Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Stanje uzbune u Europi - agencija Moody’s kroz noć stavila čak 114 EU financijskih institucija na listu za smanjenje kreditnog rejtinga

79 Objavljeno:

Rejting agencija Moody’s noćas je stavila 114 europskih financijskih institucija na listu za potencijalno smanjenje kreditnog rejtinga.
Uz 114 europskih financijskih institucija i 17 globalnih je od jutros "pod povećalom".
Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je ista agencija smanjila kreditni rejting za niz zemalja diljem Europe ovog ponedjeljka.
Između ostalog kreditni rejting je smanjen Italiji, Španjolskoj i Portugalu s upozorenjem kako bi tzv. najviši "AAA" rejting uskoro mogle izgubiti Francuska, Austrija i Velika Britanija.

Na listi koja je objavljena noćas nalaze se i najveće britanske banke poput Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland i Lloyds.
U službenom izvješću agencije Moody’s stoji - "povod je teška i prolongirana kriza u eurozoni, kao i znatni izazovi na tržištima kapitala".
Prema najnovijoj listi agencije Moody’s svaki bankovni dug iza kojeg stoji Francuska, Austrija ili Velika Britanija prebačen je iz statusa "stabilan" u status "negativan".

Na listi za evaluaciju i potencijalno smanjenje kreditnog rejtinga nalaze se i velike američke banke poput Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Na listi od 114 europskih financijskih institucija u kojima je od jutros "stanje uzbune", najveći broj nalazi se u Italiji i Španjolskoj, s preko 20 u svakoj. 9 financijskih institucija u opasnosti nalazi se u Britaniji, 10 u Francuskoj i 7 u Njemačkoj.

Što su kreditne rejting agencije i kako funkcioniraju?

Baš kao i svaka kompanija ili banka (pa čak i individualac), države također imaju svoj kreditni rejting. Koncept kreditnog rejtinga za države je vrsta pokazatelja - ili prognoze - koliko je zapravo sigurno da će država biti u stanju vratiti svoja dugovanja nakon podizanja novog kredita kod međunarodnih financijskih institucija.

Snaga kreditnog rejtinga direktno utječe na visinu kamate - ukoliko primjerice pojedina država ima visok kreditni rejting, to znači da će moći dobiti kredit po boljim uvjetima (nižim kamatama).
Kada se državi snizi kreditni rejting, povećavaju se kamate - sukladno tome sniženje kreditnog rejtinga može imati devastirajući učinak na ekonomiju.
Zašto? Prije svega zbog činjenice da gotovo sve države koje operiraju prema aktualnom ekonomskom modelu, ovise o međunarodnim kreditima za funkcioniranje vlastite ekonomije - od održavanja infrastrukture do isplate mirovina.
Gomilanjem kredita ujedno se gomila i vanjski dug. U "zdravoj" ekonomiji, država bi idealno trebala imati dovoljno visok BDP (ukupna proizvodnja jedne ekonomije) kako bi se krediti mogli na vrijeme vraćati.

Naglo rušenje kreditnog rejtinga država diljem Europe imati će snažan utjecaj na cjelokupnu krizu.
Problem nije samo u tome da će kamate na međunarodne kredita porasti, već i činjenica da mnoge EU ekonomije stagniraju ili im se čak predviđa i pad BDP-a.
U panici se uvode mjere štednje i nastoji se - sada novo potrebni novac - izvuči direktno iz džepova samih građana. To rješenje, ako ga se uopće može zvati "rješenjem", izuzetno je kratkoga vijeka - jer uvođenjem rezova, štednje i ostalih mjera, opada cjelokupan standard građana, kupovna moć, a sukladno tome dolazi do još dublje stagnacije u ekonomiji i problem postaje sve izraženiji.

Kreditne rejting agencije iznose svoje analize, no te analize nisu - kako mnogi smatraju - stvorene na temelju matematičkih formula. Agencije se koriste vlastitom "prosudbom", osobnim iskustvom i dostupnim javnim i privatnim informacijama kako bi odredile kreditni rejting pojedine kompanije, banke ili države.
Zbog toga, a i činjenice da su većina kreditnih agencija iz SAD-a, mnogi dovode u pitanje njihovu prosudbu. Neki čak smatraju kako je politika također upletena u cjelokupan proces.
Ipak, dok se god međunarodni kreditori budu ravnali prema ocjenama i evaluacijama tih agencija, njihova izvješća imati će jako velik značaj za svaku državu.

Izvori i reference:
Reuters Telegraph.co.uk Wall Street Journal AFP

Komentari

(79):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:05 | 19.03.2012.
  AGENCIJA MOODY'S ŠETA EVROPSKOM PISTOM I PRIJETI,ALI SEBI!!!

  JEDAN UČESNIK KOMENTARA PITA: ČEMU REITING??? PRAVO PITANJE!!!

  MA GOSPODINE ,PO MOM MIŠLJENJU , TO JE NAJOBIČNIJA MANIFESTACIJA BAHATOSTI IZDVOJENIH I OSILJENIH FINANCIJSKIH CENTARA KOJI SU SE I SAMI IZGUBILI U SVOJIM BESPUČIMA PLJAČKE I OTIMAČINE,DOVELI NAROD EVROPE U SITUACIJU KADA SE RADNIČKA KLASA MORA KLASNO OSVIJESTITI I SITUACIJU UZETI U SVOJE RUKE ,ŠTO ZANČI , RAZVLASTITI TU KASTU I JEDANPUT ZAUVJEK UKINUTI PRIVATNO VLASNIŠTVO KOJE JE SAMO SEBE PREVLADALO, JER TEHNIKA I TEHNOLOGIJA NISU NA TOM STUPNJU DA SA NJOM UPRAVLJAJU M A N A Đ E R I .

  TAJ IZDVOJENI I NAJUTJECAJNIJI DIO SVJETSKIH OLIGARHA JE SVJETAN DA ZA NJIHOVE GRAMZLJIVE AMBICIJE NEMA VIŠE PROSTORA ,LJUDSKOG NI PRIRODNOG ,GDJE BI ONI SVOJOM MOĆI NAMETNULI ODNOSE EKSPLOATACIJE KOJI BI STALNO UVEĆAVALI PRINOS NJIHOVOM KAPITALU,PA SU SADA IZVRŠILI MEĐUSOBNU SELEKCIJU ,OTPISALI ONE MANJE FINACIJSKE INSTITUCIJE , UČINILI IH NESPOSOBNIM DA ČINE BILOKAKVU FINANCIJSKU INVESTICIONU AKTIVNOST, JER TE MANJE I SLABIJE FINANCISKE INSTITUCIJE I NE BI MOGLE PUNO NAPRAVIT,AKTIVIRATI, ZAGLAVLJENO EVROPSKO GOSPODARSTVO, PA JE TAJ SVJETSKI FINANCIJSKI CENTAR,SADA GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI,JER JE NA ULICE ODBACIO STOTINE MILIJUNA RADNIKA ,A ONI KOJI JOŠ RADE PRIMAJU NAJAMNINU MANJU OD ONE POTREBITE ZA REPRODIKCIJU RADNE SNAGE , I SAD POSTAVLJAJU POSEBNE UVJETE ,NE RADNICIMA ,JER NJIH SMATRAJU,KAKO KAŽE MARX,APSTRAKTINIM MEHANIČKIM POKRETALIMA, NEGO UVJETUJU DRŽAVAMA ,OVAKVIM KAO NAŠA ,I MNOGIM DRUGIM EVROPSKIM ,DA SE POSEBNO POBRINU , DA UVEDU MAKSIMALNU ŠTEDNJU NA SVIM NIVOIMA ,DA RADNICIMA UKINU SVAKU PRIVILEGIJU KOJA JE DO SADA POSTOJALA U RADNOM ZAKONODAVSTVU,KAKO BI TE DRŽAVE UMILOSTIVILE FINACIJSKE OLIGARHE DA IM UDJELE KOJU STOTINU MILIJUNA EURA KAO KREDIT A ZA GRANCIJU OTPLATE NACIONALU IMAOVINU ,ONU ESENCIJALNU,BEZ KOJE JEDAN NAROD ILI DRŽAVA NE MOGU EGZISTIRATI ,A JOŠ MANJE BITI SUVERENI.
  SVJESNI SU TOGA FINANCIJSKI OLIGARSI DA IM NI TAKAV ODNOS SA OSIROMAŠENIM SVIJETOM NEĆE PUNO POMOĆI ,ALI JE TO SAMO PRIVREMENI AKT JER BEZ RATA ZA NJIH NEMA IZLAZA IZ OVE KRIZE .

  MEĐUTIM NI RAT IM NEĆE NIŠTA POMOĆI JER JE SVJETSKO TRŽIŠTE TEHNOLOŠKI ZASIĆENO SAMO JE U PITANJU MONOPOL NAD DISTRIBUCIJOM BOGATSTAVA KOJA SE STVARAJU UPOTREBOM SADAŠNJE PLANETARNE TEHNOLOGIJE I SELEKTIVNOM UPOTREBOM TE TEHNOLOGIJE KOJU NISU U MMOGUČNOSTI KONTROLIRATI SADAŠNJI KAPITAL ODNOSI, NJIHOVI MANAĐERI.
  ZATO SE PRIPREMAJU RATNI PLANOVI NA BLISKOM ISTOKU, NA SREDNJEM ISTOKU,U AFRICI,TAMO GDJE JOŠ IMA PRIRODNIH RESURSA I DONEKLE ,PO NJIMA TRAČAK SLOBODNOG NEZASIĆENOG TRŽIŠTA, ZBOG ČEGA OBAMA /PEKARSKI POMOČNIK/ I CAMERON/ŽUTOKLJUNAC/ EPIGON, PRAVE OMČU ZA NEKE NARODE ,DRŽAVE /SIRIJA I IRAN/.

  Prikaži cijeli komentar
 2. +6
  Madwolf
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:09 | 18.02.2012.
  Treba pod hitno osnovat agenciju koja kontrolira i snižava ili povećava rejtinge kreditnih agencija. Evo ja sam upravo snizio rejting kreditnoj agenciji Moody's i agenciji Standard & Poors na razinu smeća.
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  kokan modygan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:45 | 17.02.2012.
  ovo su sve k....ni, kakav MODYS, moja se agencija zove MOŽEŠ i HOĆEš.Koga briga što oni kažu , pa ljudi moji EVROPA može živjeti bez SAD.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +3
  El Maminjo Čobano...
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:07 | 17.02.2012.
  U grupu se grupirat i onako mucki kad ja ne vidim... Ma nabijem vas na k... agencije!
  Ajmoooooooo!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 5. +8
  artoo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:43 | 17.02.2012.
  Iran uvede embargo na naftu i odmah svima padne kreditni rejting. izgleda da je Europa malo vise ovisila o iranskoj nafti nego sto prizna :)
  Prikaži cijeli komentar
 6. 0
  Vengria
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:43 | 17.02.2012.
  @insan iz Bosne, a i odkle bi bio insan?
  u davna vremena glavni doktor je bio brico koji je zano pustati krv.
  u davna vremena novac je bio od zlata,pa nije se gubilo kroz godinu dana 8izmedju dvije zetve ) vriednosti. e tad je pisan Kuan. u ta vremena nije bilo kredit na 20 godina,frajeru.
  pusti Kuran tamo gdje pripada u biblioteku
  Prikaži cijeli komentar
 7. +4
  Vengria
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:33 | 17.02.2012.
  Dole Moody, i tko ga izmisli!
  Dole ja! A gore neka lepojka!
  Prikaži cijeli komentar
 8. +3
  istina za dvoje
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:57 | 17.02.2012.
  Imam posijan komad zemlje i nemam nikakvih kredita! Snizite što se mene tiče sve na 000. Preživio sam i sa 0 EUR mjesečno, preživjet ću i sada! A ko se "zavalio" u kredite, nije mi ga ni malo žao. Nek vrati imovinu i bit će mu ko i meni! Treba štediti, a ne rasipati se i živjeti raskalašeno. Ko je štedio, imat će. Ko je rasipao, umrijet će!
  Prikaži cijeli komentar
 9. +7
  Čemu uopće rejting?
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:16 | 17.02.2012.
  Treba sjebati agencije za rejting... srušiti njihovu vjerodostojnost. ionako je nemaju. Ali to bi nam trebao biti zadatak na dnevnoj bazi, tipa pranja zuba- ovo je samo monetarno/duhovna higijena. Mikrobe moramo nečim dezinficirati. Za početak, S VOLJOM.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +3
  dalmat
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:09 | 17.02.2012.
  Komentari su postali jednolični,bilo koju opciju da se izabere (za, protiv ili neutralan), svaka opcija je marioneta i svaka aktivnost se kanalizira u sivilo bezvrijednosti.
  Na sadašnjem obimu svijesti i sa tehnologijam koje poznajemo nastala je institucijonalna globalizacija(svijet ima problem) kao opozicija i opstrukcija stvarnoj globalizaciji koja več daje nove sustave vrijednosti samim tim i drugačji obim svijesti, promjene se dešavaju unutar svakog od nas i u svačijoj okolini bez obzira na predznak (+, -, 0)
  Prikaži cijeli komentar
 11. +2
  Čemu uopće rejting?
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:02 | 17.02.2012.
  Ma ja bih dala da putem interneta i TV-a, dakle javno- 3X godšinje, narod određuje rejting državi sa kojom je u međuovisnom ekonomskom položaju u EU referendumom i to na temelju karaktera državnika i vlade neke zemlje. To je istinski prikaz stanja, kakvo čeka državu, a ne pumpanje kamata,nebi li se bankari još više uguzili.

  Prikaži cijeli komentar
 12. +6
  Insan iz Bosne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:56 | 17.02.2012.
  Dragi moji insani. Kamata je najveće zlo na ovom svijetu, i jedan od najvećih grijeha na dunjaluku. I evo to se dokazuje upravo sada ma početku 21. vijeka. Mi nećemo da vjerujemo u to sa onog vjerskog aspekta. Kamatu je izričito zabranio Kur`an. Ali mi ćemo onda reći to je vjerska demagogija i nećemo o tome istraživati, jer to je Islam, a on je tobože nazadan. A sad se praktično pokazuje to da će kamata uništiti svijet i zato je izričito zabranjena u Islamu. Ali nije to slučaj samo u Islamu, takva situacija je i u kršćanstvu. Pročitajte i istražite malo kako su kršćani svojevremno davali jevrejima da u njihovo ime pozajmljuju pare drugima uz kamatu sve dok to crkva nije odobrila ili prećutno odobrila. Vrijeme je da se ujedinimo oko ljudskosti i iskrena vjera, religija, poštenje, samo treba da budu faktori zajedništva, a ne raskola među ljudima. Kamata je izričito zabranjena, najveće je zlo na svijetu. Sve više postajemo svjesni zašto je to tako. Ja sam se uvijek klonio kamate, čak nikad nisam dizao nikakve kredite i pokrivao sam se uvijek koliko je jorgan dug, ali nikad mi nije bilo jasno do kraja zašto je u Islamu kamata tako izričito zabranjena. Sad mi je potpuno jasno. Pozdrav svim insanima diljem dunjaluka.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +1
  nika oksimoron
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:54 | 17.02.2012.
  a netko je prokleto volio igrati taj monopoly...
  Prikaži cijeli komentar
 14. +4
  za totalno nejasno/neupucena
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:57 | 16.02.2012.
  @za totalno nejasno/neupucena
  @V
  Hvala Vam, veceras nakon "domacih zadataka" krecem u akciju.
  Nadam se da cu i ja jedan dan moci sudjelovati u diskusiji a ne biti samo promatrac. Hvala

  Ne brini,ni mi se nismo učeni rodili...isto smo započeli od prve stranice...Važna je znatiželja i širom otvorene oči...Uopće ne sumnjam da ćeš sudjelovati u diskusiji,i to vrlo brzo...Ovako otvoreno zatražiti pomoć ne može svatko-samo hrabri ljudi, bez sujete i bez kompleksa..Svaka ti čast..
  Prikaži cijeli komentar
 15. +3
  hmh
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:42 | 16.02.2012.
  Svi znamo da bi rejtinzi zemalja trebali biti i još još niži ! Ali to se navlači da bi sistem uopšte funkcionisao .. Svi znamo da će uskoro kamate porasti, zlato porasti itd itd. Banke i papirni novac neće vrijediti pišljiva BOB-a ! Trebalo bi svi da se dokopaju komadiča zemlje za "ne daj bože" i ako se može šta uštekat u Zlatu, za "ne daj bože". Ne uzimajte kredit nizašta. ŠTEDITE !!!
  Prikaži cijeli komentar
 16. +1
  laslo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:34 | 16.02.2012.
  demokracija, normalno ti sve radi ali ako stisneš plus a neko u taj čas stisne minus onda ti se čini da ne radi, probaj na nekoj staroj temi gdi nema tolko posjeta pa češ vidit da radi
  Prikaži cijeli komentar
 17. +6
  totalno nejasno/neupucena
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:39 | 16.02.2012.
  @za totalno nejasno/neupucena
  @V
  Hvala Vam, veceras nakon "domacih zadataka" krecem u akciju.
  Nadam se da cu i ja jedan dan moci sudjelovati u diskusiji a ne biti samo promatrac. Hvala
  Prikaži cijeli komentar
 18. +7
  koren
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:06 | 16.02.2012.
  ovo liči na loši SF iz 80-tih
  Prikaži cijeli komentar
 19. +2
  demokracija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:31 | 16.02.2012.

  [email protected],ne da mi dati plus kome ja hoću...Gdje je tu demokracija:):):)?
  Prikaži cijeli komentar
 20. +3
  giga moravac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:28 | 16.02.2012.
  Amerima ne odgovara ekonomski jaka Evropa, treba im Evropa na traljavim nogama, tako se može držati na uzdama i eksploatisati,inače sve dosadašnje ekonomske krize su generisane u SAD koja ih lepo rasporedi ostatku sveta,ovog puta im nešto ta taktika ne ide od ruke, na njihovu žalost pojavile su se nove ekonomske sile i pomrsile račune, baš čekam da vidim rešenje, a da ne naprave 3 svetski rat (koji je čini mi se,nažalost i počeo).....
  Prikaži cijeli komentar
 21. +13
  Denzel73
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:10 | 16.02.2012.
  Najprije, da se razumijemo, dva moja najbolja prijatelja su ekonomisti. Ja nisam, diplomirao sam nešto drugo.

  Kad je počela ekonomska kriza, prije 3-4 godine za vrijeme jedne pijanke predložio sam da je jedino rješenje svjetske ekonomske krize da postreljamo sve ekonomiste. I njih dvojica se slažu s tim :)
  Prikaži cijeli komentar
 22. +4
  V
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:13 | 16.02.2012.
  @totalno nejasno
  Počni od dokumentaraca na ovoj stranici. Teme su manje-više povezane, dobit ćeš odgovore.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +7
  za totalno nejasno/neupucena
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:13 | 16.02.2012.

  Ko zna, a zna da zna, slijedi ga! Ko ne zna, a zna da ne zna, nauči ga! Ko ne zna, a ne zna da ne zna, izbjegavaj ga !Hvale vrijedno...pitati...

  Za početak,Michael Moore-Capitalism.A.Love.Story-dokumentarac,Naomi Klein :Doktrina šoka -Kapitalizam katastrofe-knjiga,dokumentarac,Stoljeće rata,Engdahl-knjiga a i puno video klipova...ima još ...
  advance.hr/video/v/naomi-klein-doktrina-soka-the-shoc...

  zeitgeisthr.co.cc/
  Prikaži cijeli komentar
 24. +11
  totalno nejasno/neupucena
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:46 | 16.02.2012.
  Molim Vas objasnite mi cije su te kreditne agencije - koja drzava, ciji je MMF, otkuda njima novac,a Svjetska banka, jel postoji taj novac koji posudjujemo ili je to sve fikcija. Svi posudjuju novac od nekoga, zatvoreni krug, svi su duzni nekome?? Totalno nejasno. Uputite me gdje to mogu procitati (te osnove)da bih uopce mogla sve ovo dalje razumijeti. Hvala Vam
  Prikaži cijeli komentar
 25. +13
  Deja vu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:37 | 16.02.2012.
  Americke kreditne agencije su prvo rekle da je OK dati kredite Grckoj. Onda su joj srozali rejting sto je dovelo do povecanja kamata, eskaliranja duga.... Sada su to napravili sa ostatkom Europe i kreirali krizu.

  U haosu koji su izorganizovali svi su zaboravili da je ekonomska kriza 'rodena' u Americi. Oni su jednostavno izvezli krizu i svalili je Europi na leda. Sada ce Ameri da Europi pozajme novac, opucaju kamate, eskaliraju dug, pokupe resurse zauzvrat... Rat bez metaka.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +1
  Varljivo_Sunce
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:14 | 16.02.2012.
  Naravno da je prilično smiješno vjerovati u kredibilitet rejting agencija. Baš kao i slavnih revizorskih i konzultatnskih tvrtki. Puno novaca za ništa.
  Ta Hrvatska je platila Merill Lynchu da joj "izradi" rejting.
  Platiš savjetodavnu kuću za koju saznaš poslije da je propala ili ju je država sanirala (američki Kongres je izglasao saniranje privatnih brokerskih i sl. firmi pa i Merill Lynch, a čiji su si manageri iste godine isplatili veće bonuse nego ranije).
  Goldman Sachs jako je "dobro" savjetovao Grke.
  Baš kao što platiš revizoru da ti pregleda knjige i napišu neki izvještaj koji jako lijepo izgleda a u njemu ništa ne piše osim što prepišu bilancu. Naravno, uzmeš što zvučnije ime.
  Npr. HT za reviziju (kako koje godine) plati 6 miliona kuna. Neće im napisati da ne rade dobro.
  Prikaži cijeli komentar
 27. +7
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:59 | 16.02.2012.
  Agencije za kreditni rejting uopće nemaju smisla za države jer države ne bi trebale uzimati kredite već emitirati novac bez duga. U isto vrijeme, banke ne bi smjele ekspandirati novac preko kredita (o.r.>50%). Zato je uopće promašeno pričati o radu rejting agencija.
  sites.google.com/site/financijskisustav/balansirani-drzav...
  Prikaži cijeli komentar

 28. 145 bilijardi dolara... Da li neko zna da napise tu cifru?

  Žiž[email protected] koji su sposobni nevratit dug izać će kao pobjednici iz ovog financijskog rata. Tužno je reći rata, koristio bih riječ - projekta.

  Eto,Katarina zna -kako ne vratiti dug-Amerika....Štampanjem svoje valute kad ti se prohtije...Ali taj su si luksuz osigurali samo cionisti-u federalnim rezervama...Kad narod(bolje rečeno država) ima svoju,nezavisnu narodnu banku -onda može...ali nema je...

  [email protected] je neko na ovoj planeti prezaduzen i uveliko VISI nad kolapsom to su SAD. one cak ninemojau centralnu banku a štampaju vec poslednjih 30 godina dolare bez pokrica. Pa ako iko se razume u monetarni sistem i sistem novaca i vrednosti shvatio bi da je sledece u igri :
  Obezvredjivanjem dolara upropastice se dugovi SAD-a kod kine i drugih, unistice se se vrednost eura i ekonomija evroazije. kada dodje sve to SAD ce jednostavno da anulira svoj dug kod sebe same i eto vam ga evropo pa se ti cesi. KO normalan vise vidi ameriku kao ekonomsku silu kada su u dugovima od oko 145 bilijardi dolara da ne iskoristim rec triliona. Da li neko zna da napise tu cifru?
  prikaži cijeli komentar
  Prikaži cijeli komentar
 29. +6
  spunk,EKONOMIJA my ass
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:32 | 16.02.2012.
  narod gladan,Linić [email protected] "ako budemo u idućem razdoblju odgovorniji možemo očekivati da se postojeći rejting održi... Tvrdi(Linić) da su i sindikati na GSV-u pokazali spremnost na ozbiljne razgovore oko izmjena kolektivnih ugovora i zakona o radu.

  ....čovjek koji ne zna ili zna pa nas laže da su kreditne agencije produžena ruka globalne politike koja promjenom tri slova stavlja državu ekonomski na koljena i na taj način ima u rukama sve adute za bilo kakvu ucjenu te iste države...Morate ovo,morate ono..Ovaj put srežite SVA RADNIČKA PRAVA ("sindikati na GSV-u pokazali spremnost na ozbiljne razgovore"-to znači upravo -SLIJEDE REZANJA RADNIČKIH PRAVA )da imamo jeftinu radnu snagu....nećete? kreditni rejting vam ide s BBB- u smeće i VI STE BANKROTIRALI...EKONOMIJA -my ass...
  Zaista EKONOMIJA -my ass...
  Prikaži cijeli komentar
 30. +6
  mrwi1
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:13 | 16.02.2012.
  Pojam krize treba redefinirati, kriza kao takva zapravo ne postoji, ne za sve. Kako može stvaranje i kontrola novca biti u privatnim rukama, i njihove agencije za rejting su u istim privatnim rukama. Jednostavno puno je pojmova koje treba sustavno redefinirati, općenito mediji niti struka ne rade svoj posao nikako, izuzev par iznimki poput advance-a.
  Prikaži cijeli komentar
 31. +14
  njoko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:53 | 16.02.2012.
  kupujuci u konzumu, kerumu, lidlu,pevecu,itd.
  uzimajuci kredite, samo hranite zvjeri,
  a pisete uzvisene komentare.
  slomite lance robovi
  Prikaži cijeli komentar
 32. +25
  J.O.K.S.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:32 | 16.02.2012.
  Citav svijet je duzan!!!!!!!! A KOME???????? VANZEMALJCIMA?????
  Prikaži cijeli komentar
 33. +1
  xy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:23 | 16.02.2012.
  frule, aj neću više, samo me malo očaj uhvatio od svega pročitanog
  Prikaži cijeli komentar
 34. +2
  xy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:18 | 16.02.2012.
  Sretan kraj priče ovog našeg mladog čovjeka izgleda tako da svi mi ostali imamo biti sretni što više nismo tako mladi: zadužio se da bi imao obrazovanje, robovao godinu dana da bi imao radno iskustvo i onda se zaposlio da bi vratio dugove.
  danas.net.hr/hrvatska/vbulic/page/2012/02/15/0609006.html...
  Prikaži cijeli komentar
 35. +1
  frule
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:14 | 16.02.2012.
  xy, nemoj trolat s tim dnevno.hr, ak ih oču čitat ić ću na njihovu stranicu, ajde f.o
  Prikaži cijeli komentar
 36. +13
  lega
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:09 | 16.02.2012.
  ja nisam anti-sistem sistem je anti mene
  Prikaži cijeli komentar
 37. +3
  lux
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:07 | 16.02.2012.
  ne odgovara amerima jaka europa niti jaki euro.
  pobrinuli su se za riješenje!
  Prikaži cijeli komentar
 38. +2
  xy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:06 | 16.02.2012.
  Bit će gadno svima nama ...
  danas.net.hr/svijet/page/2012/02/16/0288006.html?pos=n0
  Prikaži cijeli komentar
 39. +15
  @narod gladan,Linić zadovoljan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:59 | 16.02.2012.
  @narod gladan,Linić zadovoljan - Ne! Narod gladan,MMF zadovoljan. Linić je samo sluga MMF-a.
  Prikaži cijeli komentar
 40. +7
  ajnštircende
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:56 | 16.02.2012.
  i islamske banke imaju kamatu ..samo je u računici drugačije nazivaju... mada, mislim da nemaju neke varijante zateznih kamata ili slično... u islamu je kamatarenje zabranjeno , no trgovina nije .tako da je u tim bankama redefinisan pojam bankarenja kao trgovine novcem (prodam ti 100 dolara za 130), koliko znam i u ranom kršćanstvu je kamata bila zabranjena..upravo zato je taj posao prepušten jevrejima koji su sistem bankarstva razvili do današnjeg nivoa ...
  Prikaži cijeli komentar
 41. +4
  Ljubica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:53 | 16.02.2012.
  bravo Slas!
  Prikaži cijeli komentar
 42. +23
  slas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:48 | 16.02.2012.
  dragi moji , u ekonmiji se zemlja koja predje 50% bruto nacionalnog dohotla zaduzenosti vodi kako kolonija a sve zemlje bivse Jugoslavije su negde oko 40%....Hrvatska najvise 44%. Zakljucak donesite sami...a i ko nas sta pita i koga interesuje nase misljenje. Mi treba da se bavimo nacionalizmom , huliganstvom , da ili ne gay paradi, ko je koga i ko je sa kim...ja imam talenat
  Prikaži cijeli komentar
 43. +5
  Janko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:47 | 16.02.2012.
  POTREBITO JE INTERNACIONALNO NACIONALIZIRATI SVE FINANCIJSKE INSTITUCIJE (BANKE, OSIGURANJA, BURZE I SLICNO)
  NAKON TOGA PRESTAJE SVIJETSKA FINANCIJSKA KRIZA.
  Prikaži cijeli komentar
 44. +8
  narod gladan,Linić zadovoljan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:37 | 16.02.2012.
  Linić je očekivano zadovoljan odlukom Fitcha da Hrvatskoj barem zasad zadrži kreditni rejting, ističući kako je to" i više nego pohvalno i dobro."
  - Bili smo zastrašeni skidanjem rejtinga zemljama koji inače visoko kotiraju. Na osnovu naših prošlogodišnjih rezultata objektivno nam je trebalo skinuti rejting . .. ako budemo u idućem razdoblju odgovorniji možemo očekivati da se postojeći rejting održi... Tvrdi da su i sindikati na GSV-u pokazali spremnost na ozbiljne razgovore oko izmjena kolektivnih ugovora i zakona o radu.

  Tko nama vodi financije...Čovjek koji ne zna ili zna pa nas laže da su kreditne agencije produžena ruka globalne politike koja promjenom tri slova stavlja državu ekonomski na koljena i na taj način ima u rukama sve adute za bilo kakvu ucjenu te iste države...Morate ovo,morate ono..Ovaj put srežite SVA RADNIČKA PRAVA da imamo jeftinu radnu snagu....nećete? kreditni rejting vam ide s BBB- u smeće i VI STE BANKROTIRALI...EKONOMIJA -my ass...
  Liniću -ma koliko ti njima dao your ass(a time i našu)- oni ti nikad ne staju...idu po vode,šume,elektrane,otoke,poljoprivredna zemljišta...Moraš se početi ZAISTA baviti EKONOMIJOM...Ako ne znaš(jer plus i minus je domet četvrtog razreda pučke škole)daj nekome tko zna...Ferdelji vam je lijepo rekao-uzmi uvoznicima ,pomogni izvoznike- istim fiskalnim škarama-ali...UVOZNICI(vaša pobjednička ekipa) vam nisu dali,ha???E pa još malo neće ni oni imati kome prodavati...Jedva čekam da im padne sav promet...nema ništa bez zdrave ekonomije,a za to narod mora imati pristojne prihode...ali to je VIŠA MATEMATIKA za Linića...
  Prikaži cijeli komentar
 45. +4
  Aleksa Long
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:35 | 16.02.2012.
  Kad ce se vise ovo društvo otrijezniti i počet se borit protiv pohlepe
  Prikaži cijeli komentar
 46. +8
  NE kreditima!
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:31 | 16.02.2012.
  Ja sam se prilicno neugodno iznenadila kad mi je prijateljica iz USA rekla da oni svaki pojedinacno (individualci) imaju kreditni rejting fajliran. Ona je recimo sa 16 (kad ti guraju kartice u ruke) kao svaki teenager sprckala lovu i otada ima "fleku" u svom kreditnom fileu sto joj je poslije utjecalo na mnogo privatnih stvari tipa skolovanja i sl.
  Dekle, stara provjerena tehnika je u pitanju. Daj kredit pa poslije manipuliraj...zalosno.
  Prikaži cijeli komentar
 47. +16
  slas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:30 | 16.02.2012.
  Ko stoji iza Moody agencije ?
  ko daje pare MMF ? kako to da se sve drzave svet duzne ? cemu onda sluze drzave i stanovnici tih drzava? ko stoji na celu MMF i ko bira te ljude?...mogu da nabrajam jos mnogo pitanja ali je cinjenica da se 99% stanovnistva nista nepita i nista ne odlucuje , ko ovce pred klanje a ovaj 1% stanovnistva se igra sa nama i nasim sudbinama. Oni sad odlucuju da li ce ovu krizu da prevazidju opet jednim velikim ratom ili jednom velikom stednjom koja ce se obiti od ledje obicnim ljudima.Nova Komunisticka misao je jedino resenje za covecanstvo , ona je za sad ne artikulisana ali se nadam da ce se sve vise i bolje rganizovat i da ce svet jednom za vekova otarasiti ovog zla i napraviti jedan lepsi , srecniji i humaniji svet za sve nas
  Prikaži cijeli komentar
 48. +12
  Brain32
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:28 | 16.02.2012.
  Ove rating agencije su ništa drugo doli financijske terorističke organizacije.
  Da Europa ima imalo muda obavijestila bi Amere da će ne ukinu li oni i osude vlasnike tih agencija na smrtnu kaznu(Texas) radi teških zločina protiv čovječnosti Europa prekinuti sve trgovinska i diplomatske odnose sa SAD-om te poslati sve nuklearne podmornice u Atlantik.

  Ali Europa nema muda, radi se o poslušnim američkim pesekima, zato sam im i stavio PROTIV 22.siječnja jer ne vidim koristi od učlanjenja države u udrugu pederčića...
  Prikaži cijeli komentar
 49. +7
  eto vidiš:)
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:16 | 16.02.2012.
  istina se nemože vječno skrivati, bravo stipe !!
  danas.net.hr/svijet/page/2012/02/16/0288006.html?pos=n0
  Prikaži cijeli komentar
 50. +5
  Robi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:15 | 16.02.2012.
  Sve će izaći uskoro na vidjelo.
  Prikaži cijeli komentar
 51. +18
  preraspodjela
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:09 | 16.02.2012.
  baš živimo u zanimljivim vremenima. ja sam svjedočio propasti socijalizma devedesetih, a sada ću, bogu hvala, svjedočiti i propasti kapitalizma. bojim se jedino da se velike promjene ne događaju bez krvi.
  Prikaži cijeli komentar
 52. +4
  bubimir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:03 | 16.02.2012.
  danas.net.hr/drugi-mediji/pregled.html?url=http://www.see...
  A i vi polako ulazite u bananu, a mislili ste da je to samo za PIGSe
  Prikaži cijeli komentar
 53. +9
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:56 | 16.02.2012.
  Neke agencije odlučuju hoće li se ekonomije srušiti ili neće...
  Prikaži cijeli komentar
 54. +19
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:35 | 16.02.2012.
  Koliko svi drhte od tih agencija.... Da stara Europa ima stav i karakter, ništa od ovoga se ne bi događalo. Dugoročno, ovaj sustav funkcioniranja Zapada nije održiv.
  Prikaži cijeli komentar
 55. +35
  nizvodno od tuge
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:34 | 16.02.2012.
  pa zar te agencije nisu dio istog ("bankarskog") SISTEMA, prvo daju "kredite", a onda se lagano "poigravaju" s kamatama, - postoji naziv za takve - kamatari ,koji su uz pedofile, najveća sramota ljudskog roda, nisu li "ONI GLAVNI" zapravo i jedno i drugo!?
  Prikaži cijeli komentar
 56. +37
  Alfons X
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:32 | 16.02.2012.
  Orvelov film "1984" snimljen davne 1956 ......
  Upravo prikazuje ovakvu vrstu kontrole naroda, stvaranje paranoje, terora straha, nevidljivih neprijatelja, nesigurne budućnosti......čovjek jednom doveden u takvo stanje, podložan je manipulacijama, opravdava zatvaranje na osnovu sumnje, represiju u ime "sloboda"......
  Da to ne bi bilo dovoljno, mas-mediji kao i školski sustav uporno rade na zaglupljivanju nacija, plasiraju izvrnute verzije "istine", mozak nam se sustavno "ispire" nevažnim temama, važne se manipuliraju, istina prilagođava...
  Pogledajte samo današnje generacije djece? što znaju o svijetu? o prirodi? o nacijama?...ono što su amerikanci danas (paranoični ljudi bez stvarnog znanja o svijetu koji ih okružuje, u stalnom strahu od "terorista" ) to će hrvati biti kroz 5-10 godina..
  Orvelovska 1984 se ostvaruje...........
  Prikaži cijeli komentar
 57. +6
  viki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:29 | 16.02.2012.
  ma to je sve ludo, moj marane
  Prikaži cijeli komentar
 58. +23
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:27 | 16.02.2012.
  Nakon Oktobarske revolucije 1917 god. i građanskog rata i rata protiv stranih intervencionista (1918-1920), stvoren je SSSR dana 30.12.1922. Zemlja je bila izolirana, pa ipak je tijekom dvadesetih godina počela trgovati sa drugim državama. Lenjin je 1921 god.,uveo NEP-novu ekonomsku politiku, čak je jedno vrijeme radila burza. Mlada sovjetska zemlja trebala je strojeve i moderne tehnologije, a jake kapitalističke zemlje ucjenjivale su SSSR. Morali su sa velikim kamatama otplaćivati dugove Carske Rusije, za strojeve i opremu morali su davati u bescjenje zlato i dijamante. Kada je Staljin pokrenuo prvi plan industrijskog razvoja i kolektivizaciju poljoprivrede 1928 god., to je u kapitalističkom svijetu izazvalo smijeh. Godinu kasnije velika ekonomska kriza kapitalizma, a SSSR je prionuo velikoj izgradnji. Staljin je 1930 god., izbacio sva strana poduzeća iz SSSR-a. Jest da je cijena brzog industrijskog skoka i prisilne kolektivizacije imala cijenu, ali do početka rata SSSR je postao industrijska sila. Meni je posebno zanimljivo ono kako je izbacio sva strana poduzeća! Da mi izbacimo MMF?
  Prikaži cijeli komentar
 59. +23
  dijete
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:22 | 16.02.2012.
  Novac i zlato ne mogu se jesti niti piti, kotač se vrti prema novim smjerovima i na naj prirodniji način omogućuje nam buđenje i jasno viđenje, Došlo je vrijeme u kojem se iskrivljene vrijednosti ,plastične žene novac ne isplate i izgubili su svaku vrijednost. Oplemenjujte zemlju i radite za nju ne za sjenke. Vodite LJUBAV a ne ratove ,Ljubav u smislu da dajete bez kompromisa svakom kome je potrebno SOLIDARNOST je ta vrlina, Plešite i pjevajte nepoznate pjesme koje dolaze iz Vašeg Prečistog Srca , i smijte se onima koji žele ratovat još uvijek su nesvijesni , pomazite ih po glavici ,poljubite u čeoni režanj ili se odmaknite neka rattuju sami sa sobom .
  LJUBAV je istina , a Istina je Najjače oružje .
  Prikaži cijeli komentar
 60. +21
  Žižek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:19 | 16.02.2012.
  Dakle ljudi dižu kredite u PBZu, PBZ ima vlastiti invest fond, taj fond s vremenom propadne, odnosno vrijednost mu padne na oko prvotnih 40%. Jamac kredita postaje polica primjerice u Croatia Osiguranju, ta polica nek vrijedi 10% kredita, tu policu osigurava vlastiti kredit iz PBZ-a. PBZ prisili klienta na vrlo visok izbor od primjerice tri fonda gdje iza svakog stoji vlasnik PBZ-a. Nakon izvjesnog vremena ljudi isplate kredit, no što se zbiva s policom? Pa eto nju je pojelo tržište. Što? Nju je pojelo tržište. Dakle, banka. Ok. Nema problema. Idemo na veliki primjer. Država diže kredit kod MMF-a. MMF daje kredit preko XY jamca. Taj jamac uzima sebi dio kredita iz MMF-a da bi ostavio osiguranje MMFu da će dužnik uredno vraćati pare. Te novce opet pojede kriza, odnosno tržište, država ostane u visokoj kamati s jednim isplaćenim kreditom i prisilom na novu. Jel zbilja treba bit puno pametan da se dokuči šta se ovdje zbiva. Ovo nisu kredit rejting agencije to su ZVIŽDAČI kapitala!
  Prikaži cijeli komentar
 61. +14
  luna
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:19 | 16.02.2012.
  A tko stoji iza agencije Moody’s (interes pojedinog krupnog kapitala). Živio neoliberalizam - evo gdje nas je doveo.U svakom slučaju bit će zanimljivo kako će reagirati EU.

  Prikaži cijeli komentar
 62. +16
  mendv
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:18 | 16.02.2012.
  Iz ovoga se vidi da se ekonomija može gledati i ovako i onako. Ko je postavio kriterijume za ocenu kreditne sposobnosti ? Jasno je. Pa ko sedi u tim agencijama? pa ekonomisti. Izgleda da svi ekonomisti ne uče istu materiju.
  Prikaži cijeli komentar
 63. +10
  metrić
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:15 | 16.02.2012.
  znači bankari nisu problem, već ovi koji ih kontroliraju?
  prokleti ljudi, sve uspijevaju sjebat. bezveze maštamo o nekom pravednijem sustavu sve dok postoje ljudi; idealni kapitalizam je nešto najpravednije na što su ljudi nadošli a evo već 100 i kusur godina ne uspijeva ni koncept zaživjeti.

  Prikaži cijeli komentar
 64. +17
  Žižek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:13 | 16.02.2012.
  "koliko je zapravo sigurno da će država biti u stanju vratiti svoja dugovanja nakon podizanja novog kredita kod međunarodnih financijskih institucija"

  Ovo je najsmješniji dio. Odkud onda prisila u cjeloj stvari. Dakle čemu uopće davanje kredita onima koji imaju visoku kamatu. Daje se kredit svima, jer se zna da će kredit u konačnici vratiti svi. No, onda ako čovjek uključi zdrav razum, pa pobogu zbog čega onda različite kamate kad će svi vratit novce? Zbog obnašanja moći nad tim dužnicima. Oni koji su sposobni nevratit dug izać će kao pobjednici iz ovog financijskog rata. Tužno je reći rata, koristio bih riječ - projekta.
  Prikaži cijeli komentar
 65. +10
  Obama
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:04 | 16.02.2012.
  @katarina
  Prije mislim da USA planira napraviti Sjedinjene Drzave Svijeta, cime ce se njihov dug ravnomjerno rasporediti na sviju. I opet se nece moci vratiti!
  Zato ce te nove SDS pasti u vlasnistvo Privatne Korporacije.
  Prikaži cijeli komentar
 66. +11
  dostamije
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:03 | 16.02.2012.
  Kako god da se rajtingi krecu gore ili dolje (up/down) hrvatski gradanin je JEBENA STRANKA u Ovom sistemu....////??
  Prikaži cijeli komentar
 67. +8
  Obama
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:57 | 16.02.2012.
  @sliks
  Da, da ... to su upravo ti isti :)
  A u slobodno vrijeme su tzv. "medjunarodni kreditori".
  Prikaži cijeli komentar
 68. +22
  Katarina
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:56 | 16.02.2012.
  Ovo je igra Amerike. Ako je nekona ovoj planeti prezaduzen i uveliko VISI nad kolapsom to su SAD. one cak ninemojau centralnu banku a stanpaju vec poslednjih 30 godina dolare bez pokrica. Pa ako iko se razume u monetarni sistem i sistem novaca i vrednosti shvatio bi da je sledece u igri :
  Obezvredjoivanjem dolara upropastice se dugovi SAD-a kod kine i drugih, unistice se se vrednost eura i ekonomija evroazije. kada dodje sve to SAD ce jednostavno da anulira svoj dug kod sebe same i eto vam ga evropo pa se ti cesi. KO normalan vise vidi ameriku kao ekonomsku silu kada su u dugovima od oko 145 bilijardi dolara da ne iskoristim rec triliona. Da li neko zna da napise tu cifru?
  Prikaži cijeli komentar
 69. +25
  OCCUPY HRT
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:55 | 16.02.2012.
  Treba ukinuti kreditne rejting agencije i svijet će biti puno mirniji i stabilniji.
  Prikaži cijeli komentar
 70. +27
  Bauk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:51 | 16.02.2012.
  Iz teksta "Zbog toga, a i činjenice da su većina kreditnih agencija iz SAD-a, mnogi dovode u pitanje njihovu prosudbu. Neki čak smatraju kako je politika također upletena u cjelokupan proces."

  I ja smatram da je politika ITEKAKO upetljana ! Kriza je izbila u USA i oni su je samo otpuhali na drugu stranu Atlantika. Dok Ameri slušaju Lady Gagu na svojim iPodovima po Okkupy kampovima, na ulicama Grčke narod krvari - sve je jasno.
  Danke USA i DANKE Dojčland (US marioneta u srcu Evrope, skupa sa US vojskom oko Berlina)
  Prikaži cijeli komentar
 71. +35
  Slobodan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:50 | 16.02.2012.
  MA kakvi Moody kakvi bakraci! Dali neko jos veruje u kredibilitet ovih agencija koje rade po diktatu Elite i spustaju i povecavaju rejting kako im je potrebno za datu situaciju.Pa najveci krivci za krah u USA su bas te kreditne agencije koje su svojim rejtinzima pogresno naveli milione amerikanaca da investiraju u "govnjive akcije i firme" kako su ih nazvali samo brokeri na Wall Steet-u! Tu govnariju i izmisljotinu u vidu agencija treba zatvoriti i te ljude goniti do kraja sveta pa nazad pa direktno u prdekanu na dozivotnu robiju!! Valjda "Evropljani" imaju makar za nijansu vise mozga u glavi i nece verovati izvestajima ovih agencija!
  Prikaži cijeli komentar
 72. +45
  sliks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:48 | 16.02.2012.
  Jesu li to oni hohštapleri koji su ostavljali najviše kreditne rejtinge američkim bankama kad su ove imale ogromne količine nenaplativih kredita kako bi narod i dalje ulagao u njih i time izazvale krizu hioptekarnih kredita i samim time početak svjetske krize? Izgleda kako one služe samo za dodatno produbljenje krize i služe kao poluga za izazivanje daljnjeg kaosa.
  Prikaži cijeli komentar
 73. +31
  đuro
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:48 | 16.02.2012.
  opšta USA financijska ofanziva na EU ...
  tko vlada hranom vlada narodima, tko vlada naftom vlada kontinentima, a tko vlada financijama vlada svijetom - Kissinger
  Prikaži cijeli komentar
 74. +14
  Madjar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:47 | 16.02.2012.
  @fredii mislim da trebamo odseliti ja već pakiram lagano kufere!
  Prikaži cijeli komentar
 75. +19
  Madjar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:46 | 16.02.2012.
  LoL pod okriljem noći su smanjili kreditni rejting kako bi sad mogli pobjeci placenim ubojicama koji su im na tragu ... kako su samo mogli sniziti kreditni rejting :))
  Eto svaka puzzla ima svoje mjesto!
  Prikaži cijeli komentar
 76. +33
  fredii
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:45 | 16.02.2012.
  Zbilja se nadam da će se neka islamska banka ovdje otvoriti, pa da mogu dići kredit bez razmišljanja o kamati.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.