Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Socijalistička partija Nizozemske pred izvjesnom izbornom pobjedom

PIŠE:
19 Objavljeno:

Nizozemska Socijalistička Partija (SP) - "najljevije" orijentirana stranka od većih nizozemskih stranaka - očekuje veliku pobjedu na parlamentarnim izborima koji će se održati 12. idućeg mjeseca. Ovo bi mogla postati izuzetno bitna vijest, kako za stanovnike Nizozemske, tako i za aktualne političke trendove u Europi.

Ono što se upravo događa u Nizozemskoj uvelike podsjeća na predizbornu situaciju u Grčkoj kada je ljevičarski blok SYRIZA, predvođen Alexis Tsiprasom, skoro preuzeo vlast u zemlji. Dosadašnja politička scena u Nizozemskoj nije se razlikovala od klasične europske - na vlasti se desetljećima međusobno smjenjuju velika stranka "lijevog centra" i njezin tandem "desnog centra". Pritom u Nizozemskoj još imamo jednu stranku (kršćansko-demokratsku) koja gravitira negdje na sredini političkog kompasa.

Ključne stranke su:
VVD (Narodna stranka za demokraciju i slobodu): desni centar, konzervativni liberalizam
PvdA (laburistička stranka): lijevi centar, socijal-demokracija
Pritom gravitiraju i:
CDA (Kršćansko demokratski apel): centrizam, konzervativci
PVV (stranka za slobodu): krajnja desnica, predvođena Geert Wildersom

Socijalistička Partija osnovana je 1971 i nikada nije bila na vlasti u Nizozemskoj. Na prošlim izborima (2010) osvojili su svega 15 zastupničkih mjesta - od ukupno 150 - no, ankete pokazuju kako bi na predstojećim izborima trebali osvojiti čak 34% glasova, što bi ujedno značilo da će postati i vodeća stranka Nizozemske po prvi puta. Drugim riječima - ono što u Grčkoj nije uspjela SYRIZA - dovesti na vlast stranku "ljeviju" od klasične socijal-demokracije i sličnih stranaka (npr. Hollandeova 'socijalistička' stranka u Francuskoj) - sada bi se moglo dogoditi u Nizozemskoj. Pobjeda SP-a na izborima svakako bi imala znatan odjek i izvan zemlje i predstavljala bi konkretan zaokret s mjera štednje na jednu poprilično drugačiju politiku.

Od osnutka do danas
Sukladno tome, ovo je idealno vrijeme da pomnije obratimo pozornost na nizozemski SP. Stranka je osnovana 1971 kao maoistička stranka pod nazivom Komunistička Partija Nizozemske / Marksističko-lenjinistička (KPN/ML) - u to vrijeme bio je čest slučaj da stranke nadodaju "ML" oznaku, naročito nakon razdvajanja od temeljne stranke, što je i ovdje bio slučaj jer je stranka proizašla iz organizacije "Ujedinjeni Komunistički Pokret Nizozemske" (KEN). Do raskola i formiranja stranke KPN/ML je došlo nakon što se iz organizacije odvojilo "proletersko" krilo koji su isticali kako "ne žele biti u organizaciji koju predvode studenti i intelektualci". Godinu dana nakon odvajanja mijenjaju ime u današnje - Socialistiese Partij (Socijalistička Partija).
Već u tom ranom periodu aktivno zauzimaju svoje stajalište, tako su iz SP-a primjerice već 70-ih kritizirali Kinesku komunističku partiju oko pojedinih poteza.

Tijekom 70-ih i 80-ih organizirali su niz manjih lokalnih organizacija, čak i odvojene sindikate i druge organizacije. Od 1977 nastoje uči u Parlament, no to će im poći za rukom tek 1994 kada im je ključni slogan bio "glasajte protiv !". Pritom treba istaknuti kako je stranka 1991, kao i mnoge druge tada u Europi, izbacila termin "Marksističko-lenjinistička" shvativši da se isti više nikako ne može primijeniti na stranku koja se do sada već pretvorila u čisti "demokratski socijalizam". Pritom valja uvijek uzeti u obzir kako "demokratski socijalizam" i "socijal-demokracija" samo zvuče slično, no, zamjena riječi predstavlja jedan poprilično drugačiji politički pravac. Naravno, pritom govorimo o "teoretskom" značenju termina - koji, kako to često i biva, nije uvijek i implementiran u sam politički program pojedine stranke. Socijal-demokracija se svodi na "brigu" o socijalnoj komponenti društva, dok se u isto vrijeme slobodno tržište i kapitalizam smatraju kao ključni ekonomski modeli. S druge strane, demokratski socijalizam je politički pravac s ciljem implementacije socijalističkog modela demokratskim putem, a ne revolucijom (što je česta stavka Marksističko-lenjinističkog pravca). Kao primjer mogli bismo istaknuti pojedine vlade Latinske Amerike kao što su Venezuela i Bolivija, gdje je jedna forma socijalizma implementirana demokratskim putem. Naravno, to ne obuhvaća i Kubu gdje je socijalistička revolucija izborena oružanom borbom.

U svakom slučaju, tijekom 90-ih glavna stranka "lijevog centra" u Nizozemskoj (PvdA) počela se kretati sve više prema centru, što je također trend u gotovo cijeloj Europi, no, to je SP-u osiguralo da privuče glasače ljevice koji su sve manje pronalazili ideal u stranci PvdA. Uslijedilo je 20-ak godina fluktuacije, kroz to vrijeme stranka je bilježila od nekoliko do 10-ak zastupnika. Ipak, sve to bi se moglo poprilično promjeniti već idućeg mjeseca.

Ideološke smjernice
Gledajući programski, stranka SP nije toliko "radikalna" koliko se predstavljala grčka SYRIZA. No, pritom treba u obzir uzeti nekoliko bitnih čimbenika: kao prvo, grčka SYRIZA zapravo je bila - i još uvijek jest - federacija raznih ljevičarskih tendencija (opširnije: Velika analiza: kako je nastala grčka Koalicija Radikalne Ljevice - SYRIZA), no, Tsipras je od samog početka zauzeo euro-pragmatičan stav ističući kako Grčka treba ostati unutar Eurozone. To je dovelo do znatnih animozitete između SYRIZA-e i grčke komunističke partije KKE. Nizozemski SP je pak euroskeptičnija stranka. Neki tvrde kako SP ima socijal-demokratske elemente, no, njihov službeni manifest ističe slijedeće principe kao najvažnije: ljudsko dostojanstvo, jednakost i solidarnost. Zalažu se za povećanje socijalne skrbi, osiguranje zaposlenja i investicije u javno obrazovanje, sigurnost i zdravstvo. Nadalje, stranka SP se protivi privatizaciji javnih servisa i kritična je prema globalizaciji.

Vanjska politika
Po pitanju aktualne vanjske politike, SP kao i brojne ljevičarske stranke diljem svijeta nije više ni sama sigurna koje im je službeno stajalište po pitanju sirijskog konflikta. U kolovozu prošle godine, dok su se u Siriji još uvijek održavali većinom anti-vladini prosvjedi, stali su u obranu opozicije ističući istu kao nastavak narodnog bunta koji je započeo u Tunisu krajem 2010 i početkom 2011. No, stanje u Siriji od onda se radikalno promijenilo i stranka SP nije zauzela neki konkretan stav. Dilema, kao i kod mnogih ljevičara je očita - kako podržati autentičnu radničku borbu i demokraciju u situaciji kada zemljom haraju brojni strani plaćenici i kada se tlo priprema za imperijalističku invaziju? To je dilema koja tišti ljevičare već mjesecima i tek manji broj ima dovoljno hrabrosti jasno i glasno reći kako su strano uplitanje i strani vojni napad nedopustivi. Jasno, to je trenutak razdora između ideologije i politike - u vrijeme kada europski mediji doslovno danonoćno izbacuju anti-sirijsku propagandu, čvrsto zauzimanje anti-imperijalističkog stava biva protumačeno i kao "pro-Assad" stav što bi ih neminovno koštalo velikog segmenta biračkog tijela koje jedine vijesti o Siriji prima isključivo putem organiziranih mass medija. Ipak, u svojoj sekciji "vijesti iz svijeta" u sklopu službenih stranica stranke, žestoko su kritizirali tzv. "ciljana ubojstva" koje SAD provodi na prostoru Pakistana, Jemena i Somalije.

Značaj potencijalne pobjede
Glede same stranke SP još valja istaknuti kako je trenutačni vođa Emile Roemer (49), koji je inače nastavnik u osnovnoj školi. Na moguću pobjedu Socijalističke Partije u Nizozemskoj osvrnuo se i Washington Post koji piše: "Pobjeda Socijalističke Partije, i njihovog vođe Emila Roemera, moglo bi značiti dramatični zaokret u zemlji koja je do sada bila najsnažniji zagovaratelj mjera štednje. Ukoliko Partija otme Nizozemsku iz njemačkog kampa zemalja koje inzistiraju na što striktnijem nadzorom EU budžeta, moglo bi doći do potpune promjene ravnoteže snaga u cijeloj Europi".

Nakon brojnih evolucija i ponešto političkih kontradikcija, ne može se reći da je stranka SP "idealna" za nizozemske radnike, ali po svemu sudeći trenutačno je najbolji realni izbor. No, do izbora 12 rujna može se još puno toga promjeniti, prema posljednjim anketama (21. kolovoz), Socijalistička Partija i desni centar VVD (Narodna stranka za demokraciju i slobodu) imaju gotovo podjednake šanse za pobjedu:

Izvori i reference:
Washington Post Financial Times sp.nl tns-nipo.com

Komentari

(19):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  sabur
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:52 | 10.09.2012.
  Bilo bi super kad bi se to desilo ali čekajmo izbore...
  Prikaži cijeli komentar
 2. +3
  viktory
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:30 | 28.08.2012.


  I ja kažem BRAVO, BRAVO, BRAVO i svoj glas dajem SP-u
  Vjerujem da će uspjeti !!!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 3. +6
  Sun Hei
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:19 | 28.08.2012.
  Lijepo je vidjet da jača lijeva opcija , a ne nekakva libertarijanska opcija koja postaje pošast među mladima u zapadnom svijetu...
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  kevedinka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:54 | 28.08.2012.
  zlatna grano,
  dao sam ti plus,ali ga evo i ovako pojacavam.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  Zash65OI
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:12 | 26.08.2012.
  pa i hollande i španski rajol ili kakvo mu je ime več.. i oni su jaki socialisti kao.. a onda kad ih izabre narod onda menjaju list i govore treba stiskati pas, i podignuti takse ))))

  ljudi ništa se ne nauče.. kapital je u rukama peščice ljudi i oni neče dozvoliti da na klovnomskim izborima dođe do situacije u koji bi oni gubili kontrolu.. to mora biti svima jasnoa več.. ili ne? ..šta znam, ljudi dokazuju da još ima budala..
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  gmzonit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:20 | 26.08.2012.
  Misa: ako se ne varam prosle godine su donijeli zakom po kome se kraljica iskljucuje iz procesa formiranja i postavljanja vlade obicno formirane iz demokratske manjine, feudalni zakon je dakle konacno ukinut ali feudalizam ostaje. Vratite nam bana da uredi drzavu
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  Zvrk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:36 | 25.08.2012.
  sve mi se čini da će i sve ostat na nadanju. ako kojim čudom i pobjede, oporba će na sve moguće načine opstruirati njihova rad stoga niti bi proveli u djelo mnogo izbornih obećanja.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +4
  Misa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:14 | 25.08.2012.
  Nece se nista promijeniti...To je samo jedan manevar "aktualne vlasti iz sjene"...(ovdje nema opozicije niti se naslucuje da bi je moglo biti u skorije vrijeme)
  Pozdrav citateljima i urednistvu iz Haga...
  Prikaži cijeli komentar
 9. +1
  gmzonit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:33 | 25.08.2012.
  nazalost dolazi na vlast novi Hollande, u principu je vise frakcija na vlasti (VVD, SP, CDA itd) a svi pripadaju jednoj velikoj neimenovanoj stranci, svi su veliki prijatelji i cuvace banke dok se ne digne kuka i motika.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +9
  sokolovich
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:30 | 25.08.2012.
  Ako su lijevi i "socijaldemokratski" ustrojeni kao npr. Milanovićeva buržujska stranka, nayebali ste holandezi...
  Prikaži cijeli komentar
 11. +8
  mile95
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:08 | 24.08.2012.
  Ne zaboraavite da je Chavez kad je išo na izbore svi mainstrim mediji u zemlji su svi bili protiv njega te je opet došo na vlast a što se tiće kapitalista i latinske amerike mislim da će oni obraćunat sa iranom i sirijom te onda se usmjerit na latinsku ameriku.No dosta su homogenizirani te su osnovali svoje ekonomske unije kao što su alba,mercusor,celah i drugi.Amerićkoj imperiji se bliži kraj.Latinska Amerika je skoro totalno oslobođena od njihovih kanđi,Kinezi su došli na afrićko tržište a ameri oćajnićki šalju klintonku da afrikance išarmira svojom lijepotom da surađuju sa Sadom.A Ameri kod sebe imaju ocupay waal street,jako puno dugova i prijete im mjere štednje 2013http://www.advance.hr/vijesti/illinois-tisuce-gnjevnih-radnika-prekinulo-javni-govor-guvernera-pata-quinna/I jedini teritorij koji ovako drže pod ćvrstom kontrolom od kineske najezde je bliski istok no pitanje je vremena kad će i tamo doć do promjena raje se masovno bune protiv kraljevskih obitelji u zaljevskim zemljama koje potpomažu pobunjenike u siriji i mislim da će se bunit sve dok te obitelji odu s vlasti.A onda će amerima ostat samo BRISEL i London no nažalost u ovom sistemu prevladavaju samo interesi pa bi se možda moglo jednog dana desit da im njihovi saveznice okrenu leđa isto kao što su Hitleru okrenili leđa Talijan 1943.Sve je moguće gospodo.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +9
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:09 | 24.08.2012.
  Ako ne proglase da će izaći iz EU, onda možemo zaboraviti na socijaliste kao ozbiljne političare sa ciljem narodne dobrobiti.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +5
  svart_viking
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:52 | 24.08.2012.
  @Bubamara

  Jedna lažna demokracija manje. Polako, ali sigurno će početi raspad bankarskog sistema koji je legalno pljačkao ljude stoljećima. Ironično, taj proces se upravo vidi u zemlji koja je osmislila međunarodne banke i korporacije i po čemu su postali poznati u svijetu. Puno sreće i vama i Grcima u promjeni sustava na bolje =)
  Prikaži cijeli komentar
 14. +12
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:42 | 24.08.2012.
  Ja ne ocekujem nikakve znacajnije promene, odnosno, nikakve revolucionarne promene i mirnim putem. Nizozemska i levicarske ideje ne idu zajedno. Bice to nesto slicno kao i u Francuskoj i na unutarnjoj i spoljnopolitickoj sceni. Ko god je ziveo na zapadu zna da je obicnom coveku ispran mozak, da je isprepadan medijskim demoniziranjem socijalisticke ideologije, da on verovatno zeli promene u socijalnoj i ekonomskoj sferi, ali samo u onoj meri koja tek malo korigira njegov poljuljani polozaj.
  Ma ovaj svet treba srusiti iz temelja, ne zadovoljavajte se mrvicama i kozmetickim "promenama" jer inace, sve ostaje isto.
  Taj latinoamericki socijalizam je nekakav trenutacni hibrid dva oprecna sistema, kapitalisti su samo malo u defanzivi, smanjen im je politicki uticaj, ali ako samo malo ojacaju, videcete kako ce se nemilosrdno obracunati sa levicarima i kako ce urediti drzavu da se u sledecih 50 godina vise ne desi nikakav Chavez i slicni.
  Ja bih njima ipak nacionalizovao svu imovinu i proterao iz(pod) zemlje.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +1
  Kalamarko Pipkavac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:26 | 24.08.2012.
  kad društvo snažno želi promjenu, stare strukture da bi zadržale vlast i kontrolu instaliraju ovakve stranke koje imaju podršku medija, ostvaruju visok propagandni učinak, lako se uglavljuju. najbolju naziv koji sam čuo za takve stranke je upljuvci...
  Prikaži cijeli komentar
 16. +8
  Bubamara
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:20 | 24.08.2012.
  [email protected] ja hocu i mogu da uticem na moje okruzenje ( prijatelji i porodica). Ali plasi me i neizvjesno je koliko zaista ima osvjestenih na ovom prostoru. Ovo sto je postigao SP i bas u ovom trenutku daje nadu. Vidjet cemo..
  Prikaži cijeli komentar
 17. +9
  slas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:58 | 24.08.2012.
  [email protected] Nadam se da ce biti dosta svesnih ljudi koji zive u Nizozemskoj a koji ce glasti za SP. Nadam se i da ces ti uticati na ljude u Nizozemskoj da glasju za SP jer se plasim da kad bude vreme za glasanje da ce ostale kapitalisticke partije da dodatno uloze novac u ptopagandu koja ce im omoguciti vlast
  Prikaži cijeli komentar
 18. +11
  slas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:54 | 24.08.2012.
  Svaki ioli pomak ka slobodama i pravicnosti je napredak. Koliko ce ova stranka uspeti da inplementira socijalisticke ideje u postojece Nizozemsko drustvo ostaje da se vidi ali ne verujem da ce krupan kapital dozvliti bilo kakvo ugrozavanje sopstvenog interesa. Ono sto je dbro je to sto se pozitivne ideje polako probijaju medju stanovnistvom u svetu i sto su leve strane sve vise zastupljene u svetu.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +18
  Bubamara
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:44 | 24.08.2012.
  Bravo ! Bravo! Bravo!

  Kao i uvijek odlican tekst @advance.
  Moj glas ide za SP. Nadam se da ce pomoci :)))
  Pozdrav iz Niskozemske
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.