrebe obje strane, tako da će FOCAC i dalje biti standardna poluga naših odnosa, ali i snažan motor i platforma za jačanje dijaloga i komunikacije između Kine i Afrike. Konferencija ministara FOCAC je obećanje dato između Kine i Afrike - to je prijateljstvo koje će dovesti naše afričke prijatelje u Peking, da se pridruže njihovoj kineskoj braći i sestrama.", rekao je kineski ministar vanjskih poslova za vrijeme otvaranja konferencije.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma i kineski predsjednik Hu Jintao za vrijeme otvaranja konferencije FOCACU čestitci prigodom otvaranja konferencije koju je pročitao izaslanik egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, istaknut je i pozdravljen kineski doprinos Africi kroz regionalne integracije.

"Kineska uloga u pružanju podrške Africi i napori s ciljem ostvarivanja regionalne integracije su sada vidljivi kroz sudjelovanje u razvoju infrastrukture, energetskih i komunikacijskih sektora, kao i doprinos održavanju mira i sigurnosti. Marginalizacija afričkog kontinenta više ne bi trebala biti prihvaćena. Afrika treba učinkovito pridonijeti polaganju temelja za nove međunarodne političke, ekonomske i financijske odnose", poručio je Morsi preko izaslanika.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, rekao je tijekom otvorenja kako je Afrika spremna razvijati postojeće kinesko-afričko partnerstvo kao što je FOCAC s ciljem ubrzavanja Afričkog razvojnog programa, uz napomenu da je Afrika postala jednan od ekonomski najbrže rastućih kontinenata s trendom rasta u godinama koje dolaze.
Aktualni predsjedatelj AU i predsjednik Benina, Boni Yayi, rekao je kako se Afrika nada jačanju obostranog partnerstva s Kinom.

newvision.co.ug
chinadaily.com.cn
news.xinhuanet.com

Komentari

(17):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. -3
  Raki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:55 | 22.07.2012.
  Meni Kinezi ipak djeluju vise progresivno i napredno od Indije. Indijci nemaju te odlučnosti i prodora poput Kineza. Za uhvatiti se u koštac sa svime što nosi razvoj i moć treba imati snagu a nju Kina posjeduje. Zbog velikog broja stanovnika oni imaju jak zakon a zemlja moze napredovati samo kada je strog zakon.
  Kini nije problem zrtvovat ni nekoliko milijuna stanovnika, ako to bude potrebno za kakav rat, što se neće ni najmanje osjetiti kod njih. Recimo, sada kada bi USA i Kina krenule u rat definitivno bi Kina pobjedila. Snaga je u ljudstvu i naoruzanju a i jedno i drugo Kina ima. Kada bi izgubila i pola milijarde stanovnista desilo bi se to da Ameri ne bi više postojali. Rusija u takav rat ne bi nikada smjela ući jer njih ima oko 140-150 milijuna.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  begboss
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:35 | 22.07.2012.
  Znam da ce ovaj moj komentar izazvati polemiku ali misljenja sam da je SFRJ ostala u zajednici i zadrzala svoj samoupravni socijalizam kao drustveno urednjenje da bi danas bila druga Kina u Evropi.
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:30 | 22.07.2012.
  Kina je potpuni rival USA i ide logičnim putem, s tehnologijom među gladne i jeftine i to gdje ima obilje minearlnih i bio resursa.
  Kineski zmaj (a to nije Kinez !!!) svakako drži ključeve ponašanja Kine i cijelog svijeta.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  Arkaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:33 | 22.07.2012.
  [email protected]

  Ne radi se o tome kako će ti biti kad ti dođu razlčiti nezvani gosti već da ti dođu samo oni koje želiš pozvat i da ti ne zapovjedaju u tvojoj kući. Ako imaš primjedbe ne moj prethodni komentar i misliš da možeš ponudit kontraargumente rado ću ih čuti. Možda sam pogriješio pa rusi i kinezi svako malo izazovu novi rat a amerikanci ih pokušavaju zaustavit političkim putem, vidili su da od toga nema koristi pa će sad možda bit natjerani i na radikalnije protivmjere?
  Prikaži cijeli komentar
 5. +2
  Sofija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:20 | 22.07.2012.
  @ Arkaj
  potpisujem svaku rec
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  rzbrzotrz
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  04:57 | 22.07.2012.
  Da, neka crkne mrska Amerika a dodju nam bratska Kina i Rusija pa da sve bude potaman i svi cemo uzivati u blagostanju i svekolikoj radosti.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +9
  Arkaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:14 | 22.07.2012.
  Postoji bitna razlika između kine i USA. Kina je tokom većeg dijela svoje povjesti bila okrenuta sebi i bez ambicija da kolonizira i eksploatira druge narode. Njen vrtoglavi uspjeh u zadnjih tridesetak godina praćen je i miroljubivom politikom te nastojanjima da potrebne sirovine osigura razvojnim projektima i ulaganjem kapitala ravnopravno se natječući s drugim zemljama. Američki pristup je eksploatatorski, oni teže nametnuti poslušničku vladu koja će odluke donositi u njihovu interesu a ne u općem interesu građana koje zastupa. Generalno američki pristup je po rezultatima identičan evropskom kolonijalizmu ali ostvaren preko međunarodnih financijskih institucija. Kinezi su spremni na suradnju s svim državama, ako postoji međusobni interes, bez ikakvih političkih uvjetovanja i miješanja u unutrašnje političke prilike u zemlji. A to je ipak bitno različito od onog što amerika radi po svijetu, zar ne? Za kinu i rusiju može se reći da na vanjskopolitičkom planu svoje interese pokušavaju ostvariti miroljubivom suradnjom i djelovanjem u skladu s poveljom UN i izbjegavajući nametanje jednostranih odluka, upotrebu sile i prijetnju agresijom. Iako su nominalno manje demokratska društva od USA, a opterećeni su i nekim unutrašnjim problemima /tibet, čečenija/ ipak nalazim da obje ove države vode daleko principjelniju i ostalim državama svijeta prihvatljiviju politiku od američkog imperija čiji smo, nažalost, i mi jedan od nebitnih vazala.
  Prikaži cijeli komentar
 8. 0
  koko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:17 | 22.07.2012.
  Ispravak: kao i druge zemlje, standard
  Prikaži cijeli komentar
 9. +2
  koko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:15 | 22.07.2012.
  @Raki

  Sam Nostradamus je još pred 450 godina predvidio uspinjanje "žutog" naroda s istoka i to baš u ovom periodu njegovih predviđanja. No može se desiti da Kina postane žrtva svog vlastitig uspjeha jer velik dio ekonomije danas u Kini dalje ima strani kapital, ako i u drugim zemljama Istočne i Južne Azije. Kina je trenutno u situaciji kao SAD dok je bio u razdoblju 13 Kolonija, zemlja s potencijalom koja je u usponu. Da se vratim na uspjeh, uzmi Japan za primjer. Tijekom 1980-ih je dobar broj ekonomista smatrao da će Japan prestići SAD u ekonomskoj utrci zbog jakog razvoja visoke tehnologije. To se pretvorilo u burzovni krah tijekom 90-ih i da bi danas stagnirao u svakom ekonomskom smislu. Ono što Kina ima za razliku od njega je još marljiviju i tvrdokornu, ali jeftinu radnu snagu, više prirodnih resursa, stabilan i utjecajan politički kadar i vrijedne saveznike poput Rusije (za razliku od Japana kojeg je većim dijelom SAD iskorištavao *ahem* WWII).
  Još jedna stvar je što su uspjeli zaustaviti vrlo nagli rast stanovništva, makar su to zemlje kao Brazil izvele liberalizacijom društva i jačanjem žena u političkom životu. Ono što je još upitno jest koliko će Kina moći držati ovaj rast? Već sad se smanjuje i padat će još upravo zbog zapadnih zemalja i smanjene potražnje i trgovine njihovim dobrima. No bolje rast nego depresija kao što je u RH, EU, SAD ili bilo kojoj zemlji Prvog Svijeta. Po mom mišljenju puno veći potencijal za velesilu ima Indija. U njoj rast tek treba početi; velik broj ljudi je izdignut iz siromaštva i standar je sve bolji (ali i dalje 10-20 godina iza Kine). Indijci su također saveznici Rusa i njihovi najdraži kupci oružja. Ono u čemu Indija ima prednost je volja da upotrijebi vojnu silu da obrani svoje saveznike i svoje interese. To čini svaka vojna sila, ali ne sve na isti način i zbog istih razloga. SAD se na tom terenu pokazao jalov kao svjetski policajac i uspjelo mu je (nenamjerno) pretvoriti sebe iz Hollywoodskog spasioca kako je navedeno u predmet mržnje.

  svart_viking (ovo je dodatni account)
  Prikaži cijeli komentar
 10. +1
  Ovca
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:50 | 21.07.2012.
  @vagrant
  to su im obecali izgraditi u zamjenu za naftu i to su i napravili i otisli, međutim problem je sto ljudi nemaju novaca za kupnju tih stanova, pa ih je vecina prazna...
  Prikaži cijeli komentar
 11. 0
  jerfra123
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:23 | 21.07.2012.
  @vagrant pa normalno, isti su oni kao i amerikanci, tj svi su isti... svi su isti ali mediji neke vise prozivaju neke manje, zapadni mediji ce kineze prozivat istocni mediji amerikance...
  Prikaži cijeli komentar
 12. +2
  vagrant
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:17 | 21.07.2012.
  Jedno zanimljivo pitanje za sve, na osnovu ovog klipa.Zasto su kineske kompanije na periferiji Luande u Angoli, sagradile grad za 500 000 stanovnika?
  youtube.com/watch?v=L9u8Qr_IUSc

  Ne verujem da bi ga prodale,posto je platezna moc tamosnjih stanovnika mala.Pao mi je na pamet pokojni Stiv Dzobs i preseljenje njegove firme u Kinu iz SAD.Angola ima nafte,verujem i jeftine radne snage?!
  Prikaži cijeli komentar
 13. +3
  jerfra123
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:30 | 21.07.2012.
  Nema razlike između Kineza i Amerikanaca, i jedni i drugi se šire kao ludi i napravit će sve(najgore) da dođu do cilja(profita itd)...
  Prikaži cijeli komentar
 14. +6
  Raki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:14 | 21.07.2012.
  Pa od amerikanaca ne možeš ništa drugo ni očekivati nego samo zlo, pa sproveli su genocid nad Indijancima, držali crnačko roblje a o ostalom i da se ne piše. Oni u biti drugačije i ne znaju. Zanimljivo je to kako su uz pomoć Holywooda uspjeli zavarat dobar dio svijeta kako su oni ti borci i spasitelji čovječanstva hehehe dok ga u stvarnosti vode na rub propasti. Pa vidite koliki su, prosječan Amer teži oko 100 kg ili više, budimo realni, treba to dupe nahraniti. A debeli ljudi ne mogu da rade, znaci neko mora za njih raditi?
  Negdje sam čitao da Amerika troši 30 posto svjetski resursa???? Ne bi se čudio da je taj podatak vezan za Kinu ili Indiju ali za Ameriku od 300 miliona stanovnika, pa to je da ne vjeruješ????
  Prikaži cijeli komentar
 15. +10
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:03 | 21.07.2012.
  Kina ulaže u Afriku, ne šalje svoje trupe da osvajaju niti bezpilotne letjelice da ubijaju ljude ko Amerika
  Prikaži cijeli komentar
 16. +6
  Bizon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:58 | 21.07.2012.
  Ne mislim da su kineski poslodavci med i mlijeko, ali Kinezi barem uz ekonomske podružnice u Africi ne šire i vojne baze kao Amerikanci.
  Prikaži cijeli komentar
 17. +8
  Raki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:53 | 21.07.2012.
  Kina je nezaustavljiva i samo je pitanje vremena kada će postati najmoćnija sila na svijetu. Imaju ogroman kapacitet u ljudstvu, očit je napredak u svemirskom istraživanju, naoružanju i tehnologiji. Nisu bez razloga najavili prije nekoliko decenija kako je 21.vijek vrijeme kada će svijetom zavladat žuta rasa.
  Ostaje pitanje da li će se ponašati krvoločno poput Amerike koja je na odlasku ili će njihov odnos spram drugi biti miroljubiviji i utemeljen na poštovanju. To će najbolje pokazati budućnost.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.