Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Bolivijski predsjednik Evo Morales najavio nacionalizaciju svih prirodnih resursa u svojoj zemlji

Bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je u nedjelju mogućnost nacionalizacije svih prirodnih resursa u svojoj zemlji.

Ključni saveznik venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza u Latinskoj Americi, socijalistički čelnik Evo Morales rekao je da struja, voda i telekomunikacije nikada ne bi smjeli biti u vlasništvu privatnih tvrtki, te kako treba raditi na oporavku i nacionalizaciji svih prirodnih resursa, koji moraju biti u rukama naroda, tj. pod kontrolom države.
Vjeruje se kako se u Andama, u blizini bolivijske granice s Čileom, nalazi više od 50% svjetskih rezervi litija, što je glavni sastojak baterija za električne automobile i prijenosna računala.
Japan, Južna Koreja i Francuska, izrazile su interes za sudjelovanjem u prvoj i drugoj fazi razvoja ekstrakcije minerala, ali je Bolivija još 2010. odbacila njihov upit s obrazloženjem da mogu to uraditi i sami. (izvor: http://www.rawstory.com/rs/2012/06/03/bolivias-president-talks-of-nationalizing-all-natural-resources/)

Podsjetimo, Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji je pružio Moralesu i političku i financijsku potporu, započeo je svoju nacionalizaciju još u 2007-oj, kada je preuzeo kontrolu nad u zemlji najvećom telekomunikacijskom tvrtkom i elektroenergetskom kompanijom i prisilio strane naftne tvrtke na sporazum s manjim dioničarima kao dio zajedničkih pothvata. Od tada, Chavez je proširio kontrolu nad onim što on naziva "strateškim sektorima" - čeličanama, cementom, prehrambenim i rudarskim tvrtkama, bankama i poljoprivrednim zemljištem.

Predsjednik Evo Morales u čast proslave 1.maja, ove godine je nacionalizirao glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, koja je bila pod upravom Španjolske. Prije 2 godine, također u čast 1. maja nacionalizirao je četiri energetske tvrtke, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku tvrtku GDF Suez SA.

Bolivija je prva zemlja koja je zatvorila sve McDonalds fast food restorane u zemlji.
Osim toga, Bolivija je i prva zemlja u svijetu koja je donijela zakon o "Majci Zemlji" (španjolski: "La Ley de Derechos de la Madre Tierra").

U Boliviji, Priroda će dobiti pravo na svoj ciklus bez ljudskog utjecaja, pravo na čistoću i pravo da se nad njom ne vrši genetski inženjering.
"Naši djedovi naučili su nas da smo svi mi velika obitelj, zajedno s biljkama i životinjama. Mi, autohtoni narod Južne Amerike, svojim vrijednostima možemo pridonijeti rješavanju problema energije, klime i prehrane"
više: http://www.advance.hr/vijesti/bolivija-postaje-prva-drzava-koja-ce-zemlji-dati-podjednaka-prava-kao-i-ljudima/

Komentari

(37):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +30
  Svijetlost
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:03 | 3.08.2012.
  Što je ta muva podrepina Milanović uspoređujući ga sa ovim grandioznim, posebnim i jedinstvenim sinom Andi i sadašnjim predsje- jednikom Bolivije Moralesom, rekao bi Nietzschovom komparacijom o majmunu i čovjeku, u kojoj Nitzsche se pita što je majmun u odnoso naspram čovjeka smiješno ruglo ili bolni sram, Nietzsche ide još jedan korak dalje kad kaže tako je čovjek u odnosu sa nadčovjekom smiješno ruglo i bolan sram,a ja ću ići još jedan korak dalje i uspoređujući Milanovića sa Moralesom ostantivno reći velika nula i kukavica, veleizdajica sa perforiranom tikvom.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +10
  Bosna je moja domovina
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:55 | 6.06.2012.
  Evo Morales je car, svaka čast majstore.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +5
  robin hood
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:03 | 5.06.2012.
  like
  Prikaži cijeli komentar
 4. +20
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:41 | 5.06.2012.
  Postoji nekakva simbolika:Bolivijsku zemlju je davne 1967.godine natopio svojom krvlju najveći sin Južne Amerike, Ernesto Che Gevara. Iz te krvi počela je u Boliviji da sazreva ideja za koju se Che celog života borio i za koju je i život dao.Sada Morales počinje da provodi u delo baš te ideje i neka mu je sa srećom. Južna Amerika sve više postaje nada čovečanstva u bolje sutra.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +16
  kula
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:09 | 5.06.2012.
  ova djeca na slici imaju sreću što nisu rođena u hr, bili bi već sada dužni preko deset tisuća eura, svako i virili bi iz dupeta amera i slučnih cijeli život ... možda ovo što radi morales nije dobro ali je drugačije a ovo što je na snazi zadnjih dvadesetak godina je horor ... :(
  Prikaži cijeli komentar
 6. +18
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:12 | 4.06.2012.
  PRESTALI plaćati dugove i postigli ekonomski rast...
  Eric Toussaint: Europa je podvrgnuta šok terapiji kao Latinska Amerika u 80-ima i 90-ima
  ET: Trend prema sve autoritarnijim oblicima moći je očito prisutan u Europi. Tijekom prošlog desetljeća, izglasani su antiteroristički zakoni koji kriminaliziraju društvene pokrete. Represija je u porastu ali ne uključuju fizičku eliminaciju aktivista kao što je bio slučaj u Latinskoj Americi krajem 1970. i početkom 1980. Europska situacija je slična onoj u zemljama Latinske Amerike. Nakon krvavih diktatura (Argentina, Čile, Urugvaj, Brazil) postavljeni su tranzicijski režimi (Čile, Brazil) ili demokracije koje su provodile stroge neoliberalne politike. U Europi prolazimo kroz period kada je zakonodavna vlast gurnuta u stranu, poslovni ljudi su postali vođe država kao u Italiji, socijalni dijalog je napušten, pravo na štrajk je ograničeno, radnička okupljanja zabranjena, a demonstracije suzbijene.
  CB: Kako europski nacionalni parlamenti reagiraju na mjere štednje?
  ET: Oni su gurnuti u stranu jer Troika govori vladama: "Ako želite dobiti kredite morate provoditi mjere prilagodbe, a za parlamentarnu debatu nema vremena". Neki su se planovi morali usvojiti u roku od par dana, ponekad čak unutar 24 sata.
  CB: Kao što možemo vidjeti u Grčkoj.
  ET: Da, to je ono što se upravo dogodilo u Grčkoj. Troika je zahtjevala novi plan. On je konačno dobio suglasnost parlamenta u nedjelju 12. veljače kasno u noći. Ali idući dan Europski povjerenik za ekonomska pitanja rekao je da su potrebni rezovi od još 325 milijuna eura o čemu grčka vlada mora odlučiti u idućih 48 sati. To pokazuje da grčki parlament nema moć odlučivanja, a vladu zapravo vodi Troika.
  CB: To je dovelo do masovnih demonstracija.

  ET: Zapravo ne samo u Grčkoj već i u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, za sada nešto manjeg intenziteta, ali će sigurno postati masovnije. Događaju se mobilizacije u nekoliko europskih država, uključujući UK. U Belgiji se krajem 2012. dogodio prvi generalni štrajk u 18 godina. Paralizirao je belgijsku ekonomiju i transport na 24 sata.
  CB: Što bi Grčka trebala učiniti da se izvuče iz ove neprilike?
  ET: Grčka mora prestati slušati diktat Troike i unilateralno suspendirati plaćanje svojih dugova te natjerati svoje kreditore na pregovore o povoljnijim uvjetima. Ako Grčka prestane plaćati kao što je Ekvador učinio u studenom 2008., svi vlasnici obveznica će ih prodati za 30% (najviše) nominalne vrijednosti. Ovo će ugroziti poziciju vlasnika vrijednosnica i dati veću kupovnu moć grčkoj vladi, čak i u ovim teškoćama.
  CB: Ekvador je prestao plaćati vrijednosnice u studenom 2008., nakon revizije svojih dugova, iako nije bio u tako teškoj situaciji kao što je Grčka danas, Argentina je prestala plaćati 2001., u situaciji koja je slična grčkoj.
  ET: Naravno bolja je usporedba s Argentinom koja nije imala novaca za plaćanje. Ona je suspendirala plaćanje i nije ga nastavila tijekom tri godine (od prosinca 2001. do ožujka 2005.) što se tiče financijskog tržišta, a što se tiče Pariškog kluba (npr. preko 10 godina) još uvijek nije počela plaćati. Kad je to napravila potaknula je ekonomski rast i kreditorima nametnula restrukturiranje duga na 60% ispod njegove inicijalne vrijednosti.
  CB: Posljedica je ta da je Argentina i danas isključena sa financijskih tržišta.
  ET: To je točno ali Argentina ima, iako je isključena sa financijskih tržišta već deset godina i ne plaća ništa Pariškom klubu tijekom istog perioda, prosječan godišnji rast od 8%. To pokazuje da država može naći alternativne financijske izvore izvan financijskih tržišta. Ekvador također ne pušta nikakve nove vrijednosnice na tržišta, a stopa rata mu je 2011. bila 6% dok je grčki BDP pao za 7%.
  CB: Ali Ekvador posuđuje od Kine i to po vrlo visokoj stopi.
  ET: Točno. Morat će naći način zaštite svog suvereniteta, što se tiče tih novih financijskih izvora. I zato je zaista hitno da profunkcionira Bank of the South.
  CB: Vratimo se Grčkoj. Mnogi analitičari, uključujući i vas, tvrde da je veći dio grčkog duga nelegitiman.
  ET: Naravno.
  CB: Ali to sa sigurnošću mogu utvrditi samo revizori.
  ET: Dio europskog socijalnog pokreta je naučio lekcije iz primjera Latinske Amerike. Naš prijedlog da se uspostavi revizija duga vođena od strane građana je široko prihvaćena. Revizije koje provode građani su u tijeku, ili samo što nisu započele, u sedam europskih država (Grčkoj, Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Italiji i Belgiji) i to bez podrške od strane vlada.

  CB: Da li smatrate da će to dovesti do službene revizije duga, posebice u Grčkoj?
  ET: Vidjet ćemo. To bi zahtjevalo promjenu vlasti što znači da socijalni pokret mora biti dovoljno snažan da okonča vladina rješenja koja idu u prilog kreditorima i dovede na vlast alternativnu vladu. Latinskoj Americi je trebalo 20 godina da to počne ostvarivati.
  CB: Dakle, još se mnogo ima za učiniti prije nego što se dogodi promjena orijentacije europskih vlada kao i grčke.
  ET: Naravno da bi ova kriza mogla potrajati deset do petnaest godina. Ovo je tek prva faza otpora. Bit će to duga i teška borba. Od krajnje je važnosti da europski socijalni pokret udruži snage i iskaže aktivnu solidarnost sa grčkim narodom i uspostavi zajedničku europsku platformu otpora mjerama štednje kako bi se poništili nelegitimni dugovi.
  Intervju je objavljen u peruanskom novinama La Primera
  Prikaži cijeli komentar
 7. +16
  cenzor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:44 | 4.06.2012.
  A zakaj ona lignja Josipović i haski Milanović ne bi otišli u posjet Boliviji? Ovako imate samo jedno veliko priznanje od "sitnozubog" iz Hrvatske, bravo gospon Morales!!
  Prikaži cijeli komentar
 8. -39
  BackToMotika
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:30 | 4.06.2012.
  on ce litij po politickim cijenama, onaj drugi bakar po politickoj cijeni, treci kompjutere po politickoj cijeni pa za nikog nece biti ni litija, ni bakra, ni kompjutera. opet ce biti trgovina samo nece trgovati pojedinci i poduzeca vec politicari. samo sto ce sve biti skuplje jer armiju birokrata i politicara valja namiriti.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +26
  kaltenberg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:10 | 4.06.2012.
  Evo druze,

  svaka cast, prvi korak napravljen uspjesno. Ali resursi ne smiju bit u rukama drzave, to je isto kapitalizma. Tek kad to sve narod dobije i kad to sve bude u punom smislu rjeci drustveno vlasnistvno, onda skidam kapu do kraja.

  Ali s obzirom na vecinu drugih zemalja, vas par dolje ste legende.
  Prikaži cijeli komentar
 10. -45
  čarli
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:44 | 4.06.2012.
  @radnik: Pa ko ima ispran mozak treba se zapitati;) Kako vidim ti ga zapravo nemaš:) Ali jasno je meni, da kad se ne piše lepo o vašim bogovima (stalin, tito, morales etc) onda morajo oni koji se ne klanjaju ovoj ideologiji produžiti. Pa to komunjari uvek radite...
  Prikaži cijeli komentar
 11. +31
  proleter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:55 | 4.06.2012.
  podsjeća me na druga Tita, odlučan, pošten, neustrašiv vođa naroda...malo se rodilo takvih ljudi u povijesti...Druže Evo, postaješ legenda, svaka čast!
  Prikaži cijeli komentar
 12. +28
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:44 | 4.06.2012.
  čarli, tu ti ne pali zapadnopropagandno ispiranje mozga, produži dalje....
  Prikaži cijeli komentar
 13. +21
  InvisibleMan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:30 | 4.06.2012.
  Svaka čast gospon Evo i nadam se da ćete ići do kraja i potući lopove perom i mačem!
  Prikaži cijeli komentar
 14. +17
  ernesto
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:03 | 4.06.2012.
  ovo postaje neko natjecanje u nacionalizaciji između Argentine, Venecuele, Bolivije i Ekvadora :D
  Prikaži cijeli komentar
 15. +18
  Kensei
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:48 | 4.06.2012.
  EVO tis i BOG!!!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 16. +23
  Bismarck
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:40 | 4.06.2012.
  Najradije bih se ovog trenutka preselio u Boliviju.
  No, još bi rađe htio da se Hrvati pokrenu i naprave nešto slično
  Prikaži cijeli komentar
 17. +17
  Tupaq Amaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:31 | 4.06.2012.
  čarli
  Slažem se da projekt ceste preko TIPNIS-a nije dobar za tamošnje stanovništvo kao ni uredba kojom je donesena ta odluka. Mislim da on to radi kako bi naselio svoje pristaše (uzgajivače koke) u susjedni departman Beni. Ali je taj čovjek ipak učinio više za Boliviju nego bilo koji predsjednik dosad. A to se vidi po tome što je smanjio razinu siromaštva u državi koju su mu drugi ostavili u prošlih 187 godina od Bolívara pa do Mese.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +24
  Valter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:23 | 4.06.2012.
  mislim da će cijeli svijet uskoro doći pameti. ovo je neizdrživo i ide prema gorem. socijalizam nema alternativu. e sad.....ne računajte na socijalizam kakav je bio. ništa što je bilo se ne vraća u istom onom obliku kakav je bio. ja zapravo smatram da će biti još bolje...puno bolje. u utvrdama kapitalizma poput SAD-a se protestira protiv kapitalizma, a to sve govori. do nedavno je bilo nezamislivo tako nešto. socijalizam ne znači da treba ukinuti privatno vlasništvo i poduzetništvo (neki dan sam i takvu glupost čuo - ljudi se boje da će sve firme biti državne). ono što je od strateškog značaja za državu se ne smije privatizirati, a banke vratiti u ruke države. situacija da su države dužne bankama, a vlasnici banaka su nekolicina ljudi (privatnika) je "smiješna". milijuni građana stenju pod prevelikim teretom zato da bi nekoliko ljudi zgrtalo novac. to neće trajati još dugo. jer kad pukne proširit će se poput požara.............i eto nama slobode i novog doba.
  Prikaži cijeli komentar
 19. -58
  čarli
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:11 | 4.06.2012.
  Pa morales kao pravi komunjara priča jedno a radi drugo:
  Evo Morales plays a double game on Bolivia's environment
  guardian.co.uk/global-development/poverty-matters/201...
  Prikaži cijeli komentar
 20. +30
  edo_faca
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:27 | 4.06.2012.
  Nije da imam koristi od toga,ali mi je drago sto se odlucio na ovo,jer vlada i ima pravo da raspolaze svojim resursima.I to im moze biti od velike pomoci.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +32
  cicibela
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:26 | 4.06.2012.

  Bog ga blagoslovio!
  Prikaži cijeli komentar
 22. +22
  gmzonit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:15 | 4.06.2012.
  Kod nas upravo obratno i bez najave, demokratski. Otvoris li usta eto inkvizicije da ti kaze da si u krivu pa probaj sprati krivicu
  Prikaži cijeli komentar
 23. +37
  ILIRSKI PREPOROD
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:59 | 4.06.2012.
  Bilo je i vrijeme da se maknu ti paraziti, ovo šta Morales i ekipa rade je minimum onoga kako bi trebalo djelovat , Jedva čekam da se Hrvacka probudi i uzmemo dijamante i bisere koje smo nasljedili u svoje ruke i naravno odgojimo buduće naraštaje kao i sadašnje da budu dostojni onoga što im se nudi tako da imaju kičmu i ne budu slugani nekakvim samoprozvanim elitama bilo koje nacije počevši od njemaca i austrijanaca ,talijana i ostalih parazita , ........
  Prikaži cijeli komentar
 24. +48
  Tupaq Amaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:54 | 4.06.2012.
  Samo mogu čestitati predsjedniku Moralesu. A što se tiče samih navoda iz teksta vezano za litij, u Potosíju se nalazi Salar de Uyuni jedno od najvećih nalazišta litija na svijetu, a još jedno veliko se nalazi na području zvanom Salar de Coipasa u Oruru, uz granicu s Čileom. I ako to padne ruke stranih korporacija neće biti dobro. Nadam se da će se Bolivija oduprijeti pokušajima kupnje i privatizacije.
  No Morales nije zatvorio Mcdonalds, nego su se sami povukli jer su preskupi i ne samo nekvalitetni, nego otrovni u odnosu na hranu koja se može kupiti na ulici. A moj naklon do poda ide ne samo Moralesu, nego cijelom narodu Bolivije zbog njihovog stava prema prirodi. Bolivijo stižem!!!
  Prikaži cijeli komentar
 25. +35
  Alen D.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:39 | 4.06.2012.
  "Japan, Južna Koreja i Francuska, izrazile su interes za sudjelovanjem u prvoj i drugoj fazi razvoja ekstrakcije minerala, ali je Bolivija još 2010. odbacila njihov upit s obrazloženjem da mogu to uraditi i sami."

  hehe, kako ovo mocno zvuci, odgovor je cista perfekcija, svaka cast
  Prikaži cijeli komentar
 26. +29
  jjaroo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:35 | 4.06.2012.
  Bravo indijanac!!!
  Prikaži cijeli komentar
 27. +29
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:30 | 4.06.2012.
  La Ley de Derechos de la Madre Tierra

  kako to predivno zvuči!

  Naklon do poda presidente Morales!
  Prikaži cijeli komentar
 28. +24
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:28 | 4.06.2012.
  pa sad si ti usporedi život u Pakistanu ili Boliviji
  Prikaži cijeli komentar
 29. +40
  Rudi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:28 | 4.06.2012.
  Svaka cast..Razmisljam da se raspitam o azilu u jednoj od tih drzava.Barem da mi djeca i unuci u jednoj normalnoj sredini odrastu.
  Prikaži cijeli komentar
 30. -21
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:25 | 4.06.2012.
  to je pošteno ali onda neka smanji i režije ljudima na minimum
  Prikaži cijeli komentar
 31. +36
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:20 | 4.06.2012.
  moj naklon do poda predsjedniče Morales!
  Prikaži cijeli komentar
 32. +40
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:19 | 4.06.2012.
  ljudi, ne mogu vam reći kako mi srce jače zatuče kad vidim ovakve vijesti,ma ima još nade za ovaj svijet, dok ima takvih ljudi ima nade
  Prikaži cijeli komentar
 33. +50
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:17 | 4.06.2012.
  Što reći na ovo.... Sve najbolje želje vodstvima i narodima Latinske Amerike. Nadam se da će uskoro kod nas u Europi ljudi konačno doći pameti. Moj duboki respekt,ponizno skidam kapu uz naklon gospodinu Moralesu.
  Prikaži cijeli komentar
 34. +41
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:16 | 4.06.2012.
  je, mate..i ja, ova dječica na fotki imaju budućnost!!!!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 35. +41
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:15 | 4.06.2012.
  oduševljen sam s tim čovjekom!!!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 36. +46
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:14 | 4.06.2012.
  ovaj čovjek je nešto kao Bog za svoj narod, blago ljudima koji te imaju, dragi Evo
  Prikaži cijeli komentar
 37. +41
  MorciTheCroat
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:13 | 4.06.2012.
  Ma odlicne vijesti :-)))
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.