Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

General Halifa Hifter - ruski čovjek u Libiji?

PIŠE:
Objavljeno:

Libijski general Halifa Hifter po drugi je puta posjetio Rusiju ove godine. Time je pokazao da njegovi odnosi s Rusijom, i obrnuto, nisu samo diplomatska neophodnost, već dinamika u kojoj se stvaraju novi odnosi između Rusije i Libije. Hifter nije poglavar države, ali ipak dobiva u predsjedničkoj palači i u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova potpuni diplomatski protokol, ali samim time se taj protokol krši. Kad god dolazi do takve situacije, to diplomacija tumači vrlo važnim trendom, odnosno u konkretnom slučaju pokazuje da Rusija daje iznimno mnogo značaja ugledu i položaju generala Hiftera u Libiji.

Hifter je prvi puta ove godine nenajavljeno posjetio Rusiju krajem lipnja, kada se taj posjet tumačio kao osiguravanje dogovora o kupnji oružja. No, ruski veleposlanik u Libiji je tada odmah odbacio takve spekulacije, te rekao medijima da nema razgovora o ruskom oružju u Libiji sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne ukine ili oslabi embargo na uvoz oružja. Što je onda Hifter radio u Rusiji? Primili su ga tada ministri vanjskih poslova i ministar obrane, a važnije od toga, primio ga je i tajnik Sigurnosnog vijeća Nikolaj Patrušev, čelnik tijela koje je vrlo blisko predsjedniku Vladimiru Putinu. Prodaja oružja je za Rusiju relativno lak posao. Hifter nije stoga bio u Rusiji zbog oružja, već stoga što Kremlj želi dugoročno imati mjesto u postkonfliktnoj političkoj obnovi zemlje. Za razliku od Sirije, gdje Rusija ima dugogodišnje odnose s obitelji Hafez, u Libiji Moskva nije imala lojalnog političkog saveznika nakon svrgnuća pukovnika Muamera Gadafija. Stoga se Hifter profilira kao ruski čovjek u Libiji.

Interes Rusije za Libiju je velik. Arhitekt ruskog pristupa zaraćenoj Siriji, koji je stvorio put prema ruskoj snazi u toj zemlji tijekom građanskog rata, zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov je ove godine dobio Libiju kao središte svog interesa. Pronalaženje saveznika u Libiji je od prijeke potrebe za takvu novu diplomaciju, a Hifter nije samo idealan kandidat zbog njegove sklonosti Rusiji. Naime, general dijeli isti svjetonazor i vojno zaleđe s mnogim ruskim visokim časnicima jer se i on sam obrazovao na sovjetskim vojnim učilištima.

Ovdje se primjećuje koliko je Putin lagodan u odnosima prema generalima i visokim časnicima na visokim političkim pozicijama. To se ne vidi samo u Libiji - po prvi puta nakon što je Gamal Abdel Naser vladao Egiptom, Kairo i Moskva su postigli solidne odnose u razgovoru s egipatskim predsjednikom, nekadašnjim ministrom obrane i vojnim časnikom Abdelom Fatahom al-Sisijem. Danas se vidi koliko je mukotrpna diplomacija imala uspjeha, jer se sve više nagađa da će Egipat podržati ostanak Bašara al-Asada na vlasti, a govori se i o egipatskim vojnim stručnjacima koji savjetuju sirijsku državnu vojsku. Slične odnose je Rusija uspostavila i s jordanskim kraljem Abdulahom, iako je on đak američkih vojnih škola.

Službeno, Kremlj smatra Hifterove kontakte s ruskim vlastima dijelom šireg procesa uključenja u razgovor s raznim političkim frakcijama u Libiji. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila je novinare da ne stavljaju naglasak samo na Hiftera, a da ignoriraju izvješća o ruskim službenim kontaktima s Vladom nacionalnog jedinstva u Tripoliju. Ali u ovom slučaju vrijedi ona krilatica 'gdje ima dima, ima i vatre' s mnogobrojnom semiotikom koja se dala iščitati iz generalovog posjeta Moskvi.

U lipnju je Hifter došao u svojoj vojnoj uniformi po kojoj je poznat u svim izvješćima iz Libije. Sada se pred ruskim dužnosnicima pokazao političar u odijelu, noseći na glavi poznatu rusku šubaru ušarku. U kratkoj izjavi za medije, Hifter je rekao da će u budućnosti biti ukinut embargo na uvoz oružja u Libiju, te će započeti dobava sofisticiranog i naprednog naoružanja, a za rusko naoružanje će biti potrebno vojno obučavanje. U lipnju je Hifter govorio da traži rusko oružje bez obzira na postojeći embargo. Iz toga se vidi da Kremlj želi djelovati legitimno i prema odlukama međunarodnih tijela, ali je zapovjednik Libijske nacionalne vojske ujedno obećao milijarde dolara vrijedne ugovore za ruske kompanije koje bi obnovile infrastrukturu zemlje i razvile libijska naftna polja.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.