Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Hoće li Sirija postati decentralizirana država?

PIŠE:
Objavljeno:

Iako je skepticizam oko američko-ruskog dogovora za zaključenjem rata u Siriji i poražavanjem Daeša te ostalih terorističkih organizacija velik, sve se više promišlja o budućem uređenju sirijske države, koja je nepovratno podijeljena po etničkim, vjerskim i zemljopisnim linijama. Gospodarske poveznice i međuovisnost raznih dijelova društva i države neće dopustiti da se Sirija raspadne, što potvrđuje i činjenica da Sirijci imaju snažnu želju nacionalnog jedinstva. Međutim, zemlja je fragmentirana u međusobno suprotstavljena središta moći, nad kojima Damask teško može ostvariti kontrolu.

Tako su kurdske skupine u ožujku ove godine najavile osnivanje autonomne federalne regije u sjeveroistočnoj Siriji. Ta objava je došla iz malog grada Rumejlana, koji je središte naftnog bogatstva sjeveroistočne Sirije, čime se htjelo dati do znanja da Kurdi smatraju regiju, ali i naftu, svojim, te da sirijski sukob nije samo rat vlade i pobunjenika, već ima znatno složeniju pozadinu. Taj sukob, u pogledu kurdske Stranke demokratske unije (PYD), neće završiti sve dok se ne postigne novi nacionalni sporazum o alokaciji resursa zemlje.

Petogodišnji rat, najvažniji sukob današnjice, stvorio je nova zemljopisna središta moći, koja štite lokalne milicije, a čije su institucije u potpunosti neovisne o Damasku, a također imaju značajnu razinu lokalne legitimnosti. Istodobno, većina Sirijaca pokazuje nevjerojatnu prisnost sirijskom identitetu, zajedničkoj povijesti i državi koja je u moderno doba sasvim dobro funkcionirala, te se protive podjeli zemlje. Stoga se pokušava pronaći neki oblik političke decentralizacije, osobito poseban status za Kurde, kako bi se zaustavio sukob i počela obnavljati zemlja.

Decentralizacija bi zapravo približila lokalna središta nezavisne moći Damasku, a istodobno bi odgovorila na želje sirijskih građana, smanjila opasnost ponovnog sukoba, te osigurala zajedničku sirijsku budućnost. Ujedno bi spriječila nastanak nekog novog Daeša. Istodobno se ne bi trebalo smetnuti s uma da se decentralizacija ne smije uvoditi samo zbog prestanka sukoba, već s pogledom prema budućnosti, jer bi se Siriji mogao dogoditi novi Dayton, kao onaj u Bosni i Hercegovini, koji je zacementirao nekvalitetne odnose.

Sirija nema moderno iskustvo decentralizirane uprave. Pod Hafezom al-Asadom, a od 2005. i pod Bašarom, središnja vlast je bila vrlo jaka. Državne institucije su bile odgovorne za cijelu zemlju, a vlada je ostala najvećim poslodavcem i ulagačem. Većinu državnog aparata činili su članovi ruralne elite, ponajviše pripadnici alevitske zajednice, kao i oni iz tradicionalnih baatističkih regija kao što su Hauran na jugu, Gab u središtu zemlje, te iz grada Deir ez-Zora.

Kad je Bašar al-Asad preuzeo vlast, pokušao je dati više inicijative lokalnim vlastima. Ali gospodarske teškoće su navele 2005. sirijsku vlast da se smanje subvencije na robu i usluge, te su se smanjile i državne investicije. Kako bi se spasilo gospodarstvo, vlada je liberalizirala trgovinu i gurnula ju u privatni sektor, koji se nalazio u urbanim središtima i pod kontrolom Damaska. Posljedično je raslo nezadovoljstvo u ruralnim krajevima, posebice na sjeveru, istoku i jugu Sirije. Ovo se nezadovoljstvo najzad pretvorilo u otvoreni sukob 2011., te je bio jedan od ključnih razloga ustanka.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.