X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Geopolitika rijeke Niger (II. dio): Terorističke prijetnje u Sahelu

PIŠE:
Objavljeno:

Iz brojnih razloga, francuski vojni stručnjaci u Africi vode se politikom čekanja i reagiranja nakon što se već dogodi državni udar ili ustanak u zemljama francuske interesne zone. U prethodnom članku smo vidjeli kako je tijekom godina Čad postala zemlja koja služi kao strateško središte francuske projekcije sile u dolini rijeke Niger i cijelom području Zapadne Afrike i Sahela. No, Francuska ima ograničene resurse i ljudsku snagu i intervenira u sukobima samo kada oni pređu u realnu opasnost za regiju. Jedan od temeljnih neuspjeha francuske mirotvorne politike u svojim bivšim kolonijama jest ustanak Tuarega u Maliju i državni udar koji je smijenio civilnu vlast u toj zemlji. Francuzi nisu mnogo marili za taj ustanak, pa čak i na destabilizaciju Malija, što je dovelo do neometanog nastanka transnacionalne terorističke opasnosti koja prijeti ne samo regiji, već i samoj Francuskoj.

Sve se to nije trebalo dogoditi. Mali je ostvario nevjerojatan gospodarski rast nakon 1990.-ih, zajedno s otvaranjem demokraciji i relativnoj društvenoj stabilnosti. Mali je samoodrživ po pitanju proizvodnje hrane i jedan je od najvećih proizvođača pamuka u Africi. Ipak, kronični deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni tvori zemlju ovisnom o vanjskoj pomoći i dotacijama koje Malijci šalju kući iz inozemstva. Nakon dobivanja nezavisnosti od Francuske 1960. Mali je patio od stalnih prirodnih suša, pobuna, državnih udara i 23 godine vojne diktature na čijem je čelu bio Moussa Traore, pa sve do demokratskih izbora 1992. izborenih putem narodne revolucije. Sjever zemlje, koji se nalazi duboko u saharskoj pustinji, tinjao je dugo pobunjenicima, separatistima iz naroda Tuarega i islamističkim militantima. Velika pobuna 2013. u kojoj su osvojeni dijelovi Malija vodila je francuskoj intervenciji na zahtjev vlade. Zemljom od 14,8 milijuna ljudi vlada predsjednik Ibrahim Boubacar Keita, koji je uspio u rujnu 2013. dobiti snažnu podršku Malijaca s obećanjima ujedinjenja zemlje nakon pobune i ratnih podviga na sjeveru.

Tuarezi su berberski narod koji naseljava golemo saharsko područje od jugozapadne Libije i južnog Alžira do područja Nigera, Malija i Burkine Faso. Poznati po svojim plavim očima i tradicionalnoj odjeći, Tuarezi su također baštinici prastarih saharskih karavanskih puteva. U Maliju ih ima pola milijuna, dok najveća skupina Tuarega (dva milijuna) živi u Nigeru. Od siječnja do travnja 2012. započeli su rat protiv malijske vlade tražeći nezavisnost u sjevernom Maliju koji nazivaju Azawad. Sukob je vodio Nacionalni pokret za oslobođenje Azawada koji je dio niza pobunjeničkih akcija tradicionalnih nomadskih Tuarega još od 1916. Ta borba je potom dobila još jednu sastavnicu kroz islamističku skupinu Ansar Dine koja je zagospodarila velikim područjem sjevera i zaratila se s Tuarezima. Dvije strane su u međuvremenu nekoliko puta pokušali zajedno definirati stvaranje nove države, ali je 14. veljače 2013. Nacionalni pokret odustao od svog zahtjeva za nezavisnosti Azawada te zatražio od malijske vlade pregovore o budućem statusu sjevera Malija.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.