Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Dramatična poruka kineskog ministra obrane: "Direktan sukob je moguć, pozivam vojsku i narod da se pripreme za teritorijalnu obranu zemlje"

Kineski ministar obrane, Chang Wanquan, rekao je kako trenutačno napeta situacija na prostoru Južnog kineskog mora predstavlja mogućnost direktne konfrontacije te je pozvao vojsku, policiju i narod Kine da se pripreme na obranu teritorijalnog integriteta zemlje.

Izjavu je dao za vrijeme inspekcije vojnog postrojenja na kineskoj istočnoj obalnoj provinciji Zhejiang, prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Rekao je kako ozbiljnost situacije po nacionalnu sigurnost mora biti prepoznata, naročito po pitanju na moru. Dakako, pritom se referirao na situaciju na Južnom kineskom moru gdje se Kina nalazi pod sve većim pritiskom.

"Kineska vojska, policijske snage i građani moraju biti spremni za mobilizaciju u slučaju narodnog rata na moru", poručio je Wanquan.

Vezano uz temu:
Opasne vode Južnog kineskog mora: Prostor potencijalne najveće globalne eskalacije

Izvori:

RT | Xinhua

Komentari

(13):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  samuzu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:36 | 3.08.2016.
  Kinezi su i prije godinu dana imali istu retoriku, prijetili objavom rata, bla bla bla... Ništa novo ovdje.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +8
  čardak
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:28 | 3.08.2016.
  Situaciju vidim ovako - Amerima u svim ratovima koje su započeli nije bilo previše bitno pobijediti. Ili barem ne odmah pobijediti. Ustvari, trebali bi redefinirati sam koncept "pobjede" - za svakoga ona znači nešto drugo. Za Amere je i sam rat već pobjeda jer kaos koji su posijali nije ispred njihovog praga nego na drugom kraju svijeta.
  -
  Kinezi ovim potezima u Južnom kineskom moru pokušavaju dobiti što je više moguće strateške dubine u pripremi za sukob koji možda/vjerojatno smatraju neizbježnim u bliskoj budućnosti. Za Kinu je taj pomorski put žila kucavica gospodarstva - i ako bi bio prekinut ili ometen na neko dulje vrijeme (reda veličine par mjeseci i više) - bio bi to za njih slom i kolaps.
  -
  Ne treba sumnjati da se u taj vlak "maltretiranja Kine" ne bi priključili i ostali kinomrzci poput Japana, Južne Koreje, Tajvana, Filipina, a možda i Australije... Ako bi blokirali i Istočno kinesko more (što je zapravo vrlo lako izvesti) Kina bi bila praktično u trgovinskoj blokadi - jedini pit koji bi preostao je preko Centralne Azije no tu su Ujguri, Tibetanci i Talibani koji bi joj svi rado zagorčali život uz svesrdnu američku potporu. Čak i ako bi Kina nakon nekog vremena, uz velike žrtve i uspjela probiti "blokadu" - nanijelo bi joj to nepopravljivu gospodarsku štetu i posve srušilo "ugled" vrativši ih u svakom smislu desetljeće ili više unazad.
  -
  Sad će netko reći - ali imaju Kinezi protubrodske projektile, krstareće, imaju podmornice i ICBM-ove... I Ameri bi se loše proveli. To je točno - svi bi imali gubitke. U svakom ratu u povijesti svi su imali gubitke. No bitno je čiji su veći - a u ovom slučaju kineski bi bili kolosalni.
  -
  Da li bi se Rusija uključila - gotovo sam siguran da ne bi. Direktnu korist ne bi imali, troškove i gubitke ogromne, a u konačnici koja korist od saveznika koji nije u stanju sam obraniti vlastiti teritorij? Zapravo, Rusija bi imala korist od napada SAD na Kinu - jer bi tada postala Kinezima jedini siguran dobavljač resursa i jedina sigurna transportna ruta do Europe. Istovremeno bi vjerojatno popustio američki pritisak na istočnoeuropske banana republike (jer i najjači hegemon ne može sve odjednom) pa bi Rusija mogla glatko i brzo riješiti groznu "situaciju" u Ukrajini.
  -
  No to bi čini se rusku poziciju bitno ojačalo i sasvim sigurno ju dodatno združilo s Europom što mi se čini ipak kontra interesa SAD-a. Ali ako uzmemo kao premisu kako je najveća ugroza SAD-u upravo Kina, a ne Rusija koja nikada nije niti će ikada pretendirati da bude centar svjetskog gospodarstva - možda SAD-u i ne bi smetala Rusija na razini snage nekadašnjeg SSSR-a ukoliko bi Kina bila bačena na koljena. A duboko sam uvjeren kako dotično ne bi smetalo ni Rusiji.
  -
  No bojim se kako se razmatraju i po nas ovdje mnogo opasniji planovi - što bi se desilo ako bi došlo do ratnih zbivanja širih razmjera diljem Istočne i Jugoistočne Europe te Bliskog Istoka uzduž i poprijeko?
  Čak i bez izravnog uplitanja u Kinu.
  -
  Ako su moje "kalkulacije" imalo na tragu realnosti - Ameri bi od takvog razvoja događaja imali barem četverostruku korist: kaos i bespomoćnost diljem EU koja bi bila prisiljena u potpunosti se podčiniti prekooceanskom "zaštitniku". Rusija bi trpjela goleme ekonomske i određene vojne gubitke te ostala bez unosnog trgovinskog partnera - dakle došlo bi do znatnog slabljenja ruske moći čak i ako bi u konačnici izborili pobjedu. Bliski Istok potonuo bi u potpuni kaos u koji bi bili uvučeni i Iran, Saudijska Arabija, Turska... A ako netko ima koristi i iskustva od operiranja u uvjetima kaosa to je onda SAD. I u konačnici, šećer na kraju - slom Kine koji bi došao kao posljedica gospodarskog kolapsa i raspada trgovinske razmjene sa Europom te nestašice/jakog poskupljenja resursa iz Bliskog Istoka.
  -
  U slučaju uspješne provedbe ovakvog plana SAD bi zacementirao svoju neprikosnovenu poziciju hegemona na nekoliko slijedećoj desetljeća. A to bi bilo ekstremno mnogo imajući u vidu poziciju u kojoj se nalazi sada. Netko će reći da bi takav rat nužno bio nuklearni i kao takav ili "nezamisliv i nemoguć" ili "kraj civilizacije" - no to uopće ne mora biti tako: jer nuklearno je oružje zamišljeno isključivo kao ultimativni garant suštog opstanka određene države. A u ovom scenariju niti jednoj (nuklearnoj) državi ne prijeti potpuno uništenje - radi se naprosto o preslagivanju moći uslijed kojeg dolazi do određenog trenja među velesilama - koje je dovoljno jako da smrvi malene koji se nađu između no nedovoljno da razlomi velike.
  To bi nesumnjivo bila katastrofa usporediva sa WW2 no ipak ne i "apokalipsa".
  -
  Jedini je problem kako Rusiju uvući u sukob i bi li taj sukob Rusija bila u stanju ekspresno riješiti te se "za tri dana naći u Varšavi" ili bi se stvari otegle, pa zamrzle, pa odmrzle i tako u nedogled diljem Europe - od Baltika, preko Bjelorusije, Ukrajine, Gruzije, Moldavije pa sve do našeg nesretnog Balkana. Kako stvari stoje Rusi igraju vrlo mudro i ne može ih se uhvatiti nikako niži natjerati da naprave glup potez.
  Stoga se možda ipak ide na plan B - konfrontacija sa Kinom koja sada počinje pokazivati znakove agresivnosti te je time i mnogo bolja "meta za provokacije"...
  -
  BTW @tistro - Kina drži oko polovice vanjskog duga američke "središnje države" što iznosi ipak "samo" oko 10% ukupnog američkog duga. Dakle nije pola od 19 trilijuna dolara nego je "samo" oko 1,5-2 trilijuna dolara. I to je puno i može nanijeti štetu no nije dovoljno da se sruši "Carstvo Zla". Još se tu štošta mora poklopiti. A treba imati na umu i da batina ima dva kraja - i Kineze bi takav potez zabolio strašno.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +5
  tistro
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 3.08.2016.
  najjači kineski adut je dolar, kina drži polovicu američkog duga.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +10
  Varaha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:36 | 3.08.2016.
  Ako Amerikanci mogu sanjati,da zarate EU sa Rf,pa mogu i ja navijat,da US zarate sa Kinom,i tako par godina.Da jih prodje obojene ravolucije provodit.Dok Ruje jacaju!
  Naravno da ima US vojnu superiornost(vjerojatno,zivi bili pa vidjeli),al treba uzet u obzir,da oni moraju doc preko okeana,na drugu stranu planete,a Kinezima zemlja i logistika,lansirne rampe..ribarski brodovi,sa kozna cime ispod cerade, odmah tu!
  Prikaži cijeli komentar
 5. +11
  Vagabondo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:53 | 3.08.2016.
  Kineska vojska nema ratnog iskustva a mornarica im ima jako malo šanse u direktnom srazu sa amerima. Pitanje je samo da li bi im Ruje otvoreno stali uz rame, iako sumnjam. Osim toga imali Kinezi dovoljno prilika da pošalju nešto vojske u Siriju da se malo očeliče a i da pomognu Assadu.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +7
  nebo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:15 | 3.08.2016.
  Hoće li Amerikanci rat sa Kinom finansirati iz kineskog duga.Dolaru se loše piše.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +6
  Makistar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:02 | 3.08.2016.
  Možda očekuju da će Hillary pobjediti na izborima.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +11
  Arkaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:23 | 3.08.2016.
  Stvari se opasno zakuhavaju, kineska suzdržanost u komentiranju svjetskih prilika očito se ne odnosi na južnokinesko more. Napredkom tehnologije krstarećih projektila koji se ispaljuju s ratnih brodova i podmornica granice teritorijalnog mora od 12 milja postale su nedovoljna dubina za zaštitu kineske obale koja je najrazvijeniji dio kine. Mislim da je ta strateška dubina i odmicanje stranih, u prvom redu američkih, ratnih brodova i podmornica to što kinezi žele a da su ekonomski razlozi eksploatacije resursa drugostepeni i da su kinezi u tom pogledu posve spremni za dogovore s susjedima. Te izjave su nedvosmislene i američka administracija koja dođe poslije Obame morat će se odlučiti da li im suprotstavljanje tim kineskim planovima vrijedi rata s najvećim trgovinskim partnerom.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +17
  walter001
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:15 | 3.08.2016.
  mislim da je ovo samo stvar procene Kine - ocigledno raspolazu informacijama koje im ukazuju da niz poteza zapadnjaka u sledecih godinu - dve im nece odgovarati, i resili su da ih sada izazove na crtu - da prestanu sa provokacijama (i direktnim i kroz proksije) ili da udju u konflikt.
  -
  Iskreno, ako postavljanje onih anti missile shield-ova bi eliminisalo znacajan procenat njihove vojne moci, onda ima smisla sada povuci ovakav potez.
  -
  Trenutak je nezgodan za amere zbog izbora koji slede, i stav kandidata prema kineskom potezu ce znacajno uticati na glasanje gradjana.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +10
  BEMESIJE
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:00 | 3.08.2016.
  Neznam.. čini mi se da su tu Rusi pametniji jer izbjegavaju direktan sukob sa USA...rat odgovara USA...vrijeme je na strani Kineza i Rusa. Istina je da treba ponekad pokazati zube, ali ovo je već pripremanje ratne situacije, a upravo o tome sanjaju USA.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +4
  mladenf
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:58 | 3.08.2016.
  Argumentiranje silom je pandorina kutija. Amerikanci koji su se profilirali kao najveća vojna sila pustile su duha iz boce riješavajući silom vanjskopolitička pitanja. Sada im se to vraća a nemaju moralnu podlogu da prosvjeduju protiv toga nit volju il sredstva da takvo što sprijeće.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +6
  Varaha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:56 | 3.08.2016.
  Od znacaja,nije vise retorika u pitanju.Kinezi su ovog puta od volje da zarate,pitam se,pitam,cega ili koga je pa njima vec pun k.ac!?!
  Prikaži cijeli komentar
 13. +12
  davok
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:42 | 3.08.2016.
  Kinezi odlucili pokazati zube, pa tko voli, neka izvoli. Nekako mi se cini da takvih koji to "vole" nece biti jer nije se a zaje****t sa Kinom.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.