SekcijeVijesti Analize Knjižnica Ekonomija Kultura PovijestZnanost
Naslovnica Vijesti Analize Kartice znanjaSlika danaBrzi preglednik Interaktivna karta svijeta Listanje tema TražilicaPretplata Login

Uvod

   6
Nedostatak novca može se nadoknaditi posudbom od onoga koji ima. Novac se uvijek posuđuje uz kamatu, kamata je cijena novca. Dobiti visoku kreditnu ocjenu, primjerice AAA znači jeftino se zaduživati, jasno je što znači dobiti nisku ocjenu ili biti proglašen 'smećem'.

Financijska kriza 2007. počela je u SAD-u zbog puknuća tzv. 'mjehura od sapunice' koji je nastao na tržištu nekretnina. Rejting agencije dale su najvišu AAA ocjenu upravo tom financijskom mehanizmu koji je doveo do krize. One su obveznice, koje su prvotno imale niske ocjene, alkemijom, kako kaže Joseph Stiglitz, pretvorile i ocijenile sa AA ili čak AAA i nakon toga su banke, mirovinski fondovi, države poput Islanda i ostali pokupovali te obveznice. I upravo su na ocjenjivanju takvih obveznica, tzv. CDO obveznica, najviše i zaradile.

Odnos rejting agencija i investicijskih banaka je kompleksan. Ocjenjivanje CDO obveznica donijelo je najveću zaradu rejting agencijama, te je postojao dvostruki pritisak da ocjene budu što bolje: s jedne strane unutar rejting agencija na one koji su vršili ocjenjivanje i s druge strane od strane investicijskih banaka na rejting agencije, jer banke su uvijek mogle otići kod druge rejting agencije 'take their bussines somewhere else'.

Nakon krize mnogi su tvrdili da one trebaju preuzeti odgovornost za krive ocjene koje su davale, međutim rejting agencije se brane govoreći da njihove ocjene nisu ni za koga obvezujuće već da one samo iskazuju mišljenje. Ističući, upravo, da iskazuju samo mišljenje one su zaštićene prvim amandmanom Američkog Ustava. Rejting agencije ocjenjuju vrijednost države ili tvrtke koje izdaju vlastite obveznice. Ocjena određuje visinu kamate po kojoj će se netko moći zadužiti, a promjene kreditnog rejtinga utječu na kretanja prinosa obveznica na tržištu kapitala. Kad se rejting agencije pojave sa svojim ocjenama jasno je zašto velika količina novca počinje ili dolaziti ili odlaziti, ovisno o ocjeni koju su netom dale. Kako se okreće rejting tako se okreće i kapital. Kao takve jako su zanimljive onima koji žele zaraditi.

Tri najpoznatije rejting agencije poznate kao 'The Big Three' su Standard & Poor's, Moody's Corporation i Fitch Ratings. Prve dvije su isključivo američke i one dominiraju, dok treća ima svoje sjedište u New Yorku i u Londonu i njenoj ocjeni se pribjegava tek kad prve dvije daju različite ocjene. Ove tri agencije drže preko 95% tržišta i tvore oligopol. Postoji još desetak drugih rejting agencija, ali one nemaju praktično nikakav utjecaj na tržište.
Komentari (6):
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja:
Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
+1
vladek68
19:40 | Četvrtak - 18. 08. 2016
https://vimeo.com/133637106
preporučujem svima da pogledaju dokumentarac na ovu temu.
+3
carka
13:35 | Subota - 30. 04. 2016
walter001 koji film?
+2
walter001
23:25 | Četvrtak - 28. 04. 2016
Svima preporucujem novi film, komediju koja opisuje na banalni način ceo kolaps, ko je i kako profitirao a posebno obraca paznju na rating agencije i njihov način rada. Ako se vozite Etihad Airways-om imate besplatni primerak u eBox-u
+9
davor55
16:10 | Četvrtak - 28. 04. 2016
S nestrpljenjem se čeka nova agencija za kreditni rejting sa bazom u St.Petersburgu, kao zemlja kiše žedna. Kad smo kod toga ne bi bilo loše osnovati ni neku balkansku agenciju za kreditni rejting, da postoji minimum kvocijenta inteligencije kod hrvatskih političara kao i kod ostalih političara bivše Jugoslavije te ostatka regije (Mađari, Grci, Albanci i dr.) već bi odavno našli zajednički jezik i ekonomsku suradnju, regionalno razvojno bankarstvo bez interferencije izrabljivača; ovako su nažalost samo turisti na američkim think-tankovima gdje nose minimum sposobnosti i znanja te pečat ministra financija i naponski produžetak za četkicu za zube i fen za kosu. To je sigurno uzbudljiv posao i lukrativan ali sa znanjem i domoljubljem nema ama baš nikakve veze.
+7
Probos
15:32 | Četvrtak - 28. 04. 2016
@t0mekk
Vjerojatno po potrebi... činjenice je da su sve vodeće rejting agencije smještene na Zapadu, a dok je tako nema ni globalne ekonomske demokracije.
+1
t0mekk
15:18 | Četvrtak - 28. 04. 2016
Grese ili 'grese'?
Poštovani, za objavu komentara morate biti advance.hr pretplatnik
copyright advance.hr 2017 | Impressum | uvjeti korištenja