Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Izvanredno stanje na Šri Lanci zbog sinhaleško-muslimanskih sukoba

PIŠE:
Objavljeno:

Budistički militanti probudili su se i na Šri Lanci, te pokrenuli niz napada protiv muslimana u toj otočnoj zemlji Južne Azije. U središnjoj provinciji Kandy država je proglasila desetodnevno izvanredno stanje zbog međuvjerskih sukoba. Vlada u Colombu pokušava okarakterizirati te sukobe kao lokalne kavge među budistima i muslimanima, ali sve je jasnije da se radi o organiziranim i ciljanim napadima militantnih skupina na nacionalnoj razini, nakon što je 3. ožujka preminuo od ozljeda u napadu jedan budist u gradu Teldeniya. Njega su napala četvorica muslimana, koji su ubrzo uhićeni i zatvoreni, no smrt žrtve je prouzročila bijes i nasilje. Radikalne budističke skupine okupile su stotine svojih podupiratelja i počele napadati džamije, muslimanske domove i dućane.

Šri Lanka je viševjerska zemlja. Budisti čine 70 posto stanovništva, a prevladavajuća škola budizma je Theravada. Većina budista pripada sinahleškoj etničkoj skupini. S obzirom da je budizam na Šri Lanku došao u drugom stoljeću prije Krista, ona je zemlja s najdužom kontinuiranom poviješću budizma i snažnim vezama s budističkim središtima u Tajlandu i Mijanmaru. Budizam je dobio i posebno mjesto u Ustavu koji zahtijeva od Cejlonaca zaštitu i promicanje Buddhe Sasane. Prije nego je budizam postao premoćnom religijom na Šri Lanci, hinduizam je bio glavna vjera otoka. Danas je hinduizam prisutan u sjevernim, istočnim i središnjim dijelovima Šri Lanke, a hinduisti su većinom pripadnici naroda Tamila. Poznati Tamilski tigrovi desetljećima su vodili borbu sa središnjom vlasti u Colombu, sve do povijesnog mirovnog sporazuma. Islam je treća najveća religija u državi, koju su tijekom stoljeća donijeli arapski trgovci. Većina muslimana su i nasljednici tih trgovaca.

Budističke radikalne skupine porasle su za vrijeme vladavine šestog predsjednika Šri Lanke Mahinde Rajapakse (2005.-2010.), koji je odmah po dolasku na vlast nastojao izmijeniti mirovni proces s Tamilima i osnažio savez s sinhaleškim nacionalističkim strankama Janatha Vimukthi Peramuna i Jathika Hela Urumaya. Obje stranke su se protivile mirovnom procesu iz 2002. godine kao izdajničkom aktu. Dogovor među ovim strankama dao je Rajapaksi mogućnost poziva na reviziju ugovora o prestanku borbe i izbjegavanja devolucije tamilskom narodu. Odmah nakon izbora, država je zatvorila oči na nekoliko bombaških napada na Tamile i Tamilske tigrove, što je skoro dovelo zemlju ponovno u stanje građanskog rata. Budističke militantne skupine nastale su između 2012. i 2014. godine, koje su počele napadati hinduiste i osobito muslimane. Djelomično su napadi posustali nakon što je u iznenađujućoj izbornoj utrci za predsjednika pobijedio Maithripala Sirisena, koji je ujedno bio i bliski suradnik Rajapakse.

Ispočetka su napadi na druge vjerske skupine posustali, ali su se ponovno vratili u proljeće 2017. i onda opet u studenom prošle godine, što očito pokazuje kako su se militanti ohrabrili nemogućnošću Colomba u procesuiranju skupina odgovornih za nasilje i govor mržnje za vrijeme Rajapaksinog režima. I dok se zna mnogo o sukobu Sinhaleza i Tamila, odnos između budista i muslimana na Šri Lanci je malo poznat. Muslimani čine desetinu stanovništva, žive po cijelom otoku u većinom harmoničnom odnosu s drugim stanovništvom. Ipak, među Sinhalezima postoji snažno ukorijenjen strah za svoj otok, koji je neprestano pred percipiranom prijetnjom kao nacija i kao većinska budistička religija. Prije je ta prijetnja pronađena u kolonijalnim vladarima i Tamilima, a sada su muslimani postali glavnim izvorom brige za Sinhaleze. Nesigurnost je pospješena islamofobijom na globalnoj razini, koja prikazuje muslimane kao nasilne ekstremiste, pa se i nedavni porast muslimanskog stanovništva tumači kao prijetnja većinskom statusu sinhaleških budista. Progovara se o tome kako muslimani preuzimaju Sinhalezima radna mjesta, a postoje i daleko maštovitije priče o načinima ugrožavanja sinhaleškog i povećanja muslimanskog nataliteta.

U nedavnim populističko-nacionalističkim apelima Sinhaleza nastoji se uvesti bojkot muslimanskih trgovina, a potiče se i napad na muslimanske poduzetnike. Zapravo, postoje neke naznake kako su upravo sinhaleški poduzetnici na nacionalnoj razini stvorili militantnu skupinu Bodu Bala Sena i druge takve grupe. Kritike muslimana koji dobivaju veću gospodarsku moć nepoštenim putem tim su jače što su mnogi Sinhalezi suočeni s velikim gospodarskim poteškoćama, osobito u ruralnim mjestima i manjim gradovima.

Muslimani Šri Lanke su do sada bili disciplinirani i nisu odgovarali nasiljem na nasilje no do kada će to trajati nije poznato, osobito stoga što policija ne štiti muslimane od napada. U nekim mjestima je došlo do napada na sinhaleške trgovine i urede, a koloplet nasilja može dovesti do širenja nestabilnosti na cijelom otoku. A to je i cilj organizacije Bodu Bala Sena, koju vode redovnik Galagoda Aththe Gnanasara i Dilanthe Withanage. Oni su se odvojili od ultranacionalističke skupine Jathika Hela Urumaya, za koju su smatrali da je previše miroljubiva.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.