Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Hillary Clinton vrši pritisak na Alžir da podrže intervenciju u državi Mali

Američka državna tajnica posjet Alžiru iskoristila je kako bi zahtijevala potpunu suradnju Alžira sa zapadnim saveznicima i Afričkom unijom po pitanju vojne intervencije u sjevernom Maliju. Alžir se već neko vrijeme nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice zbog krize u Maliju sa kojim dijeli dvije tisuće kilometara dugačku granicu, piše Reuters.

Hillary Clinton razgovarala je sa alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikaom u pokušaju da pridobije ključnu potporu za vojnu intervenciju koja bi bez alžirske podrške bila puno teže izvediva.

Dužnosnik vlade SAD-a koji se nalazi na putovanju sa Hillary Clinton izjavio je kako je državna tajnica očitovala jasan i čvrst stav naglašavajući kako vremena za čekanje diplomatskog rješenja krize u Maliju nema. 'Puno toga nam je na kocki ovdje, puno zajedničkih interesa, kao i spoznaja da uloga Alžira mora biti ključna u rješavanju krize', rekao je.

Alžir pak strahuje kako bi vojna intervencija mogla izbaciti militante natrag u južne dijelove Alžira i potaknuti izbjegličku i političku krizu posebice među Tuarezima koji nastanjuju obadvije strane granice, a od kojih su se mnogi već sada zaputili prema Alžiru.

Alžir sam po sebi ne može nametnuti veto na akciju, no bilo bi politički riskantno za afričke zemlje koje podržava zapad uputiti se u vojnu akciju bez alžirske podrške, posebice ako bi se sukob protegnuo na duži vremenski period.

Posjet američke državne tajnice dolazi nakon sastanka koji je okupio vodeće afričke čelnike i zapadne saveznike kako bi došli do plana za riješenje krize, na kojemu je Alžir izrazio spremnost za davanjem taktičke pomoći, piše Reuters.

Francuska je Vijeću sigurnosti iznijela nacrt rezolucije koji nedvojbeno ističe kako je za rješavanje krize Maliju potrebna vojna intervencija, ali također navodi kako je nužna ponovna uspostava dijaloga između malijskih službenih vlasti i političkih grupacija na sjeveru zemlje koje nemaju veze sa terorističkim organizacijama.

Također u rezoluciji se ističe i potreba za vršenjem pritisaka na one organizacije koje su povezane sa terorističkim skupinama, posebice skupinu Ansar Dine da odbace te veze. Odbacivanje povezanosti sa terorističkim skupinama bilo bi dovoljno Alžiru da započne političke pregovore. (Vidi: Francuska predlaže rezoluciju za intervenciju na državu Mali i rušenje vlasti na sjeveru zemlje)

Kriza u Maliju započela je u ožujku kada je došlo do dezintegracije državnih struktura uslijed vojnog udara. Pleme Tuarega koje nastanjuje sjeverni dio Malija pobunili su se i uspjeli zadržati neke ključne točke sjevernog Malija, vrlo brzo pobunu je preuzela al-Qaeda islamskog Magreba (AQIM) koja svoje korijene vuče upravo iz Alžira.

Tuarezi su nomadsko pleme koje živi na prostoru više država sjeverne i zapadne Afrike - do veće migracije došlo je nakon kraja libijskog rata 2011. Mnogi su se borili na strani pokojnog pukovnika Muammar Gaddafija, nakon odlaska i izgona iz Libije sa sobom su ponijeli i veće količine modernog oružja. (Vidi: Analiza: Kako je Plavi narod pustinje ugrabio povijesnu priliku i što se događa u državi Mali)
S tim naoružanjem učvrstili su svoju dominaciju na sjeveru Malija i otpočeli snažan separatistički pokret, te proglasili neovisnu državu Azawad. (Vidi: Mijenja se politička karta Afrike - Tuarezi proglasili neovisnu državu Azawad u kojoj se nalaze neka od najvećih nalazišta zlata, urana i nafte

Izvori:

Reuters | Telegraph

Komentari

(12):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  Zvrk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:36 | 30.10.2012.
  alžir obiluje plinom, i za očekivati je da će biti sve više bilateralnih posjeta od tzv. zapadnjaka. ipak, nadam se da će se oduprijeti njihovim planovima.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +2
  hint
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:36 | 30.10.2012.
  izgleda da je komentar na koji sam htio odgovoriti uklonjen.
  Malo ću preformulirati. Preživjeli pripadnici libijske Afričke Legije otišli su u svoje zemlje sa oružjem, što će, mislim, imati velike dugoročne posljedice.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +3
  TuItam
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:21 | 30.10.2012.
  Sta i gdije zapadnjake svrbi; nafta, zlato, uran ili demokracija i prava naroda.
  Ako je demokracija i prava naroda neka prvo pospreme i posloze u svojoj kuci.
  Ako je pak nafta, zlato il' uran, neka prvo iscrpe svoje izvore i rezerve potom neka kupuju od onoga tko im ponudi.
  Opet bi ratovali drzavnim novcem ubijali a profite [preljevali u privatne dzepove, koja je to imbecilna politika.
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  hint
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:20 | 30.10.2012.
  2Aragorn
  Istina je da je po internetu bilo fantaziranja o masama Tuarega koji idu u pomoć Sirti, što je čisto vojno besmislica. Kada od toga nije bilo ništa, trebalo je te virtuelne mase optužiti "za izdaju". Konačno, logično je da su se Tuarezi djelimično povukli u domovinu.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +2
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:16 | 30.10.2012.
  Aragorn, koliko sam pratio oni se nisu odmetnuli od pukovnika, pače skrivali su njegove pristaše iz Libije i nisu dali vlastima da im pretražuju sela
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  Zeljko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:05 | 30.10.2012.
  Kao da je malo zla ucinila u ovom mandatu,pa bi za kraj bombardovala jos jednu zemlju.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  Spock od Bosne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:31 | 30.10.2012.
  Fino ako netko bude blizu vičite joj Monica, Monica, Monica :D
  Prikaži cijeli komentar
 8. +1
  čovjek leptir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:29 | 30.10.2012.
  Ide svjetom i lobira za ubijanje,a sve uz smješak, kakvo je to stvorenje? Evo sutra koliko sam čuo dolazi i kod nas, dati svježe upute ovim domaćim stvorovima, te možda naručiti još malo kalašnjikova, pošto sad otvaraju novu frontu, trebat će im.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +3
  da,ali
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:09 | 30.10.2012.
  Ne laje kuja radi sela nego radi sebe!
  Prikaži cijeli komentar
 10. +5
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:04 | 30.10.2012.
  najavljen je veto od rusije...:D
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.