Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Dan oslobođenja Osijeka od fašizma: Vraćanje imena Trgu oslobođenja 14. 4. 1945.

U rano jutro 14. travnja 1945. godine partizanske jedinice, napredujući iz smjera Josipovca i Sarvaša, oslobodile su grad Osijek od četverogodišnje fašističke okupacije. Prve jedinice koje su ušle u grad bile su Osječka brigada u sastavu 51. divizije JA i 8. brigada 36. divizije JA.

Oslobođenje Osijeka označilo je kraj fašističkog terora koji je započeo u travnju 1941. kada je razorena sinagoga u današnjoj Županijskoj ulici, a koji se nastavio ubojstvima i deportacijama u logore smrti NDH i Trećeg Reicha najvećeg broja osječkih Jevreja i Srba, ali i likvidacijom hrvatskog stanovništva u odmazdama ili zbog otpora tadašnjem zločinačkom režimu koji je Evropu pretvorio u masovno gubilište.

Povijesni revizionizam koji je nastupio devedesetih godina dvadesetog stoljeća pod krinkom nacionalne homogenizacije i tobožnjeg pomirenja uklonio je iz našeg grada gotovo svaki spomen na narodnoosobodilačku borbu i žrtve osječkih antifašista i antifašistkinja, koji su od prvog do posljednjeg dana okupacije pružali otpor nacistima i njihovim ovdašnjim slugama.

Paralelno s bacanjem ljage na narodnooslobodilačku borbu našeg naroda naglašavanjem poratnih zločina temeljito su iz zajedničke svijesti izbrisani podsjetnici na herojski otpor. Promijenjena su imena brojnih ulica i škola i devastirani su spomenici borcima i žrtvama.
No središnja točka zaboravljanja naslijeđa antifašističkog Osijeka svakako je preimenovanje Trga oslobođenja 14. 4.4.1945. čime je dana potvrda da politika koja se vodila devedesetih hoće zaboraviti da je NDH bila zločinačka tvorevina i satelit njemačkog Reicha, a nikako izraz tisućljetne želje hrvatskog naroda za državnom samobitnošću i da se od nje kao takve itekako trebalo osloboditi.

Rezultati takve politike trebali su kulminirati upravo danas u Zagrebu na srećom zabranjenom mimohodu fašista iz zemlje i inozemstva.

Mi na to ne pristajemo! Zato jer smo svjesni latentne opasnosti nekog novog fašizma u sadašnjem kriznom vremenu kao i zato što smo odabrali da pamtimo herojsku antifašističku i narodnooslobodilačku borbu našeg naroda, mi smo danas Trgu oslobođenja 14. 4. 1945. vratili njegovo ime!

Pozivamo sve Osječane i Osječanke da se na današnji dan sjete žrtve onih bez kojih niti ova, niti ikoja buduća sloboda nije moguća: žrtava ustaškog terora, osječkih partizana i partizanki, ilegalaca i ilegalki.

SLAVA IM!

Slobodarski Osijek

Izvori:

Priopćenje za medije: Slobodarski Osijek

Komentari

(37):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  Varljivo_Sunce
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:29 | 15.05.2012.
  Da, Osijek izumire. Zadnjih 20 godina. Ne znam tko je "Slobodarski Osijek", ali se slažem s njima.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  kobra_sa_galaksije
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:52 | 25.04.2012.
  lun
  BLEIBURG to su posteljani neprijatelji drzave sve fasiste treba streljati cetnika ustase handzar divizija
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:22 | 18.04.2012.
  POŠTOVANA GOSPODO=DEKKERS:= DEKAKIS I=KUMURUZVELT=AKUMULIRANE MJEŠINE ATAVISTIČKIH ,KATOLIČKIH PREDRASUDA KOJI SE ČUVAJU SAMO U DINRSKOEPSKO TRIBALNO ,ANTROPOIDNIM ,EMASKULIRANIM MOZGIČIMA ,KOKOŠIJE SVIJETSTI.
  VAŠA BALJEZGANJA SU RAVNA URLIKANJU S DINARE ILI IZ NEKOG ŽUPNOG UREDA POSLIJE ZAVRŠENE VJERNAUČKE INDOKTRINACIJE.
  VAŠA BALJEZGANJA SU PRAVA LEGITIMACIJA DUHOVNE DEAKADENCIJE KOJA SE MOŽE SMJESTITI U POVJESNO RAZDOBLJE KRIŽARSKIH NAGONA ANTROPOIDNOG HOMO EREKTUSU.
  NARAVNO,VAŠA DUHOVNA JAZBINA JE JOŠ UVJEK SVETA MARTER CRKVA KOJA NAM JE DO JUČERT USPJEVALA REPRIZIRATI SVOJE ZLOČINAČKE NAUME ,PROIZVODIT RATOVE NA OVIM PROSTORIMA I NAORUŽAVATI TAKVE SPODOBE KAO ŠTO STE VAS DVOJICA,PATRICAMA OKO VRATA ČIJE POSLIJEDICE JOŠ DANAS ISPAŠTA CIJELA HRVATSKE .
  I,INTERESANTNO JE ZAKLJUČITI DA TI VAŠI ANTROPOIDNI MOZGIČI NISU NIŠTA NAPREDOVALI U DANAŠNJEM NOVOM OKRUŽENJU DRUŠTVENE SVIJESTI KOJA SVE VIŠE PREOVLDAVA ,POUČENA STVORENIM UVJETIMA, DA JE CRKVA ONAJ BEDEM KAPITALISTIČKE KLASNE I PLJAČKAŠKE PRAKSE ŠTO SE PREDICIRA SVAKIM DANAO SVE VEĆIM I TOTALNIJIM OSIROMAŠENJEM SVIJETA RADA.
  NIJE DALEKO DAN KADA ĆEMO I TO PREVLADATI ,TOTALNO, DA NAM SE NE JAVLJAJU OVAKVA DUHOVNA STRAŠILA NA JAVNIM PORTALIMA I OROPOVJEDAJU NEŠTO ŠTO JE RAVNO =UMOVANJU= ANTROPOIDNOG HOMO EREKTUSA
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  Dekkers
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:13 | 18.04.2012.
  Al ga kakiš u ovom članku... I tko je to "Slobodarski Osijek"? Potpiši se iza ovog remek-djela.

  O Osijeku nema puno povijesnih knjiga. Da nema starih Osječana koji su to proživili, tko zna bih li i ja znao ono što znam. A znam da su partizani napravili više štete u Osijeku od okupatora. I to znatno više, uključujući sve porušeno i pobijeno što je ovaj grad imao. Ovaj je grad bio, kako to danas narod voli reći, "Europa" za te čobane. Svi mladići su bili povučeni u domobrane (redovnu vojsku u ono vrijeme) tako da su svi nastradali kada su partizani došli iako za tim nije bilo potrebe. U katakombama na drugoj strani Drave i dalje leže stotine tijela osječkih studenata koje je partizanski sustav maknuo jer su zapravo bili obrazovani i mali neko mišljenje. Zamisli...

  Ajde no serendo compadre. Pustite te pretpotopne teme i slična sranja i pustite Osijek na miru da umre. Jer Osijek umire, ali o tome se ne piše, jel?
  Prikaži cijeli komentar
 5. 0
  kumuruzvelt
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:41 | 18.04.2012.
  Oslobođenje? Moš mislit jedan totalitarizam koji je progonio Židove, komuniste i Srbe zamijenio je drugim koji je progonio Švabe, kulake, Mađare i sve one koji ne misle kao oni pa čak i njihove (IB-ovce)...zapravo mi dan danas čekamo Oslobođenje...
  Prikaži cijeli komentar
 6. -1
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:16 | 18.04.2012.
  KADA BI VI ,POŠTOVANI=BRAIN 32:= IMALI NEKIH SAZNANJA S PODRUČJA DRUŠTVENO POLITIČKIH ZNANOSTI,PA MALO ZNANJA IZ POVJESTI,MAKAR IZ ONOGA DIJELA O KOJEMU ISPRAZNO GOVOEITE ,A TO SE ZOVE FALETANJE ,ONDA BI ,ONAKO LJUDSKI ,INTELEKTUALNO POSTIĐEN NAPUSTIO OVAJ PORTAL ,JER SADRŽAJ VAŠEGA KOMENTARA NEMA NIKAVE SUŠTINE.VI BAULJATE.
  VI NEMATE NIKAKVOG ZNANJA ,TIČUĆI SE PROBLEMA O KOJEM TAKO SUVERON URLIČETE.
  ANTIFAŠIZAM NIJE NIČIJI MONOPOL ,PA NI NAŠ JUGOSLAVENSKI ILI ,JOŠ KONKRETNIJE NAŠ HRVATSKI, ON JE JEDNOISTAVNO JEDNA OPĆA SVIJEST KOJA SE STVORILA NA OVIM PROSTORIMA USLOVLJENA POVJESNIM ZBIVANJIMA ,JER JE KRŠĆANSKTVO ,A POSEBNO ZAPADNO ,NAJDEKADENTNIJI DRUŠTVENI I RELIGIOZNI ODNOS KOJI KROZ ČITAVU POVJEST EVROPU KUPA U LJUDSKOJ KRVI ,A MATERIJALNA I DUHOVNA RAZARANJA NAM USPORE RAZVITAK NAJMANJE JEDNO STOLJEĆE. ZAPADNO KRŠĆANSKI DUH JE JEZGRA IZ KOJE JE EMANIRAO KLASNI USTROJ DRUŠTVENIH ODNOSA,ČIJA JE SUŠTINA PROIZVOĐENJE NEJEDNAKOSTI U DRUŠTVENO PROIZVODNIM ODNOSIMA KOJI PROIZVODE PROTURIJEČNOSTI NA SVIM PODRUČJIMA LJUDSKOG ŽIVOTA.
  IZ TAKVIH ODNOSA ,RAĐAJU SE SUKOBI A ONI SU UVJEK POSLIJEDICA EKSPLOATACIJE VEĆINE GRAĐANA OD ONE NAJMANJE MANINE.
  ONA NAJMANJA MANJINA SU VLASNICI SREDSTVA TA PROIZVODNJU KOJI UZ POTPORU SVETE MATERE CRKVE KAO DIONIČARA MATERIJALNE KORISTI A KOJA SE STVARA EKSPLOATACIJOM ONE NAJVEĆE VEĆINE ,RADNIČKE KLASE, KORISTI SE SVOJIM MITSKO RELIGIOZNIM ALATIMA DA TAJ RADNIČKI DIO NARODA UVJEK UPREEGNE U KORIST SVOJU I SVOGA PARTNERA ,KAPITALISTA.
  TAKVO STANJE DRUŠTVENIH ODNOSA RAĐA BUNE ,A CRKVA TE BUNE IDENTIFICIRA KAO PROTIVNIKE VJERE. I CRKVA , PRIBJEGAVA SVIM SREDSTVIMA KOJI JOJ STOJE NA RASPOLAGANJU DA TAKVE POKRETE UGUŠI I PONOVNO IH TRANSFORMIRA U PONIZNE I POSLUŠNE SLIJEDBENIKA SVETE MATERE CRKVE.A DA BI OSIGURALA APSOLUTNU DUHOVNU KONTROLU SVOJE SLIJEDBE ONA ,POMOĆU KAPITALISTE , VLASNIKA I MOĆNIKA ,KOJI RASPOALŽE I REPRESIVNIM SREDSSTVIMA,OBILJEŽAVA SVE ONE KOJI SU SE ODVOJILI OD SVETE MATERE CRKVE,A TO SU KLASNO SVIJESNI RADNICI,KOMUNISTI I BIVAJU SANKCIONIRANI SVIM RASPOLOŽIVIM SREDSTVIMA. IZ TAKVIH ODNOSA ,CRKVA ,KADA POSTANE NEMOĆNA DA NADGLEDA SVE SVOJE SLIJEDBENIKE, PRIBJEGAVA ODSTRANJIVANJU SVIH INIH KOJI SU DRUGE VJERE ,NACIJE ILI POLITTIČKIH UVJEREBNNA ,TE IH POMOĆU VLASTI OIZVRAGAVA ISTREBLJENJU. TADA SE JAVLJA ONO STANJE KOJE SE PREOBRAŽAVA U ONAJ STUPANJ ODNOSA KOJI SE ZOVU NACIFAŠIZAM.A ON SE PROPAGIRA KAO JEDINSTVO ONIH KOJI SU POSLUŠNI ZA OČUVANJE VJERE ,KULTURE I ŠIREG NACIONALNOG OBILJEŽJA.
  A USTAŠTVO JE KOD NAS ,UPRAVO PROIZVOD KOJEG JE STVORILA CRKVA RADI KONTROLE VLASTI I MATERIJALNIH I DUHOIVNIH DOBARA CRKVENO -RELIGIOZNE PROVENINENCIJE.
  Prikaži cijeli komentar
 7. 0
  maestral
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:48 | 15.04.2012.
  opet cenzura komentara..
  Prikaži cijeli komentar
 8. 0
  Brain32
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:55 | 15.04.2012.
  Aha riskovski nije demokratsko raspravljanje veliš?
  Pa bi mi u pravom demokratskom duhu zabranio raspravljanje jel? :D
  Šteta što neki od vas ne shvaćaju da se antifašizam temelji i mora se temeljiti na zdravom razumu pojedinca a ne na zastarjelim ideologijama i grijeha prepunim sablastima prošlosti.
  Partizanskom pokretu je mjesto u povijesti nek mu sude povijesničari, antifašizam mora biti daleko iznad toga i ne smije biti upitan niti podložan ukaljavanju konstantnim pozivanjem na upitne ideje i ideologije iz prošlosti.
  Upravo vi nanosite više štete borbi protiv fašizma i samoj svijesti pojedinaca o zlu kao osnovnoj odrednici fašizma koja mora biti neupitna i neoboriva!
  Prikaži cijeli komentar
 9. 0
  riksovski
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:52 | 15.04.2012.
  @brunobuljubasic
  Nema ljutnje ni tastine, razumijem tvoju reakciju na moj komentarcic, a koji je pomalo neaktualan iz razloga sto je admin u medjuvremenu udaljio, i to sa potpunim opravdanjem, komentatora provokatora "aeo"!
  U biti inicijator ovakvog nezdravog navodno demokratskog raspravljanja je komentator "Brain32" a koji svojim primjedbama zapravo pokazuje, da je po mom misljenju kriptofasist, no razumijem urednistvo portala koje zaista zeli omoguciti maksimalno mogucu sirinu suceljavanja i komentiranja.
  Prikaži cijeli komentar
 10. -1
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:27 | 15.04.2012.
  u filmu -osijek 1967- novinar je hrabro prikazao "barbarizaciju" grada ali nažalost ne spominje pobijene jevreje koji su bili vlasnici 90% svega i protjerane švabe kao gradske tehnologe, trenutno je grad neka vrst vašarišta
  Prikaži cijeli komentar
 11. 0
  brunobuljubasic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:28 | 14.04.2012.
  Svaki covjek koji kaze da je fasizam dobar,taj bas i nije spasen.
  Svi koji su pocinili zlocine u Prvom Drugom i u ovom zadnjem ratu trebaju odgovarat za svoja djela,smrt za smrt a dobro za dobro.
  Ja nemam nista protiv niti jednog covjek
  Prikaži cijeli komentar
 12. +1
  brunobuljubasic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:17 | 14.04.2012.
  R I K S O V S K I bez ljutnje ali zar ti neznas upotrebljavat Hrvatski rijecnik umjesto ubacivanja Englesko Francuskih uzrecica,ja inace zivim u Francuskoj i sta mislis kako bi bilo da ja pocnem laprdat po tom jeziku na tom portalu,ako su nam sve vec uzeli stranci,zar mi moramo sad njihove rijeci upotrebljavat pokraj nasih,ja mislim da ne.pozdrav.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +2
  riksovski
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:45 | 14.04.2012.
  @aeo, @Brain 32
  Komentiram jedino kad je nesto izrazito glupo poput ova dva vasa komentara, da sam admin ovog aeo-a bi izbrisao za sva vremena,
  pa zar ne vidis da portal prenosi priopcenje za medije kojeg je autor"Slobodarski Osijek" a zasto je netko upotrebio srpsku varijantu za zidova nije politika a pogotovo ne uporna, kao sta sugeriras, jednostavno im se dogodilo a koliko je meni za viditi u Slavoniji se upotrbljava dosta srpskih inacica i medju obicnim hrvatskim pucanstvom, zar je to tako veliki krimen.
  Ovo sta Brain32 o nekakvom problemu partizanskog pokreta sa idejom hrvatske drzavnosti, mislim da nije nimalo cudno nakon NDH iskustva, no nema vise partizanskog pokreta te imamo demokratsku drzavu Hrvatsku, dakle nerazumno je govoriti nekonherentno o inherentno fasistickoj hrvatskoj drzavi.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +1
  FlokithesilentDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:16 | 14.04.2012.
  Mi smo narod koji se srami svoje povijesti! ...Nažalost...
  Prikaži cijeli komentar
 15. +1
  cigo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:41 | 14.04.2012.
  Zašto Eurodom već godinama zjapi prazan? Zašto se uopće sagradio?
  Prikaži cijeli komentar
 16. +6
  Vera-os
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:58 | 14.04.2012.
  Kad god se piše i raspravlja o antifašizmu, odma neki to poistovjećuju sa komunizmom i pri tome se naravno spminje Bleiburg. Za mene to nije isto, osim toga mi nismo nikada bili u komunističkoj zemlji, nego socijalističkoj. U svakom ratu, bilo pobjednička ili gubitnička strana ima za sobom žrtve i niti jedna se ne može pohvaliti da je ratovala po strogim pravilima ratnog prava i u skladu sa ženevskom konvencijom. Da je na našim prostorima ostala NDH tada ne bi ni bilo Hrvatske nego bi nas raskomadali, svakom svoje mili moji. To će mo imati ulaskom u EU, a mi smo tako mali da će nas rasturiti ko bugari skupštinu.
  Prikaži cijeli komentar
 17. +12
  Skykab
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:39 | 14.04.2012.
  Ja sam osječanin od rođenja. Dobar dio života proživio sam u bivšoj državi. Imam dovoljno godina da vam mogu reči, onako iskreno, dobra vremena su zauvijek iza nas.
  Same po sebi riječi socijalizam, kapitalizam, demokracija, komunizam, ništa ne znače. Iza svake je grupa ljudi i njihovih interesa i želja za moći. Vidio sam kako je živjeti u kapitalizmu, čak sam i radio nešto kratko vrijeme. Imaju više novca kako bi kupovali skuplje stvari koje im ne trebaju. Međusobno si zavide, ne vole se, i podjeljeni su po bojama, rasama, religijama i statusu koji imaju.
  U našoj bivšoj državi grupa je ljudi vladala u ime naroda. Imali su sve privilegije koje donosi moć i vlast, živjeli su dobro na račun radnika i seljaka ali nisu imali milijune eura i nisu ostavljali bogoatstvo svojoj djeci. Ljudi su radili, živjeli radosno, smijali se, putovali svake godine na more, školovali se, voljeli se i vjerovali u bolje sutra jer je dolazilo velikim koracima. Proizvodili smo svoju hranu, gradili stanove, tvornice i hotele, proizvodili sve od igle do lokomotive. Jugoslavija je imala bruto rast kao danas Kina. A Osijek je bio jedan od najmoćnijih industriskih gradova bivše države. Imao je moćne kombinate, institute, tvornice namještaja, strojeva, tekstilnu industriju, velike građevinske firme, kemijsku industriju, tvornicu šećera,keksa, čokolade, mlijeka, kruha, šibica i neka mi oproste osječani ako sam što ispustio. Danas smo sirotinja sa najviše nezaposlenih u zemlji, uništene idustrije, poljoprivrede i svega što je stvarano godinama. Ali zato imamo najviše stranih trgovačkih lanaca prema broju stanovnika i svake godine otvaramo nekoliko novih a zatvaramo one prije njih. U centru grada prazan je slavni Super, Nama i Eseker, prazna je Doma. Nema više Slavonije koja je izvozila 80 posto svoje proizvodnje tekstila, nema Tekosa, Olta nema Mobilije, Mare, šibicare, Analita a ovo malo što je ostalo prodano je strancima. Osijek je danas čist, ekološki grad iz kojeg mladi odlaze ne okrećući se.
  Padom SSSR-a nije smjela ostati država kao primjer dobrog života u socijalizmu. Samo je trebalo pronaći način kako to izvesti. Bilo je lako. Odnekud su došli ljudi koji su držali ruku na srcu, lijepo govorili, suznih očiju spomiljali djedovinu, domovinu, slobodu, demokraciju. Pa su im govori poprimili oštrije tonove, mržnja se uvukla u srca i počelo se spominjati oružje. Ostalo znate. I onda nastupa pljačka društvene imovine koja traje i danas. U saboru su isti ljudi od devedesetih, sada su oni vlasnici svega ili njihova rodbina ili prijatelji. Ili stranci koji su im ponudili novac da se dokopaju svega što donosi profit. Mi imamo 50 milijardi eura duga koji će ubrzo vjerojatno narasti na 60 pa na sto pa za koju godinu Hrvatske neće biti na kartama svijeta. Neki ionako misli da je tako dobro i da je trebalo tako biti i prije. Žao mi je jedino svih tih što su umirali za Htvatsku tako nepotrebno.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +5
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:09 | 14.04.2012.
  žele nas podjeliti i sjebat. kakav IIWW? milanovic je kvisling iz 21 st. a cacic i linic utjelovljenja sprege korporacija i drzave protiv hrvatskog covjeka - fasisti.

  tvornice radnicima - zemlja seljacima!
  Prikaži cijeli komentar
 19. +3
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:58 | 14.04.2012.
  patković
  ima osijek puno toga,
  osječka Tvrđa je pod zaštitom Unescoa,
  osijek je prvi grad u Europi koji je instalirao kanalizaciju,
  imamo najdulju šetnicu, Promenada, uz rijeku...na svjetskom nivou
  više godina je najzeleniji europski grad itd, itd...
  a ne nedostaje nam ni svijesti o tome tko smo, kakvi smo i što cijenimo...
  Prikaži cijeli komentar
 20. +1
  insomniaziran
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:15 | 14.04.2012.
  istiran

  svakako. prema fašizmiu ne treba imati tolerancije. ali treba paziti da se kroz to ne gaze prava ostalih.

  zapao mi je ovaj dio članka:

  "Bilo je zanimljivo promatrati na koje se sve perfidne načine ovi elementi nastoje legitimirati - u konačnici su čak išli toliko daleko da su se počeli pozivati na vrednote kao što su "demokracija", "sloboda govora", pa čak i međunarodni sudovi pravde."

  po ovome istada da svi koji nisu tvrdi protivnici fašizma su u biti profašisti. trebalo bi shvatiti da večina ljudi nije opterečena ni fašizmom ni antifašizmom. to pokazuje i činjenica koliko ih se malo okupilo na trgu. antifašista par stotina, a nacionalista neznatan broj ( BILO BI BOLJE DA NIJE NITKO). izgleda da je večina građana odavno raskrstila i s jednim i drugim. i da ta tema malo koga više i zanima. ljude opterečuju skroz neke nove stvari. puno bitnije.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +6
  Istrijan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:04 | 14.04.2012.
  Nulta stopa tolerancije prema fašizmu! Svaka čast adminu.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +1
  insomniaziran
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:57 | 14.04.2012.
  što se tiče NDH, to je bila najveća greška hrvatskog naroda. em je dio predan talijanima i mađarima, dobar dio je bio protjeravan , zatvaran i ubijan. a dobar dio ustaša je vreenom vidjela kakva je ifra, ali nije se moglo nazad.

  možda je šteta što nije uspio puč Lorković-Vokić. možda bi to gurnulo stvari u drugi pravac.

  nadalje, hrvatski partizani, istinski domoljubi su uglavnomizginuli početkom rata. a ostatak se vremenom politički odstranio, ilise vratio svojim životima od prije rata.

  u isto vrijeme jačala je čistka u partiji, jačao KNOJ i OZNA.

  ali najbitnije je što nismo naučili koliko nas je koštala podijela na dvije struje, i što dopuštamo opet isto.

  vrijeme je da budemo jedinstveni. kažem . da stvorimo novo doba, novo društvo. domoljubno, ali bez nacionalizma. slobodarsko, ali bez podijela. društvo di je važan čovjek, bilo koji, čiji je da je.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +2
  insomniaziran
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:49 | 14.04.2012.
  svaka čast svima koji kažu odlučno "ne" bilo kakvoj nepravdi protiv čovjeka. ali čini mi se da se na sve to gleda kroz prizmu ko je na kojoj strani. a ipak nije sve tako crno - bijelo. stvari su ipak malo kompleksije.

  jadni mi kad se još traju podijele stare 60 godina. a sve se svodi na etikete. za neke je ok što su radili oni pod etiketom ustaša, a za druge ono što se radilo pod etiketom antifašista. a činjenica je da se i jedno i drugo izrodilo u krive smjerove. znamo koje su zločine počinili fašisti, i to je za svaku osudu, ali nitko ne spominje ko je bacio atomsku bombu na japan, ko je bombardirao dalmatinske gradove u wwII, i slićno. druga strana odobrava zloćine fašista pravdajuči se nekim glupim razlozima.

  svakako je antifašizam plemenitiji, a fašizam svakako treba osuditi. ali treba biti oprezan da slobodarski duh i antifašistička ideja ne ode u krivom smjeru. da ne poprima obrise onog protiv čega se bori.

  zabrinjava do kud su i jedni i drugi spremni ići da bi branili svoje poglede, i jedni i drugi u tome se zanesu, i postaje tanka granica u postupcima jednih i drugih.

  razočarao me i postupak admina tu:
  "Od 20-ak komentara ovdje, oko 10 stalnih članova je isključeno. Ako netko smatra da je to pristrano, kontra slobodi izražavanja, nedemokratski itd, možemo samo konstatirati - žao nam je, ali tako je."

  ja čitam komenatre i nisam primjetio da je ijedan bio profašistički. ali izgleda da je stav bio, ko nije uz nas , taj je protiv nas. tako da tu neki komenatori, koji su po meni stavljali dobre komentare , izbačeni, jer eto ne misle isto.

  ajmo ljudi gledati naprijed, u budučnost, stvoriti novo društvo, novo doba. vrijeme je da se neke stvari ostave u prošlosti.
  Prikaži cijeli komentar
 24. +6
  Tzar Ivan Grozny
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:42 | 14.04.2012.
  @aeo @Brain32
  Aeo mislim da bi ti Dalmatinci, Istrani, Međimurci i Baranjci bili jako zahvalni za NDH. Ivan bi u Istri i Dalmaciji bija Giovanni, a u Međimurju i Baranji Janoš... Ne kužim kakav si ti patriot kad tako olako daješ hrvatsku zemlju (Dalmacija je lipi moj kolijevka hrvatstva). NDH se slizala sa Švabama koji su nas Hrvate, Slavene, gledali kao na građane drugog reda, tj. kao nižu rasu. Vidim da nisi upućen u ekonomiju i gospodarstvo Hrvatske i svijeta. Za vrijeme WWII NDH je sve što je proizvodila davala praktički besplatno Švabama i Talijanima (slično ko danas :) ). Šume, poljeprivreda, općenito gospodarstvo je bilo podređeno nacifašističkim gazdama. Njemačka nikad ne bi bila sila da nije eksploatirala gospodarstvo i ekonomiju okupiranih teritorija npr NDH, Poljska, Francuska itd. Talijansko smeće neću niti komentirat.
  Brain32 greška partizana je bila dopuštanje četnicima i inim zločincima (Simo Dubajić i takvi) da pređu u redove partizana. Da se razumimo nisu ni oni čisti posve, al za razliku od NDH, u partizanima nije politika bila etničko čišćenje jednog naroda. Partizani su duboko gajili hrvatstvo i osjećaje prema svojoj hrv. domovini. Uzmi samo broj partizana iz hrvatske i pogledaj omjer Hrvata u odnosu na druge narode bivše Juge, to ti je dovoljan pokazatelj što smo mislili o fašizmu.
  Prikaži cijeli komentar
 25. +7
  Tzar Ivan Grozny
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:20 | 14.04.2012.
  @lun
  zločine na bleiburgu su počinili zločinci(koji su zaslužili isti tretman kao i njihove žrtve), a ne antifašisti. ti pojam antifašizma vežeš uz ideologije, ali antifašizam je opredjeljenje koje bi svaki čovjek trebao imati koji drži do humanosti. antifašizam dalmatinskih i istarskih krajeva 20-ih i 30-ih godina nije bio vezan uz komunizam, naša rijeka je još ranije osjetila fašističku čizmu, teror i okupaciju.
  pozdrav slobodarskom osijeku
  Prikaži cijeli komentar
 26. +4
  Brain32
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:14 | 14.04.2012.
  Problem partizanskog pokreta je oduvijek bila njegova distanca od ideje Hrvatske i predstavljanje Hrvata i Hrvatske kao ustaša a ideje hrvatske državnosti kao inherentno fašističke.
  Sami su stvorili takvu klimu oko sebe i zato se sa istom moraju i nositi.
  Iskreno obje ideje zaslužuju potpunu političku smrt, žalosno je što se toliko mladih tako pali na aveti prošlosti, to treba prestati, što prije to bolje

  Pitanje autoru članka, što su "Jevreji"?
  Prikaži cijeli komentar
 27. +5
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:15 | 14.04.2012.
  nemam nista ni za ni protiv imenovanja ulica i trgova. sto se mene tice mogu ih i numerirati. ono sto me smeta je nekrofilski obrazac ponasanja ljudi na ovim podrucjima. prosjecna starija osoba u novinama prvo pregleda osmrtnice. iz tog primjera na mikrorazini mozemo zakljuciti i siri kontekst: bitnije je sto je bilo nego ono sto jest, odnosno ono sto ce biti. stanje koje trenutno imamo je plod proslosti. na tim temeljima gradimo buducnost. ako kucu gradimo na groblju, nemojmo se cudit ako nas proganjaju duhovi. fasizam je zlo, gotovo na iskonskoj razini. ali tvrditi da je ijedan sustav iz povijesti dobar je u najmanju ruku pretenciozna tvrdnja. kad god se covjek postavlja iznad covjeka, osim u slucaju da ga poducava kako stati na vlastite noge, je unaprijed osudjeno na propast. eto toliko!
  Prikaži cijeli komentar
 28. -11
  lun
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:01 | 14.04.2012.
  e ja sad neznam ko to napravi teror na žrtvama BLEIBURGA
  jesu fašisti ili antifašisti???
  Prikaži cijeli komentar
 29. +3
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:38 | 14.04.2012.
  osijek mora imati svoj život i pamćenje bez obzira na trenutnu političku postavu , njegova manjkavost je što nema traga od trajanovog mosta , turske mahale i džamija ,tvrđave itd
  Prikaži cijeli komentar
 30. +6
  Tupaq Amaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:01 | 14.04.2012.
  Smatram da je netočna tvrdnja da NDH nije bila izraz tisućljetnog sna o nezaviznosti. Ona je to bila samo su ljudi onda kao i danas glupi i naivni pa nisu odmah uvidjeli tko stoji iza Pavelića i njegovog marionetskog režima, ali kad je došlo razočaranje tada su masovno pohrlili u partizane.
  Prikaži cijeli komentar
 31. +9
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:56 | 14.04.2012.
  Bravo Osijek, bravo Zagreb!!!!Ima nade...
  Prikaži cijeli komentar
 32. +13
  cegevara
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:55 | 14.04.2012.
  Hvala bogu jos ima normalnih ljudi. Samo budale kod vas i kod nas u Srbiji brisu proslost kojom bi trebalo da se dice i vracaju i rehabilituju vampire proslosti. Kako koja bagra dodje na vlast, prvo sto uradi je da promeni imena ulica,a za resto nek nam je bog u pomoci.mislim da ce uskoro i njemu da promene ime.cegevara
  Prikaži cijeli komentar
 33. +10
  mario primo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:47 | 14.04.2012.
  ima nade...
  Prikaži cijeli komentar
 34. +10
  Vera-os
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:45 | 14.04.2012.
  Nije mi jasno zašto se antifašistička borba hoće silom gurati pod tepih? Pa zar je fašizam donio išta dobroga, da bi borba protiv njega bila sramotna? To je dio povijesti ovoga naroda koje se ni u kom slučaju nebismo trebali stiditi, čak naprotiv. Prva antifašistička vojna postrojba, ili ti partizanski odred formiran je u našoj zemlji. Mislim da se trebamo ponositi što smo istjerali veliko zlo, i zato ne vidim čemu rušenje spomenika, mjenjanje imena ulica i trgova i sl. Znači ako za nekih 50-tak godina bude neki novi rat i novi poredak, treba rušiti ovo što sada podižemo i stidjeti se domovinskog rata i ljudi koji su poginuli za Hrvatsku. Proglašavati iz zločincima........
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.