X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Osvajanje Kunduza kao logičan nastavak sigurnosne krize u Afganistanu i zašto to predstavlja veliki problem za Kinu?

PIŠE:
Objavljeno:

Rat u Afganistanu, koji je otpočeo prije nepunih četrnaest godina, svakako je najdulji američki borbeni pohod u povijesti. Vojna kampanja protiv afganistanskih talibana, Al Kaide, Islamskog pokreta Uzbekistana i mreže Haqqani preživjela je dvojicu američkih predsjednika, a vrlo vjerojatno će se nastaviti i nakon što SAD i NATO povuku ostatke svojih trupa do kraja 2016. Unatoč stotinama milijardi dolara koje su potrošene, nekoliko hitnih zakonodavnih akata američkog Kongresa, 2364 ubijenih američkih vojnika, desetak tisuća ranjenika, Afganistan je i dalje zemlja koje je većinom u ratu.

Ova stvarnost je nepobitna jer je cijeli svijet svjedočio kako su talibani zauzeli Kunduz, ključan grad na sjeveru Afganistana. Afganistanske vladine snage su povratile kontrolu nad većinom grada, ali sama činjenica da je Kunduz pao u ruke talibana izazvao je šok i nevjericu. Talibani, kao pokret koji iskorištava slabost afganistanske vlade i postaje privlačan manjini afganistanskog stanovništva, i dalje je dinamičan pokret i prilagodljiv u svojoj regrutaciji i taktici na bojišnici. Velik udio afganistanske provincije, daleko od gradskih središta koja su brižljivo pod prismotrom afganistanskih nacionalnih sigurnosnih snaga, ili su de facto pod kontrolom talibana ili prihvaćaju talibanski utjecaj. Ista ta zabačena područja su primarno mjesto regrutacije i obučavanja za ostale militantne skupine koje nastoje srušiti vladu predsjednika Ašrafa Ganija, uključujući medijski eksponiran kamp Daeša u provinciji Logar.

Nerealno je očekivati da Afganistanska nacionalna vojska i Afganistanska nacionalna policija patrolira i održava veliku prisutnost u svakom kutku Afganistana. To je velika zemlja s jednim od najtežim terenima na svijetu. Afganistanski krajolik se pokazao preteškim za najveće svjetske vojske, sovjetsku i američku. SAD su morale uključiti više od sto tisuća vojnika u borbene operacije, za razliku od primjerice Iraka gdje je brojčanost američkih vojnika bila minimalna zahvaljujući napretku u vojnoj sofisticiranoj tehnici. Ali sama činjenica da veliki dijelovi istočnog, južnog i sjeveroistočnog Afganistana ostaju pod kontrolom pobunjeničkih ekstremističkih skupina je loš znak za vladu u Kabulu koja će biti sama od 2017., ako Amerikanci i njihovi saveznici nastave s predviđenim rasporedom povlačenja.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.