Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Voltaire Network analiza: Afera oko Houle upućuje na propuste zapadnih obavještajnih službi

7 Objavljeno:

Thierry Meyssan je glavni urednik, osnivač i redovni kolumnist francuske novinske grupacije Voltaire Network koja je specijalizirana za geopolitička zbivanja, pogotovo na prostoru Bliskog istoka i Latinske Amerike. Organizacija je sastavljena od preko 30 manjih novinskih agencija koje djeluju na prostoru Bliskog istoka, Latinske Amerike i Europe.

Organizacija Voltaire Network svoje analize bazira na informacijama za koje tvrde da dolaze iz raznih izvora unutar državnih vlasti i institucija, ali i od suradnika na terenu.

Thierry Meyssan, glavni urednik, osnivač i redovni kolumnist francuske novinske grupacije Voltaire Network2002. objavili su kako je pokušaj državnog udara u kojem je trebao biti svrgnut predsjednik Venecuele, Hugo Chavez, bio orkestriran od strane američke administracije i dali su popis imena osoba koje su stajale iza organizacije puča. Informacije je kasnije potvrdio i sam Chavez, no Washington ih nikada nije priznao.

U svojoj najnovijoj analizi, Thierry Meyssan se posebno osvrnuo na aktualno stanje u Siriji, konkretno na masakr koji se desio u naselju Houla. Tvrdi kako zapadne sile ishitreno reagirale bez dovoljno dokaza, oslanjajući se isključivo na informacije plaćenika koji se nalaze na terenu. Meyssan tvrdi kako informacijsku dominaciju u Siriji ima Rusija koja je, prema njemu, na terenu instalirala niz "informacijskih baza", a pripadnici istih čak su i infiltrirani u redove pobunjenika.

Thierry Meyssan: Afera oko Houle upućuje na propuste zapadnih obavještajnih službi


"Slobodna Sirijska Vojska izložila je 108 mrtvih tijela u džamiji u Houli. Prema riječima pobunjenika, ovo su bila tijela civila masakriranih 25. svibnja 2012 od strane pro-vladinih naoružanih skupina poznatih kao "Shabbiha".
Sirijske vlasti reagirale su u šoku na objavu vijesti, odmah su osudili ubijanje i pripisali masakr naoružanim skupinama pobunjenika.

No, dok službena novinska agencija SANA nije bila u stanju odmah iznijeti jasne podatke, Sirijska Katolička novinska agencija, Vox Clamantis, odmah je prenijela izjavu svjedoka koji formalno optužuju pobunjenike za pokolj. Pet dana kasnije, ruski kanal Rossiya 24 (bivše "Vesti") objavili su detaljnu 45-minutnu reportažu, koja je do sada najopširnije istraživanje u ovaj incident.

Zapadne i zaljevske države koje rade ka "smjeni režima" u Siriji i koje su već prepoznale FSA (Free Syrian Army - Slobodna Sirijska Vojska) kao glavnog sugovornika, odmah su prihvatile njihovu verziju priče bez da su čekali na istragu UN promatračke misije (UNSMIS). Već su imali od prije spremne mjere, u prvom redu izbacivanje sirijskih ambasadora. No, mnogi akreditirani sirijski diplomati i dalje će ostati na svojim mjestima.

UN Vijeće Sigurnosti je osudilo masakr, ali bez indikacije tko ga je počinio. Nadalje, opomenuta je sirijska vlada da se mora držati svojih odgovornosti, u prvom redu po pitanju zaštite civila i ne uporabi teškog naoružanja.

No, u potpunoj suprotnosti s ovim odlukama, visoka predstavnica UN Vijeća za Ljudska Prava, Navi Pillay, podržala je optužbe koje terete sirijske vlasti i zatražila da se cijeli slučaj prebaci na Međunarodni Kriminalni Sud u Haagu.

Francuski predsjednik François Hollande i njegov ministar vanjskih poslova, Laurent Fabius, najavili su kako imaju namjeru uvjeriti Rusiju i Kinu da prestanu ulagati veto u UN Vijeću Sigurnosti na rezolucije koje bi autorizirale uporabu sile, dok u isto vrijeme francuski mediji optužuju Rusiju i Kinu za "protekciju kriminalnog režima".

Odgovarajući na te optužbe, ruski prvi zamjenik ministra vanjskih poslova, Andrey Denissov, izrazio je "žaljenje zbog francuske emotivne reakcije" koja nije zasnovana na analizama. Također je istaknuo kako pozicija Rusije nije potpora vlastima, nego narodu (no, podrazumijeva se da je sirijski narod podupro predsjednika Bashar al-Assada za vrijeme referenduma o novom Ustavu).

Istraga koju su provele sirijske vlasti je okrivila pripadnike pobunjenika za masakr u Houli. U isto vrijeme UN promatračka misija započinje svoju istragu.
Svjesni da bi UN promatračka misija mogla u izvještaju iznijeti detalje koji im neće ići u korist, zapadne zemlje odmah su zatražile od UN Vijeća za Ljudska Prava u Ženevi (koje je pod njihovom kontrolom) da pokrene još jednu, nezavisnu istragu. Cilj je bio da to Vijeće brzo sklopi izjavu, prije no što UN promatračka misija iznese svoje zaključke.

Kako možemo znati što se zaista desilo u Houli?

Postoje dva faktora koja otežavaju istragu po pitanju Houle. Kao prvo, sirijske vlasti su izgubile kontrolu nad Houlom prije više tjedana. Sirijski istražitelji stoga nisu u poziciji otići na mjesto događaja, unatoč činjenici da je nekim novinarima dopušteno snimanje, no, samo uz strogi nadzor pobunjenika. No, postoji jedna iznimka - novinarski tim ruske postaje Rossiya 24 uspio je napraviti reportažu bez nadzora i proizvesti izuzetno detaljan izvještaj.

Sirijski dužnosnici tvrde kako imaju više svjedoka, no navode kako će isti biti predstavljeni tek kada istraga bude u potpunosti završena. Trenutačno se njihov identitet čuva, no, neke izjave su puštene na državnoj televiziji 1. lipnja.

Istražuju se i video zapisi koje je napravila FSA. Nadalje, pošto je pobunjenička FSA odmah zakopala tijela već idući dan, UN promatrači nisu bili u poziciji provesti forenzičko istraživanje na većini tijela.

Voltaire Network zaključci

Houla nije grad, nego administrativna zona koja se sastoji od 3 sela, svako po oko 25,000 stanovnika, no sada su većinom pusta. Sunitsko selo Tal Daw je pod nadzorom pobunjenika više tjedana. FSA ima kontrolu tamo. Sirijska vojska pak kontrolira transportne rute i ima nekoliko punktova na cestama u zoni, ali se nije kretala izvan tog područja.

Pojedini individualci otimali su djecu i neuspješno pokušali tražiti otkupninu. U konačnici, i ta djeca su ubijena nekoliko dana prije masakra u Houli, no njihova tijela su donijeta od strane FSA kako bi ih snimili zajedno s ostalima.

U večer 24. svibnja FSA je pokrenula veliku operaciju učvršćivanja kontrole nad regijom i kako bi Tal Daw postala nova baza. U tu svrhu okupilo se oko 600 do 800 boraca iz mjesta Rastan i Saan koji su pokrenuli napade na vojne punktove. U isto vrijeme utvrđivala se baza u Tal Dawu instalirajući 5 anti-tenkovskih raketnih baterija, a neki stanovnici su poubijani.

Prve žrtve u Tel Dawu bili su desetak osoba koje su u rodu s Abd al-Muty Mashlabom, sirijskim zakonodavcem koji je za vrijeme posljednjih izbora ušao u parlament. Nakon toga, ubijena je obitelj Mouawyya al-Sayyedija, visokog dužnosnika. Nadalje, iduće žrtve bile su obitelji šijita koji su nekoć bili suniti. Među žrtvama se nalaze i obitelji dva novinara novinskih agencija "Top News" i "New Orient News", radi se o agencijama koje su povezane s Voltaire Network-om. Mnoge osobe, uključujući i djecu, su silovane prije smaknuća.

Za vrijeme napada pobunjenici su uspjeli zauzeti samo jednu vojnu bazu i tada su promijenili strategiju. Pretvorili su vojni poraz u komunikacijsku operaciju u kojoj je napadnuta al-Watani bolnica i spaljena. Iz bolničke mrtvačnice uzeli su leševe i zajedno s ostalim žrtvama izložili ih u džamiji gdje su tijela snimljena.

Teorija o jednom masakru, počinjenom od strane pro-vladinih milicija ne odgovara činjenicama. Desili su se sukobi između pobunjenika i lojalista u kojima je bilo žrtava. FSA je izrežirala scenarij u kojem su sva ta trupla izložena kao žrtve jednog pokolja.
Samo postojanje tzv. "Shabbiha" je mit. Postoje individualci koji favoriziraju sirijsku vlast, imaju oružje i sposobni su izvršiti činove osvete, no ne postoji nikakva struktura ili organizirana skupina koju bismo mogli nazivati pro-vladina milicija.

Političke i diplomatske implikacije

Izbacivanje sirijskih ambasadora je potez koji je unaprijed pripremljen i dobro koordiniran. Zapadne sile su čekale na ovakav masakr kako bi mogli provesti plan. Namjerno su ignorirali brojne prethodne masakre zato jer su znali da postoje dokazi da iza njih stoji FSA. Opredijelili su se upravo za ovaj vjerujući kako je isti zaista počinjen od strane pro-vladine milicije.

Lamia Chakkour, sirijska ambasadorica u FrancuskojIdeja o izbacivanju sirijskih ambasadora nije potekla iz Pariza, nego iz Washingtona. Pariz se složio u principu, bez da su pregledali pravne implikacije. Naime, Lamia Chakkour je ujedno i sirijska ambasadorica za UNESCO i stoga ne može prema zakonima biti izbačena s francuskog teritorija. Nadalje, čak i da nije predstavnica u UN-ovoj agenciji UNESCO, njezino dvojno državljanstvo osigurava joj da ne može biti izbačena iz Francuske.

Izbacivanje je orkestrirao Washington kako bi se stvorio dojam generalnog pokreta koji ima cilj izvršiti pritisak na Rusiju. SAD želi testirati međunarodnu ravnotežu snage, vidjeti rusku reakciju i otkriti koliko su Rusi spremni daleko ići.

Ipak, izbor Houle bio je taktička pogreška. Washington se preračunao i izabrali su ovaj masakr bez da su dovoljno provjerili detalje, misleći da nitko neće moći potvrditi drugačije. Očito nisu bili svjesni činjenice da je Rusija već ušla u zemlju - preko 100,000 Rusa se nalazi u Siriji. Naravno, Rusi nisu instalirali anti-zračne sisteme u Siriji samo kako bi spriječili NATO bombardiranje zemlje, nego su uspostavili i informacijske baze koje uključuju posebne trupe koje se kreću i u zonama koje su pod okupacijom pobunjenika. Zato je Moskva bila u stanju razjasniti neke detalje svega 3 dana nakon masakra. Ruski specijalisti su identificirali 13 pripadnika FSA-a koji su krivi za ovaj masakr i njihova imena su proslijeđena sirijskim vlastima. Ovim činom Moskva ne samo da nije popustila, već je i učvrstila svoj stav.

Za Vladimira Putina činjenica da je Zapad pokušao od Houle napraviti simbol potvrđuje da zapadne sile nisu upoznate sa stvarnostima na terenu. Nakon što su povukli pojedine oficire koji su upravljali s FSA-om, preostale su im samo bespilotne letjelice i sateliti za promatranje stanja na terenu. Postali su ranjivi na laži koje im plasiraju plaćenici s terena.

Za Moskvu, masakr u Houli je samo još jedna u nizu tragedija koja se dešava sirijskom narodu već preko godine dana. No, brza reakcija zapada pokazuje da nisu uspjeli skrojiti kolektivnu strategiju još od pada glavnog uporišta, Baba Amr. U esenciji, zapadne sile su se počele baviti nagađanjima što ide u korist drugoj strani."

Prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Autor: Thierry Meyssan
Naslov originala: The Houla affair highlights Western intelligence gap in Syria
Direktan link na original:
http://www.voltairenet.org/The-Houla-affair-highlights
datum objave originala: 5.6. 2012

Izvori i reference:
Voltaire Network

Komentari

(7):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  grrow
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:55 | 10.06.2012.
  Potvrđeno--- Houla masakr počinili teroristi / opozicija / NATO-plaćemici tinyurl.com/6q8lv8a
  Prikaži cijeli komentar
 2. -4
  zhenghe77
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:15 | 10.06.2012.
  dok se svi ovdje najedu i napiju...račun plaćaju muslimani...sve je to ista bagra...odkud rusa 100000 u siriji...što bi oni branili siriju...pa iran...sve je to bratija...imaju oni svoje račune za sve...sirija je za muslimane sveta zemlja...za sve ostale ona je "poganska" kako inače zovu muslimane...to što se nešto ko natežu zapad i istok koji je malo sjevernije os istoka,pa cijenu plaćaju muslimani...ali neka...mogu još malo...gorjeće i rusija i amerika a i iran...svi će se oni zajedno jedni sa drugima razbucati...i to baš na tom području.ostalo je da izrael izgradi solomonov hram, a nećese zabaviti dok sruši Al-aksa džamiju, onda će početi.što reče onaj Valter"živi bili pa vidjeli".
  Prikaži cijeli komentar
 3. +2
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:46 | 8.06.2012.
  No, brza reakcija zapada pokazuje da nisu uspjeli skrojiti kolektivnu strategiju još od pada glavnog uporišta, Baba Amr. U esenciji, zapadne sile su se počele baviti nagađanjima što ide u korist drugoj strani."

  Uljepšana objašnjenje kontraobaveštajne akcije u razotkrivanju pune podrške zapada ''pobunjenicima'', i to na način režiranja uz ''stručno'' vodstvo svojih oficira na terenu, a sad navodno bez istih, uz punu ''moralnu'' podršku istog postupanja ili istog cilja. Jedino što nisu računali na nepasivnost drugih službi na terenu kao ranije u drugim dijelovima planete, a koje razotkrivaju tko i zašto stoji iza ovih namjera.
  Kako dalje na to što, kad masakri stižu od strane zapadne mašinerije punih optužbi i traženja svakojakog izgovora za svoja vojna dejstva, se ništa ne poduzima i nitko otvoreno ne kritikuje takvo ponašanje i odgovorne za počinjenje masakra. Odgovor je vrlo jednostavan i sami ga NATO saveznici daju svojim ponašanjem i djelom koje se prikriva svojim upitnim moralnim vrijednostima u milom izgledu jagnjeta, jer su su ovi sa tog vrlog zapada, generalno se to može reči žedni tuđe krvi. Jadan je njihov narod koji svoju sreču gradi na kostima drugih i dok se isti bori da prežive bez posla kao i mi sami.

  Prikaži cijeli komentar
 4. +7
  Ivor78
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:55 | 8.06.2012.
  Mislim da će na kraju "zapadni idioti" ipak morati pustiti Siriju. Rusi točno znaju što rade ;)
  Prikaži cijeli komentar
 5. +11
  bole
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:58 | 8.06.2012.
  eh, kad bi vise ljudi bilo svesno pravih cinjenica.. ne bi to islo tako lako. doduse, pocelo je vec da zapinje, samo se nadam da rusi nece popustiti pod pritiskom. ne smeju!
  Prikaži cijeli komentar
 6. +4
  Bizon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:56 | 8.06.2012.
  Ako ima imalo istine u tom navodu da tisuće Rusa operiraju po Siriji, onda bi moglo biti svašta.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +8
  SYRIAN★★BOY
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:53 | 8.06.2012.
  Lijep članak, nažalost sve ovo će se zanemariti i sirijska vojska će po tko zna koji put biti optužena za masakr nad vlastitim stanovništvom, a FSA će zaštititi civile kao uvijek. :( Tužna istina!
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.