Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Istraživanje o pristranosti medija u Venezueli: priče o Chavezovom "medijskom carstvu" su samo priče bez uporišta

Ozbiljne optužbe od strane uglednih institucija zaduženih za praćenje slobode medija u svijetu poput "The Committee to Protect Journalists" i "Wilson's Center" po pitanju predstojećih izbora u Venezueli prikazuju medijsko stanje u toj zemlji kao u potpunosti kontrolirano od strane državnih medija i Chavezovog "medijskog carstva". Pokazalo se da su takve tvrdnje neistinite.

Uobičajeno prikazivanje stanja u Venezueli od strane gotovo svih svjetskih medija je takvo da se ističe golema medijska dominacija i medijska kontrola predsjednika Huga Chaveza, često dolazi do retorika poput: "režimska dominacija medija", "Chavezova kontrola gotovo svih medija", "u potpunosti pod predsjedničkim utjecajem". Istinitost takvih izjava gotovo nikada nije dovedena u pitanje.

"The Committee to Protect Journalists", neprofitna organizacija koja promiče "slobodu i prava novinara diljem svijeta", nekad nazivana i "novinarskim crvenim križem", sa sjedištem u New Yorku, u svojem posljednjem izvješću o Venezueli (PDF dokument) kaže kako golema prisutnost državnih medija odražava isključivo stavove vlade.

Također i posljednji izvještaj Wilsonovog centra (PDF dokument) ističe kako medijsko pokrivanje izbora nije čak niti umjereno uravnoteženo te dodaje kako je državna prisutnost u televizijskim postajama nadmoćna u odnosu na ostale političke opcije.

Takve izjave u potpunosti su neistinite i zavaravajuće, no općeprihvaćene. S druge strane, podatak o kojem se šuti, je činjenica da državnu televiziju gleda svega 5,9% stanovništva.

Podatke je dostavila AGB Panamericana de Venezuela Medición S.A., podružnica Neilsen Media Research International, američke firme koja se bavi istraživanjem gledanosti televizije, radija, i novina sa sjedištem u New Yorku. Rezultati istraživanja koje ta organizacija pruža već godinama služe kao nepobitni faktor gledanosti pojedinih emisija i televizijskih kanala.

Podatci se prikupljaju pomoću uređaja koji mjere minutažu gledanja televizijskog programa u svakom domaćinstvu u kojem su postavljeni, a u ovom konkretnom slučaju prikupljani su u razdoblju od deset godina, i postavljeni nasumice u 1000 kućanstava. Iz tih podataka se može zaključiti da su gore navedene optužbe po pitanju "medijske dominacije" potpuno netočne.

Glavnina tiskovnih medija Venezuele, kao što su El Nacional, El Universal, u većini slučajeva zastupaju stajališta opozicije, a ne vlasti. Reći da je u Veneuzeli kroz medije zastupljenija Chavezova politička opcija ravno je izjavi da je američki PBS, državna televizijska kuća, dominantna državna televizija.

Sudeći prema venecuelanskoj komisiji za telekomunikacije, Conatel, 14% radio postaja je u državnom vlasništvu, a budući da je puno više anti-vladinih postaja i programa na radiju nego na televiziji, može se zaključiti da je opozicija na tom mediju zastupljenija nego vlast.

Da privatno kontrolirani mediji u Venezueli imaju jak utjecaj na razvoj javnog mnijenja oko političkih pitanja može se zaključiti i iz provedenih anketnih istraživanja.

Primjera radi anketa Associated Pressa provedena prije posljednjih venezuelanskih izbora u studenome 2006. godine pokazala je da je 57 posto stanovništva uvjereno da bi mogli snositi posljedice zbog političkog odabira na izborima, dok je 42 posto bilo uvjereno u to da će njihov glas ostati tajan. Upravo na tom stavu su inzistirali privatni mediji.

Ispostavlja se da je netočno iznošenje i izvještavanje o stanju u Venezueli dio lažnog prikazivanja Venezuele od strane raznih vanjskopolitičkih krugova, a ono je došlo u stadij u kojem se bez ikakvog logičkog ili racionalnog propitkivanja baziranog na činjenicama o toj državi može reći gotovo sve dokle god je u negativnom kontekstu.

Izvori:

wilsoncenter.org | commondreams.org | cepr.net | cpj.org

Komentari

(4):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +4
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:07 | 4.10.2012.
  Venezuela je upravo speifična po tome što je medijski utjecaj opozicije ogroman i pravo je čudo daje Chavez još na vlasti!!!
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  korisnik_postoji
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 4.10.2012.
  O pristranosti medija u Venecueli ste procitali, a sada pogledajte o pristranosti na CNN-u:
  Amber Lyon reveals CNN lies and war propaganda
  youtu.be/CFDC7zmJgQg

  Video budi iskru i u najzagrizenijim pobornicima mainstream medija.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +10
  Jan Laho
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:39 | 4.10.2012.
  Sjetimo se kako je prošla Socijalistčka partija Holandije na nedavno završenim izborima. Dakle, sva istraživanja javnog mnijenja nekoliko tjedana prije izbora davala su joj osjetnu prednost. A onda je na scenu stupila minuciozno razrađena neoliberalna medijska hajka, bolje reči baražno bljuvanje, osobito preko TV, poluistina, manipulacija, demagoških spinova, zastrašvanja i sl. I što se desilo? Svi znamo - Socijalistička partija Holandije, tako reči, izbubila je izbore...Isto se desilo i kad su bili parlamentarni izbori u Grčkoj; sjetimo se kako je stradala SIRIZA...Hoću reći da neoliberalne evropske oligarhije čvrsto drže u šaci gotovo sve krupne i važne medije i kroz njih čvrsto, podmuklo i neumitno manipuliraju evropskim javnim mnijenjem i kontroliraju evropske kvazidemokracije...Da, mediji u njihovim rukama su moćno, moćno oružje...
  Prikaži cijeli komentar
 4. +10
  Sauron
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:32 | 4.10.2012.
  Mediji su u službi kapitalističke klase koja ih direktno (preko vlasništva) ili indirektno (preko prihoda od reklama) kontrolira, mediji služe za ispiranje mozga širokim narodnim masama a sve u cilju da se učvrsti vlast manjinske kapitalističke klase nad potlačenom radničkom većinom. Mediji su odavno prestali biti izvor objektivnog informiranja naroda.

  Jako dobar intervjuu čuvenog srpskog novinara Slobodana Reljića, dugogodišnjeg urednika NIN-a, o ulozi medija danas u svijetu i kod nas pogledajte ovdje:
  youtube.com/watch?v=gD3B3RcmKBM&list=FLrlFbAn0tCrXclw...

  Reljić kaže da su slobodni i neovisni mediji u izumiranju jer su se potpuno komercijalizirali i slizali sa vladajućim političkim i ekonomskim strukturama čije interese štite. Mediji ne informiraju narod već ga obmanjuju i manipuliraju njime. Mediji šire propagandu za interese političke oligarhije i tajkuna.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.