Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Diplomacija više nikada neće biti ista: Novi britanski ministar vanjskih poslova je Boris Johnson - čovjek koji Hillary Clinton uspoređuje sa "sadističkom sestrom iz ludnice", a u New York se boji otići "zbog rizika da bi mogao sresti Trumpa"

PIŠE:
Objavljeno:

Predstavnici američkog vladajućeg establišmenta su taman odahnuli kada se ispostavilo da britanski kontroverzni političar Boris Johnson neće postati novi premijer mada je bio vrlo istaknut za vrijeme Brexit kampanje zalažući se (kontra želje SAD-a) za izlazak Britanije iz EU. Nikako im se nije sviđala ideja da novi premijer postane čovjek koji se želi zajedno sa sirijskim predsjednikom Assadom i ruskim predsjednikom Putinom boriti protiv terorizma.

No, jučer je ipak uslijedio šok - naime, nova premijerka Theresa May postavila ga je na funkciju ministra vanjskih poslova. Drugim riječima, Boris se sada nalazi na mjestu gdje njegovi vanjskopolitički stavovi mogu imati najveći utjecaj.

Tko je zapravo on? Boris Johnson je rođen u SAD-u, u New Yorku (ima dvojno državljanstvo). Član je Konzervativne stranke, no njegovi stavovi se često razlikuju od većine njegovih kolega. Jedni ga smatraju humorističnom i zabavnom osobom koja je znatno pristupačnija od tradicionalnih konzervativaca. Drugi pak tvrde da je lijen, nepošten te da koristi rasističku i homofobnu retoriku - ne čudi da su ga neki stoga proglasili "britanskim Donaldom Trumpom".

Mnogi su ga prozvali i "Putinovim apologetom" kada je rekao da je EU također odgovorna za rat u Ukrajini.

No, Johnson uistinu ima vrlo drugačije stavove od establišmenta, naročito kada je riječ o vanjskoj politici. Naime, u prosincu prošle godine objavio je tekst u listu The Telegraph u kojem poziva na suradnju s Vladimirom Putinom i Basharom al-Assadom u Siriji.

U tom tekstu pozvao je na ujedinjenje svih sila u borbi protiv ISIL-ovog terorizma, a to je zapravo gotovo identičan stav kojeg zastupaju Assad i Putin.

Nema sumnje da će Johnson protresti britansku diplomaciju. Riječ je o čovjeku koji je jednom ciljeve EU-a usporedio s ciljevima Adolfa Hitlera i Napoleona. Pitanje je i kako će ga dočekati u SAD-u imajući u vidu da je rekao kako Obama nije sklon Britaniji jer "njegovi preci nisu voljeli britanski imperij" (Obamin otac je iz Kenije, a Kenija je bila britanska kolonija) - mnogi su ovu izjavu protumačili kao rasističku uvredu američkog predsjednika.

Što tek ako u studenom predsjednica SAD-a postane Hillary Clinton? Naime, nju je u tekstu iz 2007. Johnson usporedio sa "sadističkom medicinskom sestrom u ludnici".

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.