X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Izravno iz Wuppertala - Šerijatska policija stvarnost je na njemačkim ulicama

PIŠE:
Objavljeno:

Između glavnog grada njemačke savezne zemlje Nordrhein-Westphalen Düsseldorfa i Münstera nalazi se područje poznato kao Bergisches Land, gdje su ponajveća mjesta Solingen, Remscheid i Wuppertal. S obzirom da su ova mjesta u blizini gospodarski razvijenog Porajnja, a opet dovoljno daleko od kozmopolitski skupih predgrađa Düsseldorfa, ova su mjesta privukla velik broj imigranata, među kojima su i brojni muslimani. Iako većina muslimana nastoje živjeti prema strogim njemačkim pravilima, ipak postoji bučna manjina koja ne prihvaća uvjete života i građanskih uzusa njemačke države. Oni u posljednje vrijeme pune lokalne naslovnice s postojanjem šerijatske policije. Kako autor ovog članka boravi u Solingenu, ova je priča detaljnije istražena.

Krajem 2016. godine, njemački sud je donio odluku da sedam muslimanskih muškaraca, koji su prethodno stvorili šerijatsku uličnu patrolu, nisu počinili krivično djelo protiv policije u Wuppertalu. Skupina je izazvala šok i nevjericu u Wuppertalu 2014. godine kada su tim gradom prošetali u narančastim odijelima s natpisom 'šerijatska policija'. Zahtijevali su da lokalno stanovništvo prestane s kockanjem, slušanjem glazbe i konzumacijom alkohola. Njihov organizator, Sven Lau, poznati je islamski učenjak i preobraćenik na islam, a njemu je već dosuđena kazna zatvora na pet i pol godina za potporu terorističkim skupinama, osobito skupini Džajš al-Muhadžirin val-Ansar, koje su se borile u Siriji. Ujedno su napravili film o svojoj patroli i stavili ga na YouTube, zbog čega je prosvjedovalo Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj, koji smatraju da je njihovo ponašanje štetno po muslimane.

Općinski sud u Wuppertalu je dosudio kako sedam odmetnika može biti suđeno eventualno za kršenje zakona u smislu organiziranja uličnog pokreta kakav je bio nacistička stranka, te pošto su njihove uniforme bile sugestivno militantne ili zastrašujuće. No, u ovom slučaju se utvrdilo da njihove uniforme nisu bile zastrašujuće, te da postoje očevici koji nisu bili preplašeni ili smatrani da se radi o razbojništvu. Ova je odluka izazvala velike raspre u njemačkom društvu.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.