Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Bolivija: u čast 1.maja Evo Morales nacionalizirao španjolsku elektroenergetsku kompaniju

Bolivijski predsjednik Evo Morales je nacionalizirao glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, dva tjedna nakon što je Argentina preuzela svog najvećeg proizvođača nafte u vlasništvu španjolskog Repsol-a.
Šok i gnjev u Španjolskoj i EU - Argentina nacionalizirala španjolski udio u naftnom gigantu, kompaniji YPF - slavlje na ulicama Buenos Airesa

Morales je jučer izjavio da je nacionalizacija španjolske Red Electrica Corp (Ree) , daje naciji kontrolu nad električnom mrežom, te da energija mora biti pod kontrolom Vlade, usput još jednom odobravajući potez argentinske predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner za nacionalizaciju naftnog giganta YPF iz matičnog španjolskog Repsol-a (REP).
"Ova tvrtka je bila naša i prije i mi smo nacionalizirali ono što je bilo naše", rekao je Morales u Vladinom priopćenju. On je naredio vojsci da stražare nad imovinom tvrtke.

Morales, 52-godišnji saveznik venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, nije prvi put objavio nacionalizaciju u čast 1. maja - Međunarodnog praznika rada.
1. maja 2010, on je nacionalizirao četiri energetske tvrtke, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku tvrtku GDF Suez SA.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji je pružio Moralesu i političku i financijsku potporu, započeo je svoju nacionalizaciju još u 2007-oj, kada je preuzeo kontrolu nad u zemlji najvećom telekomunikacijskom tvrtkom i elektroenergetskom kompanijom i prisilio strane naftne tvrtke na sporazum s manjim dioničarima kao dio zajedničkih pothvata. Od tada, Chavez je proširio kontrolu nad onim što on naziva "strateškim sektorima" - čeličanama, cementom, prehrambenim i rudarskim tvrtkama, bankama i poljoprivrednim zemljištem.

Podsjetimo, nakon revolucionarnog zakona koji prirodi doslovno daje jednaka prava kao i ljudima, Bolivija je prva zemlja koja je zatvorila sve McDonalds fast food restorane u zemlji.
http://www.advance.hr/vijesti/bolivija-postaje-prva-drzava-koja-ce-zemlji-dati-podjednaka-prava-kao-i-ljudima/

Izvori:

Bloomberg | Pensa Latina

Komentari

(58):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  Dex
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:34 | 7.05.2012.
  znate li da mnogi tvrde da isus uopće nije postojao, možda je i on imaginacija kao i sve religije
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  Zlatna divizija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:44 | 4.05.2012.
  Tko poznaje Židove, njihove običaje, kulturu, taj će znati da je za nekoga kao što je Isus prilično neobično da je nije bio oženjen, a još bi bilo neobičnije da ima vjernu pratilju Mariju Magdalenu a da mu nije bila žena!
  Prilično bi bilo neobično netko među Židovima, posebno da osoba takvoga ugleda i zvanja da je bila neoženjena.
  Kada bi to bila istina, a vrlo vjerovatno da jeste i da je imao potomke ruši se kršćanstvo. Apokrifna evanđelja su prilično jasna po tome pitanju, pa su zato i zabranjena.
  U svakome slučaju Isusu moj duboki naklon, zalagati se i širiti misli i filozofije koje je on, vrijedne su divljenja.
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:06 | 4.05.2012.
  @Remedy
  Zaboravih: Ovdje se iznose mišljenja, tj. razmišljanja. I vrlo je jasno vidljivo iz konteksta da je riječ o tome, posebno to naglašavati je nepotrebno.
  Nadalje je diskontinuitet između Isusa i njegovih sljedbenika vidljiv na nekoliko mjesta: prvi je U Dj 5,1 ss gdje Petar usmrćuje Ananiju, dok Isus Boanergese oštro ukorava Lk 9,51ss u identičnoj situaciji.
  Pavao u Rim 12,20 pokazuje očito nerazumijevanje motiva ljubavi prema neprijatelju. Kao motiv mu je izazivanje grižnje savjesti važniji nego sama ljubav:
  "Naprotiv: Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu."
  I k tome, moja misija u svijetu je jedinstvo, a ne različitost. Jer smo ponosniji na 5% različitosti koje imamo nego na 95% sličnosti.
  Ili mi sad još i želiš reći da je Isus imao intenciju nas još više razjedinit?
  Prikaži cijeli komentar
 4. +4
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:48 | 4.05.2012.
  @Remedy
  polako... gdje sam rekao da nisu autentični?
  Za Mk 16,8 ss sam rekao da je kanonski dodatak i da najvjerojatnije nije iz pera Marka. A je li riječ o Marku Ivanu iz Pavlove pratnje nije sasvim jasno, s obzirom da njemu navedeno autorstvo pripisuju tek apostolski oci.
  A nije se potpisao, ili piše negdje u Markovu evanđelju da je to on napisao?
  Matejevo evanđelje, prema mišljenju većine egzegeta tvori jezgra, koju se danas može samo teško rekonstruirati, a to je tzv. aramejski Matej, plus nekolicina preuzetih dijelova iz Marka, te hipotetski opus zvan sentencije.
  Oprosti, ne prodajem muda pod bubrege, ipak sam položio svih 120 ispita pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu, uključujući egzegezu evanđelja i ostatka Biblije, te diplomirao magna cum laude.
  Za Ivanovo evanđelje sam rekao da je "terminus ante quem" 120. dakle je najkasnije tada nastalo, s obzirom da papirus Rylands p52, koji sadrži fragment tog teksta, nađen oko Aleksandrije, datira iz cca. 125. AD
  No pretpostavlja se da je nastalo početkom stoljeća. Nadalje, Ivanovo evanđelje ima gravirajuće diskontinuitete prvenstveno u jezičnom izričaju, nadalje, u kronologiji (govori o tri pashe za vrijeme Isusovog javnog djelovanja, za razliku od sinoptika, koji spominju samo jednu) Malo koji egzegeta smatra da je to djelo jednog autora. Vjerojatnije je da je to djelo iz pera Ivanovih učenika, što je kasnije kompilirano.
  Dakle, zahvaljujem na replici, ali nisi me uvjerio...
  Prikaži cijeli komentar
 5. -16
  Remedy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:42 | 4.05.2012.
  [email protected] evo ti Marka: KRATKI SVRŠETAK

  Neki kasniji rukopisi i prijevodi nakon Marka 16:8 imaju kratki svršetak, koji glasi:

  A sve što im je bilo zapovjeđeno ukratko su ispričale onima što su bili s Petrom. Nakon toga, sam je Isus poslao po njima od istoka do zapada svetu i nepokvarljivu objavu vječnog spasenja.

  DUGI SVRŠETAK

  Neki drevni rukopisi (Aleksandrijski kodeks, Efremov kodeks i Bèzeov kodeks) i prijevodi (latinska Vulgata, Curetonov starosirijski tekst i sirijska Pešita) sadrže dugi svršetak koji slijedi. No Sinajski kodeks, Vatikanski kodeks, Sinajski sirijski kodeks i Armenski prijevod ne sadrže taj svršetak:

  9 Uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, najprije se ukazao Mariji Magdaleni, iz koje je bio istjerao sedam demona. 10 Ona je otišla i javila to onima što su bili s njim, a sad su tugovali i plakali. 11 Ali kad su čuli da je oživio i da ga je ona vidjela, nisu vjerovali. 12 Potom se ukazao u drugom obličju dvojici od njih dok su išli na selo. 13 Oni su se vratili i javili to ostalima. Ali ni njima nisu vjerovali. 14 A kasnije se ukazao samoj jedanaestorici dok su bili za stolom i prekorio ih je zbog toga što nisu imali vjere i zbog okorjelosti srca njihova, jer nisu vjerovali onima koji su vidjeli da je ustao iz mrtvih. 15 I rekao im je: “Pođite po cijelom svijetu i propovijedajte dobru vijest svemu stvorenom! 16 Tko vjeruje i krsti se, bit će spašen, a tko ne vjeruje, bit će osuđen. 17 A ovi će čudesni znakovi pratiti one koji vjeruju: U moje će ime istjerivati demone, govorit će jezicima 18 i svojim će rukama zmije uzimati. Popiju li što smrtonosno, neće im nauditi. Polagat će ruke na bolesnike, i oni će ozdraviti.”

  19 Potom je Gospodin Isus, nakon što je razgovarao s njima, bio uzet na nebo i sjeo zdesna Bogu. 20 A oni su otišli i posvuda propovijedali, a Gospodin je surađivao s njima i potvrđivao tu poruku čudesnim znakovima.
  Nadalje, Ivanovo evanđelje je Ivan napisao 98 na Patmosu, ( a ne 120 AD- odakle ti ta bedastoća?!?!?) i to je bilo zadnje što je napisao. Ne vrvi ama baš nikakvim kontradiktornostima niti šlampavostima kako ti to "mudro naškraba" nego iznosi jednostavno svoje viđenje stvari ( nije ni mogao drugačije). Ne samo što je bio Isusov bratić ( sin Marijine sestre ) i blizak "mili ućenik" za razliku od Luke i Marka - bio je očevidac onoga o čemu piše baš kao i sam Matej! Nema ništa čudna i neautentična u njegovu evanđelju! Ivanovo evanđelje se savršeno uklapa u ostala tri!!! Odakle ti te sve one idiotske ideje o Ivanovu evanđelju?!?!? Što se tiće liječnika Luke koji piše pismo "cijenjenomTeofilu" - Djela apostolska i samo Lukino Evandjelje su dva različita pisma i nisu nikakav nastavak jedan drugome -Djela ap. 1: 1 Prvi sam izvještaj, Teofile, sastavio o svemu što je Isus od početka radio i učio 2 sve do dana kad je bio uznesen, nakon što je po svetom duhu dao zapovijedi apostolima koje je izabrao. - dakle Evanđelje je prvi,a Djela apostolska odvojeni drugi izvještaj-kad je "cijenjeni Teofil" postao vjerovatno i sljedbenik Isusa Krista u međuvremenu. Zapazi obraća mu se u uvodu sa Teofile, a ne kao u svom evanđelju sa cijenjeni Teofile. O tvom viđenju Isusa Krista kao i kršanstva bilo bi glupo iti komentirati-iščašeni kontekst! Bilo bi lijepo da si napisao - ovo je moje viđenje stvari, sa aspekta ovih ili onih filozofskih istraživanja, a ne uvjeravati druge i podmetati kako ti iznisiš gole istine o evanđeljima i time iznositi laži koje nemaju veze sa životom ( osim onog kraja Lukina evanđelja ) Očito ti predstoji još proučavanja jer nisi stvari iskristalizirao do kraja. Dovoditi time druge u zabludu nije fer!!! Možda se nisi nadao da češ naletjeti na mene? Meni muda za bubrege ne možeš prodati. Sorry kume!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 6. -14
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:09 | 3.05.2012.
  @Souljah: 12:15 03.05.12'
  Međutim sam isčitavao cjelokupnu bibliju na nekoliko načina, među ostalima koristeći protestantsku i katoličku književnu kritiku, te uspoređujući prijevode sa tri jezika s grčkim/hebrejskim "originalom" te znam o čemu govorim. (Imao sam priliku i čitati pojedina apokrifna djela te (babilonski) Talmud, fragmente Kaballe i Kur'an)
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Konacno sam nasao tvoj komentar vrijedan citanja! :-)
  Nema veze, koliko ja vjerodostojan, po mom misljenju, ali dobro napisan.
  No, moram naglasiti/ispraviti, za nekoga tko se razumije u 'knjizevnost'... Biblija, knjiga nad svim njigama se pise sa veliko ~ B.
  Tko zna, mozda ce ovo biti preokretnica... i na kraju cemo cak ispasti i "drugovi"?!
  ha ha ha
  Prikaži cijeli komentar
 7. +7
  HrvatskiProleter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:56 | 3.05.2012.
  America Latina libre!
  Prikaži cijeli komentar
 8. +4
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:15 | 3.05.2012.
  @TOLIŠ
  Zato sam "kršćanstvo" i stavio pod navodnike. Međutim sam isčitavao cjelokupnu bibliju na nekoliko načina, među ostalima koristeći protestantsku i katoličku književnu kritiku, te uspoređujući prijevode sa tri jezika s grčkim/hebrejskim "originalom" te znam o čemu govorim. (Imao sam priliku i čitati pojedina apokrifna djela te (babilonski) Talmud, fragmente Kaballe i Kur'an)
  Najizvornije sentencije koje se najvjerojatnije mogu pripisati povjesnom Nazarećaninu su upravo u tzv. sinoptičkim evanđeljima (Matej-Marko-Luka), nastalima u ovom obliku najvjerojatnije prije Jamnijske sinode 79. AD, dok je Ivanovo znatno mlađe te svoj "terminus ante quem" ima u 120. AD
  Kako bilo, svaka ta knjiga je (osim Lukinog evanđelja, za koje se zbog linearnog kontinuiteta događaja, koje se prelijeva u knjigu Djela apostolska, te jezičnog kontinuiteta, pretpostavlja da je djelo jednog autora) doživjela redakciju drugih ljudi. Kod Marka je, primjerice, najočitiji tzv. Kanonski dodatak Mk 16, 8-20, za koji se zna da je dodan krajem 1. st. AD, jer ne postoji u izvornicima.
  Dok je sâmo Ivanovo evanđelje najkontradiktornije od svih. Postoje tako šlampavi prijenosi radnje, kronologije, logike i smisla, da je daleko najteže rekonstruirati izvornik.
  Kako bilo, trenutno mi je opet literatura taj opus, ali ga čitam desetim očima, i sve jasnije mi je na kojim je mjestima sve zapelo. I sve se svodi na čovjeka.
  "Formula" Isusove poruke je u stvari vrlo jednostavna. Čovjek je dobar. Ali mu je lakše biti zao, jer je stvorio oko sebe okruženje u kojem zlo bolje prolazi nego dobro. A tome je u korijenu nasilje, koje principom koncentričnih krugova se širi i obuhvaća sve više slojeva društva. Isus svojom porukom i postupcima (uglavnom)krši te koncentrične krugove i propagira nenasilje, zbližavanje čovjeka njegovoj stvarnoj prirodi koja je obilježena altruizmom a ne konfrontacijom, a samim time i prirodi, usporedivo danas sa ekološkim pokretom. (Tada nije bilo industrije u današnjem obliku, time ni takvih zagađenja, ali se u ljudski život uvukla polucija svijesti izazvana suživotom na malom prostoru i iz nje rezultirajućeg nasilja)A to je trebalo ići putem ljubavi. Ljubiti sebe, shvatiti se kao božje dijete, ne njegov sluga, drugoga ljubiti kao sebe samoga, a boga iznad svega. (Molim nemojmo sada ulaziti u debatu je li potreban taj korak ljubavi prema bogu, to je stvar vjere i nema potrebe za diskusijom)
  Dakle, jednostavan i uspješan recept, ako ga svi, ili bar najveća većina provode.
  Eto, malo sam udavio, ali nadam se da je jasna intencija: Valja širiti pogled. Zbog ljudskih grešaka osuditi jednostavno rješenje svih problema koje imamo, je glupo. Crkva je greška. Povjesna zabluda. Horor mašina. Isus nije. Samo je ostao neshvaćen, pogrešno protumačen. Povjesno okaljan. Eto...
  Prikaži cijeli komentar
 9. -15
  BackToMotika
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:19 | 3.05.2012.
  zasto ne bi postojala jednakost na advance stranici? evo, naime, drug tolis ima privilegiju da su njegovi komentari ispisani velikim slovima dok su komentari sviju nas ostalih malim slovima. zar su komentari gospodina tolisa vrijedniji od nasih? necemo sad klasne podjele. svi smo jednaki. hvala.
  Prikaži cijeli komentar
 10. -22
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:46 | 3.05.2012.
  @marko frendić: 11:27 02.05.12'
  u dio svijeta u kojem bi u bliskoj budućnosti imali nekakav život s dozom dostojanstva i osjećaja pravde... Južna Amerika izgleda kao ta destinacija...
  ~~~~~~~~~~~~~~~
  Eeee... moj marko. Vidim da si ~ neozbiljan!
  Bolivija je svjetla buducnost, za tebe.
  Zivjeti s dozom dostojanstva :-)
  Svasta covjek procita!
  Prikaži cijeli komentar
 11. +13
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:53 | 3.05.2012.

  POŠTOVANI GOSPODINE =ARAGON=,ZAHVALJUJEM NA VAŠEM PITANJIU KOJE JE UJEDNO I JEDNE VRSTE PRIMJEDBA.TO ŠTO VI REKOŠTE DA JE MARX REKAO DA SE KAPITALIZAM MORA PROŠIRITI U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA DA BI POSTA PROBLEMATIČAN MENI JE NEPOZNATO.AKO SAM DOBRO RAZUMIO VAŠU PRIMJEDBU,ODGOVARAM:MARX NIKADA NIGDJE NIJE TO IZREKAO ŠTO VI NAVODITE , ALI JE REKAO ONO ŠTO JA UPISAH U SVOM KOMENTARU U UVODU ,DA ĆE ČOVJEK BITI SLOBODAN KADA NE BUDE RADIO ZA NADNICU ,KADA RAD NE BUDE ODREĐEN NEVOLJOM I VANJSKOM SVSISHODNOŠĆU, JEDNOM RIJEČJU KADA BUDE
  OVALADAO SVOJIM RADOM I REZULTATIMA SVOGA RADA.
  A TO ČE SE DESITI KADA RADNIČKA KLAS IKINE PRIVATNO VLASNIŠTVO NAD SREDSTVIM ZA PROIZVODNJU ŠTO JE OSNOVNI ČIN OSLOBOĐENJA ČOVKEKA POSJEDNIČKOG DRŽANJA SPRAM ZBILJE.

  Prikaži cijeli komentar
 12. +10
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:28 | 3.05.2012.
  POŠTOVANI GOSPODINE =SOULJAH= ,PRAVO PITANJE I ZAHVALJUJEMA NA ISKRENOSTI.
  A ŠTO SE TIČE PRIVATNOG VLASNIŠTAV,KRŠĆANSTVO JE ODMAH ,ČIM JE POSTALO DRŽAVNA VJERA , MILANSKIM EDIKTOM, 315 GODINE, SVOJE PONAŠANJE JE USKLADILO SA VLADAJUĆIM DRUŠTVENIM ODNOSIMA. KRŠĆANSTVO JE TADA POSTALO INTERESNA ZAJEDNICA KOJA JE IMALA PRAVO NA PRIVATNO VLASNIŠTVO I OD TADA SE ONO PONAŠA KAO DIO KLASNE STRUKTURE ,A PO RASPADU RIMSKOG CARSTAV ,KRŠĆANSTVO POSTAJE NAJUTJECAJNIJA KASTA U NOVIM RASPADAJUĆIM DRUŠRTVENI ONOSIMA.DAKLE, VAŠE PITANJE GALASI,ISUS NIJE GOVORIO O PRIVATNOM VALASNIŠTVU. DA ,U MNOGIM DOKUMENTIMA KOJI GOVORE O ISUSU PUNI SU PROTURIJEČNOSTI I OZVBILJAN,MISLEĆI ČOVJEK ,KADA IH ČITA ,DOŽIVLJAVA IH ISPRAZNIM ,NEUVJERLJIVIM, A POSEBNO EVANĐELJA PO LUKI ,MATEJU ILI MARKU.
  SAVJETUJEM VAM DA OVA TRI EVENĐELJ PROČITATE I VIDJET ĆE ŠTA SE GOVORI O BOGAĆENJU I BOGATSTVU. AŠTA KRŠĆANSTVO KROZ SVOJU POVJEST ČINI DA BI PRIGRABILO ŠTO VIŠE BOGATSTAVA,ZBOG ČEGA SE VODE SREDNJOVEKOVNI ,MALI I VELIKI RATOVI ,A ONAJ 3O-SET GODIŠNJI U EVROPI JE BIO KRUNA SVEGA.
  O KARAKTERU KRŠĆANSTVA JE NAJBOLJE I NAJSUŠTASTVENIJE GOVORIO ,GRČKO-RIMSKI FILOZOF
  PORFIRIJE.CITIRAM: KRŠĆANSKA RELIGIJA JE NELOGIČNA ,PROSTAČKA I ZAPLETENA U PROTURIJEČNOSTI.= POSEBNO JE NAPADAO BIBLIJU I KRŠĆANSKU EGZEGEZU, ODBACIO JE AUTENTIČNOST KNJIGE DANIJELOVE , PORICAO MOJSIJEVO AUTORSTVO
  PETOKNJIŽJA I UKAZAO NA OČEVIDNE NEDOSLIJEDNOSTI I PROTURIJEČNOSTI U EVANĐELJU. POSEBNO JE NAPADAO BOŽANSTVENOST KRISTA I NAVODIO MNOGE DOKAZE PROTIV BOŽANSKOG KARAKTERA KRISTA I UČENJA O KRISTU=.
  KADA SE KRŠĆANSTVO USTABILILO U RIMSKOM CARSTVU,KADA JE IMALO PRAVO NA STICANJE IMOVINE U NEOGRANIČENOJ VRIJEDNOSTI,SVE NAVEDENE KNJIGE O SEBI ,KOJE SU PISALI KRŠĆANSKI SUVREMENICI,OBRAZOVANI LJUDI,FILOZOFI,ONI SU TE SVE KNJIGE SPALILI 448 GODINE NA LOMAČI.ALI I PORED TOGA OSTALO JE OVO ŠTO VAM REKOH ,JER SU DRUGI FILOZOFI CRPILI SVOJA SAZNANJA IZ TE LITERATURE,TE SE TAKO ,IPAK SAČUVLA NEKA ISTINA .
  POZDRAVLJAM VAS ZDRAVI BILI!!!
  Prikaži cijeli komentar
 13. +4
  Pajce - ZD -
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:39 | 3.05.2012.
  Da mi je samo znati od ovih 45 komentara koliko je vas dalo glas za SDP i za EU ?????????????
  Prikaži cijeli komentar
 14. +14
  cancel
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:09 | 2.05.2012.
  trebamo se ugledati na države sjevernog dijela južne amerike, bjelorusiju i slične.. ne na gamad iz EU, SAD i ostale države kapitalističko-imperijalističkog gov*njarskog uređenja koje nameću svoja uređenja oružjem, bankama, i sličnim modernim "oružjima"..
  Respect EVOu‼
  Prikaži cijeli komentar
 15. +3
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:04 | 2.05.2012.
  @Souljah, taj problem 8COVEK) je do sada najbolje opisao V. Reich u fenomenalnoj knjizici "CUJ MALI COVECE" koju bi svako trebao da procita i da se prepozna u njoj.
  Marks na to nije racunao, a frankfurtovci su ga naznacili. To je zaista stvarni problem sto je jos uvek ovako kako jeste.
  Prikaži cijeli komentar
 16. +4
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:39 | 2.05.2012.
  @tolis
  samo jedan mali ispravak netocnog navoda, ako smijem. poimanje osobnog vlasnistva kakvo danas poznajemo nije izmisljotina "krscanstva" nego je utemeljeno u rimskom pravu. stovise, u ucenju isusa nazarecanina nema spomena osobnog vlasnistva. stovise, temeljni postulat njegovog nasljedovanja je bilo: prodaj sve sto imas, razdijeli siromasima i slijedi me. to sto su vec njegovi direktni nasljednici zabludili i radili po svom je drugi par carapa.
  cime se vracamo opet istom problemu, na kojem su zapeli svi plemeniti planovi - covjeku. tu je zapeo buddha, sokrat, isus, luther, marx, che...
  Prikaži cijeli komentar
 17. +12
  Profesor Woland
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:02 | 2.05.2012.
  Moralno i ideološki opravdan i hvale vrijedan potez, ali i strateški mudar. Udariti Španiju u bubrege dok sama sebe probavlja. Puno možemo naučiti od ovog potomka drevnog i mudrog naroda.
  Kod nas treba početi s INOM, Ugari su u laganoj banani, a onda dalje.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +8
  Tupaq Amaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:50 | 2.05.2012.
  Pa nije Morales nacionalizirao REE, nego njezinu filijalu REI (Red Eléctrica Internacional), odnosno Transpotadora de Electricidad SA, tvrtku kojom upravlja REI. Kako bilo, od srca čestitam najboljem predsjedniku na svijetu.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +5
  kandrax
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:43 | 2.05.2012.
  Imaju ljudi "muda", kojom srećom da se nađe takav netko i kod nas pa INA-u vrati državi, sve vode također. Prodaja HEP-a ne dolazi u obzir, strane banke treba potirat ih države ili ih lagano izgurat jačanjem domaće banke (recimo HPB-a), a ovi naši znaju samo skinut hlače i nagizit se kad to netko sa zapada zatraži. Balkan triba revoluciju!!!
  Prikaži cijeli komentar
 20. +9
  kurda
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:30 | 2.05.2012.
  Tako to rade pametni. Anše fukare za šaku dolara ali eura upakiraju nacionalni inters u svoj interes, odnosno interes neke od strani organizacija. Svoje bliženje obezbjedi a narod dovede na rub preživljavanja. I opet smo tamo, nije mogao biti čovjek, nije moga biti kurva, bio je političar. Mi ga izabrali a on nas lagano piša po glavi i traži da ga podržava, pa dokle NARODE moj.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +12
  Maske
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:15 | 2.05.2012.
  Tako se to radi,bravo za Moralesa.Čovjek vraća ono što kapitalističke svinje pljačkaju već desetljećima.Ta pljačka se sada odvija u Hrvatskoj ali ništa zato jer mi smo u EU.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +7
  Crveni Boris
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:51 | 2.05.2012.
  @Aragon-U pravu si kad to kažeš,ali prouči malo bolje povijest i shvatit ćeš da je kapitalizam odavno zavladao svakim kutkom planeta,ali nije u svakom kutku planeta isti..kapitalizam se prilagodio i u skladu je sa društvenim i ekonomskim,ali i političkim stanjem u raznim djelovima svijeta..Problem Karla Marxa jest taj što je on smatrao da će kapitalizam doći u svaki kutak planeta i u svakom od tih kutaka stvoriti industriju i time proleterijat koji će ga naposljetku rušit...No socijalizam je pobjedio u seljačkim zemljama,postao i više nego devijantan te samog sebe uništio...Socijalizam je stvarao proleterijat tamo gdje to nije uspio kapitalizam(jer je bio u nastajanju),a taj proleterijat je,umjesto da ruši kapitalizam,srušio socijalizam!!! No,još je nešto važno.Kapitalisti znaju jako dobro da stvaranjem inustrije stvaraju i proleterijat pa zato danas forsiraju uslužne djelatnosti jer u njima radništvo nema povijesnu tradiciju borbe za svoja prava,niti posjeduje radničku klasnu svijest.Zato se industrija nalazi ondje gdje je snažan kapitalistički ustroj društva(Njemačka,SAD,Kina,Japan,Italija) i gdje su dovoljno snažni režimi koji bi ugušili svaki radnički bunt i pobunu....
  Marx je generalno gledajući bio u pravu,ali ne i u pojedinostima..ali to je ok,jer on nije bio vidovnjak.Kapitalizam je osvojio cijeli svijet i iskoristio resurse i više nego kaj treba,sada ga se mora srušit i krenuti prema socijalizmu,a da bi se to dogotlo radništvo treba imati klasnu svijest i krenuti solidarno i internacionalno u borbu za slobodu,demokraciju i socijalizam!
  Prikaži cijeli komentar
 23. +29
  windmaster
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:35 | 2.05.2012.
  za sve poteze fantastične četvorke (Morales Chavez Kirchner Castro) skidam kapu i klanjam se do poda, to su muževi i žena koji osjećaju bilo svog naroda i imaju velika "muda" oni su svjesni da ih netko mže ubiti, ali su isto tako svjesni da ih to ne može zaustaviti, jer su veći od fizičkog života i jer znaju da su uzeli sudbinu svojih naroda u svoje ruke da bi isti taj izveli iz ropstva i pružili im tračak nade u bolji i pravedniji odnos, oni su shvatili da su oni zaposlenici svog naroda....B R A V O !!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 24. +15
  zac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:34 | 2.05.2012.
  ,,,,,,,SKIDAM KAPU,,,,,,,,
  Prikaži cijeli komentar
 25. +8
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:15 | 2.05.2012.
  @Toliš
  Marx je predvidio da će se kapitalizam proširiti do svakog i najmanjeg kutka naše planete, prije nego što krene njegov sveobuhvatni krah. Kapitalizam još nije došao do svog maksimuma i vidjet ćemo što glede toga nosi vrijeme. Ne treba se zanositi, brza rješenja su nestala poslije 1945. Svijet je postao presložen da bi bilo jednostavno bilo što riješiti na globalnoj razini.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +16
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:14 | 2.05.2012.
  cenzor: "ljudi , kako ćemo mi zaslužiti pojavljivanje takvog vođe i kod nas? kako djelovati, kako stvoriti klimu, kako se ponašati, što učiniti...."
  Ima zaista" svemirske,kozmičke" pravde ...
  U njoj se vraća uložen trud...možda ne odmah i ne toliko vidljivo,ali sigurno se vraća...
  Za to treba od sebe najprije dati...Ne naivno..bez povrata...već svjesno i zrelo,zato što baš tako hoćemo...Kako možemo očekivati da će se netko zauzeti za nas,ako u dubini duše znamo da mi to ne želimo učiniti, ili nismo u stanju učiniti za druge ?Kako očekivati da se narod ponaša civilizirano,ako sami ne doprinosimo razvoju civilizacije ?Kako se možemo trgati za zadnju prvomajsku porciju graha,majicu ili kapu na štandu-ako nam nisu neophodne ?I ne sramiti se ?Kako možemo nešto očekivati od takvih ljudi ?Zašto takve ne zaustavljamo ,ispravljamo i preodgajamo(baš tako,kao malu djecu-jer se tako i ponašaju,kao nezrela bića ...)-nego im se pridružujemo u otimanju?Zašto je naša krilatica -ako neću ja-netko drugi će oteti?Ljudi-KRIVI STE RADI POHLEPE.Otimanje tuđeg ili nepotrebnog je SRAMOTNO.Sramite se !
  Moralni ljudi osjećaju pravdu,imaju usađena mjerila i ne trebaju im instant medijske upute-što je ispravno.Visoke moralne principe treba nametati na svakom koraku(da se možemo pozitivno IDENTIFICIRATI) -uprkos nastojanjima banksterskih ,političkih elita da se moralna načela izokrenu i izopače....................
  NEDAM TI da zlostavljaš mene i moje sugrađane.TI SI POKVAREN i LICEMJERAN -ne želim te niti slušati,niti slijediti...Stvari trebaju izgledati upravo tako kako odgovara velikom broju ljudi da provode život dostojan čovjeka...I to ne moraju potvrditi nikakve znantvene metode,jer dobro znamo u čijoj su one službi..O tome će govoriti zadovoljstvo životom....Okrenimo se zdravom razumu-ljudi ga imaju sami od sebe,djelomično su se pogubili,fali im orijentir(naravno da su im to medijskim ispiranjem mozga namjerno napravili-da mogu njima uspješno manipulirati)...Za one koji su se pogubili,postoje poduke, upozorenja(a istinski novinari i medijski aktivni ,i na bilo koji drugi način aktivni pojedinci- imaju tu neizmjerno važan zadatak).Slijede sankcije(istinka pravda za sve)- za one koji štete društvu u kojem žive...Zamislite da se od sutra svatko počinje ponašati u skladu s moralnim načelima...Svi problemi bi bili riješeni...Utopija?
  Nije nemoguće da najprije odredimo smjer-moralno i odgovorno ponašanje prema sebi i drugima,tražimo ozbiljne sankcije za one koji to ne rade, a na vrhu umjesto konstantne negativne selekcije...INZISTIRAMO na moralnim,odgovornim ljudima,dokazanim stručnjacima na svom području rada...Oni nisu željni vlasti i ne guraju se sami-upravo zato jer znaju da moralnost obavezuje..MI IH MORAMO SAMI TRAŽITI.U ovakvim su se pogubnim trenucima takvi dužni obvezati,jer drugačije je i njihova moralnost upitna...Odgajajmo najbliže,i tražimo isto u svojoj radnoj i životnoj okolini..pod 1.
  Prikaži cijeli komentar
 27. +11
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:12 | 2.05.2012.
  Dobar potez.... Vidjet ćemo kako će Španjolska reagirati.... Nadam se da Latinska Amerika ima dovoljno stručno osposobljenih ljudi, jer ovi potezi kakve prakticiraju te zemlje osiguravaju da u budućnosti nitko više neće ulagati putem koncesija u njihovo gospodarstvo. To može biti dobro ukoliko se znaju nositi s tehnologijom i upravljanjem takvim kompanijama, imali bi punu samostalnost u odlučivanju itd.... Međutim, ukoliko ne znaju, bit će gadnih problema....
  Prikaži cijeli komentar
 28. +13
  Volim Iran
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:51 | 2.05.2012.
  TO SE ZOVE DOMOLJUBLJE,
  A NE KAO OVI NAŠI PODREPAŠI.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +10
  jjaroo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:09 | 2.05.2012.
  Svaka ti čast indijanac!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 30. +7
  Seg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:57 | 2.05.2012.
  i zar ima još netko tko uz ovakve kulturno-ekonomske pomake sumnja da će kraj 2012. donijeti promjenu u ljudskoj svijesti?
  Prikaži cijeli komentar
 31. +3
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:55 | 2.05.2012.
  Pavle Isakovič@

  Ako kod vas postoji pokret sličnih pogleda i programa poput:http://patriotpokret.com.hr/
  suradnja je moguća i dobrodošla. Svaki čovjek koji patriotizam shvaća na način kako je izrečeno ovdje:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E5Ie1xYQMVk neka
  biti će zaslužan za pravedan svijet, koji će se kad tad desiti, jer svijetu bez pravednosti opstanka nema
  Prikaži cijeli komentar
 32. +21
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:11 | 2.05.2012.
  BRAVO MORALES, TO JE NASTAVAK ONOGA ŠTO JE MARX ,DAVNO,PRIJE 15O GODINA PREDVIDIO ,DA SE OSLOBOĐENJE ČOVJEKA MOŽE SMATRATI ONDA KADA ON OVLADA SVOJIM RADOM I REZULTATIMA SVOGA RADA,ŠTO ĆE REĆI ,DA PRIVATNO VLASNIŠTVO KAO NAČELO KRŠĆANSTVA TREBA ZAUVJEK POSLATI U POVIJESNE POLITIČKO PROIZVODNE ODNOSE, DA RADNIČKA KLASA PREUZME SREDSTVA ZA PROIZVODNJU U ZAJEDNIČKO DRUŠTVENEO VLASNIŠTVO.DOK JE ISTOČNA EVROPA BILA PRVIJENAC U RADNIČKIM REVOUCIJAMA DVADESTOG STOLJEĆA I USPOSTAVLJALA PRAVE DRUŠTVENE ODNOSE KOJI DEFINIRAJU RADNIČKU,NARODNU SLOBODU ,KADA SU SREDSTVA ZA PROIZVODNJU POSTALA DRUŠTVENA ,TADA SE CIJELI KRŠĆANSKI ZAPAD,TEHNOLOŠKI NADMOĆAN,OKOMIO SVIM SREDSTVIMA PRITISAKA,PROVOKACIJAMA VOJNOG I INFORMATIVNOG KARAKTERA,A KATOLIČKA CRKVA JE BILA GLAVNA DUHOVNA I MATERIJALNA PODUMENTA TOM ZLOČINAČKOM KATOLIČKOM BEZUMLJU DA SE SRUŠI TAJ ,KAKO SU ONI TRUBILI, NELJUDSKI ODNOS.. U TIM POVIJESNIM RAZDOBLJIMA JUŽNA AMERIKA JE BILA PODIJLENA KAO KOLONOJALNO CARSTVO ZAŠTITNICE ZLOČINAČKOG KATOLIČANSTVA NA POJEDINA LENA,AMERIČKIM KORPORACIJAMA KOJE SU SVOJOM POLITIKOM ,JUŽNU AMERIKU SVRSTALI U SREDNJOVJEKOVNU TVOREVINU POD VLAŠĆU,CONQUISTADORA,ALI NE EVROPSKIH ,NEGO SJEVERNO-AMERIČKIH ,KOJI SU SE PONAŠALI ,TIČUĆI SE LJUDSKIH PRAVA,ŽIVOTA ,EGZISTANCIJE ,KULTURE ,IDENTIČNO ŠPANJOLSKIM I PORTUGALSKIM CONQUISTADORIMA.
  JUŽNA AMERIKA ,KAO KONTINENT I KAO APSOLUTNI POLITIČKI,EKONOMSKI I GEOSTRATEŠKI POSJED SJEVERNOGA SUSJEDA ,CC-1OO GODINA JE BILA I REZERVNA BAZA U POLITIČKOJ MANIPULACIJI SVIJETOM ,A NAROČITO U MEĐUNARODNIM INSTITUCIJAMA GDJE SE ,TOBOŽ, TARŽILA NEKA FORMALNA GALSAČKA KATOLIČKA DEMOKRACIJA U SLUŽBI EGZEKUCIJE NEKOG TERITORIJA NA NAŠOJ GEJI ILI NEKOG REŽIMA ,ILI NEKOG PRITISKA VOJNOKATOLIČKOG KARAKTERA,A KOJI SE NAJČEŠĆE SVODIO NA ORKESTARSKI LAVEŽ PROTIV TAKOZVANOG KOMUNIZMA KAO TOTALITARNOG SUSTAVA.
  KAKO TVRDI CHOMSKY,JUŽNA AMERIKA JE STALNO BILA PRESTROJAVANA U KRVI, JER SVAKO POLITIČKO POMICANJE NARODNE NEPODNOŠLJIVOSTI KOJE BI SE OSJETILO U TOM ROBOVSKOM ODNOSU,DJELOVALI SU SPECIJANO IZVJEŽBANI ESKADRONI SMRTI,ŠKOLOVANI ZA NEMILOSRDNO ZLOČINAČKO FIZIČKO UKLANJANJE SVIH KOJI SU SE USUDILI DRUGAČIJE MISLITI I ŽIVITI OD NAMETNUTOG AMERIČKO-KATOLIČKOG NAČINA ŽIVLJENJA. NIJE NEPOZNATO DA SU TI ESKADRONI SMRTI LIKVIDIRALI NEKOLIKO KATOLIČKIH SVEĆENIKA KOJI SU SE USUDILI STATI NA STRANU UGNJETENOG I OBESPRAVLJENOG NARODA.
  U SALVADORU JE TAKO UBIJENO ,U JEDNOM DANU ,U ŽUPNOM UREDU 6 ISUSOVACA,NJIHOVA DOMAČICA I NJENA KĆER,KOJI SU BILI SVIJEDOCI TOGA ZLOČINA. ONAJ NJIHOV STOŽERNI CERIBAŠA U RIMU ,PAPA VOJTILA, JE SVE TO ZNAO ,ALI JE I ON BIO NA STRANI ONIH KOJI ČUVJAU KLASNI KATOLIČKI SUSTAV NARODNIH ODNOSA PA NIJE NIJEDNIM AKTOM SE OGLASIO O UBISTVU NJEGOVIH SLUŽBENIKA ,SVETE MATERE CRKVE. DAPAČE,NEDUGO ZATIM JE POSJETIO SREDNJU AMERIKU DA BLAGOSLOVI MIR I NAPREDAK TAMOŠNJIH SLIJEDBENIKA,IZRAZIO JE SVOJU ZADAĆU NA AERODROMU U SALVADORU I POLJUBIO TLO TE ,KAKO ON REČE,BLAGOSOLVLJENE ZEMLJE KATOLIKA. TAJ STARI ZLOČINAČKI UM ,SAV OGREZAO U ZLOČINAČKOJ HIPOKRIZIJI, GLUMIO JE VJESNIKA EKUMENSKIH OBZORA, U STVARI BIO PRAVI INKVIZITOR .
  ETO ,VREMENA SE PROMIJENILA,TO JE I POVIJESNA OKOLNOST DA JE TA PONIŽENA ,OPLJAČKANA I U KRVI SREĐIVANA ,JUŽNA AMERIKA POŠLA PRAVIM PUTEM BORBE ZA SLOBODU SVOJIH NARODA ,A ONA SE ,KAO PRVI I NAJVAŽNIJI ČI,KAKO TO I MARX TRAŽI, PREDICIRALA RAZVLAŠĆIVANJEM PRIVATNOG VLASNIŠTVA ,ŠTO ZNAČI UKIDANJE KLASNIH ODNOSA KOJI SU U SUŠTINI ,U KARAKTERU ,NELJUDSKI.
  A U ISTOČNOJ EVROPI ,I NA BALKANU RESTAURIRAMO KATOLIČKO CONQUISTADORSKI DRUŠTVENI ODNOS,DAJEMO U PRIVATNO VLASNIŠTVO SVE ŠTO IMAMOMO SAMO DA BIH PREŽIVJELI ,A JOŠ PRIJE 2O GODINA SA URLICIMA SMO TRAŽILI UKIDANJE RADNIČKOG SAMOUPRAVLJANJA I UVOĐENJA KATOLIČKE DEMOKRACIJE, ROBOVSKOG ODNOSA U DRUŠTVENOM UPRAVLJANJU. MNAŠALA!!!
  DALMATINCI KOJI SU URLIKALI NA DOČEKU SVOGA INQUISITORA ,PROZELITA ,SAMOUKOG POVIJESNIČARA,KOJI IM JE DONIO VIJEST DA NEMA VIŠE RADNIČKOM UPRAVLJANJA ,S URLIKOM I FRENETIČNIM ODOBRAVALJEM KLIKTALI SU KATOLIČKOJ SAMOSTALNOJ HRVATSKOJ.A SADA,SADA SU NAJNEZAPOSLENIJI ,SAD TRAŽE KRŠĆANSKU PRAVDU ,ALI JE NIGDJE NEMA.HODAJU U PROCESIJAMA KATOLIČKIH MITSKIH SVETKOVINA I OPET URLIČU SVETOJ MATERI CEKVI,A KADA SE ZAVRŠE CEREMONIJE SVI NA ULICE TRAŽE KRUHA. EVO IM PRIMJERA KOJI SE DEŠAVAJU U JUŽNOJ AMERICI KOJA JE KRENULA ONIM STAZAM KOJIMA SMO MI IŠLI 4O GODINA.APSURD!!!
  Prikaži cijeli komentar
 33. +17
  mysky
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:45 | 2.05.2012.
  kako će naši "mediji" ovo obrazlošiti "svekolikom puku", ... ili neće vijest ni objaviti...jer samo što nismo prodali HEP, sada poslije povećanja cijena će "aktivnosti" oko prodaje ići brže, a možda je kupac i čekao poskupljenje !?
  Prikaži cijeli komentar
 34. +25
  Zlatna divizija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:39 | 2.05.2012.
  Bravo Hugo-Morales-Castro!
  Svijetli prijemri u ovom beznadđu i ropstvu kapitala.
  Rijetke preostale, oaze, gdje se jasno i glasno kaže ne! kapitalu ne! ne nepravdo!
  Drago mi je što se pipci hobotice zvane kapital kidaju bar u ovim zemljama za i to na njima najmrži dan, 1 svibanj, dan radnika.
  Ovdje ne vrijedi vaši parametri!
  Blago zemlji koja ima političare sa stavom!
  Doista rijetkost da netko daje i onome od koga je izabran a ne "drugoj strani"
  Prikaži cijeli komentar
 35. +30
  Pavle Isakovič
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:03 | 2.05.2012.
  Hteli da to priznamo ili ne, potrebno je da se mali narodi ovih prostora ponovo objedine, ne u državu ali neku uniju, da, i to ne samo exyu nego i malo šire (rumunija,grčka, mađarska)
  kada se u jednoj od zemalja pojavi i pobedi ovakva opcija, to se kao virus širi dalje, ali je nužno da politike budu patriotske ali ne i nacionalističke.
  onda se možemo međusobno pomagati...
  Prikaži cijeli komentar
 36. +24
  cenzor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:14 | 2.05.2012.
  ljudi , kako ćemo mi zaslužiti pojavljivanje takvog vođe i kod nas? kako djelovati, kako stvoriti klimu, kako se ponašati, što učiniti....
  Prikaži cijeli komentar
 37. +12
  dunafer
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:02 | 2.05.2012.
  souljah slicno je i kod mene.ali kad vidis sto se desava i kakvo je stanje kod nas,nema mi smisla ostajati tu jer ce biti sve gore i gore po nas.svatko imalo pametan i mladji ce otici odavde jer tu nema boga,nema pravde.australija i kanada su kao na dobrom glasu ali cini mi se da na cilom svitu je trenutacno juzna amerika, bolivija,venecuela, najugodnija za zivot,jedina prepreka bi mogla biti jezik i kultura,velika razlika,iako ima dosta nasih doli
  Prikaži cijeli komentar
 38. +24
  kevedinka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:00 | 2.05.2012.
  A ova istocnoevropska bagra daje svoje kapitalne ind.grane za malo mita i onda kad zakolju koke koje nose zlatna jaja udare po narodu porezima.Prosto,nece k...m da mrdnu,nista da rade,kazu drzava je los gospodar.To ustvari kazu,mi smo hohstapleri.Naivni su mislili da kad se uvede kapitalizam da ce to biti kao u Americi i EU.Zaboravili su jednu stvar;u tim zemljama drzava nesto radi,ima vaznu ulogu da svojom vojskom pljacka po svijetu i tako odrzava takav kapitalizam.Koga ce Hrvatska ili Mađarska da plackaju osim vlastitog naroda?Mađari su vec davno dali Francuzima svoju elektro mrezu,gas,vodu,Njemcima telekom itd.Kad gazdujes tim monopolima ima novaca ko blata.Sad su ostali bez toga,izvori prodati.Sad se uvode porezi na zrak.To su u donjoj Americi shvatili pa ispravljaju greske svojih kompradora.
  Prikaži cijeli komentar
 39. +21
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:50 | 2.05.2012.
  Povratak prirodnog nacina razmisljanja. Povratak iskonskih filozofija i pogleda na svijet - od Azije, preko Juzne Amerike. I povratak prirodnih ljudi koji osjecaju postovanje prema Zemlji i prirodi. Za razliku od nakaznih abrahamovih religija koje su destruktivne prema zivotu, ljudima i prirodi. Svaka cast, ako mi sada ne pocnemo uciti, onda ni ne zasluzujemo bolje od onoga sto su nam pripremili.
  Prikaži cijeli komentar
 40. +28
  cicibela
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:43 | 2.05.2012.
  Naši podrepaši kažu da nema alternative korporativnom teroru!?
  Neka odu na tečaj samopoštovanja u Južnu Ameriku.

  Svaka čast tamošnjim hrabrim i moralnim liderima!
  Prikaži cijeli komentar
 41. +26
  Nephilim
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:26 | 2.05.2012.
  Genijalno! :)

  Nije bez razloga Chomsky posvetio gotovo citavu pred-zadnju knjigu juznoj americi :)

  Hopes and Prospects!
  Prikaži cijeli komentar
 42. +26
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:21 | 2.05.2012.
  Nadam se da ce se talas nacionalizacije prosiriti Latinskom Amerikom poput epidemije. :-)))
  Tako to rade slobodoljubivi i patriotski predsednici. Bas me zanima kako reagiraju nase predsednicke podrepne muve kad ovo procitaju. Da li pomisle kako smo i mi ovo procitali, da li se osecaju nelagodno, da li se zacrvene, . . .???
  Ne, ne. Nista od toga. Nasi predsednici preziru vlastiti narod, stide ga se i ogradjuju od njega u razgovorima sa zapadnim mentorima, pa nece valjda pomisliti zapadnjaci da oni, tako inteligentni i demokratski izabran,i vladaju nekom latinoamerickom zemljom.
  Trebalo bi inicirati javno potpisivanj peticije Chavesu i Moralesu da budu nasi predsednici i napraviti oko toga sto vise buke u domacim medijima kako bi se nasi debelokozni predsednici osetili prozvanima. Makar mala osveta. :-)
  Prikaži cijeli komentar
 43. +22
  [email protected]*
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:19 | 2.05.2012.
  Ima li u HR samo jedan politicar koji bi to isto ucinio za spas nase drzave??? Bravo Bolivija !!!
  Prikaži cijeli komentar
 44. -15
  iVAR
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:10 | 2.05.2012.
  ipak bi ja kad bi morao iseliti iz hrvatske krenuo put amerike ili australije. sto se tice juzne amerike prvi pick bi mi bila argentina. zene su im prezgodne, a da ne pricam o hrani. imaju najbolje meso na svijetu
  Prikaži cijeli komentar
 45. +29
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:09 | 2.05.2012.
  čestitke narodu Bolivije!
  Prikaži cijeli komentar
 46. +17
  egérke
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:08 | 2.05.2012.
  A jadni Španjolci, baš ih neće... :)
  Prikaži cijeli komentar
 47. +17
  Jug
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:03 | 2.05.2012.
  Potez hrabar,ispravan i vrijedan hvale.
  Španija je zaista na koljenima,i to ne krivicom građana.
  Prikaži cijeli komentar
 48. +16
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:01 | 2.05.2012.
  @dunafer
  Itekako, preselio bih se odmah, ali moja squaw je presentimentalna. I tvrdi da je nam, među ostalim, i stanje ovako kaotično jer se svi drže one stare: Pametniji popušta... (čitaj: odseli se)
  I tu ima pravo... već nam je toliko mozgova se odlilo, da još ovo nekoliko preostalih odu, preostaju samo kreteni...
  Prikaži cijeli komentar
 49. +22
  mario110
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:46 | 2.05.2012.
  bravo za južnu ameriku!
  Prikaži cijeli komentar
 50. +25
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:45 | 2.05.2012.
  Bravo Evo!!!!
  Ovaj čovjek zavređuje svaki potez u svom prezimenu, uistinu je i moralan i diže moral. Ogromnu prednost na strateškom planu ostvaruje rašireni bunt protiv korporacija, jer u dogledno vrijeme, ako ne dođe do kompletne automatizacije ratovanja, US of A neće jednostavno imati koga poslati da ratuje. Borbeni moral im već jest na upitnoj razini, unutarnje stanje u državi isto, a bez tih dviju stvari se ne može ratovati. Osim ako uposle robote, dronove i slične aparate. Al bih njih volio vidit kako se snalaze u južnoameričkim prašumama... :D
  Prikaži cijeli komentar
 51. +29
  dunafer
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:44 | 2.05.2012.
  je li netko zainteresiran za selidbu u boliviju? :)
  Prikaži cijeli komentar
 52. +26
  robin lood
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:34 | 2.05.2012.
  Nema Hrvatskoj spasa do trena kada će vlast preuzeti netko odlučan kao Chavez, Moralers ili Casto (3 narodna kralja).
  Prikaži cijeli komentar
 53. +37
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:31 | 2.05.2012.
  Castro, Kirchnerica, Chavez, Morales...divni su
  Prikaži cijeli komentar
 54. +33
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:31 | 2.05.2012.
  E, to je predsjednik! Zapravo, svi oni "south of border" vrijede svom narodu zlata! Valjda su svjesni ti ljudi koju prednost imaju sa takvim državnicima!
  Prikaži cijeli komentar
 55. +28
  pleniglacial
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:28 | 2.05.2012.
  bravo, svaka čast!
  Prikaži cijeli komentar
 56. +33
  marko frendić
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:27 | 2.05.2012.
  baš si razmišljam, svima koji razmišljaju o seljenju, odlasku... u dio svijeta u kojem bi u bliskoj budućnosti imali nekakav život s dozom dostojanstva i osjećaja pravde... Južna Amerika izgleda kao ta destinacija...
  Prikaži cijeli komentar
 57. +33
  starlightmelody
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:24 | 2.05.2012.
  Amerika jeste obečana zemlja...južna Amerika, naravno :))
  Prikaži cijeli komentar
 58. +57
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:23 | 2.05.2012.
  Evo, careeee...naklon do poda!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.