X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Advance izvještaj iz Njemačke: Kod socijaldemokrata u Düsseldorfu - Može li se prihvatiti Velika Koalicija?

PIŠE:
Objavljeno:

Njemačka konzervativna Kršćansko-demokratska unija (CDU) i njezina bavarska stranka-sestra Kršćansko-socijalna unija (CSU) pronašla je ponovno mogućnost da sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) stvori novu veliku koaliciju. Ovdje, u okolici Düsseldorfa, kao i u cijelom Porajnju, području velike njemačke gospodarske aktivnosti, javnost, ali i mnogi privatni građani bruje o mogućnostima koji izviru iz dokumenta dugačkog 28 stranica u kojemu ove političke stranke izražavaju potporu prijedlozima Emmanuela Macrona i Europske Komisije o reformi u Europskoj Uniji i budućem razvoju Europe. Po prvi puta vlada koju vodi Angela Merkel predlaže takav hrabar i sveobuhvatan reformski plan za Europsku Uniju, a svima je jasno da te reforme ne može biti bez Njemačke. Ovo je možda najveći potez ka kontinentalnoj integraciji koju je Berlin dopustio još od Maastrichtskog sporazuma prije četvrt stoljeća. No, u planu se jasno i nedvosmisleno vidi ruka Martina Schulza, predsjednika SPD-a i bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, kao i Merkeličino preoblikovanje vlade iz tehnokratskog kruga u tijelo koje provodi plansku i idejnu politiku.

No, nisu svi ovdje u Njemačkoj zadovoljni. U planu nema niti riječi o znatnim poteškoćama i posljedicama eurokrize. Ne piše se o golemoj neuravnoteženosti koja utječe na gospodarske temelje ovakve Unije. Moramo znati da Nijemcima nikad u posljednjih dvadeset godina nije bilo bolje nego sada. Po cijeloj se Njemačkoj neprestano gradi, nezaposlenost je mala, u ovu zemlju hrli na stotine tisuća ljudi u potrazi za poslom – među njima i sve više mladih Hrvata. To ujedno znači da Nijemci ne žele promjene takve putanje i da se temelji gospodarstva u Europi moraju sačuvati pod svaku cijenu. Stoga se u njemačkim medijima i na ulici može čuti velika zabrinutost zbog bliske suradnje s Francuskom. Osovina Pariz-Berlin bi trebala biti nova vodeća sila kojom će se planirati europska politika i riješiti svi problemi. Novim bilateralnim ugovorom s Parizom stvorit će se temelj nove Europe, u kojoj će Francuska i Njemačka predvoditi sve ostale. Kad barem ne bi bilo onih koji govore koliko je ta ideja uska, egoistična i nemaštovita, te kakvu poruku šalje drugim članicama Unije!

To jest, ako do velike koalicije uopće i dođe. U povijesti njemačkoj kancelarskog sustava, koalicijska vlada se obično stvarala uz pomoć liberala, a do velike koalicije dviju oprečnih svjetonazorskih stranaka – konzervativaca i socijaldemokrata – dolazilo je uvijek samo u trenutcima velike nacionalne potrebe ili prijelomnih stvari. Sada je to brak iz čiste pragmatičnosti, kako bi i jedni i drugi ostali na vlasti. Doista, Nijemci jesu često pragmatični, ali postoje neke granice koje ne žele prijeći. Politički neukus je jedna od tih stvari, što osobito šteti vodećim strankama jer imaju novu, neželjenu i prosvjednu oporbu koja je preko noći dobila velik broj potpore njemačkih građana.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.