Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ekonomska analiza: Kina počinje ozbiljno zabrinjavati - U kakvom je stvarno stanju glavni pokretač svjetskog rasta?

PIŠE:
Objavljeno:

Narodna Republika Kina je u petak 15. srpnja objavila službene podatke o ekonomskim pokazateljima za drugi kvartal ove godine. Objavljivanje podataka je praćeno izuzetnom pažnjom diljem svijeta jer je najmnogoljudnija svjetska zemlja glavni pokretač rasta svjetskog gospodarstva. Najkraće formulirano: Kinezi su poručili svijetu da je sve u redu i da nema razloga za paniku. No prije tumačenja objavljenih rezultata treba napomenuti kako su oni opasno sumnjivi.

Krajem lipnja je aktualni kineski premijer (kojega nazivaju ekonomskim carem) Li Keqiang poslao glasnu poruku da se kinesko gospodarstvo mora transformirati. Tehnologija, inovacija, uslužne djelatnosti, novi poslovi, transformirane i napredne industrije te porast potrošnje kupaca koji pripadaju srednjoj klasi, trebali bi postati oslonci dugoročne stabilnosti kineskog gospodarstva.

Nakon nekoliko desetljeća ekstremno brzog rasta, kinesko gospodarstvo usporava dijelom jer Peking čini napore kako bi smanjio oslanjanje na proizvodnju i ohrabrio uslužni sektor. Uz to, zemlja je opterećena s visokim razinama duga nakon godina velikog zaduživanja. Mnogi službeno ili neslužbeno objavljeni ekonomski podaci u tekućoj godini doveli su do zaključka da je situacija u kineskom gospodarstvu sve samo ne dobra.

Naravno, službenim kineskim brojkama nikako ne treba bezuvjetno vjerovati. Brojke se prilagođavaju kako odgovara vladajućoj komunističkoj eliti. Keqiang je jednom slavno opisao kako su brojke "izrađene od strane ljudi". Neki ekonomski stručnjaci smatraju kako je stvarni rast znatno manji od službenog. Npr. stručnjaci londonske tvrtke Capital Economics procjenjuju kako je kinesko gospodarstvo zabilježilo rast od samo 4.5% u drugom kvartalu ove godine.

Prema službenim brojkama, kineski bruto društveni proizvod je u drugom kvartalu (travanj-lipanj) 2016. zabilježio rast od 6.7% u usporedbi s istim razdobljem lani. To je jednak rezultat prvom ovogodišnjem kvartalu kada je zabilježen najmanji rast BDP-a od 2009. Takva stopa rasta BDP-a znači da niti Kinezi niti globalna populacija nema razloga za velike brige. Kinesko gospodarstvo, kao što je i očekivano, usporava svoj rast, ali u ravnomjernom ritmu što je u skladu s očekivanjima službenih vlasti u Pekingu. Također, rast BDP-a u drugom kvartalu u opsegu je o kojem velika većina svijeta može samo sanjati. Međutim, za kineske standarde to je premalo. I stvara opravdanu zabrinutost i crne slutnje.

Kad se detaljnije pogleda vidi se da je ekonomska stagnacija gledano po sektorima nejednaka. Neki sektori poput rudarstva i tvorničke proizvodnje su teško pogođeni. Ostali sektori poput trgovine putem interneta i nekonvencionalnih metoda financiranja su relativno svijetle točke dok su stambena tržišta u velikim gradovima u boljoj situaciji.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.