SekcijeVijesti Analize Knjižnica Ekonomija Kultura PovijestZnanost
Naslovnica Vijesti Analize Kartice znanjaSlika danaBrzi preglednik Interaktivna karta svijeta Listanje tema TražilicaPretplata Login
Tema dana, 14. ožujak 2012

Istraživanje pozadine "Kony 2012" - američki zastupnici već sklopili novu rezoluciju o slanju vojske u Afriku

D. Marjanović (advance.hr)
   
Da je stvarnost ponekad lakše polovično probavljati pokazuje i najnovija afera oko propagandnog filma "Kony 2012" - u relativno kratkom roku mnogi su zaključili da se radi o "prevari" putem koje, vješto i dramatično, humanitarna organizacija "Nevidljiva djeca" nastoje uzeti novac lakovjernim gledateljima.

No, za mnoge to je ujedno - nažalost - i kraj procesa "raskrinkavanja" kampanje "Kony 2012" - umjesto da bude tek početak. Naše nezavisno istraživanje upućuje na širi aspekt cijele kampanje, koja - ipak - u osnovi ima vojne neo-kolonijalne tendencije, a ne uzeti koji dolar od naivnog gledateljstva.

Smatrati kampanju "Kony 2012" kao tek jednu u nizu prevara kojima se nastoji olakšati novčanik emotivnih gledatelja, bilo bi - u najmanju ruku - riskantno.
Zadnjih 20 do 30 godina svjedočili smo nizu humanitarnih akcija i skandalima nakon što je otkriveno da, u pojedinim slučajevima, većina novca završava u privatnim džepovima organizatora i udruga.
Ipak, postoji jedna važna razlika između "Kony 2012" i svih dosadašnjih kampanja - od Bob Geldofa do Bona Voxa i drugih, sve inicijative - bar nominalno - imale su konkretan humanitarni karakter, pozivalo se na donaciju hrane, izgradnju škola itd. itd.
Kony 2012 je znatno drugačija vrsta inicijative, svojevrsni "militantni humanitarizam" - stvaranje konsenzusa za militarizam i imperijalizam putem lažnog predstavljanja.

The International Crisis Group i "sugestije" američkoj vladi i vladi Ugande

Ako se cijela aktualna kampanja svede na "običnu" prevaru, postoji opasnost da se poimanje iste u sklopu imperijalizma počne tretirati kao svojevrsna "teorija zavjere". Nažalost, određeni "teoretičarsko-zavjerski" elementi su već prisutni.
Naime, samo spominjanje pojedinih imena - kao što je, primjerice, George Soroš - dovoljno je da velik broj publike informaciju odbaci kao irelevantnu.
Glavni uzročnik tome je činjenica da se Soroš spominje u gotovo svakoj "zavjeri" ovih dana, što mu ujedno daje i svojevrsni imunitet od spominjanja - barem u okvirima ozbiljnijih analiza.

Nažalost, u kontekstu militarizma u Ugandi, postaje nemoguće ne spomenuti dotičnog.
Organizacija koja je prva predstavila plan za ulazak američke vojske u Ugandu nisu bili "Nevidljiva djeca", već ne-profitna organizacija "International Crisis Group" (eng. "Međunarodna krizna skupina").
ICG se na svojim stranicama predstavlja kao - "neovisna, ne-profitna, ne-vladina organizacija predana zaustavljanju i prevenciji smrtonosnih konflikata".

Isječak iz opisa sa stranica ICG:
"The International Crisis Group je danas prepoznata kao vodeći svjetski, nezavisni, ne-stranački, izvor analiza i savjeta vladama i međunarodnim tijelima kao što su UN, Europska Unija i Svjetska Banka, po pitanju zaustavljanja i prevencije smrtonosnih konflikata.

Naš rad pozdravljaju i podržavaju, između ostaloga i:
Kofi Annan, Bill Clinton, Condoleezza Rice, Colin Powell, Madeleine Albright, Jose Manuel Barroso itd.
Organizaciju također redovno podržavaju utjecajni mediji kao što su The Financial Times i The Economist."


U izvršnom odboru organizacije ICG sjedi 8 ljudi:

Morton Abramowitz
Bivši pomoćnik američkog državnog tajnika i veleposlanik u Turskoj

Cheryl Carolus
Bivši južnoafrički Visoki povjerenik u Velikoj Britaniji i glavni tajnik ANC-a

Maria Livanos Cattaui
Bivši glavni tajnik Međunarodne gospodarske komore

Yoichi Funabashi
Novinar i bivši glavni urednik "The Asahi Shimbun", Japan

Frank Giustra
CEO, Fiore Capital Corporation

Ghassan Salamé
Dekan, Pariška Škola za Međunarodne Odnose ("Paris School of International Affairs")

George Soros
Predsjednik - Institut Otvoreno društvo ("Open Society Institute ")

Pär Stenbäck
Bivši ministar vanjskih poslova Finske28.4.2010. organizacija ICG predstavila je svoj plan pod naslovom: "LRA: regionalna strategija osim ubijanja Konyia" (LRA: A Regional Strategy beyond Killing Kony).
Dokument direktno adresira vladu SAD-a i vladu Ugande.
U dokumentu se navode razlozi zašto Kony još uvijek nije ubijen i kakvu strategiju je nužno poduzeti kako bi se uklonio "20-godišnji rak".

U točki pod rednim brojem 7. (sekcija "savjeti američkoj vladi") stoji: "Dovesti tim u centar operacije koji će upravljati obavještajnom platformom i centralizirati sve operativne informacije od strane ugandske i drugih vojski, kao i od strane UN-a i civlinih mreža, i pružiti analizu Uganđanima kako bi što bolje ciljali vojne operacije"

Iz ostatka dokumenta jasno je vidljivo kako se već stvara "potreba" za stranom prisutnošću čak i ako Kony slučajno bude ubijen, tako u dokumentu također stoji: "Štoviše, čak i kompletna pobjeda nad LRA ne garantira povratak sigurnosti u sjevernu Ugandu".
U cijelom nacrtu za američku i ugandsku vladu u nijednoj rečenici se ne spominje uhićenje Josepha Konya ili potencijalno izručenje Haaškom sudu, govori se samo o ubijanju istog.

Dokument je potpisan u Nairobiju (glavni grad Kenije) i Bruxellesu.

Pokretanje prve i druge rezolucije o ulasku američke vojske u Ugandu i druge zemlje centralne Afrike

2 godine kasnije na scenu nastupa kampanja "Kony 2012" o kojoj je već rečeno mnogo. Kako su neki već i pretpostavili, samo je pitanje dana kada će se - na valu, navodne, građanske inicijative - uključiti američka vlada i iskoristiti prigodu za pokretanje većih vojnih operacija u Ugandi, ali i drugim zemljama Afrike.
Nije trebalo dugo čekati - prema pisanju novinske agencije CBS News, jučer su američki zakonodavci predstavili i prvu rezoluciju koja je nastala, kako prenosi CBS News, kao "odgovor na momentum koji je stvoren na temelju viralnog Youtube video dokumenta koji u javnost iznosi ratne zločine počinjene od strane vođe LRA, Josepha Konyia".

Rezoluciju su jučer predstavili predstavnik Republikanske stranke, Ed Royce, i predstavnik Demokratske stranke, Jim McGovern.
Rezolucija - koja je nastala kao direktan nusproizod kampanje "Kony 2012" - poziva, između ostaloga, na "povećanje broja trupa u Africi u svrhu zaštite civila", ali i na "uvođenje sankcija prema vladama i/ili pojedincima koji financijski podupiru Konyia".

Povodom predstavljanja nove rezolucije, Jim McGovern je jučer rekao: "Nadam se kako ćemo uspješno iskoristiti ovaj snažan momentum kao snagu za promjene. Moramo učiniti sve da zaštitimo nedužne civile - pogotovo djecu - i zaustavimo nasilje od strane LRA jednom zauvijek".

Podsjetimo, iste osobe - Jim McGovern i Ed Royce - prošle su godine predstavile i pomogle da Kongres odobri novi zakon "The Lord's Resistance Army Disarmament and Northern Uganda Recovery Act" (eng. "Zakon o razoružanju LRA-a i obnovi Sjeverne Ugande") na temelju kojega je predsjednik Barack Obama poslao 100 vojnih trupa kako bi asistirali u lovu na Konya.

Razmotrimo na trenutak što nova rezolucija zapravo predstavlja - u prvom redu daje se američkim vojnim snagama mogućnost da uđu u bilo koju zemlju na prostoru Afrike ukoliko postoje indicije da se tamo krše ljudska prava.
Drugo - SAD može izolirati i uvesti sankcije svakoj zemlji za koju se sumnja da financira LRA.

U tekstu same rezolucije (PDF dokument) pronalazimo i
dodatne argumente:

"Od rujna 2008. Joseph Kony i organizacija LRA pokretali su sistematske, velike napade protiv nedužnih civila na prostoru Demokratske Republike Kongo, Centralne Afričke Republike i novo-nastale Republike Južni Sudan"
(uvod, 3. paragraf)

U rezoluciji također stoji da je skupina LRA kriva, od 2008. do danas, za silovanja i ubojstva tisuće civila, govori se i o stotinama tisuća raseljenih (465,000 raseljenih, paragraf 3, točka 4).

S druge strane, brojni izvori - pogotovo iz Ugande - tvrde kako Kony danas, prema mnogim analitičarima, broji tek nekoliko stotina boraca koji se nalaze po šumama i predstavljaju minimalnu prijetnju pošto više ne dobivaju financije niotkuda.

No, rezolucija ide i korak dalje:
"Vođa organizacija LRA, Joseph Kony, opisan je kao 'globalni terorist' od strane Predsjednika Georgea W. Busha u Izvršnoj Naredbi 13224.
Državno tajništvo SAD-a tada je ustanovilo kako Joseph Kony predstavlja 'značajan rizik da bi mogao počiniti terorističke napade koji bi mogli ugroziti sigurnost američkih državljana, sigurnost SAD-a, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD-a'"
(uvod, 5. paragraf)

Ovi navodi su tek dio rezolucije koju se nastoji potvrditi na valu velike propagandne kampanje "Kony 2012". Nakon što rezolucija bude potvrđena od strane Kongresa više neće nimalo biti bitno da li su organizatori koji stoje iza filma "Kony 2012" djelovali samoinicijativno ili na nalog američke vlade.

Tekst cijele rezolucije (PDF): http://royce.house.gov/UploadedFiles/McGovern_Royce_Res_Spotlights_
Kony_and_LRA_3.13.12.pdf


Stručnjaci za fosilna goriva: Uganda možda ima veće zalihe nafte i od Saudijske Arabije

Posljednjih dana bilo je govora o novim nalazištima nafte u Ugandi, no nafta se redovno pronalazi diljem svijeta - priča o nalazištu nafte u Ugandi nije jedna od "redovnih" priča, Uganda potencijalno leži na zalihama nafte u razini sa Saudijskom Arabijom.

Nalazišta nafte u Ugandi, prostor uz jezero Albert, na granici s DR KongomSally Kornfeld, jedna od glavnih analitičarki američkog ureda za fosilnu energiju, nakon obavljenih testova u Ugandi je izjavila: "Imate nevjerojatne zalihe nafte. Vaše zalihe su jednostavno nezamislive. Šokirana sam onim što sam vidjela, možda ćete uskoro nadmašiti i Saudijsku Arabiju".
Spomenimo kako je Saudijska Arabija danas najveći - dokazani - vlasnik naftnih rezervi na svijetu (odmah uz Venecuelu) i jedna od najvećih izvoznica.

Količina nafte u Ugandi, ako je vjerovati riječima stručnjaka, možda je jedna od najvećih rezervi nafte na svijetu.

Konstatirati da SAD nema potrebu za dodatnim vojnim trupama na terenu jer na vlasti Ugande već više od 25 godina autoritativno vlada samo jedan čovjek - predsjednik Yoweri Museveni, navodno, pro-američki orijentiran i doveden na vlast uz pomoć zapadnih sila 1986. - bilo bi poprilično naivno.
Jedini "siguran" način koji međunarodne naftne korporacije priznaju je vojna kontrola - nakon vojne kontrole, kroz jedan duži period, polako se vlast može predati u ruke podobnih despota, no uvijek uz striktan nadzor stranih organizacija.

Velika nalazišta nafte nalaze se na samoj granici između Ugande i DR Kongo, uz jezero Albert, na prostoru nekadašnjeg kraljevstva Bunyoro.
Odmah preko granice je DR Kongo, država na kojoj operiraju mnoge paramilitarne skupine koje su daleko brojnije, organiziranije i bolje financirane no što je to jedan Joseph Kony i njegov posrnuli LRA.
Sve to upućuje na izuzetno nestabilnu regiju u kojoj bi bilo teško pokrenuti masovno crpljenje nafte bez apsolutne kontrole.

Zaključak: nije zavjera, ni marketinški trik već ipak imperijalizam

Činjenica je da ovo što se upravo razvija u srcu Afrike nije zavjera od strane plavokosih mladih humanitaraca, niti Baracka Obame i njegove administracije, pa čak niti George Soroša koji doista sjedi u izvršnom odboru organizacije "The International Crisis Group" čiji je cilj savjetovati kako najbolje postupiti po pitanju Ugande - jedina "zavjera", ako ćemo je tako zvati, je širenje imperijalizma i neo-kolonijalizma na afrički kontinent.
Imajući u vidu stanje na globalnoj ekonomiji, možemo već sada zaključiti kako će se otvarati sve veći broj ratnih fronti isključivo s ciljem teritorijalne dominacije, porobljavanja tuđih resursa i zemlje u svrhu opstanka ekonomskog modela koji je temeljito narušen stagnacijom i dosezanjem svog vrhunca.

U toj provedbi nastupa se svojevrsnim "para-osvještavanjem" - široke mase, pogotovo mladih ljudi koji izuzetno preziru nepravdu, nastoje se psihološkom kampanjom dovući u "svoj kamp" - tako da u konačnici imamo grotesknu sliku gdje anti-ratni aktivisti sada zdušno podupiru nove ratove.
Ne prepoznavati imperijalizam i njegove tendencije znači biti na krivoj strani povijesti, to se već desilo jednom - prošle godine mase "progresivnih" individualaca i medija navijali su za brutalnu kampanju nad Libijom tvrdeći kako je NATO savez u tom scenariju "manje zlo".
Isto se ovih dana događa sa Sirijom - mnogi su frustrirani novim ratovima, vojnim angažmanima - pogotovo u SAD-u - ali nakon gotovo godinu dana mentalnog zlostavljanja stanovništva raznim slikama strahota koje se, navodno, događaju u gradu Homs, Idlib, Deraa i širom Sirije - stanovnici su još jednom spremni pljeskati vojnoj intervenciji tvrdeći kako ona predstavlja "manje zlo".

U ovakvim prilikama ne postoji "manje" ili "veće" zlo - svaka intervencija i napad na drugu suverenu i međunarodno priznatu državu je čin agresije i jedino samo zlo, bez prefiksa "manje" ili "veće".
Vojni imperijalizam ne može biti zaustavljen na terenu, danas više ne - dovoljno je samo pogledati količinu vojne opreme i budžet koji se godišnje troši na vojsku - i jasno je da kad napad krene, ići će sve do kraja.
Imperijalizam mogu zaustaviti samo stanovnici, poglavito stanovnici onih zemalja čije države provode imperijalizam - jer imperijalizam, nasuprot krivih iluzija, ne provodi se kako bi stanovnici tih zemalja živjeli bolje, već isključivo njihova vladajuća elita. Štoviše, ratovi koje vodi SAD opustošili su vlastito stanovništvo, danas pola Amerikanaca živi u siromaštvu, a svakim novim ratom živjet će još i lošije.

Buđenje širokih narodnih masa jedini je lijek protiv ratne buktinje koja prijeti cijelom današnjem svijetu - stanovnici diljem SAD-a, Britanije, Francuske i svih drugih država koje se upuštaju u neo-kolonijalizam moraju uvidjeti da iza tih planova ne stoje samo pojedinci, koji su tek vrlo lako zamjenjivi operativci, već da se problem nalazi isključivo u forsiranju ekonomskog modela koji više nije sposoban egzistirati bez masovne eksploatacije kako novih kolonija, tako i samog stanovništva država koje aspiriraju da postanu neo-kolonizatori.

I možda najvažnije od svega - razmišljati globalno ne smije postati dio kakvog "salonskog" anti-imperijalističkog sentimenta ili pak "izvor" defetizma, sve što se danas događa na tlu Afrike i Bliskog istoka itekako se tiče svih nas, pravovremeno znati stvarno stanje stvari jedini je način otpora u ovom trenutku.


Izvori/reference:

Joseph Kony resolution introduced in House
http://www.cbsnews.com/8301-503544_162-57396592-503544/joseph-kony-resolution-introduced-in-house/

Obama fails Africans at home and abroad
http://www.newzimbabwe.com/opinion-7420-Obama+fails+Africans+at+home+and+abroad/opinion.aspx

Uganda warns against misrepresentation of LRA threat
http://www.newvision.co.ug/news/629558-Uganda-warns-against-misrepresentation-of-LRA-threat.html

WHY U.S. MILITARY IN UGANDA?
http://www.wnd.com/2011/10/356321/

Soros Behind Obama Sending Troops into Uganda?
http://www.economicpolicyjournal.com/2011/10/soros-behind-obama-sending-troops-into.html

The International Crisis Group
http://www.crisisgroup.org/en.aspx

LRA: A Regional Strategy beyond Killing Kony
http://www.crisisgroup.org/en/regions/africa/horn-of-africa/uganda/157-lra-a-regional-strategy-beyond-killing-kony.aspx

Crisis Group's Board of Trustees
http://www.crisisgroup.org/en/about/board.aspx

Uganda – Oil Reserves To Rival Saudi Arabia?
http://crossedcrocodiles.wordpress.com/2009/06/10/uganda-oil-reserves-to-rival-saudi-arabia/

THE REAL MUSEVENI ONE MUST KNOW
http://www.musevenimustgo.com/index.php?id=NEWS&newsid=63

Uganda: Oil Reserves Rival Saudi Arabia's, Says U.S. Expert
http://allafrica.com/stories/200906020555.html

Joseph Kony resolution (PDF)
http://royce.house.gov/UploadedFiles/McGovern_Royce_Res_Spotlights_
Kony_and_LRA_3.13.12.pdf

'Kony 2012' director answers critics of video
http://news.asiaone.com/News/Latest%2BNews/World/Story/A1Story20120312-332894.html

Oil Reserves Rival Saudi Arabia's, Says U.S. Expert
http://business.highbeam.com/3548/article-1G1-200969367/oil-reserves-rival-saudi-arabia-says-us-expert

Uganda's oil, and gay death penalty, may rival Saudi Arabia's
http://digitaljournal.com/article/284407


Pristupite kompletnom advance.hr sadržaju,
svim tekstovima, za svega 90kn,
preplatite se već danas!
copyright advance.hr 2018 | Impressum | uvjeti korištenja