X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Fenomen anti-ruske histerije: Kako je Moskva postala "babaroga" koju se optužuje za sve probleme?

PIŠE:
Objavljeno:

"Rusi dolaze, Rusi dolaze". U posljednje tri, četiri godine ovo je usklik i poruka koju zapadni mainstream mediji svojoj publici serviraju gotovo svakodnevno. Rusija je kriva za gotovo sve probleme koji se događaju u svijetu. Pa se tako može čuti da su Rusi krivi za sukobe u Ukrajini, rušenje zrakoplova MH-17, rasplamsavanje rata u Siriji, Brexit, pobjedu Trumpa, izbjegličku krizu na Bliskom istoku, hakiranje Bundestaga, miješanje u njemačke i druge europske izbore, navodni pokušaj puča u Crnoj Gori, pokušaj trovanja Sergeja i Julije Skripal, potporu Assadu prilikom napada kemijskim oružjem. Sve su to navodne i nikad dokazane optužbe koje se stavljaju na teret ruskoj državnoj politici. Štoviše, ove nepotvrđene slutnje se već uzimaju kao konačne činjenice.

Zapadni mediji svaki dan mašu i stavljaju navodnu rusku prijetnju u prvi plan. Demonizacija i krajnje negativni stavovi prema Rusiji koje iskazuju mediji i politički dužnosnici u državama NATO saveza su posljednjih godina prevršili svaku mjeru dobrog ukusa. Naime, radi se o dubokom antiruskom sentimentu odnosno rusofobiji koju čini široka paleta negativnih asocijacija, osjećaja, strahova, stavova i mišljenja prema ruskoj vladi, ruskoj državi i ruskom narodu. Takvi oblici rusofobije postoje već desetljećima i duže, ali posljednjih godina antiruska propaganda je dosegla takav intenzitet i ustrajnost da se može reći da se radi o pravom informativnom ratu nalik na moderni antisemitizam.

Za sve probleme, prije ili kasnije, zaključit će se da iza njih na neki način stoje Rusi. Slično kao što su antisemiti u Europi i šire stoljećima okrivljavali za svoje probleme Židove, tako su danas Rusi oni koje treba kriviti. Štoviše, mediji svojom hajkom pozivaju i čak potiču ljude da usmjere svoju srdžbu i bijes za svakodnevne probleme prema Rusiji jer po nekoj čudnoj logici naposljetku za sve je kriv neki Rus, a najčešće je to Vladimir Putin. Mediji poručuju da ako netko želi biti "in" treba kriviti Ruse za svoje probleme na poslu, u školi, kod kuće. Doslovce antiruska propaganda danas je došla na takvu ultra djetinjastu razinu.

Zašto se Rusiju i ruski narod sotonizira? Ne treba zaboraviti da je npr. američki politički znanstvenik i diplomat Paul Wolfowitz 1992. kazao da Amerika traži dominaciju u potpunom spektru, tj. potpunu vojnu i političku dominaciju u svijetu. Drugim riječima, u međunarodnim odnosima može biti samo jedna supersila, SAD, a sve ostale se moraju njoj prilagoditi i podrediti. Amerika je država koja zbog vlastite "izuzetnosti" ima pravo na povlašteni status, što bi zapravo označavalo globalnu hegemoniju. To misle svaki na svoj način i Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama i Donald Trump, kao i velika većina američke političke i društvene elite. Tko blokira da se to realizira u praksi? Rusija iznad svih, naravno. U novije vrijeme je Rusija počela mijenjati geopolitički balans sebi u korist što je važan razlog zašto je antiruska histerija snažno prisutna u javnosti na Zapadu. Od ukrajinske revolucije i nakon posljedične ruske aneksije Krima 2014. i sljedeće godine nakon što je Rusija intervenirala u Siriji, Rusija se otvoreno nakon mnogo godina počela suprotstavljati američkom intervencionizmu i globalnoj hegemoniji. Detaljnije kazano, Rusija je počela otvoreno pobjeđivati Ameriku i njene partnere u geopolitičkoj utakmici najvećih uloga i to mnogi ne mogu prihvatiti. Slično je i s Kinom koja prijeti interesima američkih sokolova, ali je trenutno Moskva veća prijetnja američkim interesima pa ju se zato i daleko više demonizira.

Postoje i drugi razlozi zašto se igra na kartu rusofobije. Ruska prijetnja je svjesno stvorena u Americi kako bi služila svrsi odnosno prikrila manjkavosti američke vanjske politike, ali i da služi za obračunavanje u unutarnjoj politici. Vanjska politika SAD-a doživljava neuspjeh za neuspjehom što je posebice vidljivo u Siriji gdje američke saveznike Kurde napadaju američki saveznici Turci i Slobodna sirijska vojska. Slično je i s bombardiranjem Sirije koje služi dijelom kako bi Trump pokazao da je tvrd prema ruskom savezniku Assadu i da je spreman prijetiti Rusiji projektilima. Upravo Demokrati krive Trumpa da se u kampanji spetljao s Rusima kako bi pobijedio Hillary Clinton. Trumpa njegovi protivnici doslovce žele prikazati kao ruskog čovjeka kojeg je Putin instalirao u Ovalni ured. Suludo, ali priču su prihvatili mnogi u Americi. U svakom slučaju. Rusija je uvijek dobra "babaroga" koju je najlakše optužiti za sve tekuće probleme i "vreća za nabijanje" kada je to potrebno kako bi se olakšale frustracije domaćim i vanjskopolitičkim neuspjesima (slične izraze su počeli koristiti dužnosnici Vijeća za američku nacionalnu sigurnost, ali i u Pentagonu).

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.