SekcijeVijesti Analize Knjižnica Ekonomija Kultura PovijestZnanost
Naslovnica Vijesti Analize Kartice znanjaSlika danaBrzi preglednik Interaktivna karta svijeta Listanje tema TražilicaPretplata Login

Pustiti da rade bez da ih se smeta

   0
Laissez-faire (francuski, čita se "lesefer") je ekonomski sistem u kojem se transakcije između privatnih biznisa i pojedinaca odvijaju bez uplitanja države, odnosno bez državnih regulacija koje mogu uključivati sve od posebnih regulacija, tarifa do poticaja. Riječ je o segmentu dužeg francuskog termina koji bi se doslovno mogao prevesti s "pustite neka svatko čini što hoće i neka sve ide svojim tokom" ili u kraćem obliku "pusti da rade" (faire - raditi, laisser - pustiti).

Riječ je o jednoj od ključnih kapitalističkih ekonomskih doktrina koja se svodi na to da bi država trebala ostaviti poduzetnike na miru da vode svoje tržišne utakmice. Od države se očekuje da se što manje ili nikako ne upliće u gospodarstvo.

Svatko će imati svoje mišljenje o Laissez-faire sistemu - za neke, pristaše slobodnog tržišta, ovo je apsolutni ideal i prema njima treba stalno raditi na smanjenju državnog uplitanja. Drugi pak mogu u kritici Laissez-faire sistema ići tako daleko da ga nazivaju fašizmom.

U svakom slučaju, Laissez-faire sistem je ideja koja nas stalno okružuje i koja izuzetno utječe na dnevnu politiku, što je razlog više da se upoznamo pobliže s ovim sistemom.
Komentari:
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja:
Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Poštovani, za objavu komentara morate biti advance.hr pretplatnik
copyright advance.hr 2017 | Impressum | uvjeti korištenja