X
Velika akcija "Od jeseni do jeseni"! - godinu dana pretplate za 200 kn (-30%)
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Razbijanje mitova o "lijenim" Grcima

PIŠE:
245 Objavljeno:

Tijekom aktualne ekonomske krize akumulirali su se brojni mitovi, "lijeni Grci" samo su jedan u nizu. Svi ti mitovi imaju nešto zajedničko - njihova svrha je stanovnike diljem Europe (i svijeta) što konkretnije udaljiti od sagledavanja stvarnog procesa koji se upravo odvija.

U tim nastojanjima eksploatira se temeljna ljudska potreba za razumijevanjem u kombinaciji s modernim pristupom "brzog razumijevanja". Danas, kada ekonomsku krizu u većoj ili manjoj mjeri osjećaju gotovo svi stanovnici, nameće se potreba za shvaćanjem, prodiranjem u srž problema i elevacijom osjećaja zbunjenosti koji je zavladao.

O mitovima i njihovim učincima

Tada nastupaju jednostavni, kratki i pitki mitovi - kao "adekvatna objašnjenja" koja bi trebala zadovoljiti široke narodne mase.

Što je "objašnjenje" kraće i jednostavnije, brže se prenosi - kao nekakav virus, virus koji ima fatalne posljedice za šire razumijevanje ekonomske depresije u koju tone europski kontinent.

Sloboda govora je divna stvar i na nju se oslanjamo kada želimo svoje misli plasirati u vanjski svijet, no odgovornost za ono što govorimo također bi morala postojati.

Neznanje nije opravdanje - biti suučesnik u kontaminaciji cijelog društva s neutemeljenim mitovima znači biti direktno odgovoran za tragične posljedice u koje ponire krivo informirano društvo.

Zbog raspačavanja otrovnih mitova cijeli ljudski rod je propatio nebrojene nepravde, sukobe i genocide, u 20. stoljeću možda više no ikad.
Mit kako "narodi Afrike nisu sposobni upravljati sami sobom" doveo je do brutalne kolonizacije. Mit o "nedostatku demokracije" doveo je do zločinačke invazije na države kao što su Irak, Afganistan i Libija. Mit o krivnji cijelog jednog naroda doveo je do nacističkog pakla i Holokausta u kojem su stradali milijuni nedužnih Židova.

Mit o "sveprisutnom terorizmu" od 2001. drži nas u okovima agresivne politike koja bi nas mogla gurnuti ravno u bezdan novog svjetskog vojnog sukoba.

Svi ti mitovi, bili mali ili veliki, bili agresivni ili suptilni, svi zajedno tvore bolesni konsenzus na temelju kojega široke narodne mase dopuštaju, progledavaju ili čak sudjeluju u nepravdama.

Mit o "lijenim Grcima" možda je naštetio grčkom narodu više no ijedna mjera štednje ili surovi pritisak koji dolazi od strane MMF-a, Europske centralne banke, Europske komisije itd.

Raspačavanjem takvog mita narodu Grčke se uskraćuje ono što im je u ovim trenucima od najveće moguće važnosti - solidarnost, međunarodna i međunacionalna solidarnost.

Već sutra bi "kuriri mitova" mogli osjetiti bolnu nepravdu na vlastitoj koži, ali tada će već biti prekasno.

Kratki proces demistifikacije

Kao i slučajevima svakog drugog neutemeljenog mita, rušenje istog nikada nije izvedivo kontra-reakcijom, već isključivo kontra-argumentima.

MIT O LIJENOSTI

Kao prvo, razmotrimo detalj vezan uz utrošak radnih sati po glavi radnika.
Opsežno istraživanje centra OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) pokazuje kako grčki radnik godišnje radi 2,109 sati i nalazi se u samom vrhu ljestvice. Jedina država u kojoj radnici rade više je Južna Koreja (2,193 radnih sati godišnje).
Za usporedbu, u Njemačkoj radnik godišnje radi samo 1,419 sati, u Nizozemskoj svega 1,377.
Referenca: http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=LEVEL

GRAFIKA: prosječan broj radnih sati po glavi zaposlenika (izvor OECD: Organisation for Economic Co-operation and Development, podaci za 2008. - noviji podaci u gornjem linku)

MIT O MANJOJ PRODUKTIVNOSTI

Netko bi mogao pokušati osporiti date brojke dovodeći u pitanje "produktivnost" i "efikasnost" utrošenih radnih sati.
Ipak, to već spada u sivu zonu nacional-šovinizma, radnik u grčkom uredu može provesti pola radnog vremena ne radeći ništa, samo surfajući internetom, no isto može biti i slučaj u Njemačkoj.
S druge strane, ako se vrednuje produktivnost u odnosu koliko 1 sat rada stvara konkretne monetarne vrijednosti, onda je na tim listama gotovo uvijek na prvom mjestu država Luksemburg - zbog specifičnost industrije (bankarstvo, financije itd).

Produktivnost radnika direktno je vezana uz samu infrastrukturu zemlje, vrstu industrije i politički utjecaj (kao ključan element u snazi izvoza).
Detaljno istraživanje o učinkovitosti radnika i korelaciji s dostupnom infrastrukturom provedeno je na sveučilištu Stanford pod naslovom "Why Do Some Countries Produce So Much
More Output per Worker than Others?" ("Zašto neke države proizvode toliko više vrijednosti po glavi radnika od drugih?") - cijeli link: http://www.stanford.edu/~chadj/pon400.pdf

MIT O RANOM ODLASKU U MIROVINU

Vrijeme odlaska u mirovinu također je snažan mit koji se pokušava nametnuti kako bi se grčki narod optužio za glavnog krivca velike ekonomske krize.

Prema podacima istraživačkog centra Eurostat, Grci u prosjeku odlaze u mirovinu sa 61,7 godina, što je više nego u Njemačkoj ili Francuskoj.
Cijelo istraživanje: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-07-097/EN/KS-SF-07-097-EN.PDF
(napomena: Grčka se nalazi pod oznakom "EL" - kratica za grčki naziv "Helenska Republika", na grčkom jeziku "Elliniki Dimokratia")

Prema drugim istraživanjima (novijeg datuma), broj godina za odlazak u mirovinu još je i porastao. Kako prenosi Spiegel, u prosjeku grčki radnik danas odlazi u mirovinu s 61,9 godina, dok je ta brojka u Njemačkoj 61,8 godina.
Izvor: http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-68269-2.html

GRAFIKA: prosječna dob muškaraca za odlazak u mirovinu (efektivne i službene godine)

MIT O OGROMNOM JAVNOM SEKTORU

Nadalje, često se govori o "ogromnom" javnom sektoru u Grčkoj, što nije ništa drugo nego samo još jedan mit.
Prema istraživanju centra International Labour Organisation (ILO), u državnoj službi u Grčkoj radi 22.3% radne snage. Za usporedbu u Francuskoj je ta brojka 30%, u Nizozemskoj 27%, u Švedskoj 34%.
U Britaniji 20% radi u javnom sektoru, u Njemačkoj 14%.
Iz tih brojki je jasno kako Grčka spada ispod prosjeka.
No, bitno je napomenuti kako 300,000 radnika u grčkom javnom sektoru radi na "privremeni" ugovor što znači da su uskraćeni za brojne beneficije i radnička prava.

Detaljne informacije o javnom sektoru u Grčkoj:
Publikacija istraživačkog centra McKinsey & Company: http://www.mckinsey.com/locations/athens/GreeceExecutiveSummary_new/
pdfs/Executive_summary_English.pdf

Sveučilište Oxford:
http://www.sant.ox.ac.uk/seesox/pdf/IordanoglouPatronageand
PublicEmployment.pdf

Komparacije javnog sektora (OECD iLibrary)
http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/fulltext/4211011ec027.pdf?expires=1329394672&id=id&accname=guest&
checksum=C895395B3A60AE2B8981BFB8B7D4347E

GRAFIKA: zaposlenici u državnom sektoru u odnosu na ukupnu radnu snagu

MIT O NEMARNOSTI I NEDOSTATKU REGULATIVA

Njemački list Spiegel također donosi nekoliko detalja koji upućuju da je priča o "lijenim" Grcima stvar mita, a ne stvarnosti.
Tako se navodi kako PDV u Grčkoj iznosi 23%, u Njemačkoj 19%, a u Španjolskoj 18%.

Grčka je također uvela visoke poreze na prodaju goriva i cigareta, a uveden je i tzv. "porez na luksuz" koji iznosi dodatnih 10% u slučaju kupnje skupih automobila, jahti itd.

GRAFIKA: komparacija stope PDV-a

MIT O SLOBODNIM DANIMA I GODIŠNJEM ODMORU

Mitovima itekako pridonose političke strukture koje imaju direktan interes u demoniziranju grčkih radnika. Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako su "narodi južne Europe više zainteresirani za odmor nego za rad".
Još jedan mit - jer na temelju istraživanja koje je proveo Eurofound (Europska zaklada za poboljšanje života i radnih uvjeta) u prosjeku španjolski i portugalski radnik godišnje koristi 22 dana odmora, grčki radnik jedan dan više, ali zato prosječni njemački radnik na odmoru godišnje provede čak 30 dana.
(http://www.eurofound.europa.eu/)

GRAFIKA: zakonski minimalan broj slobodnih dana

MIT O "POGREŠNOM NACIONALNOM KARAKTERU"

Još jedan notoran primjer blaćenja grčkih radnika prenosi britanski kolumnist Michael Burke za list The Guardian (link: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/20/greek-mythology-boris-johnson-debt-crisis).
U svojoj kolumni prenosi izjavu londonskog gradonačelnika, Borisa Johnsona, koji je izjavio : "Kad bi samo Grci promjenili svoj nacionalni karakter i otkrili skandinavsku vjeru u državu zajedno s njemačkom ambicijom, katastrofa bi se mogla izbjeći".

Povodom te izjave Michael Burke je zapisao kako londonski gradonačelnik, na oprezan način, ponavlja ksenofobične mitove protiv Grka čiji je jedini argument "tako se priča".

"Istina je potpuno drugačija - grčki radnici imaju najveći poslovni pritisak od svih zemalja Europske Unije - tko kaže? Pa sama Europska Unija", ističe Michael Burke i prilaže poveznicu na istraživački centar europske institucije "Relationships Foundation": http://www.relationshipsfoundation.org/Web/Content/Default.aspx?Content=122
Po svim točkama istraživanja, grčki radnici nalaze se u daleko najgorem položaju od svih zemalja Europske Unije.

GRAFIKA: Opterećenost grčkih radnika je najveća u EU (rad vikendima, rad nakon radnog vremena, utjecaj opterćenja na obitelj itd.)

MIT O KORELACIJI RADA I BOGATSTVA

Njemačka je bogatija od Grčke, ali ta činjenica nema nikakve veze s količinom uloženog rada. Države nisu bogate zato što njihovo stanovništvo "mnogo radi" - upravo suprotno, što je država siromašnija, stanovništvo radi više.
Podizanje takta rada ne dolazi se do većeg osobnog bogatstva, niti državnog bogatstva.
Diljem svijeta djeca rade u tvornicama, rudnicima (kao primjerice u Bangladešu), moglo bi se konstatirati kako takve populacije rade najviše - i to je istina, ali rade najviše zato jer su najsiromašniji.
Isto kako bogati pojedinci izrabljuju siromašne, tako i bogate države izrabljuju siromašne.

Što se tiče Njemačke - kako se stanovnici Njemačke više bogate, sukladno tome i manje rade, što je vidljivo i iz istraživanja ekonomskog centra FRED (direktan link: http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?g=3W5)

GRAFIKA: prosječan broj godišnjih radnih sati njemačkog radnika u periodu 1970-2010

Zaključak

Gornji primjeri samo su dio osnovnog istraživanja koje bi trebalo provesti za potpunu demistifikaciju mita o "lijenim Grcima".
No, već i elementarni podaci - iz kojeg mahom stoje istraživačke institucije same EU - jasno pokazuju kako su mitovi u potpunosti neargumentirani, bez konkretnih dokaza i sukladno tome zaslužuju da ih se naziva "mitovima".

Mitovi primarno nastaju u gornjem sloju političke i financijske strukture koja ima direktan interes u razbijanju grčke državne neovisnosti i prisiljavanja cjelokupnog naroda na financijski kolonijalizam.
Motivi u tim krugovima su sasvim jasni i sukladno tome plasiraju se putem čelnih ljudi kao što je primjerice Angela Merkel (vidi gornji AM citat u tekstu).

Ipak, puno je zanimljivija ona donja razina, prostor na samom dnu socijalne hijerarhije na kojem se ovi mitovi skupljaju, umnožavaju i radikaliziraju.

Prva skupina operira po metodama čistog "ponavljanja" nakon što se mitovi počnu plasirati od strane vodećih medija, no postoji i skupina koja operira po čistim nacional-ideološkim principima.

U tu drugu skupina spadaju osobe koje imaju potrebu stati u obranu svakog elementa njemačke vanjske politike, braniti iste, pa čak i bez adekvatne argumentacije.

U konačnici - situacija je sasvim jasna - grčka radnička populacija ne samo da ne živi "iznad prosjeka" EU-a, već po mnogim čimbenicima nalazi se na samom dnu, pogotovo kad je riječ o radničkim pravima i količini pritiska koji svaki radnik trpi.

Centralni razlozi zbog kojih se nastoje izvrnuti činjenice je stvaranje šireg konsenzusa među stanovnicima (naročito radnicima) zemalja sjeverne Europe.

Nakon svojevrsne demonizacije grčkih radnika, za pretpostaviti je kako će se iste metode primijeniti i po pitanju talijanskih, portugalskih i španjolskih radnika.

Bez sumnje kako ćemo uskoro - čim se za to stvori potreba - slične mitove imati priliku slušati i o narodima bivše SFRJ.

Upravo zbog toga demistifikacija grčkog mita danas je od velike važnosti, jer na temelju nje možemo konkretnije sagledati i razumjeti slične strategije koje će se u svrhu lomljenja međunarodne radničke solidarnosti primjenjivati diljem Europe.

Reference/izvori:

Patronage and Public Employment in Greece
http://www.sant.ox.ac.uk/seesox/pdf/IordanoglouPatronageandPublicEmployment.pdf

World of Work Report 2011
http://www.ilo.org/public/english/bureau/inst/download/wow2011.pdf

Lazy Greeks, a neo-liberal cliché
http://www.presseurop.eu/en/content/article/1506361-lazy-greeks-neo-liberal-cliche

Greek mythology, by Boris Johnson
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/20/greek-mythology-boris-johnson-debt-crisis

Which country has the highest percentage of public sector workers? Greece or Germany?
http://www.happensingreece.com/?tag=public-sector

Europe’s largest economic failure is not in Greece - but in the UK, Italy and Spain
http://www.irishleftreview.org/2012/02/08/europes-largest-economic-failure-greece-uk-italy-spain/

Greece: 10 Years Ahead
http://www.mckinsey.com/locations/athens/GreeceExecutiveSummary_new/
pdfs/Executive_summary_English.pdf

Merkel's Clichés Debunked by Statistics
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,763618,00.html

Vacation Policies in Europe and the USA
http://andrewhammel.typepad.com/german_joys/2007/05/cepr_novacation.html

Work Pressures
http://www.relationshipsfoundation.org/Web/Content/Default.aspx?Content=122

Eurofound - a tripartite EU agency
http://www.eurofound.europa.eu/

The transition of women and men from work to retirement
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-07-097/EN/KS-SF-07-097-EN.PDF

Average annual hours actually worked per worker
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS

The Greeks Are Being Unfairly Maligned by Global Financiers: The Truth Is Very Different
http://www.alternet.org/story/152759/the_greeks_are_being_
unfairly_maligned_by_global_financiers%3A_the_truth_is_very_different/

Why Do Some Countries Produce So Much More Output per Worker than Others?
http://www.stanford.edu/~chadj/pon400.pdf

Anti-German sentiment rising in Greece
http://www.thelocal.de/national/20120211-40677.html

Vezani tekstovi:

- Treći svijet na tlu Europe: Grčka kriza mogla bi postati najveća ekonomska depresija u modernoj povijesti
- Dan nakon: grčki parlament prihvatio sve mjere štednje, gorjele zgrade u Ateni, velik broj ozljeđenih
- Grčki vrh pristao na sve, ali EU i MMF sada žele još
- Agonija se nastavlja, grčki pregovori se nastavljaju, a riječ "ne" je izbrisana iz europskog političkog rječnika
- Generalni štrajk u Grčkoj, Komunistička partija objavila proglas: "Ovo je taj trenutak - nije dovoljno srušiti vladu, moramo srušiti cijelu klasu"
- Radničko samoupravljanje iz teorije ponovno u praksi - zdravstveni radnici preuzeli bolnicu u Grčkoj
- Bankarska diktatura u Grčkoj i financijski neo-kolonijalizam Europe
- Ekonomski analitičar Max Keiser: "Ovo je financijski holokaust - jedino rješenje za Grčku je revolucija ili državni udar"

Komentari

(245):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  Faaip de Oiad
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:06 | 29.01.2013.
  doista je zalosno da u doba sveopce neimastine sirotinja pod utjecajem medija krivi sirotinju. pa zar ne bi trebali biti svi ujedinjeni u ovoj borbi protiv globalne pohlepe i zavisti? na kraju krajeva - krivi smo mi. jer kao sto einstein rece - ovaj svijet je opasno mjesto za zivot; ne zbog zlih ljudi vec zbog onih koji po tom pitanju nista ne cine.

  mali savjet - prihvatite jedni druge kao bracu i sestre bez obzira na boju koze, nacionalnost ili vjeru. to je jedini izlazak iz ove moralne krize koja potresa covjecanstvo od njegova pocetka. na kraju krajeva, svi mi krvarimo isto pa tako i u grckoj.

  'u njemackoj, prvo su dosli po komuniste, ja se nisam protivio, jer nisam bio komunista. onda dodjose po jevreje, ja se nisam bunio, jer nisam bio jevrej. onda su dosli po unioniste, ja nisam protestovao, jer nisam bio unionist. onda su dosli po katolike, ja se nisam suprostavio, jer sam bio protestant. kad su dosli po mene,
  niko vise nije ni ostao, ko bi mogao da se pobuni.'

  martin niemoeller

  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  zhenghe77
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:44 | 14.04.2012.
  dvije stvari na ovom svijetu uništavaju sve; pohlepa i zavist...
  Prikaži cijeli komentar
 3. -1
  Monopolizam
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:48 | 21.03.2012.
  Slažem se kako je radnik najmanje kriv za situaciju, ali pojedini pokušaji razbijanja mitova bi trebali malo više zagrepsti površinu, pošto se onda vide drugačiji pokazatelji od objašnjenih u članku. Opširnije: monopolizam.wordpress.com/2012/03/20/mitovi-o-grckim-mito...
  Prikaži cijeli komentar
 4. +5
  idealist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:03 | 6.03.2012.
  Ne mogu vjerovati vlastitim očima. Stoje na uglu ulice, nekih dvadesetak njih, u punoj opremi. Napadno nas promatraju dok prelazimo ulicu, djelujući pritom jako prijeteće.
  Ulazimo u Eksarhiju – neslužbeni glavni grad anarhizma u Grčkoj, Europi, možda čak i svijetu. Niti jedan policajac se ne usudi kročiti ovdje, što je ujedno i glavni razlog za odluku vlasti da se četvrt praktički „opkoli“. Naime, oko ove atenske “slobodne države” trajno su raspoređeni policijski odredi za razbijanje nereda. Samo u favelama Ria i naseljima oko Johannesburga sam vidio ovakve urbane barikade.
  Dok šećemo kroz eskarhijske ulice, u razgovoru s Amalijom zaključujem da je ovo zasigurno jedan od glavnih svjetskih „centara protivljenja.“ Premda sam taj termin izmislio, on poprilično dobro opisuje Eksarhiju. Gdje god pogledam, zidovi su prekrivreni anarhističkim grafitima i plakatima koji pozivaju na građanski neposluh ili narodni ustanak. Pretpostavljam da su Quartier Latin (pariška četvrt, op. prev.) ili sveučilište Berkley tako izgledali 1968. godine.

  Policijske barikade znače da državne sigurnosne službe Eksarhiju praktički drže pod opsadom, što nimalo ne iznenađuje. Ovdašnji anarhisti su u stanju konstantne revolucije protiv države. Paljenje lokalne policijske postaje već je uobičajena stvar, kao što je i pretjerano policijsko nasilje pri smiravanju „neposlušnih“ stanovnika Eksarhije.
  Prolazimo kraj krasnog malog parka, smještenog između dotjaralih stambenih zgrada. Uz kulise revolucionarne ulične umjetnosti („El pueblo unido!“), grupa zgodnih mladih djevojaka sjedi i razgovara, dok malo dalje junkie nespretno tetura cestom. Mladi Grk sa dreadlocksima igra se sa svojim psom na klupi pokraj mene.

  Prije dvije-tri godine, mještani su okupirali ovaj trg kako bi pokušali zaustaviti lokalne vlasti u naumu da ga pretvore u parkiralište. U kratkom vremenskom roku, volonteri iz susjedstva spontano su se organizirali i pretvorili asfaltni trg u mali utopijski javni prostor okružen drvećem, cvijećem, klupama, gradskim vrtom, pa čak i dječjim igralištem.
  „Mukotrpno smo se borili za ovaj prostor,“ Lydia mi je kasnije napomenula. „Policija je jako nasilno reagirala kada smo ga zauzeli, ali smo izdržali i, kao što vidiš [bilo je 4 sata ujutro u tom trenutku], dežuramo ovdje 24 sata na dan samo kako policija ne bi došla i uništila naš javni prostor.“

  Dok mi je ovo pričala, prišao nam je zbunjeni junkie kako bi „nažicao“ nešto sitniša ili cigaretu. Pristojno sam ga odbio, no Lydia mu je oštro naredila da odjebe. „Tako smo se jako borili za ovo mjesto,“ opet napominje. „Toliko puno krvi i suza. Sada ti je jasno zašto ne želimo da se ovdje skupljaju ovisnici. Ovo mjesto je namijenjeno za ljude, ne za drogu.“
  Nakon piva, cigarete i nekoliko fotografija, ustajemo se i šećemo dalje. Dva gradska bloka dalje, na grafitima pokrivenom pročelju zatvorenog „skvota“ uočavamo crnu spomen-ploču. S ploče nas promatra lice mladića, Alexandrosa Grigropoulosa. Ovdje je ubijen 6. prosinca 2008.

  Alexandrosa su ubili dva policajca. Tvrde da je na njihov auto bacio kamen ili bocu vode. Svjedoci, pak, kažu da nije napravio ništa te da se samo našao u blizini dok se policija prepirala sa grupom tinejdžera. Imao je samo 15 godina kada su je ubijen, hladnokrvno upucan tri puta iz pištolja represivnog aparata države.
  Alexandrosova smrt izazvala je val mladenačkih pobuna kakve post-diktatorska Grčka do tada nije vidjela. Policijske postaje i automobili su napadani Molotovljevim koktelima, dok su na ulicama trajali konstanti sukobi između mladih ljudi i policije. „Čitava četiri dana jednostavno nisi mogao doći do centra grada,“ objašnjava mi Amalia. „Autobusi nisu vozili u grad, trgovine su bile zatvorene, totalni kaos.“

  Pobune su se polako proširile Grčkom, kao i u ostale zemlje. Prosvjedi solidarnosti održani su u nekih sedamdesetak svjetskih gradova, a Alexandrosovo ubojstvo ubrzo je postalo svojevrsan cause célèbre za anarhiste i autonomiste diljem svijeta. Pobuna mladih iz 2008. još uvijek predstavlja ključan trenutak za grčku anti-autoritarnu ljevicu, no ujedno i glavni razlog zašto policijski odredi za suzbijanje nereda još uvijek drže Eksarhiju pod opsadom.
  No 2008. nije prvi put da su državne snage podvrgle buntovne stanovnike ove četvrti pretjeranom nasilju. Eksarhijska je Politehnika još 1973. godine bila poprište studentskih prosvjeda protiv vojne diktature koje je bila na snazi u Grčkoj u to vrijeme. Iako su prosvjedi počeli mirno i većina studenata je jednostavno tražila demokratskiji oblik vladavine, vojna je hunta odlučila demonstrirati svoju silu na studentima.

  Tenkom je razrušen ulaz u Politehniku, a snajperisti su počeli pucati po studentima sa obližnjih krovova. Ubijali su bez ustručavanja – smrtno je stradalo najmanje 24 ljudi, uključujući i petogodišnjeg dječaka. Do stvarnog broja ubijenih još uvijek je teško doći. Amalia kaže da je bilo najmanje 40 mrtvih, dok su stotine ranjene.
  Ustanak na Politehnici izazvao je cijeli niz narodnih pobuna, što je s vremenom dovelo i do pada diktature 1974. godine. Unatoč (ili možda upravo zato) ključne uloge koju je Eksarhija odigrala u rušenju autoritarnog režima, nove državne vlasti nisu bile ništa manje sumnjičave prema njenom politički osviještenom stanovništvu. Četvrt je pune tri godine (od 1989. do 1992.) bila pod policijskim okupacijom, a njeno stanovništvo izloženo maltretiranju i stalnim policijskim kontrolama.

  Nije, dakle, čudo da grčka mladež nema povjerenja u policiju. Ne iznenađuje poruka A.C.A.B. (All Cops Are Bastards = Svi murjaci su gadovi, op. prev.) našarana na gotovo svaki eksarhijski zid ili sveprisutno skandiranje „murjaci, svinje, ubojice.“ Nije, dakle, neobično to što su stanovnici Eksarhije razvili posebno duboku mržnju prema silama „zakona i reda.“
  Premda se ovo područje postepeno „yuppieficira“ i danas se poprilično razlikuje od onoga kakvo je bilo 80.-ih ili 90.-ih, Eksarhija je i dalje središte grčkog pokreta otpora. Mnogi black bloc revolucionari koji su se onako žestoko borili s policijom tijekom prosvjeda protiv mjera štednje navodno žive ovdje. No, nužno je napomenuti da su ovdje mirne metode otpora i dalje češće preferirane.

  Skvotovi i kooperative su svepristune, dok knjižare, antikvarijati, štandovi sa organskom hranom, umjetničke izložbe i kina na otvorenom otkrivaju umjetničku, intelektualnu i društevno angažiranu prirodu stanovnika četvrti. Neki čak koriste i svoju alternativnu valutu, eksarhijsku liru. Sve u svemu, ono što definira Eksarhiju nije nasilje, već otpor. Otpor prema državi. Otpor prema europskom i američkom imperijalizmu. Otpor prema globalnom kapitalu.
  Mnogi od onih koji sada prosvjeduju na trgu Syntagma (glavni atenski trg, op. prev.) svoje političke početke vežu uz tinejdžerske i studentske dane u Eksarhiji. Štoviše, mnoga lica koja sam vidio na ulicama i parkovima Eksarhije, prije sam uočio na otvorenim skupštinama na Syntagmi.

  Centar opiranaj se možda preselio bliže središtu grada, ali ljudi i duh koji čine osnov grčke revolucije još uvijek su isti. No, ovaj put nisu sami. Njihovoj borbi priključuje se sve različitiji profil ljudi - radnici, umirovljenici, politički umjereni, čak i svećenici...
  Dok napuštamo Eksarhiju i krećemo nazad prema Eksarhiji, ponovno prolazimo kraj policijskog punkta i moje oči susreću pogled jednog od policajaca. Mlad dečko, jedva mojih godina, ali izgleda gotovo dva puta veći i tri puta opasniji u svoj toj opremi. Ipak, dok se naši pogledi susreću, shvaćam da zapravo žalim jadnika. On je samo još jedan od onih koje su bacili u borbu u kojoj nikada neće pobijediti.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +6
  spaljeni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:50 | 2.03.2012.
  Jeste da se radi o 9gag-u, ali tko god je napravio ovu priču u slikama lijepo je objasnio što se točno događa u Grčkoj.

  9gag.com/gag/2697424
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  laira
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:40 | 29.02.2012.
  Evo i teksta inspiriranog gornjim člankom: dnevno.hr/magazin/lifestyle/vjerovali_ili_ne_grci_su_...
  Prikaži cijeli komentar
 7. +3
  za studenta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:34 | 23.02.2012.
  Početak [email protected] znam da će se ljudima činiti kao da čitaju ruske romane,ali gladnih ljudi i onih kojima je hladno ima.Ne okrećimo glavu,svatko od nas ima jedan zalogaj viška,ili koje "drvo"za ogrjev studenta.Požali se,daj neki kontakt,za pomoć,posao-drugačije nitko ne može pomoći...Ljudi su se začahurili,ali još ima normalnih...
  Prikaži cijeli komentar
 8. +5
  No troll
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:56 | 23.02.2012.
  Koga briga za njihovu raspravu. Raspravlja se o Grčkoj, a oni su raspravljali skoro o svemu osim o Grčkoj.
  Prava birtijaška rasprava...Trebalo bi ih obrisat jer trolaju...
  Prikaži cijeli komentar
 9. +1
  Siberkus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:23 | 23.02.2012.
  Koja rasprava dosadna... Jedan balavi lik koji nema pojma sto zeli dokazati (osim sto se izdvaja da je drzava los upravljac, sto moze i ne mora biti tocno)i hrpa intelektualno inferiornih sankerskih marksista i anarhista koji se smiju citatima iako ni sami nisu Bakunjina ili Engelsa vidjeli osim na prodaji "11 teze" na Glavnom kolodvoru kao bedz.
  Clanak je inace zanimljiv, daje neke podatke, a na nama je da ih interpretiramo.. Naravno, treba ici u krajnosti jer nema smisla bez libertarijanizma, anarhizma, komunizma i malko Jugoslavije komentirati, uz zlicicu "pi*ke i ku*ca"
  Prikaži cijeli komentar
 10. -6
  ANARHIST
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:34 | 22.02.2012.
  @mutavi, jesi li ikada razmišljao da sve bude zajedničko, znaš za to nije potrebna država!

  Komunjaro komunizam je politika koja iskoristi radnike da postavi svoju politiku na vlast, tj. komunizam je diktatura=sranje!
  Prikaži cijeli komentar
 11. -1
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:14 | 21.02.2012.
  @...može, isprika
  @seek, vrlo dobar post i jako zanimljiva tema! vremenom sam postao uvjeren da je zaista ishodišni problem svega pojedinac i samo pojedinac. do toga sam došao čistom empirijom, dakle družeći se, promatrajući, razgovarajući i surađujući sa raznim ljudima iz različitih miljea. kad vidim koje su glavne preokupacije većine, kakvim rezonima se povode i koji su im interesi dolazim do toga da su kao prvo otišli u *urac, a kao drugo da su općenito lijeni raditi na sebi. prevladava izuzetna zatvorenost i skepsa prema svemu što izlazi iz usvojenih paradigmi stvarnosti i normi koje su sami stvorili, koja im je nametnuta odgojem, okolinom, medijima, itd...dalje, došao sam do zaključka da je vlastita promjena svakako najteža od svih promjena. što bi štulić maestralno rekao, "navika se teško gubi a lako se stvara, navikla se svaka rana na svog gospodara!" puno lakše je ići linijom manjeg otpora ili uopće prepoznati potrebu za promjenom.
  to je veliki problem jer ti isti ljudi postaju i roditelji jednoga dana i odgajaju mlađu generaciju. vremena za odgoj je sve manje pa je isti prepušten institucijama, društvu i medijima. ono malo vremena koje roditelji provode sa djecom opet nije dovoljno dobro i bez obzira što gotovo svi žele samo najbolje svojoj djeci, djeca uče iz ponašanja, a ne izgovorenih rečenica i ako tu postoji nekonzistencija, djeca su pogubljena i tako se vrtimo u krug.

  onda dolazimo do psihopata o kojima vi pričate, a koji definitivno postoje i upoznao sam ih osobno, radio sa njima. problem kod tih psihopata je što vrlo teško skužiš na prvu da je psihopat, štoviše vrlo često su to naizgled izuzetno elokventni i šarmantni ljudi koji hipnotički djeluju na okolinu. međutim na duhovnom nivou, energetskom nivou kod njih postoji izuzetna smetnja, disbalans koji se može osjetiti samo što takvi signali spadaju u one intuitivne osjećaje koji su često nadvladani razumskom logikom koja je dominantna, a zavedena.

  ono što mene zanima je: jesu li pojedinci, običan puk krivi za promociju psihopata (a koji su isto obični pučani)na ključne pozicije moći. iako je ovo prilično trivijaliziran zaključak, ja smatram da u fundamentu jesu.
  drugo pitanje je što zaista generira razvoj takvog psihopata? je li to zaista profit? tj. je li profit inherentno zlo? osobno smatram da nije, tj. gotovo sam siguran da nije. mislim da je isključivo moć. u današnjem uređenju moć daje profit, no i u prošlom "bezprofitnom" (mada je ovo teški bulšit, al ajde) opet je moć koruptirala čovjeka. zato mislim da je svaka centralizacija moći zlo. zašto je moć zlo je nešto što valja detaljno istraživati, barem ja, jer mi nije jasno, ali dok mi odradimo taj dio ja bih prvo razvalio sve instrumente moći. alkoholičaru prije samog liječenja treba posakrivati sve boce.
  uglavnom, skinuo sam već knjige i sa zanimanjem ću ih pročitati.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +2
  ....
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:45 | 21.02.2012.
  Može li se ona dosadna rasprava od 5,6 postova ispod završit da i drugi mogu pisat.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +9
  Zdravko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:32 | 21.02.2012.
  Znaš za ono nedavno velik istraživanje koje je dokazalo da su na većini pozicija u ekonomiji psihopati. Kapitalizam proizvodi psihopate , jer su kapitalističke vrijednosti koje profit stavljaju na prvo mjesto, sam koncept kompeticije koji u kojem jedan dobiva drugi gubi i treba ga pregazit da bi imao profit su osobine koje cijene psihopati. Laganje, varanje ljudi , koncept gdje se čovjeka vidi isključivo kao potrošača koji se ponaša po nekim strogim ekonmoskim pravilima isto tako odgovaraju svijetu u kavom psihopat gleda ljude. Zato na više položaje dolaze psihopati jer imaju sve osobine koje bi trebali. Pa i kad se zapošljavaš, pogledaj malo koje su to osobine koje se traže. Zapravo ako si previše iskren ili pošten možeš očekivat da se nećeš zaposlit.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +5
  Seek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:38 | 21.02.2012.
  Žao mi je što jučer nisam bio ovdje, rasprava je bila interesantna. Osobno ne respektiram lažnu dihtomiju slobodnog tržišta i socijalizma. Objektivno, nekakva suvremena modifikacija socijalizma bilo bi najbolje moguće uređenje unutar monetarnog sistema, ali nažalost nedovoljno dobro. Kad jednom shvatite da problem ne leži u uređenju nego u pojedincu, prestati će vaše muke. Znate li tko je kriv za SVE probleme čovječanstva? Jedana VRSTA čovjeka sa posebnim vidom poremećaja osobnosti - PSIHOPATI. Na svu našu nesreću, velika većina uopće ne zna što termin označava, i poistovjećuje ga s psihičkim bolesnikom koji čini loše svojoj okolini, kojeg je lako uočiti. Preporučam knjige The Mask of Senity i Political Ponerology (dostupan je besplatan prijevod putem interneta pod naslovom Politička ponerologija). Dvije knjige, osobito Ponerologija, ne samo da će vam dati uvid, nego bih se usudio kazati da ćete znati sve što je potrebno znati. Ne preporučam pračace poput članaka, blogova i youtubova; problemu treba pristupiti s najvećom pažnjom. Društvo je ispsihopatizirano, ispsihopatizirali su ga visoko funkcionalni psihopati, a psihopatske vrijednosti su zasjele na prijestolje kao najpoželjnije, kojima svi u većoj ili manjoj mjeri teže. Iz tog razloga mnogi normalni ljudi danas nevještom oku izgledaju poput psihopata. Ovo je znanje koje treba širiti ognjem i mačem, i preporučam Advance-u da otvorenog uma krene u ove vode, možda postane prvi portal koji pokrene pravu borbu protiv globalnog problema. Tko su psihopati? Od poznatih - barem 50% vladajućih političara diljem svijeta. Krema američke politike je gotovo cijela sazdana od psihopata, i to onog najubojitijeg tipa - esencijalnog.
  Povijest je pokazala i dokazala da su svi oblici ustroja koje cijenite pokvarljivi, a iskvarili su ga vladajući psihopati koji se uvijek izlaktare do vrha. Zavirite si u dušu i pokušajte iskreno samima sebi odgovoriti što biste vi činili da ste najmoćniji političar? Biste li mogli pokretati ratove i ubijati tisuće ili milijune, biste li mogli trpiti enormne socijalne nepravde u svojoj država dok pomakom svoga prsta možete učiniti da sve krene nabolje? Koliko god bili skroni apstrahiranju i kompliciranju ustroja, ekonomija, religija i što ja znam čega, stvari su strahovito jednostavne. Šačica je onih koji odlučuju o našim životima, i imaju moć okrenuti sve naglavačke, što god nas naveli da vjerujemo. Biti će vam sve kristalno jasno.
  Funkcionirao bi baš svaki, ali baš svaki društveni ustroj kad bi vrijednost ljudskog života bila apsolutni proritet. Unutar svih dosadašnjih sistema u povijesti najuspješniji bili oni najnemilosrdniji, lišeni mogućnosti suosjećanja, kojima čovjek nije kamen na putu do cilja. Ništa drugačija budućnost neće nam se pisati sve dok ne krenemo u RAT protiv pravog zla. A zlo je samo jedno - bezosjećajno društvo koje predvode pojedinci koji danas znanstveno dokazano (suvremenim EEG uređajima) NE MOGU SUOSJEĆATI.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +9
  Marks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:39 | 21.02.2012.
  Malo me zaintrigiralo šta ovaj vaš mutavi debil piše u svojoj "Kritici Marksa" pa sam naišao na ovo:

  "tko prisvaja višak gubitaka u tvrtki ukoliko do njih dođe. dal isto radnik?"

  Što bi Srbi rekli, Cepao sam se od smeha skoro 15 minuta. Novi ekonomski pojam by mutavi - Višak gubitaka.
  Svaka čast kakav divan um.
  Ovakvu jednu sličnu logičku bravuru je još jedan lik davno na nekom forumu izgovorio da ako postoji pozitivno pravo mora postojat i negativno pravo.
  Ima tu još materijala za Nobela al pogledat ću kad ću imat vremena.
  Prikaži cijeli komentar
 16. +5
  Mamut
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:14 | 21.02.2012.
  @ @
  Ovu epsku konstataciju mutavog mute mutavka si izostavio, razočaran sam :

  "ukoliko ja imam naftnu kompaniju i ukoliko prskam pola radnog vremena naftu sa platforme iz zajebancije, a pola radnog vremena radim svoj posao, možda ću zbog specifične vrijednosti robe koju prodajem imati enormnu dobit, ali to nije eksplicitan dokaz za efikasnost."

  Tako je on dokazao da SINOPEC nije efikasna firma. U Feralu bi rekli - Shit of the week !
  Prikaži cijeli komentar
 17. +4
  Saško
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:30 | 21.02.2012.
  Mutavi, nisi nas uvjerio.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +8
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:20 | 21.02.2012.
  Još jedan traktat koji je smišljao tri dana i ništa nije rekao. Tresla se brda rodilo se još jedno govno.

  Razumijem da si frustriran i da te muče moje rečenice koje jedva savladavaš ali i dalje nisi dokazao ono oko čega se vodila cijela rasprava:

  Da je planska ekonomija neefikasna , da je država loš gospodar, da nisi eksploatator.

  Ne da si možda glup nego si sigurno glup. Glup tup neobrazovan Pernarov sljedbenik.
  Rečenica "nisam pobornik kapitalizma ali sam za slobodno tržište " označava tvoje stanje uma. To je razina tvoje obrazovanosti, a da ne govorimo o kontradikcijama gdje prvo država nije kriva nego narod, a poslije optužuje državu da je kriva. Pa u nedostatku argumenata personalno "otvaranje" i igranje na Mamićevsku emotivnu kartu, pa svađanje sa Marksovim citatom (prekrvavo ) i gomila govana koja se može izvadit iz tvojih postova. Evo i jedno novo govno "znači niš koristi, s tim da ne razumiješ bit. trebali su pustit da propadne." - stručnjak Pernarove škole ekonomije...

  Očekujemo još jedan bezvezni traktat koji će smišljat pola dana pa da se opet nasmijemo .
  Prikaži cijeli komentar
 19. +5
  buco
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:55 | 21.02.2012.
  jebote mutavko kolko si ti toga napisao...
  zanimalo sam pa sam odskrolao prema dolje da nadjem tvoj prvi post, i vidim da si jako popularan:)
  evo da ti odgovorim na isti (posto dalje nisam citao:P)
  grcka je sve to sto si napisao, ali problem je sto se za to optuzuje grcki narod. krivica naroda je jedino u tome sto je bio neinformiran i zaveden od svojih politicara (koji su satro zastupali njihove interese).
  ako mislis da se to isto ne dogadja kod nas i u cijelom svijetu, onda si ti vrhunac neinformiranosti, da ne kazem gluposti. to sto im se dogadja nema veze s narodom ili drzavom. ima veze jedino sa interesima onih koji povlace konce. i naj se svadjat nego idi spavat:P
  Prikaži cijeli komentar
 20. -4
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:18 | 21.02.2012.
  uglavnom, mislio sam da će odgovor biti takav. što očekivati od čovjeka koji na slijedeći način iznosi argumente. slijedi presjek tvojih odgovora sa kontekstom. lako ih je pronaći u postovima.
  „Lažeš prisvojio si profit koji su stekli tvoji radnici.“ => dobro poklapanje. znači argumentirano pretpostavlja da ja lažem.
  „Naravno ovako nešto će izjavit ili krajnje neobrazovana osoba ili psihopat. Ako muž mlati ženu , a ona to smatra da je pravedno to ga ne isključuje od kaznene odgovornosti.“ => opet vrhunac kojim majstor argumentirano objašnjava zašto i na koji način eksploatiram radnika.
  „Ne, smrdljivi kapitalistički banditu nije tako naravno da se oni neće buniti jer će dobiti otkaz, a kad dobiju otkaz teško će opet naći posao.“ => e ovdje si pokazao napredak jer imaš prvu uzročno posljedičnu vezu, čak lančanu, ali koju čine loše pretpostavke, s tim da pretpostavka da će teško naći posao, čak i da je točna, ide u prilog mojoj teoriji o lošem gospodarenju države koja je i dovela do smrzavanja tržišta.
  „Radnici nemaju slobodan izbor. Samo teško je jedno izrabljivaču da to shvati.“ => dobar temelj za kontru, ali ponovo loša argumentacija. odnosno potpuni izostanak iste.
  „Zanimljivo je kako ovi kapitalistički lopovi tvrde da su oni najbolji i najsposobniji što društvo ima, da su spremni na borbu a samo kukaju kako je njima najteže. To su osobine parazita.“ => ovo je već čista frustracija i potpuno nepotreban zaključak o parazitarstvu jer ako sam ja parazit kao privatnik, šta si onda ti kao pročelnik državnog zavoda za džabalebarenje. tebe financira i plaća čak i moj potlačeni i pokradeni radnik.
  „Zapravo nije ni čudno da ti jedva ide, kako bi ti išlo kad imaš izjave tipa - "nisam ja za kapitalizam , ali sam za slobodno tržište".“ => specijalka koju ne propušta spomenuti u apsolutno svakom svom postu čime pokazuje sentiment za publiku. iako time ne postiže ništa jer se koncentrira na konstantnom diskreditiranju mene, a što bi bilo ok kad bi barem jednom bio fokusiran i na raspravu.
  „Ne nemaju izbor (radnici, op.a), majmune glupi. Ali naravno ti rezoniraš kako kapitalistički lopov i tu su u pitanju klasni interesi. Ti grčevito štitiš svoju privilegiranu poziciju.“ => još malo argumenata o izboru radnika.
  „Stavljaš se u poziciju boga koji može a i ne mora dati pare iako ta firma nije tvoja nego i od radnika. Ti prisvajaš tuđi rad i onda bi još i određivao njima kojima si ukrao dal smiju imati plaću.“ => dvije gluposti: kao prvo ja radniku moram dati novce koje je zaradio inače odgovaram pred zakonom. da je tvrtka moja, a ne radnikova i da mu ništa nisam ukrao sam vrlo detaljno argumentirao. obzirom da nisam dobio apsolutno nikakav suvisao odgovor osim… „I dalje nisi dokazao da je planska ekonomija neefikasna , da je država loš vlasnik a privatnik dobar, da ti nisi eksploatator.“ …smatram ovo apsolviranim.
  „Jednostavno ne shvaćaš dinamiku kapitalizma a htio bi se igrat kapitalizma.“ ovo se ponavlja kroz nekoliko postova tako da bi čovjek očekivao da će negdje objasniti u čemu je kvaka, ali nigdje ne pojašnjava tu dinamiku.
  „Pa smije ti se cijeli forum…“ „Jel te nije sramota da ispadneš ovoliko glup ?“ => ovog ima more, a u pitanju je frojdovski detalj, takozvani povratni sindrom, odnosno situacija u kojoj subjektu nije jasno kako je netko imun na nešto što je njegova osobna frustracija čitavog života. to su neki od uzroka neprikrivene agresije. ajmo dalje..
  na moje pitanje jesi glasao za eu čovjek bi očekivao i prvi odgovor, ali..„Zanima te jer nisi sposoban racionalno razmišljat pa ti trebaju kalupi da bi iz mog potencijalnog odgovora sastavio neku predrasudu. Da bi me stavio u neki kalup..“ => kul spika
  „Znači toliko si pregažen da stalno skačeš iz jedne u drugu temu da bi isprao obraz.“ => pa ja konstantno pokušavam ulovit tvoj šizofreidni diskurs misli i posvećujem svakoj od tema skoro pa post. ok, glupi post, znam, ali pokušavam biti konstruktivan.
  „Debilčino, ti si izrbljivač jer prisvajaš produkte tuđeg rada i to pod izlikom da je "dobrovoljan" kao što radi svaki kapitalist.“ =>opet nikakva argumentacija, ništa, nula, nič, nada, zip, ništa..
  „Ovo što se tiče tvog brata po gluposti Lenija, to su libertarijanske pizdarije u koje ne vjeruje niti jedan ozbiljni kapitalist na Wall Streetu.“ => ovo je bilo vezano na moj post o vezi države i banaka. dakle, opet argumentirano, jasno, čitko iznošenje protuteze…wink wink, plus što pokazuje elementarno neznanje o tome kako danas funkcionira 99% zemalja zapadnog svijeta jer ovo nisu libertarijanske pizdarije već lako provjerljive činjenice.
  „Jel znaš zašto su i Bush i Obama bez rasprave donjeli Bailout ? Zato jer bi se sistem bez državne intervencije urušio.“ => evo ga napokon i jedan kvalitetan zaključak. ali koji pridonosi mojoj tezi o prevarantskoj naravi države, a koju sam i doslovce navodio u svojem postu. znači niš koristi, s tim da ne razumiješ bit. trebali su pustit da propadne.
  „ponavljaš stvari koje su prožvakane i oborene argumentima (samo ti si očito glup i ne želiš prihvatit da je 2+2 =4 ).“ =>možda i jesu prožvakane, možda i jesu oborene argumentima, ali ja pričam sa tobom, a ti nisi argumentirao ništa.
  I ONDA KAD SAM MISLIO DA ĆE DASA OTIĆ BEZ ISPALJENOG METKA, DA NEĆE IZNJET I ARGUMENTIRAT ALI BAŠ NIJEDNO VLASTITO MIŠLJENJE , najavljuje slijedeće::::
  „A sada ću objasniti zašto si ti izrabljivač , ne tebi jer nisi dovoljno obrazovan da to shvatiš (jebiga , vidio sam da ne barataš pojmovima kako treba pogotovo kad si izjavio da nisi za kapitalizam ali zalažeš za slobodno tržište : ) )“ TA DA!!!!! FANFARE!!!
  i onda frajer lupi kopi pejst. koji si ti jadnik. pa koji si ti jebeni jadnik. koji si ti luzer stari moj. ja možda jesam glup, možda jesam neobrazovan, možda jesam idiot, ali ti si jadnik i to patetični jadnik bez trunke hrabrosti , ideje, kreativnosti ičega što čovjeka razlikuje od prosječnog komada plijesni na mojoj čarapi poslije nogometa kad se usmrdi nakon deset dana što mi ostane u torbi.
  i onda kad misliš da ne može jadnije i patetičnije, nakon što ja barem pokušam razmišljati i postavljati meni logična pitanja (pitanja pitanja pitanja samo pitanja), frajer se ne udostoji reći ništa osim
  „Kako ćeš bit poduzetnik ako ne razumiješ osnove ekonomije i razmjene dobara.
  Pa to je strašno nešto.....
  I nemoj da te opet osramotim i pokažem ti da si nešto napisao , a poslije si negirao :)“
  i još…
  „Pa debilu normalno da to nije moj tekst. Meni ne pada na pamet da izmišljam da 2 + 2 =5. A ti se ideš svađat sa nekim osnovama koje ne rade ni najveći protivnici Marksa. Mislim naravno na relevantne ekonomske teoretičare.“
  i još…
  „Idiote glupi ne možeš imat mišljene o tome da je 2+2 =4 to je tako. Ako nije moraš prijavit neki znanstveni rad koji će tvrdit suprotno. Nemamo što mi razmjenjivat "mišljenja" jer činjenice nisu spekulativna kategorija.“
  i još…bio je još jedan, ali je iz nekog razloga nestao, a radi se o čistom vrijeđanju.

  TO SU TVOJI ODGOVORI.
  patetična i jadna hrpo masti. ti nisi sposoban promisliti ni koji je dan u tjednu, ali ovako razgovara čovjek kojem je staljinova rusija ideal efikasne ekonomije.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +3
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:22 | 20.02.2012.
  Otac sovjetskog svemirskog programa SERGEJ KOROLJEV (izgovarati:SERGEJ KARALJOV, po majci Ukrajinac, po ocu Rus, isto kao i Brežnjev) bio je u zatvoru od 1938-1944. Bio je osuđen na 8 godina, ali je u zatvoru bio 6 godina. Pisao je iz zatvora Staljinu, nemam pojma je li ga sam Staljin ranije pustio na slobodu, ali je izašao dvije godine ranije. Bilo kako bilo, odmah nakon zatvora prionuo je znanstveno-inženjerskom radu. Nakon dolaska Hruščova na vlast, Hruščov mu daje 100% odrješene ruke za njegov svemirski program. Rezultat je svima znan. Dana 04.10.1957. prvi satelit u orbiti, u muzeju u Moskvi gledao sam njegovu repliku i sve ono što ne treba nabrajati. Kruna svega je Jurij Gagarin. Zašto ovo naglašavam? Zato da se vidi kako je u doba staljinizma bilo i okrutnih postupaka, ali niti da je sve bilo tako crno. Nisu ga ubili, eto odmah su ga pustili da radi ono što zna. Inače to je dokaz tvrdnji koliko je taj socijalizam cijenio znanost i znanstvenike, osobito u poststaljinističkom razdoblju. Ponavljam, ja pamtim tamo razdoblje šezdesetih i sedamdesetih, kao dijete i mlad čovjek, tada su upravo u SSSR-u cijenili svoje znanstvenike i ostale, kao mi danas nogometaše ili rock zvijezde. Pa i sam Mao je znanost i znanje stavio na "sveti oltar", a prvi indijski premijer, filozof i državnik rekao je: da je znanost oslobađajuća sila, koja oslobađa od okova mraka, neznanja i praznovjerja. Nikada nisam pročitao bolju definiciju znanosti i znanja! MITOVI, političkih osuda u vrijeme staljinizma od spomenutih 10 milijuna bilo je 3.7 milijuna, znači niti polovica. Druga je stvar šta su neki one koji su osuđeni za privredni kriminal, ubrojili da su politički. Sa tim brojkama se ne može manipulirati, osim na wikipediji, jer u trezorima u Moskvi postoje papiri za svaki pojedini slučaj. Pa taj sistem je bio visoko birokratiziran. Za razliku od naci-fašista koji su ubijali bez ikakvog brojenja. Pa zato i dan-danas postoje neslaganja o tome koliko je ljudi stradalo u tamo nekom Jasenovcu.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +8
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:26 | 20.02.2012.
  Idiote glupi ne možeš imat mišljene o tome da je 2+2 =4 to je tako. Ako nije moraš prijavit neki znanstveni rad koji će tvrdit suprotno. Nemamo što mi razmjenjivat "mišljenja" jer činjenice nisu spekulativna kategorija.
  Idiote ti si se izravno svadio sa Marksovim citatom koji nitko niti ne pokušava osporit. Pa zar o ovakvim stvarima uopće treba pisat.
  Pa smije ti se cijeli forum a ti se i dalje nastavljaš sramotit.

  I nije ni čudo da ti ne ide posao. Visiš 4 dana na forumu i opsjednut si jer ti je ideologija koju si uspio od glupog Pernara uzdrmana do temelja.
  Prikaži cijeli komentar
 23. -9
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:14 | 20.02.2012.
  sramota od koga? od tebe? ko si ti?
  nije tvoj tekst, ali valjda stojiš iza njega, zanima me tvoje mišljenje. pusti marksa i teoriju. želim čuti tvoju argumentaciju.
  Prikaži cijeli komentar
 24. +8
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:14 | 20.02.2012.
  "a zašto bi za to trebala postojati država? smanji pjenu, otići ćeš u *urac. "

  ahahahahaha Pa ti si kralj morona.

  A kako će se to štitit privatna imovina ? Bog će gađat zrakama one koji prekrše pravila ili šta ?

  Strava...:)
  Prikaži cijeli komentar
 25. +11
  Pocetak Otpora
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:13 | 20.02.2012.
  advance.hr tko god bio iza ove stranice,cinite najsvjetliju zvijezdu nade na ovom tmurnom nebu. Nekoliko ljudi koje znam pokrecu laganim korakom vidljivi otpor protiv ovog sistema. Vi ste odredjenim djelom zasluzni za njihovu odlucnost u otporu protiv sistema. Problem je vezan uz relativno mali doseg vasih vijesti. Vecina ljudi prima svoje informacije putem tv.a ili nekih tiskovnih izdanja koji su u rukama kapitalista,sto znaci da sire njihovu propagandu. Masa ljudi zivi u induciranom transu i nisu svjesni stvarnosti u kojoj zivimo. Grupa ljudi koja je pokrenula otpor uskoro bi se mogla naci na udaru mocnika i kapitalista. Ukoliko se to ostvari, svi ce znati sto se dogadja. Riskiramo svoju sigurnost,ali svjesni smo da nema drugog izbora. Mozda mozemo napustiti svoju zemlju i otici u inozemstvo,ali ovo je nasa zemlja, ovo je nas narod. U zadnje dvije godine doveden sam pred sam rub siromastva, vise nisam u stanju financirati svoj fakultet,a posao je svakim danom sve teze pronaci. U sobi iz koje vam ovo pisem sada je 11 stupnjeva C. Tresu mi se ruke,ali znam da ljudi zive na ulici tako da sam jedan od sretnijih koji imaju krov nad glavom. Nemam dovoljno financijskih sredstava za grijanje ,pa grijem samo kad je jako hladno. Hvala vam sto ste pokrenuli jednu od najbitnijih web.stranica na prostorima bivse drzave.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +4
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:10 | 20.02.2012.
  Pa debilu normalno da to nije moj tekst. Meni ne pada na pamet da izmišljam da 2 + 2 =5. A ti se ideš svađat sa nekim osnovama koje ne rade ni najveći protivnici Marksa. Mislim naravno na relevantne ekonomske teoretičare.
  Jel te nije sramota da ispadneš ovoliko glup ?
  Prikaži cijeli komentar
 27. -8
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:09 | 20.02.2012.
  a zašto bi za to trebala postojati država? smanji pjenu, otići ćeš u *urac.
  Prikaži cijeli komentar
 28. +3
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:06 | 20.02.2012.
  "čime potkrepljuješ tezu da bez države ne bi bilo ni kapitalizma? "

  Morončino debilna, kako će funkcionirat sistem koji počiva na privatnom vlasništvu ako nema države koja će represivnim aparatom štitit takav poredatk i imovinu. Kako morončino debilna ?
  Nevjerovatno kakav si ti idiot i neznalica , nevjerovatno.
  Prikaži cijeli komentar
 29. -6
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:04 | 20.02.2012.
  upravo tako Drivo, upravo tako. još sam rekao da nam je svaka pora društva zatrovana i da korupcija vlada na apsolutno svakoj razini društva. i baš zato znam da mi država samo odmaže jer je čine pojedinci neodgovorni, sebični, pohlepni i najčešće nesposobni na različitim razinama moći u tom monstrumu od aparata koji mi igra o glavi. i baš zato želim državu ubit i svesti razinu odgovornosti na maltene pojedinca.
  btw. nitko mi nije odgovorio. ja se ne svađam sa marksom niti propitujem njegovu ideologiju već samo komentiram tekst koji je kopi-pejstao nepotpisani.
  Prikaži cijeli komentar
 30. +2
  @Drivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:53 | 20.02.2012.
  Šta god liku dokažeš da nije onako kako je tvrdio , on poslije svega kaže da nije to rekao. Presmješno. I onda kad mu se pokaže da je rekao onda opet kreće u neuspjelu misiju "dokazivanja" da je suprotno od činjenica koje ga pobijaju.
  Prikaži cijeli komentar
 31. +2
  Drivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:46 | 20.02.2012.
  Zar je neko propustio ovo sagledat u cjelini.
  Ti si se mutavi izvrtio u raspravi, a da ništa nisi rekao i da ti je poslije svega u glavi ringišpil. Vidi se da ti fali znanje.

  Evo šta je izjavio na početku :
  "šta mislite koliko to dugo može trajati i tko je za to kriv. najlakše je reći vlada. a sami grci su još u antičkoj grčkoj govorili kakav narod takva država. "

  Dakle pokušao je sa demagogijom, da bi na kraju počeo plakat kako je država kriva. E moj mutavi muto...
  Prikaži cijeli komentar
 32. +6
  Realni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:30 | 20.02.2012.
  E, Mutavi mani nas tvojih ekonomskih improvizacija. Ispadaš totalna komedija. Zamisli ti budale on ide pobijat Marksa i to nekom seljačkom retorikom. Debilu jel ti zaista misliš da Marks kao jedan od najvećih filozofa i ekonomista u povijsti nije razradio ta tvoja poluretardirana pitanja ? Ajd još opali i koju kritiku Hegela ili Kanta , možda postaneš i poznat. Kao najveći idiot današnjice.
  Ovakvog samouvjerenog idiota još nisam vidio na forumima. Nevrjerovatno je koliko čovjek može nisko pasti kad mu je taština povrijeđena ili ideologija ugrožena.

  Al nastavite ga šamarat. Zabavno je.
  Prikaži cijeli komentar
 33. +5
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:13 | 20.02.2012.
  Kako ćeš bit poduzetnik ako ne razumiješ osnove ekonomije i razmjene dobara.
  Pa to je strašno nešto.....

  I nemoj da te opet osramotim i pokažem ti da si nešto napisao , a poslije si negirao :)
  Prikaži cijeli komentar
 34. -11
  @@mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:03 | 20.02.2012.
  evo sad kad si me pobio ne pobijajući ništa osim uzvikujući da sam lopov i izrabljivač, odlučio si krenuti razmišljati pa si copy-pejstao nešto što bi mi trebalo dokazati da sam u krivu. kao prvo ja nisam dokazivao u svom traktatu da je planska ekonomija neefikasna, već da ne potkradam svoje ljude i da tvrtka nije njihova jer si me za to brutalno optužio luđačkim vrijeđanjem bez ijednog dokaza.

  a sad vezano za tvoj copy-paste jer bolje ne umiješ:

  „Marxova teorija vrijednosti je već bila dana u spisu od 1859. god. u kojem je pisao: "1 unca zlata, 1 tona željeza, 1 kvarter pšenice i 20 lakata svile jednake su prometne vrijednosti. Kao takvi elementi u kojima je ugušena kvalitativna razlika njihovih upotrebnih vrijednosti, oni predstavljaju jednak volumen istoga rada.“ upotrebna vrijednost nije nešto fiksno ili nebeski propisano već konstantno varira u ovisnosti o preferencijama pojedinaca tj. vjerovanjima/očekivanjima pojedinaca koji razmjenjuju nabrojane elemente.

  „Ravnodušan prema posebnoj materiji upotrebnih vrijednosti - rad, koji stvara razmjensku vrijednost, ravnodušan je zbog toga prema posebnom obliku samog rada.“ ne definira rad svoju razmjensku vrijednost a priori već pojedinci koji vrše razmjenu i to na temelju osobnih preferencija. tj. koliko su oni u određenom trenutku voljni cijeniti taj rad. tko prisvaja višak gubitaka u tvrtki ukoliko do njih dođe. dal isto radnik?

  „Taj višak ne može nastati u procesu razmjene, jer ako jedan proda robu iznad vrijednosti, drugi je time oštećen - suma vrijednosti opet ostaje jednaka.“ opet te pitam, što znači „iznad vrijednosti“? tko određuje vrijednost neke robe ili usluge tj. rada koji je uložen u njihovu proizvodnju? tko to radi??? i kojom metodologijom dolazi do rezultata? pa upravo je u tome problem, takve stvari se ne daju teorijom definirati.
  ne može skupina pojedinaca određivati vrijednost džula rada određenog pojedinca jer je nemoguće uzeti u obzir sve preferencije svih pojedinaca na tržištu. stoga ne mogu predvidjeti koja dobra treba proizvoditi kao ni po kojoj cijeni ih nuditi a da zadovolje aktere društva odnosno da ih ne zajebu.

  ako smo ti i ja uložili jednak rad kako bi proizveli kilu krumpira onda bi to značilo da bi ti i ja trebali biti jednako valorizirani/plaćeni za svoj rad. jedina razlika je da ja svoj krumpir nudim u selu u kojem nema krumpira ove godine jer im je usjev uništila najezda krumpirovih zlatica, a ti nudiš svoj krumpir u selu kojem je krumpir rodio kao nikad u povijesti. čiji će rad biti više valoriziran? ili bi trebalo jednako valorizirati naš rad tj. prisilit pojedince „tvog“ sela da kupuju tvoj krumpir koji im ne treba. tko će platiti tebi i tvojem radniku? ako pretpostavimo da to društvo treba napraviti onda si zajebo selo jer moraju plaćati ono što im ne treba.

  vrijednost određene robe ili usluga, odnosno rada, određuju pojedinci na tržištu koji imaju svoje preferencije. preferencije se razlikuju od čovjeka do čovjeka i ne mogu biti objektivizirane. većina ljudi na svojoj listi preferencija pri samom vrhu ima slijedeću: preferiram biti sit nego gladan. tj. preferiram biti živ nego mrtav. no ukoliko se probudi usred noći jer skuži da mu kuća gori u plamenu i ima par sekundi vremena da izleti iz stana (jer preferira biti živ) i pokupi samo jednu stvar to vjerojatno neće biti kila kruha koja mu stoji u vrećici u špajzi već možda slika njegove familija ili kila kokaina iz ormara koja bi mogla izazvati neugodna pitanja kad krene izvid.

  što znači da osim što ljudi različito vrednuju određena dobra, vrednuju dobra komad po komad, a ne čitave klase određenog dobra. to jest u gornjem slučaju, ovaj koji bježi iz stana zna da će kruh moći kupiti sa parama koje će dići na bankomatu. dal bi ti danas vrednovao više kilu zlata ili litru vode? odnosno za što bi dao više novaca?

  "Uvijek iz malih nastaju srednji kapitalisti, a nakon njih veliki - korporacije i automatski država favorizira takve jer jedni bez drugih ne mogu funkcionirati. " - aha i zato se ti zalažeš za veliku i jaku državu.
  ti si u principu lik koji smatra da građani postoje radi države, a ne obratno. država je izmišljena kategorija, ona postoji samo na papiru. čime potkrepljuješ tezu da bez države ne bi bilo ni kapitalizma?

  @Državni sektor - ukoliko ja imam naftnu kompaniju i ukoliko prskam pola radnog vremena naftu sa platforme iz zajebancije, a pola radnog vremena radim svoj posao, možda ću zbog specifične vrijednosti robe koju prodajem imati enormnu dobit, ali to nije eksplicitan dokaz za efikasnost. ono što nisi izgubio, imaš. rogove nisi izgubio, znači rogove imaš. a ti ih imaš jer si rogonja.
  Prikaži cijeli komentar
 35. +7
  Komandni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:53 | 20.02.2012.
  Zlatane, to je poznata stvar o kojoj je pisala većina zapdanih ekonomista da je Staljinovo razdoblje planske ekonimije razdoblje najvećeg ekonomskog rasta u povijesti. Čak je viši rast bio i od Japana nakon drugog svjetskog rata. To netko ko ništa ne zna o povijesti ekonomskog razvoja nema pojma.
  Prikaži cijeli komentar
 36. +5
  Mitovi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:44 | 20.02.2012.
  @zlatan
  "Od toga broja umrlo ih je 1.600.000."

  Po Richardu Overeyu koji je razbio iluziju pseudoznanstvene knjige "Crna knjiga komunizma" u kojoj su žrtve nacista nakon 41' u SSSR-u ubrojane u žrvtve komunističkog režima (!) , od 34-48 niti pola te brojke od 1,6 mil. nije bilo političkih zatvorenika. Tako da je pobijen još jedan desničarski mit.
  Prikaži cijeli komentar
 37. +4
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:57 | 20.02.2012.
  Inače nakon Oktob.revolucije i stvaranja SSSR-a, dana 30.12.1922.god., taj SSSR se počeo polako okretati vanjskom svijetu. No, zapadne zemlje su ucjenjivale mladu sovjetsku vlast. Dugove carske Rusije morali su otplaćivati, što je u redu, ali oni su im nabili mnogostruke kamate, za kupovinu strojeva, opreme i slično, kapitalistički svijet je mladoj sovjetskoj državi nametao nemoguće uvjete. SSSR je to plaćao zlatom, dijamantima, žitom, dakako debelo precijenjeno. Kako je Lenjin umro 1924, a na vlast došao Staljin, on je očito odlučio prekinuti sa tim. Godine 1928 pokreće prvu Petoljetku, tj.ubrzanu industrijalizaciju i kolektivitaciju poljoprivrede. To je od kapitalističkog svijeta bilo dočekano sa smijehom, ali iduće 1929 god., upravo kapitalizam pada u duboku krizu, a planska izgradnja u SSSR-u doživljava procvat. Zato je Staljin i izbacio sva strana poduzeća 1930. Može se raspravljati je li moglo biti drugačija ili ne. Svi znamo da je cijena toga bila visoka, raseljavanje sela, glad koja se dogodila 1933 zbog ubrzane kolektivizacije, ali je baš zbog toga SSSR do 1941 god., postao toliko moćan da je mogao izdržati najjači udar naci-fašističkih snaga, pobijediti Njemačku i tako spasiti Europu (ali i šire) od tame naci-fašizma. Jasno ta povijesna istina mnigima ne odgovara, ali to ne mijenja činjenicu da je to istina.
  Prikaži cijeli komentar
 38. +4
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:41 | 20.02.2012.
  Kratki odgovor MUTAVOME, zar zaista misliš da je ta neka Partija pobila 20 milijuna građana SSSR-a (ne Rusa kao što si napisao)? Nitko pametan ne negira Staljinove zločine, ali jedan od najopasnijih i najgnusnijih mitova današnjeg vremena je pretjerivanje sa brojem žrtva u Staljinovo doba ili u vrijeme Mao ce Tunga. Sve se to može naći u statistici, postoje ti podaci. Sistem Gulag je osnovan 1934 god., i kroz zatvore, logore i kolonije u razdoblju staljinizma prošlo je oko 10 milijuna ljudi. Od toga broja umrlo ih je 1.600.000. Za vrijeme čistki 1936-38 god., strijeljano je oko 750 tisuća , a za cijelo vrijeme staljinizma 780 tisuća. Ukupan zbroj žrtava je dakle skoro dva i pol mililjuna. A da je zaista Staljin "pobio" 20 milijuna, plus skoro 27 milijuna žrtava u ratu, to je ukupno 47 milijuna. 1924 god. kada je Staljin došao na vlast, bilo je 145, a 1953 kada je umro bilo je 205 milijuna stanovnika. Matematika ne laže, lažu povijesni revizionisti, jer je očito da nije moglo biti više žrtava nego je to mogao nadoknaditi ne znam koliko visoki priodni prirast. Uostalom, i tada je bilo lopova, ubojica i silovatelja, nisu svi zatvorenici bili politički osuđenici. Šta je to uopće uspješna ekonomija? Sigurno ne ona koja ljude ostavlja na ulici bez posla i zdravstvenog osiguranja. Carska Rusija prije Revolucije nije bila moćna kao kasniji SSSR, to svaka budala zna. Svi znamo na koji su kult podignuti znanje i znanstvenici, u doba SSSR-a biti znanstvenik bilo je jednako popularno kao danas biti nogometaš. Ne postoji segment ljudskog znanja kojeg nisu razvili. Mnogi su kada sam bio dijete odlazili na liječenje u SSSR, za one probleme koje medicina u tadašnjoj Jugosl., još nije bila dorasla. I danas mnogi odlaze u Rusiju, moguće i u Ukrajinu na liječenje. Dovoljno se samo podsjetiti na klinike FJODOROV, gdje najuspješnije na Svijetu liječe oftalmološke probleme. Ima toga još puno ali nema smisla nabrajati. A temelj svih tih znanja bio je u socijalizmu, jer je taj sistem znanje stavio na prvo mjesto. Točno je da zemlje koje izbace strane pljačkaše profitiraju. Tako je i SSSR porastao kada je izbacio strana poduzeća 1930, ili kada je u Kini pobijedila Revolucija 1949, današnji uspjeh duguje tom događaju, ili kada je Indija izbacila Britanske kolonizatore, današnji uspon Indije ima uzroke u tom događaju te daleke 1947. Itd, itd, itd.....
  Prikaži cijeli komentar
 39. +4
  Marko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:43 | 20.02.2012.
  Ovo možda vrijedi za grčkog radnika koji puno radi i naravno nije kriv i kojem je u ovom trenu najteže, ali ne vrijedi za grčkog političara koji živi kao bubreg u loju, slična stvar je i kod nas a rintamo ko magarci, sam čekam da se na nas obruše i živo me zanima tko će im vjerovat XD
  Prikaži cijeli komentar
 40. +7
  Komunjara
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:33 | 20.02.2012.
  "samo što je komunizam propala stvar jer se pokazala izuzetno loša i brutalna. takva centralizacija moći (mada je maltene imamo i danas u EU) "


  Di si ti vidio da je postojao komunizam ? Dali uopće znaš kaj znači pojam komunizam ?

  Ekipo evo vam i dokaz da je Pernarovac - libertarijanac i protiv je EU. Nisam ni ja euroentuzijast ali ova gore kombinacija može značiti samo jedno - Pernarova sljedba .
  Prikaži cijeli komentar
 41. +4
  Državni sektor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:23 | 20.02.2012.
  "apropos kine. znaš li da su kinezi krenuli napredovat kad su krajem 70-tih liberalizirali tržište i olabavili rigidnu komandnu ekonomiju? znaš li kolika je službena plaća predsjednika uprave državno vođenog sinopeca? 100.000$ mjesečno. je li činjenica da je ta tvrtka među 10 tvrtki u svijetu po dobiti (?nisam siguran) dokaz da je efikasna......"

  Opet on piše pizdarije. Ti se ne možeš pomirit sa činjenicom da nisi dokazao da je država loš gospodar ali i dalje lupaš po svom o nećemu što te nitko nije pitao.
  Zamisli izjave da ako je ta firma među 10 da nije sigurno da je efikasna. Pa da nije konjino lobotomizirana onda nebi bila među prvih 10 nego je nebi bilo. Nije ni čudo da pišeš ovakve gluposti kad nisi u stanju logički povezivat elementarne stvari.
  Kretenu , da naučiš još nešto - U Kini ti je oko 50 % imovine u državnom vlasništvu, a gle čuda u najvažnijem financijskom središtu Šangaju je 85-90 % u državnom vlasništvu. Sve važnije kineske korporacije su u državnom vlasništvu i očito je da vrlo uspješno posluju ;).


  --------------------
  @
  KAko ti se raspravlja sa ovakvim bolidom ? Lik se sam sa sobom ispetljao i ništa, ali baš ništa ne razumije. A da ne govorim o osnovnim pojmovima o kojima lupeta bez srama.
  Baš je Pernarovac.
  Prikaži cijeli komentar
 42. +12
  Savez za stagnaciju
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:48 | 20.02.2012.
  Joooj fuj kako mi smrdi ovaj mutavi na pernarovštinu....
  Nabifla nešto u pola dana i onda laprda o tome iako nema pojma o pojmu.
  Moguće da je sam Pernar u pitanju :D :D :D
  Aj odi se bacat na barikade :D
  Prikaži cijeli komentar
 43. +9
  poison ivy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:34 | 20.02.2012.
  Mutavi - Ti možeš i knjigu napisat ali i dalje to što pišeš ne vrijedi ništa, niti ima kakvu težinu.
  Prikaži cijeli komentar
 44. +8
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:27 | 20.02.2012.
  Vrijedddnost i višak vrijedddnosti :

  Marxova teorija vrijednosti je već bila dana u spisu od 1859. god. u kojem je pisao: "1 unca zlata, 1 tona željeza, 1 kvarter pšenice i 20 lakata svile jednake su prometne vrijednosti. Kao takvi elementi u kojima je ugušena kvalitativna razlika njihovih upotrebnih vrijednosti, oni predstavljaju jednak volumen istoga rada. Rad, koji se u njima podjednako opredmećuje, mora sam biti jednolik, bezličan, prost rad, kome je isto tako svejedno da li se pojavljuje u zlatu, željezu, pšenici, svili kao što je to kisiku, da li dolazi u rđi željeza, atmosferi, grožđanom soku ili krvi čovjeka. Ali kopati zlato, vaditi željezo iz rudnika, obrađivati pšenicu i tkati sviju - to su kvalitativno međusobno različite vrste rada. Zapravo, ono što stvarno izgleda kao različitost upotrebnih vrijednosti, to se javlja u procesu proizvodnje kao različita djelatnost, koja proizvodi upotrebne vrijednosti. Ravnodušan prema posebnoj materiji upotrebnih vrijednosti - rad, koji stvara razmjensku vrijednost, ravnodušan je zbog toga prema posebnom obliku samog rada. Različite su upotrebne vrijednosti nadalje produkti djelatnosti različitih individuuma, dakle rezultat individualno različitih radova. Ali kao razmjenske vrijednosti predstavljaju one jednak, bezrazličan rad, tj. rad u kome je ugušena individualnost onih koji rade. Zato je rad, koji stvara razmjensku vrijednost, apstraktno opći rad".
  Rad je prema tome kakav se javlja u razmjenskoj vrijednosti općeljudski rad koji se sastoji u određenom trošenju mišića, nerava, mozga itd., kako kaže Marx. To je prosti rad, čiji je karakter različit u različitim zemljama i u različitim epohama društvenog razvitka, i on čini osnovni element i svakog drugog kompliciranijeg rada koji je u stvari suma prostih radova. Kako smo vidjeli, za Marxa je bilo očigledno i nepobitno da cjelokupna vrijednost koja se u svijetu proizvede potječe od ljudskog rada.

  Ali tu su sada započele poteškoće koje buržoaska politička ekonomija nije nikako mogla riješiti. Ako sva vrijednost potječe od ljudskog rada, odakle onda kod kapitalista raspolaganje s više vrijednosti nego što je unijeto u produkciju?

  Taj višak ne može nastati u procesu razmjene, jer ako jedan proda robu iznad vrijednosti, drugi je time oštećen - suma vrijednosti opet ostaje jednaka. Ako se ostane na pretpostavci dotadašnje političke ekonomije da kapitalist plaća rad, onda se opet postavlja pitanje: odakle taj višak vrijednosti koji se gomila u rukama kapitalista ako je on platio sav radnikov rad? Itd.

  To ključno pitanje kapitalističkog načina proizvodnje i ujedno političke ekonomije prvi je riješio Marx, za što su mu poslužile upravo analize prikazane u prethodnim poglavljima. On je dokazao da kapitalist ne kupuje na tržištu rad, nego robu koja proizvodi vrijednost, tj. radnu snagu. Karakter postvarenog odnosa dolazi dakle bitno do izražaja. Vlasnik novca tako plaća dnevnu vrijednost radne snage i time dobiva pravo da je iskorištava onoliko koliko je utvrđeni radni dan. Ali, vrijednost radne snage i njeno iskorištavanje dvije su različite stvari. Radniku je dovoljno, kako se to pokazuje u proizvodnom procesu, da radi samo jedan dio radnog dana i da proizvede dnevnu vrijednost svoje radne snage, tj. samo jedan dio radnog dana potreban je da radnika održi u životu za vrijeme od 24 sata.
  "Dakle, vrijednost radne snage i njeno iskorištavanje u procesu rada dvije su različite veličine. Ovu razliku u vrijednosti imao je kapitalist u vidu kada je kupovao radnu snagu [...] Vlasnik novca platio je dnevnu vrijednost radne snage; stoga njemu pripada njena jednodnevna upotreba, rad preko čitavog dana". Prema tome, radnik je na tržištu prodao radnu snagu za njenu dnevnu vrijednost. Ali njemu je dovoljan samo jedan dio radnog vremena (recimo pola dana) da proizvede onoliko vrijednosti koliko je potrebno za održavanje njegova života, tj. za održavanje njegove radne snage. Ostali dio vrijednosti koji je radnik stvorio u tom neplaćenom dijelu radnog dana kapitalist prisvaja sebi kao višak vrijednosti.
  Marx je pokazao u Kapitalu da kapital nije pronašao višak rada jer je on postojao u svim društvima gdje jedan dio društva ima monopol sredstava za proizvodnju. Međutim, u tim antičkim društvima nije prevladavala razmjenska, nego upotrebna vrijednost proizvoda, te iz samog karaktera proizvodnje nije proizilazila neograničena potreba za viškom rada. "Zato u starom vijeku prekomjerni rad uzima stanovite oblike kad se god radilo o tome da se razmjenska vrijednost dobije u njenu samostalnom obliku, u proizvodnji zlata i srebra. Tjerati radnika da se ubija radeći, to je tamo bio službeni oblik pretjeranog rada. Čitajte samo Diodora Sicilijanca. Ipak su to izuzeci u starom svijetu. Ali čim narodi, kojih se proizvodnja još kreće u nižim oblicima robovskog rada, kuluka itd., budu uvučeni u svjetsko tržište kojim vlada kapitalistički način proizvodnje i koji razvijajući prodaju njihovih proizvoda u inozemstvo čine vanjsku trgovinu svojim pretežnim interesom, nakalemljuje se na barbarske strahote ropstva, kmetstva itd. civilizirana strahota pretjeranog rada. S toga je rad Crnaca u južnim državama Američke Unije sačuvao unekoliko patrijarhalan karakter dok je god u proizvodnji poglavita svrha bila zadovoljenje neposredne vlastite potrebe. Ali što je izvoz pamuka više postajao životnim interesom tih država, to je i pretjerani rad Crnaca, a tu i tamo i potrošnja njihova života za sedam godina rada, sve više postajao činiocem proračunatog i račundžijskog sistema. Nije se više radilo o tome da se iz Crnaca istjera izvesna masa korisnih proizvoda, već da se proizvodi višak vrijednosti. Slično je s kulukom, npr. u Podunavskim kneževinama."
  Prikaži cijeli komentar
 45. +4
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:20 | 20.02.2012.
  Psihopat je ovo cijeli dan pisao i dalje nije obranio teze koje je zastupao. Drago mi je da sam ti uzdrmao ideologiju i da si vjerovatno izgubio 10 kila preko vikenda od jada . Počeo si se tu pravit pametan a onda si dobio po pički.
  I dalje nisi dokazao da je planska ekonomija neefikasna , da je država loš vlasnik a privatnik dobar, da ti nisi eksploatator. I dalje nastavljaš pisat gluposti koje su oborene a ti nisi dao nikakav dokaz osim što pišeš kilometarske dječije sastavke koje nitko neće pročitat, al ne zato što su dugački nego zato što su pisani od osobe koja nije inteligentna , nije obrazovana i lupa jedno te iste floskule koje svaki dan čujemo. Ništa novo ne možeš reći nego se stalno vrtiš u krug i onda pokušavaš začinit sa nekakvim patetičnim kukanjem da bi izazvao sažaljenje.
  Ovo što se tiče tvog brata po gluposti Lenija, to su libertarijanske pizdarije u koje ne vjeruje niti jedan ozbiljni kapitalist na Wall Streetu. Ako ti je preteško pročitat koje djelo iz političke ekonomije poslušaj malo što kaže jedan poluobrazovani ali inteligentan kapitalist Warren Buffet. On takve stvari instinktivno razumije, zna kako sistem funkcionira i zato je gore , a ti nemaš pojma i zato kukaš. Bez države nema niti kapitalizma , to svaka neobrazovana budaletina mora shvatit. Pričaš o utopističkim sranjima koje proizlazi baš iz sitnih kapitalista koji su nesposobni pa stvaraju teorije urote u obliku centralnih banaka i represivne (koji paradoks ) koje kao štite banke i korporacije a njihov veliki "trud" sprječavaju.
  Jel znaš zašto su i Bush i Obama bez rasprave donjeli Bailout ? Zato jer bi se sistem bez državne intervencije urušio. Kad takve stvari shvatiš onda nećeš kukat i jaukat. Trebao bi se učlanit u Pernarovu libertarijansku stranku koliko si neobrazovan , ponavljaš stvari koje su prožvakane i oborene argumentima (samo ti si očito glup i ne želiš prihvatit da je 2+2 =4 ).
  Nema istinskog slobodnog tržišta , to je utopija. Shvati to glupsone. Uvijek iz malih nastaju srednji kapitalisti, a nakon njih veliki - korporacije i automatski država favorizira takve jer jedni bez drugih ne mogu funkcionirati. Oni postaju monopolisti. Takva je narav kapitalizma on se mora širit ili propada - "moć kvari, apsolutna moć kvari apsolutno ".

  A sada ću objasniti zašto si ti izrabljivač , ne tebi jer nisi dovoljno obrazovan da to shvatiš (jebiga , vidio sam da ne barataš pojmovima kako treba pogotovo kad si izjavio da nisi za kapitalizam ali zalažeš za slobodno tržište : ) ). Nekima će ovo biti korisno.
  Prikaži cijeli komentar
 46. -12
  @@mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:39 | 20.02.2012.
  bilo bi dobro da prije pročitaš prethodni komentar. uzmi si vremena. malo sam ih posložio, rascjepao, da ti bude lakše..
  ONO ŠTO TE ZBUNJUJE
  ja znam što tebe zbunjuje, a i mnoge nabrijane antikapitaliste. ti vidiš da se svijet urušava i da su radnici u banani i kriviš kapitalizam za to. pokušao sam reći da ovo što danas imamo nije kapitalizam i komentator LENI je dobro spomenuo da danas nema kapitalističke zemlje te je spomenuo problem fiat novca. problem je što ti misliš da je fiat novac profit talijanske tvrtke FIAT, pa ti je ovakav komentar apsurdan i smiješan. ali da znaš više i bolje shvatio bi dan nije. razlozi zašto se svijet urušava, poglavito u europi, su toliko višeslojni da ne mogu krenuti pričati, a da ti ne dobiješ epilepsiju pri čitanju, no oni nemaju veze sa čistim kapitalizmom kao takvim. ali, osvrnut ću se na problem fiat novaca kao jednog od razloga. dakle, da bi se države lakše zaduživale i pokrivale svoje neodgovorno i koruptivno trošenje su izmislile genijalnu stvar. odlučile su sebi osigurati printing mašinu. dakle kad im fali novca za podmićivanje i krađu one osim što mogu povećati poreze, mogu i printati pare. kako? preko centralnih banaka i komercijalnih banaka. primjer. državi usfali malo para, izvadi prazan A4 na koje ispiše „daj mi xxmilijuna kuna i ja ću ti majke mi vratiti za 5 godina“. država nikad ne vraća te pare, već samo reprogramira dug kad dođe na naplatu novim praznim A4 papirom sa istim tekstom. razlika između prvog i drugog puta je što će papiri imati možda različite prinose (jednom recimo 3%, jednom 5%). banke uzmu te papire i transferiraju novce na račun države. banka onda s tim papirima ode do npr. centralne banke (ne mora bit), da centralnoj banci taj papir koji je u financijskom svijetu vrlo likvidno dobro i zamoli za pozajmicu toliko para koliko papir vrijedi minus naravno kamate centralnoj banci (recimo 1%), te im centralna banka isporuči te pare. sad stupa na snagu slijedeća fora. države su bankama omogućile (zakonom) da drže dio rezervi (recimo 10%) od količine para koje plasiraju kroz kredite (što je u sukobu sa zaštitom privatnog vlasništva, odnosno vlasništva depozita štediša) što znači da će banke od posuđenih npr. 10 jedinica valute od centralne benke moći plasirati 100 jedinica valute putem kredita na tržište, što je prilično guba fora. stvorio si 90 jedinica valute iza čega ne stoji ništa. zašto je to izuzetno loše? kao prvo, višak novca na tržištu će stvoriti jak devalvacijski pritisak i novac će izgubiti svoju vrijednost. tempo gubljenja vrijednosti nije instantan već je potrebno vrijeme da propagira kroz sustav. oni koji imaju pare prvi još uvijek kupuju starom vrijednošću, a oni koji ju dobijaju zadnji kupuju smanjenom vrijednošću. prvi su banke i država, drugi su narod. druga loša stvar je što kako bi distribuirale novac prema tržištu, jer žele maksimalizirati svoj profit, banke plasiraju kredite odnosno rade kreditnu ekspanziju, ali umjetnu jer nije potaknuta povećanom štednjom odnosno povećanjem depozita građana, već umjetno stvorenim novcem. kreditna ekspanzija znači i manje kamate na kredite jer je ponuda istih visoka. to automatski diže cijenu kapitalnih dobara jer ljudi kreću dizati povoljne kredite da npr. grade i kupuju nekretnine i život se čini lijep. čini se da cvatu ruže i da svi imaju para. a na temelju čega? ničega! problem je što je to umjetno izazvan ciklus koji jednom kad stane, a stat će jer se ne temelji na stvarno stvorenoj vrijednosti, onda se dešava debakl.
  ovo je prilično kompleksno i ima još hrpa stvari koja ovaj sustav čini prevarantskim. NO, ono što je ključno u čitavoj priči jest da je bankarski sustav šupčinski, ali samo zato jer koristi priliku koju im je DALA država. koja je OZAKONILA JE PREVARU! država i banke ne mogu jedni bez drugih i ta veza je neraskidiva. zašto države spašavaju banke i privatni dug pretvaraju u dug građana.
  osim što ozakonjuje prijevaru, ima monopol nad mašinom za štampanje para, uzima narodu kroz poreze koje stalno dižu (recimo u hrv. u zadnjih 10 – 15 godina je rastao sa 30mlrdkuna na 120mlrd.kuna, koji se troše na stvaranje glasačke mašinerije i osobna bogaćenja), dodatno oporezuju narod kroz inflaciju te destabiliziraju tržište. dodatno, država ne osigurava vladavinu prava i pred zakonom nismo svi jednaki, ne pruža javne usluge na kvalitetan način, pomaže u stvaranju monopola raznim ustupcima odabranima, idiotskim zakonima sve više dokida slobode pojedinca, generiraju nelikvidnost na tržištu (znači duguju npr. dalekovodu koji duguje onda još 60 malih tvrtki od kojih 38 propadnu radi toga), selektivno dozvoljavaju neplaćanje poreza određenim tvrtkama, dodjeljuju poslove sa državom odabranima čime kradu od svih i daju samo nekima, koji onda na osnovu toga recimo mogu povećavati plaće svojim radnicima (i kupiti si jahtu i helikopter), a ne na temelju svoje produktivnosti, što znači da će ostali u branši trebati umjetno dizati, što znači da će propasti ili morati poskupiti završnu cijenu proizvoda, što znači da će običnom građaninu i društvu biti gore, konstantno povećavaju krakove svog ogromnog sustava, blisko surađuju sa mafijom, itd.itd.
  drugim rječima, sprdaju se sa nama. to sve nije kapitalizam ili možda je obzirom da ga svi tako nazivaju, ali nije istinsko slobodno tržište. država tj. vlade tj. pojedinci koji sjede tamo su glavni generatori ovog zla, banke su samo produžene ruke koji ujedno i ubiru lijep profit. ali da nema države koja im to omogućava radi svog sebičnog interesa ni one to ne bi mogle. trebalo bi za početak npr. ukinut centralne banke i povećati rezervu na 100%. preduvjeti i put prema slobodnom tržištu zahtijeva gotovo jednaku promjenu paradigme u glavama pojedinaca kao kad bi željeli sad preći na komunizam. samo što je komunizam propala stvar jer se pokazala izuzetno loša i brutalna. takva centralizacija moći (mada je maltene imamo i danas u EU) je nešto što se više nikad u povijesti ne bi smjelo desiti i ona bi se trebala snažno disperzirati na niže razine društva, a ne da je moj najviši stupanj sudjelovanja u kreiranju društva i demokraciji sastanak kućnog savjeta koji se održava jednom u 6 mjeseci, a na koji ne dolazim jer je loš. bojim se da idemo upravo u tom smjeru, a to je loše za društvo u cjelini.
  Prikaži cijeli komentar
 47. -10
  @@mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:37 | 20.02.2012.
  pročitaj za svoje dobro. pomoći će ti u životu. traktati su vrlo potrebni u ovakvim raspravama. najmanji je problem što se ljudi kao ti ismijavaju iz mene, puno veći problem je što se priroda ismijala iz tebe. ti si jednostavno glup, ali i zatucan ideologijom što je najčešće vrlo opasna kombinacija. ti jednostavno nisi u stanju promišljati osnovne društvene i ekonomske paradigme. i koliko se god trudio, ne ide. trebao sam završiti priču kad si dao primjer SSSRa u vrijeme staljina kao primjera efikasne ekonomije jer to je toliko morbidno loš primjer da te automatski diskvalificira kao osobu koja razumije svijet oko sebe, ali i kao normalnu osobu (a mene prozivaš nenormalnim, psihopatom, lopovom, idiotom), ali me zaintrigirala pozadina tog uvjerenja pa sam pretjerao. btw. vrlo je zanimljivo inzistiranje na inflaciji brojke od 20milijuna pobijenih rusa od strane partije. znači nije 20 milijuna, nego je koliko? koliko bi bilo prihvatljivo vama morbidnim spodobama? 2 milkice? 1 milkica?
  PITANJE SLOBODNOG IZBORA
  žalosno je da ti jednostavno ne možeš shvatiti da u slobodnom društvu svaka osoba, pa i radnik koji radi u mojoj tvrtki ima slobodan izbor. u vašem sistemu slobodan izbor ne postoji. tebi je jednostavno neshvatljivo da ukoliko, uzmimo realan primjer, ova moja dva klinca smatraju da mogu radom, odnosno svojim programiranjem zaraditi novce i van moje tvrtke, nitko im ne brani da to i učine. ili da se zaposle kod tebe u državnom zavodu za džabalebarenje nesposobna kreaturo, ili se mogu baviti poljoprivredom ili mogu uzgajati ovce na velebitu ili mogu biti slikari ili mogu biti pročelnici kao što si ti.
  PITANJE VLASNIŠTVA NAD TVRTKOM
  dakle ja sam ulagao u sebe i svoje znanje u ovih 30 godina mog života, uključujući i fakultet koji sam završio u roku za razliku od 95% drugih kao što si ti, ali i u skoro 8 godina rada kod tri različita privatnika. danas sam došao u poziciju da si možda mogu dozvoliti R I Z I K da POKUŠAM biti samostalan. i to je moj izbor. nekome to nikada neće ni pasti napamet.
  dok sam radio za druge privatnike nikad mi nije padalo napamet da dođem u tvrtku i tražim prvi dan na poslu svoje vlasništvo u toj tvrtki. zašto? zato što je to I D I O T I Z A M! u svaku od te tri tvrtke sam stigao putem redovnih natječaja (poslao preko 450 molbi ukupno), u S V A K O J sam pregovarao o većim plaćama i u dvije sam je D O B I O. nitko me nikad nije otpustio zbog toga jer ukoliko radiš kvalitetno svoj posao, poslodavac te neće otpuštati jer si mu potreban (ukoliko ima posla naravno), već sam ja bio taj koji je davao otkaz. DIGRESIJA I PROČITAJ OVO PET PUTA: osim ako država nije pomogla nekoj tvrtki da stvori monopol uništavajući konkurenciju na nelojalan način. u tom slučaju se poslodavac može i vjerojatno hoće iživljavati nad radnicima, ali način na koji je došao do te pozicije govori nam da imamo posla sa šljamom u svakom slučaju, a i razotkriva državu kao maćehu svojim građanima. KRAJ DIGRESIJE.
  što sam dobio od svakog poslodavca osim redovne plaće. Z N A NJ E! ukoliko si pametan, ko što ti nisi, najveća vrijednost koju možeš dobiti na poslu jest znanje i tome treba posvetiti maksimalnu pažnju. to je ujedno i prvi kriterij koji svaki od nas ukoliko nije u težoj situaciji treba postavljati pri vrednovanju svog posla. uči li išta korisno? svo svoje znanje iz školovanja i rada kod drugih te svog životnog iskustva sam upregnuo u projekt osamostaljivanja. ali ne zato da zaradim hrpu para već zato da mogu raditi ono što volim, na način kako ja želim. dakle želio sam/želim SLOBODU, a ne pare. zanimljivo kako je vama antikapitalistima profit i samo profit uvijek na usnama.
  jednom kad sam osmislio i pokušao dobro razraditi ideju o privatnom biznisu te ju provjerio 50 puta u razno raznim scenarijima, razradio detaljan financijski i strateški petogodišnji plan (probaj ga složit za bilo što iz zeke da vidiš kako je jednostavno, a pogotovo ako ti o tome ovisi budućnost), akumulirao po mojoj procjeni dovoljno znanja i ušteđevine, razradio backup planove, skupio hrabrost da dignem kredit i uložiti pare koje imam i pare koje nemam, krenuo sam u vlastiti biznis. prvih par mjeseci radim sam i postavljam osnove, nakon nekoliko mjeseci i 250 životopisa zapošljavam dva balavca koji o životu, o poslu, o programiranju ne znaju ništa ili vrlo malo, ali imaju potencijal (znači treba znati i odabrati). dakle u početku sljeduje intenzivan prijenos mog akumuliranog znanja te za dečke na tjednoj bazi osmišljavam program učenja, dajem im vrlo konkretne male zadatke kako bi razvili i nadogradili osnovne vještine programiranja koje ih je naše jadno školstvo (ne)naučilo i ono još bitnije učim ih kako biti efikasan, kako biti temeljit u poslu, kako biti odgovoran, kako biti discipliniran itd..barem onome što mislim da predstavlja svaku od tih karakteristika jer možda sam u krivu i ne znam. zašto to radim, ne zato što sam altruist već zato što želim kvalitetnog radnika kako bi svi u mehanizmu doprinosili svoj optimum, a kako bi uspjeli. on od toga, ako je pametan može samo P R O F I T I R A T I. tek kroz koju godinu će moći početi samostalno djelovati u svom segmentu, programiranju, a koje je između ostalog samo M A L I segment čitavog poslovanja koje treba razvijati ukoliko želimo uspjeti. a o kojem oni ne znaju ništa, nit ih to zanima, nit sam ih zaposlio za to. nadalje, pokrivam iz svog DŽEPA sve gubitke koje imamo u prve tri godine, ne zato što smo loši (možda i jesmo i možda propadnemo), već zato što osim ako ne naiđeš na naftu ne možeš odmah zarađivati. klinci osim što su amnestirani bilo kakvog rizika (osim gubitka radnog mjesta u slučaju propasti), zarađuju 5,5kkn mjesečno + svi doprinosi + prijevoz + plus ove godine je bila i božićnica od 2,5kkn prošle nije jer nisam imao para.
  e sad, JE LI TO I NJIHOVA TVRTKA? E PA NIJE BRACO. oni će, ukoliko budu pametni, ali to je osobna odgovornost koja plaši svakog zagovornika komandne ekonomije, skupiti i znanje i ušteđevinu. možda će postati voditelji nekih novih klinaca koji će imati plaću od 5kn kad stignu, a on će imati 10kkn ili 12kkn jer ima značajno veću odgovornost ili će možda poželjeti imati svoju tvrtku ili neće biti poslovno ambiciozni pa će ostati na istoj razini i neće napredovati u poslu, imat će plaću od 6kkn i bit će potpuno sretni. jer zamisli imaš ljude koji uopće ne žele više novca već recimo više godišnjeg. ili ćemo svi skupa propasti sutra i tražiti nove poslove, itd…ako ti sad nije jasno zašto to nije njihova tvrtka i zašto ja ne eksploatiram te klince, onda si izgubljen slučaj. o apsurdnosti analogije sa tučenom ženom mi se ne da više pričati.
  tvojom analogijom bi onda i ti koji radiš u državnoj tvrtki trebao imati na raspolaganju dobar dio dobiti ili gubitka tvrtke u kojoj radiš, recimo končara. ili ukoliko radiš u nekom ministarstvu udio u prihodima pojedinog ministarstva koje može iznositi i nekoliko milijuna kuna. ili te oni kradu. tvojom analogijom bi onda čak i onaj koji nam popravlja laptope kojima ostvarujemo prihode trebao biti vlasnik M O J E tvrtke jer svojim radom na našem proizvodnom dobru.

  PAR STVARI ZA RAZMIŠLJANJE
  … apropos kine. znaš li da su kinezi krenuli napredovat kad su krajem 70-tih liberalizirali tržište i olabavili rigidnu komandnu ekonomiju? znaš li kolika je službena plaća predsjednika uprave državno vođenog sinopeca? 100.000$ mjesečno. je li činjenica da je ta tvrtka među 10 tvrtki u svijetu po dobiti (?nisam siguran) dokaz da je efikasna. ne mora to značiti, možda je neefikasnija od neke druge koja zarađuje manje, samo što su eto naftna kompanija. znaš li koja je nacija druga na forbesovoj listi po broju multimilijardera? kina. razmisli malo o tim stvarima. znaš li tko pogoduje kineskim izvoznicima. vlada. znaš li koliko to pomaže običnom kinezu koji provodi po 6mjeseci bez povratka kući u radnim logorima? nimalo, čak im i odmaže jer time devalviraju konstantno jen.
  Prikaži cijeli komentar
 48. +7
  Steaua
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:06 | 19.02.2012.
  Zlatane, ne treba niti zaboraviti na koji način su "demokratske" snage ubile Čaušeskog i njegovu ženu. "Suđenje" je trajalo 5 minuta. A na vlast je došla prozapadna struja unutar Securitatea-e (tajna služba). Rumunjska je inače bila u dobrim odnosima sa V. Britanijom i SAD-om i igrala je dvostruku igru u Hladnom ratu. Nije bila između blokova kao Jugoslavija, ali nije bila niti jako vezana uz SSSR. A opet niti prebliska Kini kao Albanija.
  Inače zanimljivo je da je pobuno započeo jedan protestantski pop , Mađar u Temišvaru za kojeg je poslije dokazano da je radio za CIA-u. Ta ekipa koja je došla na vlast nakon Čaušeskog je ustvari bila vojna hunta. Nedugo nakon prve obojene "revolucije" u svijetu , izbili su neredi u Bukureštu jer je narod shvatio da je prevaren. Vlast je morala poslat rudare u pomoć jer policija nije uspjela kontrolirat situaciju (upiši Mineriad na youtube). Deset godina kasnije ta ista vlast je pokrenula neoliberalne reforme (deregulacija, privatizacija, liberalizacija tržišta rada ) , privatizirala rudnike i zajebala te iste rudare koji su ih održali na vlasti. Bilo je krvi do koljena... Rumunjska danas ima ogromne razlike između bogatih i siromašnih.
  Prikaži cijeli komentar
 49. +7
  seka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:52 | 19.02.2012.
  @braco

  tocno da je problem Grcke i najveceg dijela ostalih nacija to sto trose vise nego zaradjuju. Samo, uz tolike otplatne rate, tesko je toliko zaraditi da se sve pokrije. Zato mislim da je problem sistemski. Kako bi se inace moglo objasniti da (izvor CNBC) Irska im 2.3 tisuce miljardi duga??? Sa mozda 4 miliona stanovnika (ako se dobro sjecam)? Kako oni to ikada mogu vratiti?

  Sve su nacije prezaduzene, zato sto je sam novac dug! Samo sto se ja ne bojim za Ameriku i bogate Zapadne zemlje jer su one te koje profitiraju od davanja kredita. Problem je sa siromasnim zemljama koje zaduzis a onda im uzmes sve sto imaju, jer kako se zaduzenost povecava, tako kamate skacu u nebo!

  U pravu si kad kazes da treba objesiti one koji su prodali banke. To je automatski gubitak suvereniteta.
  Prikaži cijeli komentar
 50. +7
  seka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 19.02.2012.
  @zlatan, @seek, izvrsni komentari!

  Imala sam prilike raditi u mnogo zemalja i sa svim rasama i nacijama, i vidjela sam da to koliko tko radi zavisi o organizaciji vise nego o njegovim radnim navikama. A ako ih dobro nagradis, svi su spremni raditi 24 sata pa bili oni Grci, crnci ili ne znam tko!

  Opasan fasizam je uopce tvrditi za jednu citavu naciju da je lijena - da su druga vremena poslali bi ih u konc-logore na preodgoj?

  Ali dobro sluzi svrsi, jer niko nece biti solidaran s njima kad im uzmu sve. Sva ova prezaduzenost itd. je samo sredstvo da se zemlje prisili da prodaju sve sto imaju za "jednu kunu". Polako, svi ce doci na red, jer kriza traje!

  Medjutim, sto je zemlja siromasnija to ce biti i manje prilika da se covjeku da prava prilika, a kad je na ulici jer nema posla, onda mu je bilo kakva prilika oduzeta. A tenedencija je da se sve vise ljudi baca na ulicu, koju opet potpomaze jaka propaganda koja unistava bilo kakvu solidarnost medju radnicima, jer toboze firmama su ugrozeni profiti. Kapitalisticka ekonomija kao da sluzi samo profitima, a ne ljudima, sto bi bilo normalno za ocekivati. Kako bi inace covjek mogao objasniti da jedna firma ima 40 miljardi profita (exon)? Sto ce joj toliki profit? Zar ne bi recimo bio sasvim dovoljan i profit od $30 miljardi, a da nam se zato smanji cijena benzina? Ili zasto sad direktori velikih korporacija moraju zaradjivati $80 miliona i vise godisnje? Ili kako direktor hedge funda moze zaraditi $800 miliona? Od cifara koje se vrte covjeka boli glava, a nezaposlenost posvuda nenormalno visoka. Sto mi govori da su radnici baceni na ulicu kako bi bili prisiljeni raditi "harder" za manju placu, bez beneficija itd., a zato se maksimiraju profiti korporacija i place direktora. Za ovaj ekstra profit, korporacije "kupuju svijet", a sad je momentalno na redu Grcka.

  Sto se tice izuma, to je opet jedna teska floskula. Svi znamo kad smo isli u skolu da su sva djeca (grcka, hrvatska i tunguzijska) talentirana za nesto, treba ih samo odgojiti i obrazovati i pruziti im mogucnost da rade na polju na kojem mogu najvise pruziti.

  Medjutim, koliko sanse ima da jedan Grk ili Hrvat ostanu u svojoj zemlji ako su izuzetno talentirani? Vrlo mala! Jer ce biti odmah kupljeni od Amerike ili neke druge bogate zemlje. Ako tu naprave neki patent u nekoj domacoj firmi, i ta ce firma biti uskoro kupljena zato da bi patent ili bio stavljen u ladicu da ne konkurira nekoj bogatijoj firmi, ili ce ga ta firma opet koristiti u Americi ili Njemackoj! A poseban je problem da za izume moras imati ogromna ulaganja. Tesla je samo u Americi mogao naci investitora za svoje ideje. Moja strana firma je cak pred bankrot ulagala $1.7 miljardi dolara u razvoj? Koja to mala firma moze sebi priustiti? Zato je apsolutno lazna ova propaganda "izislite nesto", "budit konkurentni" na trzistu. Jer trziste je vec puno! Nema fer konkurnecije nego na tom trzistu postoji nesmiljena borba i sve firme iz siromasnijih zemalja ce biti ili kupljene ili unistene, kao sto smo imali prilike vidjeti na tisucama primjeraka u Hrvatakoj.

  Zlatan je dobro usporedio ovaj mit o lijenim Grcima sa mitom o lijenim Dalmatincima: svi, od najmanjeg do najveceg u porodici moga djeda iz Dalmatinske zagore su morali raditi od zore do mraka, jako, jako teske poslove u polju, da bi se prehranila 13-clana porodica, da bi se iz krsa izvuklo dovoljno hrane, jer su imali tocno onoliko koliko su proizveli, jedino ekstra sto se moglo kupiti je bio secer i sol.

  I konacno, zasto se toliko laze o socijalizmu? Zato sto je socijalizam nemesis kapitalizma, socijalizam se naprosto ne smije dozvoliti! Zato ga treba neprestano crniti i izjednacavati sa fasizmom. Kod nas to nije bilo tesko nakon sto su ustaska emigracija i Crkva iz Kanade, Australije, Njemacke isfinancirala Tudjmana (po S. Radovicu sa $3 miljarde) kako bi pobijedio na izborima, a on im se oduzio Vatikanskim ugovorima, revizijom povijesti i svime ostalim.
  Prikaži cijeli komentar
 51. -7
  davor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:22 | 19.02.2012.
  Jos kao mali sam cuo izreku "duzan ko Grcka",i sta je sad,istorija se ponavlja,i sad bi ih trebalo zaliti,pa nije 1-2 milijardi,400 milijardi su u pitanju,ko ih sisa,nek vracaju kad su znali trositi na vino i buzuki
  Prikaži cijeli komentar
 52. +10
  TRUTHandJUSTICE
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:52 | 19.02.2012.
  bravo za text! nisam grk, no nerviralo me kako neki pa onda i mutava vecina brzo poseru neku naciju na osnovu glasina! advance.hr je definitivno najbolji portal za vijesti u hr definitivno, svaka čast !:)
  Prikaži cijeli komentar
 53. +5
  Seek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:01 | 19.02.2012.
  "Smatram da ljudi izmišljaju neke izume, a ne nacije niti ekonomski sistemi."

  Slažem se (makar ne u potpunosti, jerbo da su Srbe u nekom trenutku u povijesti iskorijenili, ili Hrvate, ne bi bilo niti Teslinih izuma ;)). Odgovorio sam na pitanje kako je bilo postavljeno.

  Inače, pitanje pripadnosti jednom narodu ne bi trebalo u potpunosti odbacivati. Prije nego što nastavim, ističem da nitko nije vrijedniji što je pripadnik jedne, odnosno manje vrijedan što je pripadnik druge nacije! Naime, Grci su na ulicama tako uporno i neslomljivo upravo zato što su Grci. Psihu stanovnika jedne države modeliraju: prostor(!) (reljef, vode, šume...), klima, povijest, kultura, tradicija, religija..., ciljani socijalni eksperimenti (domaći ili strani), te svi oni sunarodnjaci koji su već obilježeni nabrojanim faktorima i onima koji su im prethodili. Usporedimo Hrvate sa Šveđanima, Vijetnamce s Rumunjima...
  Prikaži cijeli komentar
 54. +1
  Seek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:39 | 19.02.2012.
  Zlatane, hvala na komentaru, mada mi nije potpuno jasno što si htio reći.

  Ako je vjerovati statistikama, Grčka danas moguće ima manje od 10 i pol milijuna stanovnika kako je 2011. godine u odnosu na 2010. godinu izgubila preko pola milijuna stanovnika (sa 11300000 na 10790000, što je za očekivati ako se u obzir uzme sjajna budućnost koje su Grci svjesni), a ništa drugačije nisam niti napisao: 10-ak milijuna stanovnika Grčke je do 2,5 puta više negoli stanovnika Hrvatske.
  Prikaži cijeli komentar
 55. +5
  Antifa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:15 | 19.02.2012.
  seek, dobro pišeš i imaš dobru namjeru , ali imam jednu opasku.
  Smatram da ljudi izmišljaju neke izume, a ne nacije niti ekonomski sistemi. Tako za npr. izum naizmjenične struje možemo biti zahvalni Tesli , a ne Srbima, kapitalistima, monarhiji ili demokraciji. Da taj izum može nastati samo u Srbiji, feudalizmu, kapitalizmu onda možemo govoriti o srpskom izumu, kapitalističkom izumu ili npr. teoriju gravitacije kao feudalnom izumu. Kao da bez feudalizma nebi bilo teorije gravitacije.
  Ali dobro je da rasistima i na taj način dokažeš da su u krivu.
  Prikaži cijeli komentar
 56. +2
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:08 | 19.02.2012.
  SEEK, hvala na lijepim podacima, samo morali bismo znati da su i neke druge civilizacije bile uspješne kroz povijest. Ali stara grčka civilizacija je bila temelj cijele kasnije evropske, odnosno zapadne civilizacije. Staroj Grčkoj mi u Europi dugujemo sve. No današnja Grčka je ipak samo jedna od brojnih evropskih zemalja. To je srednje razvijena evropska zemlja, ili malo iznad toga. Imali su tešku povijest od propasti Bizanata. Malo ih je koji znaju da je Bizant bio grčki imperij, da je današnji Istanbul nekada bio grčki grad. Ali to je povijest. Inače Grčka ima skoro 11 milijuna stanovnika.
  Prikaži cijeli komentar
 57. +13
  Seek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:40 | 19.02.2012.
  @hmh

  "Koji patenti su iz Grčke ?"

  Teško je neukom na brzinu objasniti veličinu grčke civilizacije kroz povijest. Za početak - izumili su empirijsku znanost, gurnuli su znanost ovdje gdje je danas! Da, znam, ne moraš mi reći, nisu te impresionirali. Hajdemo dalje... Znam da osoba poput tebe sigurno gleda Olimpijske igre. Ali Pitagorin poučak ti nije poznat, a sumnjam i da bi ga shvatio. Arhimedov vijak je i danas u upotrebi posvuda po svijetu, što se skoro neće promijeniti. U stvarnosti su Grci izumili i parni stroj još u drevno doba, iz zezancije, mada to malo tko zna. Stari Grci su izmislili čak i budilicu. Georgios Papanikolaou je izumio svima dobro poznat "papa test". Sofia Panteliou je izumila instrument za otkrivanje osteoporoze; Stergios Logothetis je izumio potpuno fleksibilne fotonaponske čelije...

  A znaš li da je najstariji preteča patenta zabilježen upravo u staroj Grčkoj?

  U tehnologiju danas Grčka ulaže jedva 0.5% svog BDP-a, za razliku od primjerice skandinavskih zemalja koje ulažu i preko 3.5%. Ciljano ih se uništava i ne dopušta da ispolje svoj puni potencijal koji smo imali prilike upoznati u antička vremena. Zašto? Jer je Grčki narod jedan od najčvršćih na Zemlji kojeg se ne da lako slomiti, koji će do zadnje kapi svoje krvi odolijevati invaziji Kazarske imperialističke sile. Imaju golem nacionalni ponos i neizmjernu hrabrost i snagu, zbog čega su prijetnja zatvaranju Europskog poglavlja globalnog kulturnog i općeg porobljavanja.

  "Koliko znate Grčih naučnika ?"

  George Perlegos „Mr Flash“ (flash memorija), Constantin Caratheodory (možda najveći moderni grčki matematičar; savjetovao Einsteina oko matematičkih problema; važan doprinos u termodinamici), Dimitris Hristodoulou (Azijska Nobelova nagrada), Stelios (Stylianos) K. Pichorides, Constantine (Kostas) M. Dafermos, Themistocles M. Rassias, Costas Soukoulis, Nanopoulos, Panayiotis Zavos...

  "Koje alate proizvode ?"

  Proizvode oni alate i strojeve, pa čak i visoko tehnološke (Bioman i brojne druge firme). A do nedavno su imali i jednu veliku visokotehnološku kompaniju - Intracom (elektronika, software...; intracom.gr/), dok ju poremećena politička struktura nije prodala Rusiji.

  Grci su veliki brodograditelji (pogledaj samo ovu kompaniju: neorion-holdings.gr; proizvode superluksuzne megajahte od preko 120m), imaju 5. najveću pomorsku flotu za transport dobara u svijetu i posjeduju najviše ribarskih brodova u Europskoj uniji.

  Najveći su proizvođači pamuka i pistaccia u Uniji, drugi u proizvodnji riže i maslina, treći u proizvodnji rajčica, lubenica, badema... Jesi li im ti otišao pomoći? Koliko su Grci neradni i nazadni govori podatak da se organski uzgoj u Grčkoj udeveterostručio između 2000. i 2007., najveći porast u cijeloj Europskoj uniji. Kolonijalisti se boje Grka i napadaju ih svim snagama.

  "Gdje su u proizvodnji auta ?"

  TEMAX S.A. (vatrogasna kola; temax.gr); Sfakianakis (autobusi)... Sir Alexander Arnold Constantine Issigonis - jesi li čuo za Mini (ili gledao Mr. Bean)? Grčka je imala veliku automobilsku industriju, sa preko 100 firmi koje su se bavile proizvodnjom autobusa i/ili autobusnih dijelova. Isto tako, mnoge firme su proizvodile automobile. Ali oni kojima ti voliš "lizati govna" uništili su grčku automobilsku industriju 70-tih i 80-tih, kao što su uništili sve čime su Grci prijetili u prošlom stoljeću (prijetili jačanjem vlastite neovisnosti, naravno; da ne bi bilo nesporazuma), i zavrtjeli mit kojim se bavi ovaj članak iznad. Vozila koja su izrađivali nisu bila razvikana na svjetskom tržištu, ali ako je vjerovati povijesti, došao bi trenutak i Grci bi se vinuli u nebo kakvom novotarijom. Štoviše, u jednom je trenutku 70-tih Neorion bio uključen u razvoj električnih automobila, koji su oduvijek zabranjeno voće. Možda je razlog napada na grčku auto industriju na kratko čak i bio na životu.

  "Gdje su u vojnoj industriji ?"

  ELVO (elbo.gr/en/home/), Pyrkal (duga tradicija, nekoc bila vrlo mocna kompanija, izvozila na sve kontinente) i EBO, Hellenic Aerospace Industry (haicorp.com/)...

  Nije loše za državicu od desetak milijuna stanovnika, iliti dvije, dvije i pol Hrvatske. Ako su oni (do neki dan bili) neradnici, što smo onda tek mi?

  Moraš shvatiti da tvoje spoznaje i saznanja nisu niti početak niti kraj. Usprkos tome što ti ne znaš, stvari postoje.
  Prikaži cijeli komentar
 58. +1
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:28 | 19.02.2012.
  Zaboravio sam napisati da je spomenuti rumunjski diktator Antonescu, nakon rata osuđen na smrt i strijeljan 1946. Tek da znaju oni koji to ne znaju.
  Prikaži cijeli komentar
 59. +5
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:48 | 19.02.2012.
  Eto neki europarlamentarci iz Rumunjske šire ideju o Ceausescuu da je bio diktator i krvolok. To nitko ne spori, bio je, navodno je njegova diktatura odnijela 60 tisuća života, iako nitko nikada to nije službeno potvrdio. Ali ti isti parlamentarci ni riječi o rumunjskom diktatoru Antonescuu, predratnom i ratnom fašističkom diktatoru. Koji je zemlju predao na pladnju Hitleru, koji je masakrirao brojnu Židovsku i Romsku zajednicu Rumunjske (u pitanju su stotine i stotine tisuća rumunjskih građana), koji je Rumunjsku poslao u rat protiv SSSR-a na strani Trojnog pakta. Tamo su uputili preko milijun vojnika, poginulo ih je preko pola milijuna. Nijemci su im dali da pod okupacijom zajedno sa njemačkim trupama, drže jugozapad Ukrajine, tj.područje Odese. A tamo su napravili strašne zločine. Kada je mislim 1942, bila eksplozija u rumunjskom stožeru, poginuo je 61 rumunjski oficir i neki general, za odmazdu su pobili preko 30 tisuća građana Odese. Antonescu je rekao za jednog vojnika strijeljati stotinu, a za jednog oficira dvijestotine civila! Nakon toga je partizanski pokret na tom području bio toliko jak, da je to impresivno. Ovo je moj mali doprinos o tome kako se stvaraju opasni mitovi na lažnoj povijesti, znam da nema veze sa Grčkom, ali ima veze sa lažnim mitovima. A ovdje se pitam , kako netko danas može tvrditi da su tzv.komunisti napravili više zla? Ova strahota iz Odese je samo jedna od bezbrojnih priča koje pobijaju tezu o tome, da naci-fašisti NISU bili toliko ZLI.
  Prikaži cijeli komentar
 60. +8
  @zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:32 | 19.02.2012.
  Bravo zlatane !

  Priče o mentalitetu nekog naroda su rasističke priče zamotane u celofan. Rasizam je i dalje rasizam.
  Prikaži cijeli komentar
 61. +7
  zlatan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:28 | 19.02.2012.
  Hvala za ovu lijepu analizu u članku. Pa kao što znamo cijela ljudska povijest se sastoji od mitova. Oni su u pravilu izmišljotina, a izmišljeni su zato da prikriju stvarnost. Ili da obezvrijede druge ili drugačije. Evo nedavno bilo snježno nevrijeme, cijela Hrvatska pljuvala po Splićanima zbog "lijenosti" jer nisu očistili snijeg. A snijega bilo 25 cm, zbog olujne bure nanosi i metar, pa zatim ledena kiša, pa opet ova naša olujna bura. I stvorila se ledena kora. A Split nije ravan kao Osijek, sav je na brežuljcima, uzbrdice-nizbrdice i obilje stepenica. Kako bi se "lijeni" ravničarski Slavonci tu snašli? Te mit da su Dalmatinci lijeni. A pogledajte ovaj naš krš i kamenjar koje su ljudi stoljećima raznosili da imaju nešto škrte zemlje, koju su odnosile kiše, otpuhivale orkanske bure, pa tek težak život na pučinskim otocima. Ljudi iz panonske regije nisu imali takve probleme, jer uz pet puta manje truda, imali su pet bolje rezultate. Ljudi moji i Grčka je krševiti Mediteran, bio sam u Grčkoj još 1982 god., nisam primijetio da leže od lijenosti po ulicama. Primjetio sam obrađena polja, naranče, masline u tom kršu. Kada je kapitalizam ušao na velika vrata kod nas, rekli su nam, ako budete puno radili, imat ćete puno love. E jest šipak. Pitajte jadnike koji rade kod tgovaca,i petkom i svecom, za crkavicu. U Konzuma ih zovu na kraju godine i kažu im: poklonite zarađene slobodne dane firmi. A te jadnike ne plaćaju prekovremeno, već im daju "slobodne" dane, koje kasnije najveći dio poklone firmi. Valjda da se ne bi ulijenili. Kada je njemački Dojče Telekom postao većinski vlasnik T HT d.d., neke budale su rekle da je to za naše dobro. Broj od 11.400 zaposlenih T HT d.d. je spao na 5.700, sada su otpustili 450, znači broj je pao na manje od 5300. A sve da se zadovolji njemački pohlepni Dojče Telekom. Največi dio zarađene love ide u Njemačku, i tako pomažu njemačku lijenost. A naši radnici, rade li rade, kao i Grci više od pljačkaških i lijenih Nijemaca. Uostalom njemački Dojče Telekom je većinski vlasnik i grčkog telekoma. Nigdje ne ulažu u infrastrukturu, to su same izgradile ranije kroz desetljeća zemlje u koje su došli, samo muzu zaradu, tj.lovu. A tek mobbing! Zašto ne izbacimo te uljeze, jednako kao što je Staljin izbacio sva strana poduzeća iz SSSR-a 1930 godine. Nakon toga SSSR se pretvorio u industrijsku i znanstvenu silu! Ništa od toga, pa tko bi se u nas podigao na tako nešto. Sjećate li se kada je dio hijerarhije katoličke crkve bio na čelu protesta protiv naftovoda Družba Adria? Zašto se nisu pridružili zaposlenicima T HT d.d., kada su štrajkali? Pa gdje će Crkva protiv braće Nijemaca, je li tako? Mitove šire i službene instituicije. Pa je tako EU Parlament osudio pakt Hitler-Staljin (iz 1939) da su obojica krivi za rat. Kao da je Hitlera itko mogao zaustaviti. Više je krivo popuštanje zapadnih demokracija, na onoj sramotnoj kapitulaciji u Muenchenu 1938 god., kada je V.Britanija i Francuska predala Čehoslovačku Hitleru. Znači godinu ranije nego pakt Hitler-Staljin, ionako je Staljin samo htio privremeno zaustaviti Hitlera. A nudio je Staljin savezništvo zapadnim demokracijama, ali oni su se oglušili. Mit je da je staljinizam i uopće tobožnji komunizam (kakav je to uopće bio, ako je bio sistem?) uništio više ljudi od naci-fašizma. To je jedan od najopasnijih neistinitih, dakle lažnih mitova današnjice. Šire ga neki desno orijentirani centri moći, npr.francuski neofašist Le Pen, Berlusconi i ostali povijesni revizionisti. Umanjuju se žrtve nacizma, pa se i smanjuje broj pogubljenih u logorima. A te žrtve nacizma nitko nije brojio, nacisti su ubijali radi ubijanja, bila je to kolektivna krvna žrtva, najveća u povijesti. Šta bi bilo da su dobili rat? Ako je staljinistički režim toliko ubijao, kako je broj stan., SSSR-a za vrijeme Staljina mogao narasti sa 145 na 205 milijuna stan? U samo 29 godina? I još se u međuvremenu dogodio Drugi svj.rat u kojem je SSSR imao 26.6 milijuna žrtava, plus najveće razaranje u povijesti. Da mitovi su jako opasna stvar, pogotovo kada se neistine namjerno šire, da obezvrijede i osramote cijele grupe ljudi. I da iskrive povijest.
  Prikaži cijeli komentar
 62. +3
  Roberto Baggio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:10 | 19.02.2012.
  Grci ne trebaju da vrate ništa tim bankama. Ionako banke taj novac nisu stekle radom niti na pošten način. Zato i nude otpis dugova. To je kao kad kockaru uzmete 30 % dobitka. Neće se bunit ili će bit spreman na kompromis jer radom nije stekao ništa od tog dobitka.
  Prikaži cijeli komentar
 63. +5
  Atlas
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:20 | 19.02.2012.
  Poznato je da kapitalisti prodaju patetike kako oni "hrane" radnike. Tako i Veliki Vožd Mamić hrani svoje radnike u Dinamu a i van njega. Što bi mi bez takvog majstora. Vratili bi se u mračni komunizam :)
  Živio Kerum, poduzetnički AS !
  Prikaži cijeli komentar
 64. +5
  John Galt je peder
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:07 | 19.02.2012.
  Poduzetnik koji se trga od posla a visi 3 dana bez prestanka na komentarima članka koje više skoro nitko niti ne čita.
  Pa da naravno, kad ima dva klinca kojimu zarađuju pare...
  Prikaži cijeli komentar
 65. +8
  @Leni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:54 | 19.02.2012.
  "Danas u svijetu ne postoji kapitalisticka drzava. Kapitalizmu je potreban posten/prirodni novac, a ne fiat koji je manipulisan od strane centralne banke. "

  Nije ni čudno da ti mutavi odgovara kad si i sam mutav i pričaš gluposti. Ne postoji kapitalistička država ahahahahahahahahahahaha Lupi u prvom postu i ostane živ :)))
  Prikaži cijeli komentar
 66. +9
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:52 | 19.02.2012.
  Debilčino, ti si izrbljivač jer prisvajaš produkte tuđeg rada i to pod izlikom da je "dobrovoljan" kao što radi svaki kapitalist. Analogija je sa ženom je odlična, samo ti si debil koji ne može shvatit u ćemu je bit te analogije ili namjerno lažeš (kao i svaki poduzetniki psihopat ) da bi se možda izvukao. Nije stvar u tome da ti mlatiš radnika nego mu kradeš pare i bez obzira što on to smatra "pravednim" to je i dalje krađa. Kada muž mlati ženu ona može mislit da je to "zaslužila" , ali to ga i dalje ne spašava od kaznene odgovornosti i počinio je zločin. Baš kao što je i krađa zločin. A ti si smrdljivi lopov .

  "radnici imaju izbor morončino glupa. zar bih ja trebao radniku poklanjat pare? " -
  Ne nemaju izbor, majmune glupi. Ali naravno ti rezoniraš kako kapitalistički lopov i tu su u pitanju klasni interesi. Ti grčevito štitiš svoju privilegiranu poziciju.
  Sama uloga koju ti sebi daješ da si nekakav darivatelj para , pa radnici "dobivaju" pare je patološka. Stavljaš se u poziciju boga koji može a i ne mora dati pare iako ta firma nije tvoja nego i od radnika. Ti prisvajaš tuđi rad i onda bi još i određivao njima kojima si ukrao dal smiju imati plaću.
  Stvar je u tome da bi ti htio biti isti kao i ovi moćnici na koje kukaš , ali ne možeš. Možda bi bio i gori od njih . Nesposobniji si , što nije ni čudno kad imaš izjave tipa " ne zalažem se za kapitalizam , ali sam za slobodno tržište ". Jednostavno ne shvaćaš dinamiku kapitalizma a htio bi se igrat kapitalizma.
  Ljudi se ismijavaju iz tebe....

  "daj mi reci jesi glasao za EU ili protiv? jako me zanima." -
  - Zanima te jer nisi sposoban racionalno razmišljat pa ti trebaju kalupi da bi iz mog potencijalnog odgovora sastavio neku predrasudu. Da bi me stavio u neki kalup. Tako funkcionira mozak jedne poluobrazovane osobe.
  Znači toliko si pregažen da stalno skačeš iz jedne u drugu temu da bi isprao obraz. Patetično.
  Prikaži cijeli komentar
 67. -6
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:38 | 19.02.2012.
  izrabljivač? ja sam ti opisao stvarnu situaciju iz stvarnog života, sa kojim ti imaš veze koliko i ja sa nuklearnom fizikom. tvoj najveći domet je metiljavo mjesto pročelnika državnog zavoda za džabalebarenje u kojem provodiš dane i hraniš se pregaženim ideologijama koje su pregazila milijune ljudi. o kakvom ti izrabljivanju pričaš?
  analogija sa mlaćenjem žene ti je patetična, nit ja tučem radnika, nit ga zlostavljam i odgovaram apsolutno svakom zakonu koji vrijedi i za tebe u ovoj državi. radnik umjesto da je na ulici zarađuje novce i educira se tj. razvija se. nit ja njemu, nit on meni mora biti zahvalan. radi se o dogovoru dvije strane. on sutra meni može reći, ajd bok imam bolju ponudu i šta da ja radim, a uložio sam svoje pare u njegov razvoj. ništa, hvala i doviđenja.
  radnici imaju izbor morončino glupa. zar bih ja trebao radniku poklanjat pare? što ti meni ne pokloniš nešto. to što nema posla na tržištu je kriva država koja je najveći generator nelikvidnosti i iskrivljivač realnih tržišnih vrijednosti. što misliš što se dešava kad država favorizira određene tvrtke u nekoj branši koje tuku milijune jer su dobri sa nekim? oni nerealno dižu plaće radnicima te tvrtke koje nisu zaradile te pare već ih ukrale od mene i tebe. šta to onda meni znači, da ja moram dizati plaće iznad svoje produktivnosti, odnosno da propadam. to je samo jedan od razloga zašto nema posla na tržištu. ali ovo ti ne možeš shvatiti, jer je tvoja zadojenost fascinantna, a bilo kakva inicijativa se svodi na tipkanje po portalu. daj mi reci jesi glasao za EU ili protiv? jako me zanima.
  Prikaži cijeli komentar
 68. +3
  Shaka Zulu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:12 | 19.02.2012.
  Broj "odrađenih", ili bolje rečeno, statistički zavedenih radnih sati ne može biti pravo mjerilo o tome koliko tko radi. Ako su radna mjesta fiktivna i radi se malo ili ništa, statistički pokazatelji su sjajni a realnost sasvim drugačija. Radim u privatnoj firmi pa znam da mnogi ne odrađuju efektivno puno radno vrijeme već svakodnevno dobar dio troše na privatne diskusije i svađe o svim mogućim temama koje s poslom nemaju nikakve veze, i pritom još urlaju i smetaju drugima koji žele raditi.. Mogu misliti kako je tek u državnim firmama.

  U poglavlju "MIT O MANJOJ PRODUKTIVNOSTI" nije rečeno ništa značajno, koliko vidim.

  "radnik u grčkom uredu može provesti pola radnog vremena ne radeći ništa, samo surfajući internetom, no isto može biti i slučaj u Njemačkoj"

  Teoretski može, no da li je to doista tako, to je pitanje! Po svemu sudeći, to baš i nije tako.

  S obzirom da je poznato kako je Grčka lažirala statističke podatke, sve ove podatke treba uzeti sa zrnom soli.

  Protiv sam kapitalizma, ali alternativa i uzor nikako ne mogu biti totalitarni i zločinački sistemi poput staljinističke Rusije ili Kine.
  Prikaži cijeli komentar
 69. -6
  Leni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:24 | 19.02.2012.
  Skenirao sam komentare, i cini mi se da idioti seru protiv mutavog koji je u pravu.
  Danas u svijetu ne postoji kapitalisticka drzava. Kapitalizmu je potreban posten/prirodni novac, a ne fiat koji je manipulisan od strane centralne banke. Kapitalizam njeguje dobrovoljne ugovore i kamatne stope koje su određene trzstem, a ne kreditna stvaranja od strane centralne banke.
  Prikaži cijeli komentar
 70. +3
  Viva Sandinista
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  04:59 | 19.02.2012.
  A banditska je i država koja dozvoljava i štiti te bandite. Zato ju treba oborit.

  Još kuka i žali se na državu. Budi sretan da država uopće postoji jer bez nje nebi bilo ni tebe kao kapitalističkog bandita.
  Prikaži cijeli komentar
 71. +9
  Rafael Correa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:35 | 19.02.2012.
  Grci trebaju napraviti isto što je napravio Ekvador. Ekvador čak ima nametnut (prije nego što je došao na vlast Correa) dolar i svejedno su uspjeli odjebat MMF. Sada su zemlja sa visokim rastom BDP-a višem nego kad su bili vjerni sluge Amerike i MMF-a . Provode politiku suprotnu neoliberalnoj koju su provodili devedesetih i koja ih je odvela u propast (neoliberalna politika privatizacije i deregulacije ).
  Znači moguće je provodit tu politiku čak i kad nemaš svoju valutu.
  Prikaži cijeli komentar
 72. +1
  booring
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:10 | 19.02.2012.
  boooooring !
  Prikaži cijeli komentar
 73. +4
  HA HA HA HA
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:28 | 19.02.2012.
  Kakva komedija ovaj mutavi...
  Al uvijek iste priče ti mutavi poduzetnici. Em su poluobrazovani, nenačitani, naporni . Jedino što su bolesno ambiciozni i ustraju u glupostima.
  Pazi oni bi još i da im se klanjamo kad kažu da su poduzetnici, htjeli bi od toga stvorit kastu he he he he he
  Prikaži cijeli komentar
 74. +3
  Doktor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:15 | 19.02.2012.
  Uvijek su me posebno u srce dirale poduzetničke patnje. Šmrc šmrc

  Ajde lijepo otprdi u Ameriku pa ako si tako sposoban otvori tamo firmu...
  I dosadan si više, što imaš manje argumenata to su ti veći traktati i to više padaš u emotivne eskapade.
  Prikaži cijeli komentar
 75. +9
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:02 | 19.02.2012.
  Oh kako divno smrdljivi kapitalist nam se otvorio. Ne samo da je izrabljivač nego je i nesposoban izrabljivač pa bi parazit htio da ne pridonosi baš ništa društvu koje mu je uopće dozvolilo da ima izrabljivačku radionicu nego da ga država oslobodi pa da sve stavi u svoj džep.
  Gle ne zanimaju nas tvoji životni problemi niti poduzetnička jadikovanja, odi pa se žali psihijatru.

  "sve dosad sam stekao vlastitim rukama i glavom. " - Lažeš prisvojio si profit koji su stekli tvoji radnici.

  "isplaćujem li ja sebi veću plaću nego svojim radnicima. apsolutno. je li to pravedno? po meni je. " -
  To što je TEBI pravedno to ne znaći da je pravedno. Nisi ti meritum oko kojeg se sve vrti. Pravednost nije ni relativan niti subjektivan pojam.

  "ali nije bitno vaše foteljaško mišljenje je li to pravedno, već mišljenje dvoje ljudi koji rade za mene/samnom. ukoliko oni smatraju da je to pravedno, sve ok. " -
  Naravno ovako nešto će izjavit ili krajnje neobrazovana osoba ili psihopat. Ako muž mlati ženu , a ona to smatra da je pravedno to ga ne isključuje od kaznene odgovornosti. Dakle postoji društvo koje će regulirati takve stvari a ne ti .

  "ili će dati otkaz ili će pokušati pregovarati o boljim uvjetima, što god oni bili. ja ću onda morati razmotriti prijedlog i donijeti odluku mogu li ja njima dati bolje uvjete. as simple as that. tu nema ljutnje, ni sa moje strane što on traži bolje uvjete, ni sa njegove ukoliko ih ne može dobiti. i on i ja imamo slobodan izbor." -

  Ne, smrdljivi kapitalistički banditu nije tako naravno da se oni neće buniti jer će dobiti otkaz, a kad dobiju otkaz teško će opet naći posao. To što ti pričaš je nekakva utopija koja nigdje ne postoji. Radnici nemaju slobodan izbor. Samo teško je jedno izrabljivaču da to shvati.

  "šta ja dobijam od države za to. jedno veliki N I Š T A."
  I previše ti daje. Zamisli ti , on je nesposoban, krade radnike i još se buni da mu država treba nešto dati. Govna su mala stvar što bi ja tebi dao.

  Zanimljivo je kako ovi kapitalistički lopovi tvrde da su oni najbolji i najsposobniji što društvo ima, da su spremni na borbu a samo kukaju kako je njima najteže. To su osobine parazita.
  Zapravo nije ni čudno da ti jedva ide, kako bi ti išlo kad imaš izjave tipa - "nisam ja za kapitalizam , ali sam za slobodno tržište". A sam je kapitalist :))))) Presmješno. Aj sad lijepo se obriši i prestani nam tu kukat.
  Prikaži cijeli komentar
 76. -8
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:03 | 19.02.2012.
  ma ne dira to mene, pogotovo kad dolazi iz usta demagoga. ja sam za razliku od svih vas privatnik. i zapošljavam dvoje klinaca koji su došli prošle godine sa fakulteta i koji su krenuli sa 5kkn. danas, godinu dana nakon toga imaju 5,5kkn. dakle, ja zli privatnik, za razliku od svih vas luftinšpektora zapošljavam dvoje radnika, plaćam im sve doprinose, sve na bijelo + prijevoz. nisam tajkunizirao firmu, ne zarađujem nikakvo bogatstvo, dapače u prvoj godini sam 100kkn u minusu (što je u okvirima planiranog) koje pokrivam manjim dijelom kreditom, a većim ulogom dvoje drugih ljudi u vlasništvo firme. to dvoje ljudi su isto privatnici koji imaju svoje firme i koji ne izrabljuju nikoga. bavimo se informatikom. starci mi nisu ostavili niti kune i sve dosad sam stekao vlastitim rukama i glavom. stan imam na kredit i jedina imovina mi je namještaj i tehnika u njemu (nemam televizor) i auto. dakle ulazim u veliki rizik. ako mislite da mi je novac primarni motiv za ovo vi ste debili.
  ja ni pod koju cijenu ne želim da mi radnici budu nezadovoljni, jer sam inače p r o p a o. petogodišnji plan predviđa izlazak iz minusa u pozitivu nakon treće godine. isplaćujem li ja sebi veću plaću nego svojim radnicima. apsolutno. je li to pravedno? po meni je. netko je rekao da se ja bogatim radničkim parama. uzimam li ja svojim radnicima njihove novce? ne. ali nije bitno vaše foteljaško mišljenje je li to pravedno, već mišljenje dvoje ljudi koji rade za mene/samnom. ukoliko oni smatraju da je to pravedno, sve ok. ukoliko ne smatraju, ili će dati otkaz ili će pokušati pregovarati o boljim uvjetima, što god oni bili. ja ću onda morati razmotriti prijedlog i donijeti odluku mogu li ja njima dati bolje uvjete. as simple as that. tu nema ljutnje, ni sa moje strane što on traži bolje uvjete, ni sa njegove ukoliko ih ne može dobiti. i on i ja imamo slobodan izbor. samo je pitanje je li čovjek (on/ja) normalan ili idiot.
  pretočeno u sate za državu radimo 155 dana godišnje uz pretpostavku da svu paru koju zaradimo godišnje i potrošimo u hrvatskoj. šta ja dobijam od države za to. jedno veliki N I Š T A. ustvari serem, dobijam, ali samo govna! otežava nam život na svakom koraku, a usto je i jako pohlepna (o ovome možemo pričati do sutra). kad bi mi država otpustila malo omču oko vrata, zaposlio bih još jednog čovjeka, možda i dva. lakše bih održavao razinu plaća da mi ova dva ne kidnu, uložili bi u znanje, nove tehnologije, svašta nešto.
  e sad, kad mi netko govori da država treba biti velika ja doživljavam poraz. i istina je da neću moći spavati, ali ne radi poraza u debati već radi saznanja sa kakvim trogloditima živim u istoj državi.
  Prikaži cijeli komentar
 77. +13
  Trabi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:32 | 18.02.2012.
  Aj mutavi , zbilja ti je dobro čovjek rekao : nemoj se sramotit više. Što dalje ponireš ispadaš jadniji.
  Prikaži cijeli komentar
 78. -11
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:29 | 18.02.2012.
  sviđa mi se kako izvire iz tebe jedna diktatorska crta. ti mi zabranjuješ postavljati pitanja. to je u skladu sa uređenjem koje zagovaraš.
  Prikaži cijeli komentar
 79. +9
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:24 | 18.02.2012.
  Debilu, sve tvoje retardirane konstatacije su ovdje potučene i nemaš pravo postavljat nikakva pitanja.
  Osim toga i to ti je odgovoreno dole u nekim od komentara.
  Ja razumijem da te ovaj poraz kopa cijeli dan i da nećeš moći spavati, ali mi ti nismo terapeutska klinika. Odi na neki biznis forum pa im tamo prodaji te svoje zastarjele ideje, na ovom forumu ti je ekipa u velikoj većini antikapitalistička i njima ne možeš prodavat te prožvakane gluposti kojima uglavnom ispiru mozgove debilima na VERNU.
  Prikaži cijeli komentar
 80. -11
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:17 | 18.02.2012.
  nisi mi odgovorio na pitanje.
  Prikaži cijeli komentar
 81. +9
  Doktor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:16 | 18.02.2012.
  "to vam seru u facu isti oni koji su do prije 20 godina bili u strukturama komunističke partije. "

  Što je još jedan dokaz i prilog Žižekovoj tezi da su bivši ili sadašnji (KP Kine ) bolji menadžeri od ovih proizvedenih na zapadu. Pokvarnei kapitalistički sistem nagrađuje što veće licemjere.
  Prikaži cijeli komentar
 82. +12
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:12 | 18.02.2012.
  Bolje ti je da nakon ovakvog debakla gdje si između ostalog napisao "nisam za kapitalizam , ali sam za slobodno tržište" više ne pišeš ovdje.
  Ali i sam znaš da si doživio poraz pa te taština spriječava da se povučeš sa bar nekakvim dostojanstvom.
  Prikaži cijeli komentar
 83. +3
  damir Petrovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:02 | 18.02.2012.
  Nije stvar u kolicini radnih sati, godisnjim odmorima,ucinkovitosti i produktivnosti vec nacin raspolaganja drzavnim novcima i proracunom.Ako Vlada donosi odluke o ulaganjima koja su bunar bez dna i drustveno neisplativa,a investiraju iz ptevisokih poreza ili zaduzivanjem (primjer Peljeski most),normalno je da ce drzava otici kvragu.Iata stvar je i s gradjanima,koji u razdobljima rasta dizu velike krwdite za kupovinu nekretnina i automobila,dobara koji dodatno poticu uvoz,odnosno prelijevanje novca u uvozna dobra (recimo to ovako;vi kupite stan na kredit na 30 godina, drzava ODMAH. dobije svojih 23% posto od PDV-a, investitor zarado 10-30% i otrvi s tim novcem ma leasing kupiti novi BMW peticu, a za sina M3 ( vidio svojim ocima).Ljudi koji kod njih radetakodjer sada imaju dobru placu,pa i oni dignu kredot i kupe auto.Vlasnik salona kaze; jebem ti,dobro idu ovi auti,idem dignut kresit i prosirit salon....i tako dok god banke daju krdite jer u piramidu ulaze novozaposleni,koji postaju kresitno sposobni i ne zelw do smrti stesjeti za stan ili auto.E kad jesnom kamata skoci ili nestane novih zapoalenika u piramidi,dogodi se kriza,jer svi ovi koji su digli kredit zasnivaju svoje prihode na potrosnjo onih koji dizu kredite-a takvih vise nema.
  Prikaži cijeli komentar
 84. -14
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:55 | 18.02.2012.
  nitko mi nije odgovorio na ključno pitanje. kako se osjećate nakon što vam vaša DRŽAVA već dvadeset godina sere u lice? i da stvar bude perverznija, to vam seru u facu isti oni koji su do prije 20 godina bili u strukturama komunističke partije.
  Prikaži cijeli komentar
 85. +9
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:12 | 18.02.2012.
  "da i ponovit ću to. "

  Osobina budale je da ne vidi što je to glupo napravio/rekao iako mu se ukaže na to.
  Prikaži cijeli komentar
 86. -14
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:12 | 18.02.2012.
  ugl., odustajem jer vidim da se borim sa vjetrenjačama. jedna poslovica za kraj: "posij misao požanji čin, posij čin požanji naviku, posij naviku poažnji karakter, posij karakter požanji sudbinu". vraćam se ondje odakle sam i krenuo, svaki čovjek je odgovoran za sebe. i ako počnemo prvo sebe pojedinačno mijenjati onda ćemo i kao društvo napredovati.
  Prikaži cijeli komentar
 87. +9
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:10 | 18.02.2012.
  Da debilu, opet pišeš nepotreban traktat koji nema veze sa onim o čemu govorim. Nitko ne govori o tome koliko prosječan Kinez zarađuje (iako i to napamet govoriš jer ne znaš o kojim firmama se radi ) nego o tovojoj glupoj tvrdnji da je država nesposoban gospodar , a privatnik sposoban.
  Dakle dokazano ti je da si u krivu, da pričaš ideološke pizdarije , a ti sad pokušavaš prebacit na neku drugu temu.
  Znači ako su te firme među prvih deset kompanija u svijetu to znači da je država može biti sposoban gospodar.

  Ovo tvoje početničko "filozofiranje" na početku još jednog nepotrebnog traktata ne treba uopće niti čitati. Nemoj pokušavat improvizirati kad ne razumiješ osnove. Ima filozofa koji su te tema odavno i to jako dobro razradili.
  Prikaži cijeli komentar
 88. -12
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:03 | 18.02.2012.
  @Lumen, da i ponovit ću to. ovo što se danas predstavlja pod kapitalizam ili neo liberalni kapitalizam ili nazovite ga kako god hoćete, nije ono što ja smatram slobodnim tržištem i zato namjerno izbjegavam to etiketiranje. zašto takvo uređenje ne bi zvali kalamburgud, da i ime išta mijenja. jeli to tako teško za shvatiti? u slobodnom tržištu je utjecaj države minimalan, a toga danas gotovo da i nema. barem ne u dominantim ekonomijama
  Prikaži cijeli komentar
 89. -11
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:58 | 18.02.2012.
  @@mutavi, vezano za nepostojanje slobodnog tržišta. slobodno tržište ne postoji i to nije ideološki konstrukt! smanji državu za 3/4 pa ćeš vidjeti kako tržište cvjeta. jako dobar primjer ti je Novi Zeland, ukucaj si Maurice McTigue i pročitaj kako se to radi i gdje je novi zeland došao od sredine 80-tih do danas. samo što nitko neće napraviti jer je prevelika korist u igri.
  Prikaži cijeli komentar
 90. -11
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:52 | 18.02.2012.
  @@mutavi - na to sam se već osvrnuo, ali ti si spavao na satu. privatnik može biti uspješan ili neuspješan. poanta je da radi sa svojim parama. radnika nitko ne tjera, ako mu se ne sviđa, da radi kod njega. može otići u drugu firmu ili osnovati vlastitu ukoliko smatra da može bolje.

  državna firma radi sa tuđim novcima. u tom slučaju mene nitko ne pita ništa već mi se oduzima novac bez previše pitanja. dalje naveo sam da je 69 naših državnih tvrtki (od ukupno 70) već nekoliko godina konstantno u minusu. ali to nije bio dovoljno dobar argument za propitivanje uspješnog vođenja državne tvrtke (btw. to su lako provjerljivi podaci).
  što se tiče kineskih tvrtki, kao prvo ovo je jedan primjer, kao drugo nije baš tako trivijalanr. pitao sam već zna li itko u kakvim uvjetima živi i radi prosječan kinez? naravno da sam onda napadnut da skrećem s teme. druga stvar, ja tebi dam 120milijdi kuna kroz poreze da budeš uspješan. moraš biti moron da ne budeš uspješan.no vidjet ćemo koliko će to trajati. jedna pogodnost kineza jest što vlada održava nizak tečaj jena naspram dolara. to je jedan od preduvjeta njihovog dobrog izvoza, ali zauzvrat imaju ogromne količine američkih dolara u zalihama, sa kojima moraju nešto raditi. pa kupuju američke obveznice. dakle, svaki put kad kupuju dolare, puštaju jene u opticaj što mu smanjuje vrijednost, znači na štetu svojih građana. gomilanje dolarske zalihe i američkih asseta koje kupuju je vrlo opasna stvar jer ukoliko dolar pada oni gube ogromne količine novaca. državnog, odnosno od svojih građana, tako da to nije tako trivijalno. vidjet ćemo gdje će doći s time. brodogradilišta koja su isto cvala do prije koju godinu danas su u velikim problemima.
  Prikaži cijeli komentar
 91. +12
  @lumen
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:41 | 18.02.2012.
  A mutavi, ko bi drugi takvu neobrazovanu pizdariju napisao.
  Prikaži cijeli komentar
 92. +15
  Lumen
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:38 | 18.02.2012.
  ne mogu se snać ko je to napisao, ali ko god da je treba mu dat medalju za glupost LOL "Ne podržava kapitalizam, ali se zalaže za slobodno tržište"
  Prikaži cijeli komentar
 93. +12
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:35 | 18.02.2012.
  "ovo što danas imamo nije slobodno tržište, ovo je sve samo ne slobodno tržište."

  Aha , još jedan ideološki konstrukt (iako idiot toga nije niti svjestan).
  Naravno da nema čistog slobodnog tržišta, nema ga vjerovatno niti u jednoj zemlji. Stvar je da je čisto slobodno tržište utopija, čista ideologija ,ne može postojati. Jel znaš ko je koristio iste takve "argumente" kad je bio stjeran u kut :
  Real socijalisti koji su tvrdili da socijalizam propao jer nije bilo "čistog" planskog gospodarstva....
  he he
  Prikaži cijeli komentar
 94. +9
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:31 | 18.02.2012.
  "država ne može biti dobar gospodar jer nema nijedan instrument kojim bi mjerila želje i volju svojih građana. u privatnom vlasništvu ta mjera je profit i ona samo govori jesu li spremni ljudi kupovati, odnosno žele robu ili usluge koje nudim. "

  Kretenčino tupava , već ti je neko primjerima nacrtao da ova debilna tvrdnja nije istinita nego ideološka. To što si ti napisao da ZNAŠ da je slobodno-tržišni sistem najbolji to je samo dokaz da zatucan ideologijom.
  Evo to je napisao diskutant Državni sektor:
  "To navođenje nekih nesposobnih državnih firmi se može vrlo kontraargumentirat ogromnim brojem privatnih bankrotiranih poduzeća čime se može doći do zaključka da su privatnici još nesposobniji od države."
  "Inače najvećea korporacija u svijetu 2008. g. bila je upravo kineski Sinopec."
  Možemo i točnije , ove godine unutar 10 najmoćnijih korporacija svijeta 3 su državne. Dakle opet pišeš gluposti.

  Znači opet si poklopljen istim argumentima i pala ti priglupa ideološka konstatacija u vodu.
  Prikaži cijeli komentar
 95. -10
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:29 | 18.02.2012.
  @@mutavi, i zašto idiote nisi citirao i slijedeće dvije rečenice: "ovo što danas imamo nije slobodno tržište, ovo je sve samo ne slobodno tržište. to sam ponovio barem 10 PUTA, ali koga briga, najlakše je staviti etiketu." pa bi ti bilo jasnije što želi reći
  Prikaži cijeli komentar
 96. -13
  @@mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:24 | 18.02.2012.
  @@mutavi, polako druškane, zaustavi svoje konje. zar zaista misliš da sam tako glup? ja sam rekao da ne želim etiketirati jer vidim da kad se razgovara u etiketama da ste onda jako pametni. pričam o fundamentima. kapitalizam kojeg vi etiketirate kao kapitalizam i slobodno tržište na koje ja mislim ne moraju biti jedno te isto.
  Prikaži cijeli komentar
 97. -8
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:21 | 18.02.2012.
  @Za mutavog, nabroji mi, tko je argumentirao i što. pobroji barem 3 čovjeka, moj argument i njihov protuargument. ne bi ti trebalo biti teško, jer ako se već sprdaš, onda bi trebao stajati iza svojih riječi. to je bar neki minimum za raspravu zar ne?
  Prikaži cijeli komentar
 98. +8
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:19 | 18.02.2012.
  "apsolutno nijednom riječju nisam podržao današnji sustav, niti zagovaram kapitalizam, niti neoliberalizam niti divlji, niti išta...vi dajete etikete ja pričam o fundamentima. ja se zalažem za slobodno tržište i ne da smatram nego znam da je ono jedino ispravno i najbolje društvo koje danas, na ovoj razini možemo imati."

  Aj sad ponovo pročitaj ovu glupost koju si napisao i lupi se čekićem po glavi...
  Ne podržava kapitalizam, ali se zalaže za slobodno tržište hahahahahahahahaha
  Toliko je glup da je već u slijedećoj rečenici pobio sam svoju tvrdnju i on bi se ozbiljno raspravljao i još bi davao nekakve zadatke hahahahahahahahah
  Ajd lijepo se obriši i zbilja odi na biznis.hr , tamo su isto sve "lumeni" ko i ti.
  A ovo sa marksistima govori koliko pratiš svjetsku misao danas i koliko si informiran. Baš jako glup i neobrazovan čovjek.
  Prikaži cijeli komentar
 99. +13
  Za mutavog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:13 | 18.02.2012.
  Tvoj problem je što ti misliš da argumentirano pišeš, naglasak na MISLIŠ, a zapravo se ljudi sprdaju iz tvojih gluposti.
  Koliko ja vidim , a pokušao sam sva ova sranja pročitat, ti si upravo tvrdio i bacao floskule koje su ti kasnije neki lijepi kontraargumentirali . Nakon toga kukaš kako drugi nisu argumentirali. Što ti je duži post , traktat, to imaš manje argumenata a više bježiš u digresije.
  Mislim što reći za idiota koji misli da marksisti više ne postoje :)))))
  Prikaži cijeli komentar
 100. -8
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:40 | 18.02.2012.
  ispod kojeg ste vi kamena ispuzali? o čemu vi pričate? kao prvo nitko, ali baš nitko, se nije argumentima osvrnuo na nijedan moj post. pokušavam se spustiti na fundamentalne situacije koje bi trebale poslužiti kao osnov za daljnje promišljanje i zastupanje ili pobijanje teza. vaše nivo je izvikivanje nekakvih marksističkih parola iza kojih ne stoji ništa osim prazne demagogije koju ste negdje čuli ili pročitali, ali je očigledno niste dobro svarili jer bi inače bili uvjerljiviji u nastojanju da srušite moje teze.

  @@mutavi (molim vas da se potpisujete nekakvim nadimkom jer je ovako vrlo zbunjujuće adresirati vas), molim te mi pojasni iz čega si ti izvukao da ja propagiram FAŠIZAM kao ideologiju? i molim te budi precizan ovaj put inače tvoje postove više neću uzimati zaozbiljno. dalje, sa podsmijehom pobijaš tezu da je poduzetnik sposoban i da daje posao. ali bez ijednog jedinog argumenta!!! bez ijednog argumenta! tvoj jedini argument protiv mene je pretpostavka da ja nisam "niti jednu ozbiljniju ekonomsko-političku knjigu pročitao a kamoli neku ozbiljniju marksističku kritiku". kao prvo to je samo tvoja pretpostavka koja može biti i ne mora biti točna, ali ona nije i ne služi kao argument u raspravi. dakle, kreni od googlanja pojma "argument" pa onda slijedi dalje. da si čitao moje govno od traktata (u što sam siguran da jesi, samo što vjerojatno nisi razumio ništa) onda bi shvatio da ja ne pretpostavljam da je poduzetnik altruist! gdje sam ja to pretpostavio? molim te da precizno definiraš lokaciju u mom traktatu gdje ja to tvrdim. tamo sam opisao zašto poduzetnik radi to što radi i to konkretnim primjerom, a ne drečanjem zaostalih i nedorečenih parola. nadam se da je vama marksistima (nisam znao da takvi još postoje) poznato što je Marks (kojeg btw. cijenim) rekao o narodima na ovim prostorima? mislim da bi bio vrlo nezadovoljan kvalitetom svojih sljedbenika, ali bi u isto vrijeme bio zadovoljan potvrđivanjem svoje teze! a to je da su narodi na ovim prostorima niš koristi. dakle da završim sa tobom @@mutavi, ne obraćaj se više ukoliko nisi u stanju pročitati napisano i argumentirano reflektirati svoje misli na isto. a sad, zadao sam ti par zadataka u gornjem dijelu, potraži ih i javi se kad ih obaviš.

  @Komandni, vrlo je dokazivo da je komandna ekonomija neefikasna. problem je što vi muku mučite sa banalnim promišljanjima, a kud bi došli da krenemo malo ozbiljnije i podignemo razinu apstrakcije za koji stupanj više. ja sam argument o monstruoznosti rezultata takvog poretka naveo jer mi se učinilo zdravo-logičnim da bi on trebao biti prevladavajuć i poništavati potrebu za bilo kakvom daljnjom argumentacijom. no to bi bio slučaj da pričam, ako već ne sa ljudima, a ono barem sa bilo kakvom vrstom hominida, no kako pričam sa vanzemaljcima onda sam prisiljen pojašnjavati zašto mislim da je puno važnija sloboda pojedinca u društvu i njegovo pravo na život, od diktatorski proizvedene efikasnosti. dajte mi diktatorske ovlasti i napravit ću efikasnu mašineriju od bilo koga, pa čak i od vas.

  @Realni, aha dakle to što sam, po vašem mišljenju balavac, me automatski diskreditira i svrstava u kategoriju "ne shvaćati ozbiljno". kao prvo, niste se kao ni drugi uopće pozabavili mojim brojnim argumentima koje sam iznosio u više postova. dakle, argumenata je bilo i ukoliko se ne slažete sa njima očekivao sam da ćete barem, a u skladu sa silnom goropadnosti kojom ste me u početku diskreditirali, rasčlaniti barem neke od njih, obrisati njima pod u naletu kvalitetnih i razumljivih protuargumenata kojih ste vjerojatno puni. ali ne, vi samo uzimate moje teze, iskrivljujete ih onoliko koliko vam je dovoljno da vas dotjera do terena na kojem ste sigurni i na kojem onda pletete svoju priču koja nema veze sa pričom čovjeka kojem ste se obratili.

  ja nigdje, ali apsolutno nigdje i apsolutno nijednom riječju nisam podržao današnji sustav, niti zagovaram kapitalizam, niti neoliberalizam niti divlji, niti išta...vi dajete etikete ja pričam o fundamentima. ja se zalažem za slobodno tržište i ne da smatram nego znam da je ono jedino ispravno i najbolje društvo koje danas, na ovoj razini možemo imati. ovo što danas imamo nije slobodno tržište, ovo je sve samo ne slobodno tržište. to sam ponovio barem 10 PUTA, ali koga briga, najlakše je staviti etiketu. ono nije savršeno, ali dok ne krenemo kolektivno zuriti u sunce i raditi na evoluciji višeg stanja svijesti, ono je najbolje. socijalizam kao ideja je možda bila dobra, ali se u praksi pokazala kao katastrofalna. država ne može biti dobar gospodar jer nema nijedan instrument kojim bi mjerila želje i volju svojih građana. u privatnom vlasništvu ta mjera je profit i ona samo govori jesu li spremni ljudi kupovati, odnosno žele robu ili usluge koje nudim. u komandnoj ekonomiji poslodavac, odnosno država nema nikakav feedback o tome što njeni građani žele, a i ako ga ima boli ih kita. svi ovdje pretpostavljaju da je poduzetnik čovjek koji zgrće ogromne pare i kad čuju riječ profit odma dobiju ospice. profit je samo mjera, pokazatelj žele li ljudi robu ili uslugu koju ljudi žele ili ne. kako će poslodavac raspolagati tim profitom njegova je stvar, ali nikome nije u interesu biti smeće prema svojim ljudima jer mu se (ako ništa drugo i ako krećemo od pretpostavke meni potpuno nelogične da je gazda a priori smeće) TO NE ISPLATI!! propast će!! osim, naravno osim, ako ga država ne štiti. e sad obzirom da shvaćam da pričam sa zidovima molim da prvo proučite kako uopće funkcionira današnji sustav, a to nije malo područje jer oni koji su ga gradili su ga i napravili teško razumljivim. no razumljiv je. tek kad shvatite kako funkcionira, tek onda možete, a rekao bih i smijete početi pričati o njegovim nedostacima i eventualnim prijedlozima o poboljšanjima. u suprotnom ispadate smiješni. krenite od početka od najjednostavnijeg. promislite malo o tome što je novac, kako se stvara, što je država i u kojoj je ona vezi sa bankama, privatnim i centralnim i o njihovom međuodnosu. kad završite, javite se pa ću vam dati nove zadatke, a dotad, adio i sretno.
  Prikaži cijeli komentar
 101. +2
  braco
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:35 | 18.02.2012.
  ..i meni se čini da bi, sada, bilo bolje da Grčka nije u eurozoni.nisam dovoljno informiran da bi mogao suditi o eurozoni, prednosti i nedostaci.
  međutim,kada bi Grčka imala svoju valutu,i ako bi probleme riješavala devalvacijom i štampanjem novca,čini mi se da bi to izazvalo strahovitu i inflaciju. inflacija je kažu težak i nepravedan porez na sve a ne čini mi se da se samo monetarnom politikom može razvijati gospodarstvo.Mislim da je korijen problema da oni više troše nego što zarađuju pa su se okrenuli stranim kreditima ne želeći smanjiti potrošnju, a sada su im omču oko vrata stegnule kamate na te kredite....
  Prikaži cijeli komentar
 102. +5
  prolaznik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:58 | 18.02.2012.
  ajmo konstruktivnu kritiku bez vrijeđanja, molim! hvala
  Prikaži cijeli komentar
 103. +2
  seka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:18 | 18.02.2012.
  @braco

  Problem je u tome sto Grcka nema vlastitu valutu nego Euro. Da ima vlastitu valutu, i drzavnu centralnu banku, onda bi imala i kontrolu nad stampanjem novca i mogla bi organizirati placanje. U tom i jeste problem suvereniteta, drzava nema ni vlastitu valutu ni vlastitu stampariju, ni vlastitu centralnu banku, ni vlastite banke, nego je u potpunosti zavisna o privatnom kapitalu koji joj daje tu valutu kao zajam! Tu je bit gubljenja suvereniteta jedne zemlje. Normalno jedna zemlja bi za unutrasnje potrebe nastampala vlastitu valutu, a u zaduzivanje bi usla tek kad nesto mora nabaviti iz inozemstva. Zato sto su centralne banke zapravo privatne, sve su zemlje zaduzene preko zuba. Americi to nije problem jer je dolar svjetska valuta tako da vlada svjetskom ekonomijom. Kad je u krizi kao sad, onda stampa enormne kolicine dolara, ali to joj ne stvara inflaciju jer inflaciju prebacuje na ostatak svijeta koji koristi dolar kao svjetsku valutu. Ostale zemlje moraju raditi onako kako im privatni bankari odrede i naravno da se sav teret prebacuje na stanovnistvo koje se uvijek moze dodatno iscijediti da bi "1%" zaradio.
  Prikaži cijeli komentar
 104. +8
  @(2)mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:19 | 18.02.2012.
  "pa jednostavno jer mogu trošiti novce koji nisu zaradili. jel možete zamisliti ljepote? dakle, oni raspolažu tuđim novcem. "

  Nije ni poduzetnička gamad zaradila svoje novce nego troši novac koji su zaradili radnici u njegovom poduzeću. Sa teorijom da se poduzetnik iskupljuje početnim kapitalom koji je uložio možeš obrisat guzicu. Jer on da bi se širio mora zaposlit ljude, to nije njegovo dobro djelo nego nužda bez koje bi propao ili ostao obrtnik (što je opravdano sve dok ne počne eksploatirat druge ). Kad širi posao on prisvaja rad drugih. Vrlo jednostavno.
  Prikaži cijeli komentar
 105. +14
  Realni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:00 | 18.02.2012.
  "ne znam jer sam bio klinac kad se raspadala. znam da je ovaj sustav kakvog danas imamo loš, izuzetno loš. ali smatram da se može mijenjati nabolje."

  Pa da , balavac to sam si i mislio. Balavcima je danas uglavnom ispran mozak kapitalizmom pa si niti ne mogu pojmiti da bez kapitalista ne može biti razvoja. Njima je nezamislivo i preteško za shvatit da ne mora postojati izrabljivač koji ima kapital da bi ekonomija funkcionirala. To je isto kao i kad priglupom prosječnom Amerikancu (naravno naglasak na prosječnom ) počneš objašnjavat da ne kreće sve od privatne inicijative. Onda bleji u tebe ko tele u šarena vrata. Zašto? Zato što je naučen tako od malena, kroz školu, obitelj , medije, religiju i filmove. I naša dječurlija je dobila tu vrstu obrazovanja devedesetih + neizostavni Sranjin nacionalizam. Tako da imamo generaciju koja je devedesetih išla u škole koji smatraju da je sasvim normalno i pozitivno imat predrasude i mrzit Srbe, naravno ima i pametne djece. Kroz medije i filmove im je futrana propala i opasna ideologija "Američkog sna" koji proizvodi tupave vjernike u kapitalizma nesklone kritici.
  U zemljam zapada mladi upravo napadaju kapitalizam, kod nas se kapitalizam (onaj najgori neoliberalni ) predstavlja kao rješenje problema i mladi su uglavnom oduševljeni tim sada već zastarjelim i propalim idejama. Naravno ima uvijek ima i pametnih mladih ljudi koji ne žele kapitalizam , ali oni su na ovim prostorima u debeloj manjini. Sirotinja je uglavnom vezana uz nacionalizam, a viša srednja i viša klasa uz libertarijanstvo ili liberalni kapitalizam.
  Kapitalizam je idejno propao (barem na zapadu) , a sada se drži još samo u praksi. Takav je najopasniji jer se bez idejne potpore pretvara u vulgarni neofašizam što vidimo da je sve češće slučaj u Europi ali i u Americi ali tamo je na snazi više kršćanski fundamentalizam u kombinaciji sa najopasnijim mesijanskim kompleksom "spasiteljske nacije".

  Iako je za vrijeme SFRJ upravo zajedničkim (društvenim) vlasništvom podignuta cijela industrija. SFRJ je bila izvozna zemlja i to bez superheroja u obliku kapitalista. Država je ulagala i to pametnije nego kad se dozvolilo da privatnici vladaju devedesetih. Samo država mora biti socijalistička , a ne kapitalistička. Kapitalističkoj državi je u interesu da uništi društveni sektor i da ono što su stvorili radnici preda privatniku koji je obično član vladajuće stranke ili de-facto član kao Todorić.
  Nakon ove krize , konačno se može zaključiti da kapitalizam sa "ljudskim licem " ne postoji i da ulazimo u fazu istinskog kapitalizma kojeg još neki zovu pogrešno i divljim kapitalizmom. Ne to nije divlji, brutalni , rodjački ili koje kakvi kapitalizam, to je kapitalizam u svom čistom obliku.
  Jedino što nas može spasit od kapitalizma koji slijedi u kombinaciji sa fašizmom je novi komunizam i ništa drugo.
  Prikaži cijeli komentar
 106. 0
  Prolaznik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:45 | 18.02.2012.
  Uskoro Hrvatska postaje Grčka.

  novi-svjetski-poredak.com/2012/02/14/hrvatska-grcka-e...

  To smo (za)tražili 1991.

  "Puši k...tko te j...možemo i mi bez tebe Jugoslavijo"
  Prikaži cijeli komentar
 107. +6
  Komandni
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:31 | 18.02.2012.
  "dakle, država koja je neosporno imala izuzetan ekonomski uzlet, ali i država u kojoj je ona sama pobila oko 20 milijuna svojih ljudi i još toliko poslala po raznim ljetnikovcima po sibiru da uživaju na skijači sa polarnim medvjedima jer misle malo drugačije. "

  Da debilu, ali ti si pokušao nametnut tezu da je komandna ekonomija neefikasna a sad kad ti je dokazano suprotno sad pokušavaš prebacit na ljudska prava. To što su ubijali ljude (naravno da si napravio inflaciju brojeva kao i svaki desničar ) to nije dokaz da je ekonomija neefikasna. Moraš se nučit razlikovat pojmove, efikasnost nije isto što i humanost. A ti si izjavio da komandna ekonomija ne funkcionira. I sad se pokušava izvuči da pobjegne na drugu temu.
  Naravno komandna ekonomija nije uvijek vezana uz diktaturu. Primjer je Aljendeov Čile gdje takva (i modificirana kompjuterizacijom) ekonomija počela davati dobre rezultate dok "slobodno društvo" sa sjevera nije reagiralo, stvorilo kaos u zemlji uz pomoć svojih prljavih šapa i napravilo državni udar svrgavajući demokratski izabranu vlast.
  Prikaži cijeli komentar
 108. +10
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:06 | 18.02.2012.
  "dakle, privatnik koji ima svoju tvrtku po vama živi od (parafraza)"...bla bla bla bla bla truć truć"

  Čim pročitaš prvu rečenicu već ti se riga. Ti momak kao da si ispao iz nekog , ovaj put ne neoliberalnog (da, čak ni oni nisu takve budaletine ) nego fašističkog udžbenika.
  Zamisli ti kakav ti prelijepu sliku svijeta imaš u glavi kado ovo misliš - Poduzetnik je sposoban i vrijedan i on DAJE posao. Pazi ovo DAJE... On je altruist i neka radnici budu kuš i budu sretni da im uopće da bilo što . Jer za debile kao što si ti , koji nije niti jednu ozbiljniju ekonomsko-političku knjigu pročitao a kamoli neku ozbiljniju marksističku kritiku, poduzetnik je svetac koji nosi teško breme svijeta na leđima. Kakav bullshit. I zar zaista misliš da će ljudi čitat ovo tvoje govno od traktata. Ima i pametnijih stvari za pročitat na internetu , a ti si se diskvalificirao u prvih par rečenica kao netko ko bi mogao biti iole zanimljiv i drugačijeg mišljenja.
  Prikaži cijeli komentar
 109. -3
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:02 | 18.02.2012.
  znam samo da me država krade gdje hoće, kad hoće i kolko hoće. ne želim ništa od države, ni pomoć, ništa. osim da mi osigura vladavinu prava i da me pusti na miru. to je moje osnovno ljudsko pravo. rekao bih i da želim da mi osigura privatno vlasništvo jer je to izuzetno bitno, ali to će vjerojatno opet izazvati takav gnjev kod većine, vjerojatno zato jer vam sam pojam nije još dobro sjeo pa automatski dreknete kad čujete tu riječ, pa ću se ovaj puta suzdržati. ali ću dati jedan dobar primjer. dakle, naša država se bavi legalizacijom bespravno (protuzakonito) sagrađenih objekata. uviđate li kao prvo prekrasan oksimoron? ako ne onda si moron. dakle, zamisli da si se dokopao vikse i da imaš lijep pogled na šoltu sa svoje ponistre. i sve bude supać kadli jednog dana dolazi neki ćelavi đilkan i kreće gradit kuću baš ispred tvoje čime ti sjebava pogled i čitav doživljaj. i naravno da tip nema dozvole i ne može ih ni imati, ali on je ipak sagradi protivno svim zakonima. i sad umjesto da je sruši, jer je protuzakonita, država odlučuje legalizirati tu kuću iz nekog razloga i ne samo to nego i pomoći rudlavom osiguranjem povoljnijih namjenskih kredita kod banaka davanjem garancija, odnosno tvojim parama. drugim riječima država ti se posrala u facu kao mnogo puta dotad. al šta sad, to je moje vlasništvo koje je netko trebao štititi, ali bože moj. buš prodal viksu, bacil se u potragu nove i tak..al skužiš da ju nemreš prodat jer je nitko neće kupit sa grdosijom ispred balkona te ju na kraju zapališ i završiš u ludnici. zaštita privatnog vlasništva je vrlo bitna.

  netko je postavio dobro pitanje, ali naravno u krivom kontekstu, zašto je država morala spašavati te super pametne privatnike kad su propadali? pa u tom i jest problem. nije ih trebala spašavati, nije ih smjela spašavati. šta to onda govori o državi? danas se dešava pljačka svjetskih razmjera, ali to nema veze sa slobodnim tržištem već upravo suprotno. tko je bankama dozvolio mogućnost štampanja novaca, država. a zašto? da se može lakše financirat. a zašto? da mogu trošit pare na osobne interese. kakav to utjecaj ima na njene stanovnike do kojih joj je stalo, katastrofalan. tko je najviše pomogao bankama u značajnom povećanju svojih profita. država. kako npr? pa npr osnovala je centralnu banku. kakve sad to veze ima? ima, jako puno veze. i šta da se radi? pa ništa. pa kako ništa? pa eto
  Prikaži cijeli komentar
 110. -6
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:11 | 17.02.2012.
  ne znam jer sam bio klinac kad se raspadala. znam da je ovaj sustav kakvog danas imamo loš, izuzetno loš. ali smatram da se može mijenjati nabolje.
  Prikaži cijeli komentar
 111. +8
  zg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:07 | 17.02.2012.
  @mutavi, da li ti misliš da je ovaj sistem sad u hrvatskoj bolji za narod od onog u jugoslaviji? ja vidim kak su meni živili starci a kako sad živim ja , u svakom slučaju oni su živjeli puno bolje
  Prikaži cijeli komentar
 112. -5
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:56 | 17.02.2012.
  @idioti, kao prvo ne bježim od rasprave već ne stignem na sve odgovarati. no krenimo redom. znači ovdje prevladava teza u kojoj je privatnik a priori zločinac, a država zaštitnica ljudi, ljudskih i radničkih prava. to je gotovo fascinantan detalj obzirom da nas je upravo država pokrala, porobila, ponizila i izdala u zadnjih dvadeset godina. nekoliko uzastopnih puta. to je ČINJENICA! nije nas oprobio ni tedeši ni todorić već država koja im je to dopustila i kojoj je to jako odgovaralo. čudi me i sablažnjava da je to tako teško za shvatit obzirom da ste svi vi bili i jeste žrtve toga. ali dobro.
  dalje, jedna stvar je tajkunska privatizacija koju je sprovela opet tko...DRŽAVA i u kojoj smo instant pokradeni za oko 100mlrd kuna imovine, a tko zna koliko još profita u budućnosti koji smo mogli iskoristiti za nešto korisno. druga stvar je obični privatnik, dakle najnormalniji čovjek, jedan od vas kuiš ne, koji ulaže svoju paru i otvara firmu. ja ne znam jel vaš mozak može podnijeti toliko apstraktnih inputa i razlikovati prvo od drugog. dakle, o prvima ne raspravljam i ne prozivajte me za nešto što sam osudio VIŠE PUTA u svojim prijašnjim postovima.
  dakle, privatnik koji ima svoju tvrtku po vama živi od (parafraza)"...para radnika na temelju čijeg rada je i stekao bogatstvo." gledaj, ovo je toliko loše da mi je muka od spuštanja na tu razinu objašnjavanja. mislio sam i nadao se da ste napredniji od prosječne ovce, ali ne. kao prvo privatnik je uložio svoje novce i otvorio tvrtku, on je zaposlio te ljude i daje im plaću. naravno da oni rade i na temelju vrijednosti koje proizvode privatnik realizira profit, ukoliko je uspješan, a propada ako nije. ako je to tako jednostavno zašto vi ne otvorite tvrtku, ne da bi se obogatili, nego kako bi zaposlili kojeg nezaposlenog hrvata? nije to baš tako teško i ne treba ti hrpa para na početku, dapače, današnje poslovno okruženje ti omogućuje maltene nulte troškove. trebaš samo nešto znati, imati ideju, imati volju i strpljenje, imati hrabrosti jako puno, imati karakter, zrelost, itd. nadalje, što mislite je li privatniku u interesu imati podcijenjenog i nezadovoljnog radnika. nije. zašto? jer riskira da mu ovaj da otkaz. a zašto to nije dobro, zato jer onda mora tražiti novoga koji je neiskusan pa mora trošit vrijeme na edukaciju što znači smanjenje produktivnosti, što može značiti i propast. u tom slučaju gube svi. ako mu pak ode više radnika odjednom i pređu kod konkurencije, ovaj propada sigurno. zamislite si jednostavan primjer. dvije tri pekare u kvartu. imamo jednog koji plaća svoje ljude, vrijeđa ih , piša po njima, sere im u usta i imamo drugog koji je super, ali je nesposoban. imamo i trećeg koji je sposoban i normalan i koji želi raditi. što mislite tko će propasti, a tko će opstati. tako bi to trebalo funkcionirati u slobodnom društvu. ali društvo nije potpuno slobodno jer nad njim visi sjena strašnog državnog aparata u kojem sjede činovnici koji imaju isključivo privatne i sebične interese, a u vrhunskoj su poziciji da te interese realiziraju. kako? pa jednostavno jer mogu trošiti novce koji nisu zaradili. jel možete zamisliti ljepote? dakle, oni raspolažu tuđim novcem. i što rade sa tim novcem? ne da mi se crtat. upravo iz tih razloga, radi ustupaka koje određeni privatnik ima od strane države se stvaraju monopoli kao npr. posebno jedna tvrtka a koja bi propala već odavno da nije teških ustupaka i na financijskom i na pravnom planu. danas je kasno jer je postala prevelika. a postala je radi države moroni. no ni tu nije kraj, slobodno društvo nudi slobodu izbora i ako baš želite kazniti takvoga koji vam izuzetno ide na žive, možete. zamislite da sutra svi prestanete kupovati kod njega. propada bilo tko garantirano.
  dakle, država pomaže odabranom na uštrb svih drugih, uzima od uspješnog i daje neuspješnom, a to nije prirodno i loše je za napredak društva u cjelini.
  što se tiče SSSR-a koji je cvao za vrijeme Staljina, to je zaista bila država u kojoj bi svaki stanovnik ovog planeta želio živjeti. dakle, država koja je neosporno imala izuzetan ekonomski uzlet, ali i država u kojoj je ona sama pobila oko 20 milijuna svojih ljudi i još toliko poslala po raznim ljetnikovcima po sibiru da uživaju na skijači sa polarnim medvjedima jer misle malo drugačije.
  inače, ja sam spomenuo te zemlje kao primjere društva kakvo vi zagovarate, a koji su se pokazale kao najokrutniji promašaj u povijesti. nikad nigdje nije umrlo više ljudi. nečije usporedbe kine i konga su fantastične. kube i haitija?? vo d fak? naveo sam grupu zemalja koje su trebale biti lokomotive novog poretka koje će povući za sobom još hrpe drugih zemalja u vrli novi svijet. ako su tako dobre jel? ali ne ljudi su bježali glavom bez obzira iz tih *určevih iz*rkotina isfrustriranih diktatora koji su postavili sustave u kojima je satirana svaka individualna sloboda i poticao kolektivizam od kojeg su koristi imale samo elite (bilo ih je i onda ne),a običan narod je UMIRAO doslovno od gladi. 60%bdp-a za vrijeme staljina? kako to može biti relevantan podatak za išta ako živiš u uvjetima u kojima živiš.

  zapleo sam se previše, zbogom
  Prikaži cijeli komentar
 113. +2
  barica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:20 | 17.02.2012.
  mutavi, serček...pa nemre bit narod odgovoran, pa narod su ovce, pogleč si sam koju su propagadu vudrili po narodu u dvajst let pa dobro da je još pri sebi da nije skroz pošandrcal
  Prikaži cijeli komentar
 114. +5
  borac za radnička prava
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:45 | 17.02.2012.
  ovdi su ti sve revolucionari i borci za radnička prava, TAKO JE PRIKANE S VRHA MOSORA, SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!BOLJE GROB NEGO ROB!
  Prikaži cijeli komentar
 115. +2
  vrh mosora
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:30 | 17.02.2012.
  mutavi, mutavi.....
  baš su mi simpa ti koji dobivaju minuse, imaju stav, uvik protiv većine..
  ali si se malo ipak zajeba....doša si ovdi širit neke svoje ideje, samo na krivoj adresi...
  ovdi su ti sve revolucionari i borci za radnička prava, koji jedva čekaju da neko opet zove u 14. dalmatinsku brigadu, pa da puste miša kojeg drže u ruci i iz udobne fotelje odu odma ravno gori na mosor, bižat po onoj ladnoj šumetini, sve za ideale, kako i triba....
  zato nemoj...
  evo da ti predložin teme:
  pretvorba ajduka, mutež na splitskon festivalu, picigin na bačvicama, friška riba na pazaru...imaš kolko oćeš, oli ti ne triban govorit...
  ajde lipo ti samo tako, a ja ću se ka i uvik nadat da me neće ovi admin ili kako se zove izbrisat, a valjda neće, on je uvik bija demokrata...
  Prikaži cijeli komentar
 116. +11
  Sinek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:22 | 17.02.2012.
  @muto

  Sinek , ako je to tržište i privatni sektor tak sposoban zakaj je onda država morala intervenirati novcima lijenih radnika da spasi superinteligentne privatne poduzetnike ?
  Čak ni sami kapitalisti u Wall Streetu privatno ne vjeruju u priču da je privatni sektor sposobniji i da će takav neoliberalni poredak u kojem je država miče šape od ekonomije donjeti prosperitet. Znaš kaj se desilo kad je vlada odlučila da će napraviti "bailout" velikih banaka ? Skočile su dionice. Znači da i oni sami misle da je liberalni kapitalizam samo ideologija. Taj dan je možda trenutno spašen poredak ali su pale sve "grande" teorije da tržište samo sebe regulira.
  Prikaži cijeli komentar
 117. +6
  Budo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:05 | 17.02.2012.
  Evo ga, tu se prči i laprda kako je privatnik efikasniji od države i onda to ne može dokazet.
  Svaka čast cure i dečki tako treba gazit kapitalističku bandu !
  Prikaži cijeli komentar
 118. +12
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:57 | 17.02.2012.
  "ALI JE GOSPODAR SA SVOJIM PARAMA moronu, a ne sa tvojim i mojim."

  Ne mutava kretenčino nije gospodar svojim parama nego parama radnika na temelju čijeg rada je i stekao bogatstvo. Radnici mogu bez gazde ali gazde ne mogu bez radnika.
  Kretenu nije SSSR propao jer je imao komandnu ekonomiju, dapače za vrijeme prave planske ekonomije je bio zemlja sa najvećim napretkom u povijesti (slobodno pogledaj BDP za vrijeme Staljina) . Čim su počeli prtljat sa privatnom ekonomijom i počeli pravit kompromise, radili liberalizacije šezdesetih otišli su u kurac.

  Naravno kad popušiš u raspravi onda bježiš na druge teme.
  Nikakve veze nemaju ljudska prava sa raspravom i tvojom retardiranom tezom da je "privatnik uspješniji od države". Neke afričke zemlje su isključivo privatizirane pa su i dalje nerazvijenije, a stanje kineskih ljudskih prava u odnosu na te afričke kapitalističke zemlje kao Kongo su nabo i zemlje.
  To da uspoređuješ jednu Kubu sa zapadnim zemljama je samo dokaz da si neobrazovan i da nisi u stanju ozbiljno raspravljati. Kuba se može usporediti sa kapitalističkom Dominikanskom Republikom ili Haitijem, Jamajkom itd. jer im je povijesni razvoj bio sličan. Naravno da bi svaki normalan čovjek želio živjet na relativno uređenoj Kubi a ne na Haitiju.

  I od kud ti seljačino tupava zaključak da 70 % stvara jer rade u privatnom sektoru. Končar je recimo državna firma i Hrvatska ima puno veće koristi od njih jer su izvozna firma , nego od nekakve privatne luftiguz mešetarske uvozne firme.
  Pazi ti on bi "probrane" kapitaliste a ne Tedeskija. Nema biranja. Nema privatizacije sa "ljudskim licem". Prvobitna akumulacija u svim zemljama je prvo bila pljačka. Kako na zapadu prije 250-300 godina tako i ovdje prije 20 g. Ovi na zapadu su izvršili i genocid, a neke od njih su bile i kolonijalne sile koje su držale pola svijeta. I onda idiot ide uspoređivat Kubu ili Vijetnam sa npr. Velikom Britanijom.
  Prikaži cijeli komentar
 119. +2
  advancer
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:11 | 17.02.2012.
  hmh da nema grčke ne bi bilo ni matematike ni književnosti ni filozofije...
  Prikaži cijeli komentar
 120. -8
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:14 | 17.02.2012.
  @državni sektor ok, znači ako privatno vlasništvo nije svetinja onda se vi zalažete za kakvo društveno uređenje? nekakva komandna ekonomija kakvu smo imali. sve te zemlje su bile izuzetno uspješne i prosto su cvale. i sssr i čitav istočni blok i bivša juga i kina i kuba i vijetnam i sjeverna koreja...svi su živjeli ili žive u sreći i blagostanju. ja ne kažem da je privatnik a priori bolji gospodar, ALI JE GOSPODAR SA SVOJIM PARAMA moronu, a ne sa tvojim i mojim. i nemoj mi spominjat tedeschia ili ostale privatizacijske heroje jer sam već spomenuo nekoliko puta da je preduvjet pravna država i da takvima treba uzeti sve unazad dvije generacije. uostalom tko je takvim parazitima dopustio takvu pljačku i uručio im dobra na raspolaganje. moja baba? ne, nego država.
  kao drugo, nemoj mi spominjati kinu jer očigledno ne znaš kako živi prosječan kinez i kakva su mu ljudska prava, a kao drugo molim te mi objasni jer si stručnjak koji su bili osnovni preduvjeti tako "uspješne" kineske izvozne ekspanzije. ako ne uspiješ obradit ću ih u nekim slijedećim postovima pa svrati i nauči nešto.
  norveška i skandinavske zemlje su specifičan primjer i svakako nešto što bi trebalo detaljno proučiti. no smatram da je tu prvenstveno mentalitet presudan i da smo mi dokazali već nebrojeno puta da takav model zasad ne znamo i ne možemo kopirati. kao i nitko drugi u svijetu.
  u hrvatskoj možda 70% ljudi radi u privatnom sektoru, ali znaš li koliko je to zaista ljudi.?1.2 milijuna ljudi, to je preeeeeemalo. premalo ljudi stvara dodatnu vrijednost. a i oni koji rade od 260 radnih dana 150 dana rade za državu (bruto dio plaće + plaćeni pdv, a ne računam trošarine, dopunska zdravstvena, itd...), a samo 110 za sebe.


  Prikaži cijeli komentar
 121. +1
  sused
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:00 | 17.02.2012.
  Cela statistika u Grckoj je krivotvorena-falsifikat, kao sto je bio stiman budget i sve ostalo.
  euractiv.com/euro/eu-take-legal-steps-fake-greek-data...
  EU ima totalno pogresnu sliku za GR. Zato je do sada bila u velikoj zabludi, bila je slepa.
  Prikaži cijeli komentar
 122. +10
  Marks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:06 | 17.02.2012.
  @mutavi
  "vezano uz tvoju teoriju o kapitalizmu i tome da banke znaju da ako se poduzmu "te i te mjere, toliko i toliko ljudi će posuditi novce" "

  Jel ti znaš išta o sistemskoj dinamici ? Dijalektici materijalizma ? Ako ne , nemoj se sramotit ovdje.
  Te fore možeš prodavat u nekim poluobrazovanim Vern podzetničkim krugovima ali ne ovdje.
  Prikaži cijeli komentar
 123. +1
  @apple
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:03 | 17.02.2012.
  Ma jel da ? To što činjenice govore drugačije, tim gore za činjenice. Jel tako ?

  Valjda ti znaš jer su tebi tako reklu u selu.
  Prikaži cijeli komentar
 124. +3
  bure bez baruta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:03 | 17.02.2012.
  I na kraju kao što vidite moja tipkovnica ne valja a za bolju mi taj sistemnije omogučio da je zaradim jer smo mi ti mali.Tako da neko ima i za cjelu avionsku flotu a neko ni za tipkovnicu
  Prikaži cijeli komentar
 125. +4
  bure bez baruta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:00 | 17.02.2012.
  ako bi se promjenio sistem onda bistei i vam gospodine mutavi bilo bolje.Živjeli biste u sigurnijem okruženju.Ovakav nepravedan sistem je proizveo svo zlo ovoga svjeta a laži kako je taj bolji i ravedniji samo utopija govori kako je nemoralan sistem ispravan a moralan neispravan.J samo ne želim da u tu laž povjerujem.Pozdrav
  Prikaži cijeli komentar
 126. -6
  apple
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:00 | 17.02.2012.
  @DylanDog Ja sam citao tekst veoma pazljivo ,ali tekst uopce nije realan ako su grci na vrhu ljestvice gde su onda kinezi ,turci,brazilci koji rade doslovno i do 18 sati ,apsolutno nema veze ovaj tekst.Batali sve ovo komu da vjerujem svojim ocima ili nekakvim ljestvicama koji se pisu u kancelarijama i koji ljudi nikad ni bili u grcku,isto i ovi sta komentiraju i daju ocene ,prava istina je da grci ne rade brate moje 25 god.iskustvo s njim na to ukazuje
  Prikaži cijeli komentar
 127. +3
  bure bez baruta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:54 | 17.02.2012.
  Ne gopodine mutavi,mislio sam na prvobitnu civilizacijsku ekonomiju koja se zasnivala kao i ova današnja na pjačci i robovlasništvu.Na takvim tekovinama se ustoličila i ova današnja.Svaki privatno vlasništvo danas je proizvod nekadašnje pljačke.Ne tvrdim da ljudi dans i pošteno zarađuju,ali oni su dio sistema koji im je to na pljačci omogućio tako da je današnji sistem ubiti preslika nekadašnjeg gdje se mali pljačkaju kako bi velikima bilo bolje.Privatno vlasništvo je samo maska za sve to.
  Prikaži cijeli komentar
 128. +17
  Državni sektor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:52 | 17.02.2012.
  Mutavi , argumenti su ti ko u malog djeteta. Naravno, ljudi nisu glupi pa ti lupaju minuse. Naslušali su se i načitali takve demagogije od raznih " ekonomskih stručnjaka".
  Ima pravo nepotpisani , privatno vlasništvo nije svetinja, a pogotovo ne ono nad sredstvima za proizvodnjom. Imao sam društveni stan pa se ne sjećam kad mi je to ulazio neko u stan kad je htio. Neobrazovan si i balav i djeluješ ko neki priglupi amerikanac koji bi htio solit pamet ljudima koji su živjeli u socijalizmu.

  Vidimo da si u drugom djelu bezveznog traktata frustriran pa počinješ sa nekim lošim cinizmom. Država ne samo da treba imat manje vlasništva, nego treba nacionalizirat sve. Te tvoje "opaske" da privatnik bolje gospodari od države su upravo neolberalne ili libertarijanske ideološke pizdarije. To navođenje nekih nesposobnih državnih firmi se može vrlo kontraargumentirat ogromnim brojem privatnih bankrotiranih poduzeća čime se može doći do zaključka da su privatnici još nesposobniji od države. Kineske banke su državne ali posluju bolje nego zapadne. Zapravo zemlje koje imaju više državnog vlasništva su se pokazale uspješnije nego neoliberalne prčije sa privatnim fundamentalizmom. Kina kao zemlja sa najvećim rastom gospodarstva, a i socijalne zemlje kao Norveška sa ogromnim porezima (nešto što vas privatničku bagru najviše plaši ) su najuspješnije prebrodile krizu. Inače najveća korporacija u svijetu 2008. g. bila je upravo kineski Sinopec. Tako da opet pada u vodu neoliberalni argument idiota i lopova ala Tedeski da je država nesposoban gospodar. Normalno da on to govori kad mu je u interesu da besplatno dobije ono što je narod stvarao a što je uništeno od strane prokapitalističkih stranaka da bi se dalo privatnicima. U Hrvatskoj preko 70 % ljudi radi u privatnom sektoru, tako da ti i to zanovjetanje (ko u debila "kolumnista" Vuka Perišića) pada u vodu.
  Znači popušio si i lupaš floskule koje su odavno oborene i prožvakane.  Prikaži cijeli komentar
 129. -7
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:42 | 17.02.2012.
  @bure bez baruta, vaš post je kontradiktoran sa bilo kakvom logikom. kakva prva ekonomija? mislite na privatizaciju iz 90-tih? da to je bila pljačka monumentalnih razmjera. i ta pljačka se nastavlja i danas u nešto izmjenjenom agregatnom stanju. onda se privatizirala imovina i profit nakon toga, danas dugovi.
  i da, branim privatno vlasništvo. i to je kontradikcija zato jer da ga nema onda ne bi bilo ni pljačke. a niste pomislili da može biti i privatnog vlasništva i fer ekonomije? niste očigledno. dakle, da malo pomaknutom analogijom. ukoliko kažem da volim nogomet i zalažem se za njegovo postojanje, ali kažem da je nogometna organizacija kriminalna i da ih joj treba suditi, onda sam u kontradikciji jer da nema nogometa koji branim i volim, ne bi bilo ni kriminalne organizacije. ergo treba se pozabaviti ukidanjem nogometa, a ne procesuiranjem organizacijem. vaše rješenje je efikasnije.
  Prikaži cijeli komentar
 130. +7
  Bure bez baruta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:30 | 17.02.2012.
  mutavi,prva ekonomija je bila pjačka.
  Vi u svome tekstu opisujete i danas ekonomiju kao pljačku,ali branite privatno vlasništvo koje da ne postoji nebi bilo niti te pljačke.Dakle cjeli tekst vam je kontradiktoran sam sa sobom.
  Prikaži cijeli komentar
 131. -6
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:13 | 17.02.2012.
  a sada da se obratim moronu koji nije potpisan, ali se obraća meni u svezi libertarij...nešto. mada obzirom na kvalitetu posta odgovor i ne zaslužuješ jer nisi napisao ništa.
  kao prvo, nisam iz visoke klase, dapače. kao drugo, moronu, pošto si pobornik teze da privatno vlasništvo nije svetinja vjerojatno ne bi imao ništa protiv da ti sutra netko dođe i uzme stan, auto, plaću i sve cipele koje imaš u kući jer može. siguran sam da bi bio sretan. možda bi bio malo zbunjen i ne bi ništa kužio, ali na to si navikao.
  kao treće, vezano uz čistačicu ne mogu ponovo ispočetka o tome. pokušao sam, pročitaj još pet puta što sam napisao, baci u google.translate, snađi se...
  vezano uz tvoju teoriju o kapitalizmu i tome da banke znaju da ako se poduzmu "te i te mjere, toliko i toliko ljudi će posuditi novce", napisat ću samo jedno...isuse nemam snage. znači tebi banka diktira na koji način za koliko i kada ćeš se zadužit. evo ti jedna slika da vidiš kako to ne mora biti tako. prikaz razine maloprodaje za nekoliko država, primjeti da u njemačkoj recimo ne raste. dl.dropbox.com/u/52316953/retailsales.JPG
  švabe se nekim čudom odupiru tim misterioznim bankarskim moćima pa ne posežu toliko za kreditima već štede! čudno.
  pozdravljam uplitanje države i želim da ti se država upliće što više u život i troši tvoje i moje mukom stečene pare na kupovanje glasova, kupovanje privatnih aviona i lukuznih vila. pozdravljam uplitanje države i njenog "nikad dosta" stava i podizanje pdv-a na 25%, sad će ti bit još bolje. pozdravljam tvoje pozdravljanje efikasnog državnog vođenja tvrtki u čijem portfelju je 69 od 70 u gubitku, uključujući, pripremi se jer stiže iznenađenje, hrvatsku lutriju! da, da, daaaaaaaaa. i lutrija je na gubitku. zašto, zato što svi kradu. i ovaj u vladi i ovaj u državnoj firmi i ovaj koji ima firmu koji radi sa državnom firmom i ovaj koji radi sa firmom koja radi sa državnom firmom, svi su dio igre i svi ganjaju svoj dio kolača. i zato želimo još veću državu!! u švicarskoj kad te susjed skuži da voziš preko ograničenja, prijavi te policiji. ovdje bi bio ismijan, sprdan i na kraju vjerojatno prebijen.
  a vezano za kapitalizam il i libertarijanstvo...mašio si balon. ono kao takvo ne postoji. ovo što mi imamo je teški intevencionizam. država šuruje sa bankama da se može lakše zaduživati kako bi trošila više para, banke čaraju tobom i govore ti koliko i toliko ćeš se zadužiti, a kad krene panika jer je sustav škrbav i banka krene propadat pogodi tko je spašava. da da, država i to pogodi čijim parama. da da ,tvojim. hahahah
  Prikaži cijeli komentar
 132. -3
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:39 | 17.02.2012.
  @Takaros Mura, znam ja jako dobro kako su došli i ostali na vlasti. tako što su ljudi glasali za njih i posebno zato jer mnogi nisu uopće glasali jer eto nije bilo alternative. koliko je svjetina glupa i inertna pokazuje i činjenica da je Bandić bio na čelu glavnoga grada, koliko 8, 10, koliko godina? da ne kažem koliko je bio popularan, a i dan danas se može čuti odobravanje jer je sagradio tak puno toga. pemo delat purgeri! i za njega nitko nije glasao?? ni za kreuma nitko nije glasao. tko je najpopularniji političar u zadru bio 10 godina. najveći mafijaš među mafijašima, Kalmeta, u Gospiću neandertalska nakaza Milinović, na Neretvi žario i palio Jambo. svi su oni misterijom došli na vlast i tamo ostali. 2003. nisu dobili 45% glasova nego je sve bilo namješteno i izmišljeno?? ovo sad već postaje opasna za*eban*ija! pa ako je bilo tako i ako ste bili svjesni da nas varaju što niste izašli na ulice i rušili govna!!! zato kaj je bilo nekaj interesantnoga na telki, ne.
  naravno da statistike koje vam ja dajem nisu nikakav pokazatelj, mada upravo na statistikama iz gornjeg članka gradite svoja uvjerenja.
  što se tiče eu-a i vaše teze...nemam je snage komentirati.
  a ovo za titanic, svaka čast na analogiji.
  uglavnom sretno.
  Prikaži cijeli komentar
 133. +9
  braco+
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:08 | 17.02.2012.
  Tko je odlučio da naše banke idu u strano vlasništvo, toga treba objesiti za jaja.
  Ako nemaš svoje banke nemaš suverenost.( nebio u EU ili bio kao Grčka )
  I još jedna stvar koja naizgled nema veze sa temom.
  Jedan lokalni pijanac,blizu mene, koji je dobio braniteljsku mirovinu,iako nema veze sa ratom,kad se napije prića: ,,jebo me Tuđman, koji mije ju dao,...( zgodno),I jedno i drugo su sistemske greške, produkt lošeg gospodarenja....
  Prikaži cijeli komentar
 134. +10
  @mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:06 | 17.02.2012.
  Privatno vlasništvo nije svetinja. Svetinje su za vjernike i kapitaliste (koji slijepo vjeruju u imaginarnu nevidljivu ruku tržišta). Al vama pomahnitalim libertarijancima je teško nešto racionalno utuvit u glavu.

  Nadrobio si ti tu svašta, pa i onu famoznu teoriju o jednakoj krivici čistačice i šefa korporacije (iako vi libertarijanci ipak smatrate da je čistačica veći krivac).
  Kapitalizam je sistem koji ima svoju dinamiku tako da tvoja propala libertarijanska retorika o tome da pojedinac mijenja (kao što su se morali zaduživat, nitko ih ne tjera ) sistem pada u vodu. Klasična demagogija. Bankari ne vjeruju u takve bajke , nego znaju da ako se poduzmu te i te mjere , toliko i toliko ljudi će posudit novce.
  Libertarijanstvo je prije svega bolesna a sad već i propala ideja.

  I još nešto... Svi ste vi pederčići iz više klase alergični na upletanje države, a da nema države koja vam direktno štiti (represivnim aparatima ) imovinu u roku od 5 minuta bi visili na nekoj banderi i narod bi vam oteo imovinu. Dakle možete biti zahvalni što je narod još uvijek uvjeren da treba štitit vašu imovinu , a to nije bogom dano. Država nije nešto što je prirodno nužno i vrlo lako se to može promjenit. A onda jao si ga vama.
  Prikaži cijeli komentar
 135. -1
  Takaros Mura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:59 | 17.02.2012.
  @mutavi, Marko Rakar prvi je upozorio na nepravilnosti oko broja glasača, bilo bi dobro da proučite neke od njegovih teza pa će Vam možda biti jasnije kako su Sanader i HDZ došli i ostali na vlasti. a Kosorica je usprkos svim manipulacijama izgubila izbore i to predsjedničke i premijerske, zato ne vjerujem podatku o njezinoj popularnosti. eh. statistike o potrošnji ubrajaju one bogate i one siromašne zato su po meni promašene i nisu relevantne jer se s njima lako manipulira te se s njima barata na način da se okrivljuju svi, i oni koji troše i oni koji ne troše. što se tiče glasovanja za EU, osobno mislim da su građani odabrali od dva zla ono manje, jer slijedeća opcija je udruživanje sa zemljama bivše Jugoslavije. Nije dobro podcjenjivati vlastiti narod, a time i sebe, a da se to isto razmišljanje temelji na statistikama, mitovima ili spinovima. Ali cijela Vaša teza čini mi se kao da mrtvima sa Titanica kažete da su sami krivi što su se ukrcali na taj brod, a ne okrivljujete kompaniju koja je vršila pritisak na kapetana da ide kraćim i bržim putem. I Titanic je potonuo zbog zarade.
  Prikaži cijeli komentar
 136. +3
  mrwi1
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:29 | 17.02.2012.
  Stari PR mit iskorišten po pitanju Grčke koja je samo prva "eksperimentalna grupa" za područje EU, u istoj situaciji je i ostatak Europe
  Inače nema tog naroda u svijetu za kojega se ne može tvrditi, pa i u određenoj mjeri dokazati, da žive iznad svojih mogučnosti, pogotovo kad se te mogućnosti određuju privatni gospodari novca, mešetari i špekulanti čija bogatstva su "off the scale" uobičajenih ljestvica najbogatijih i mjere se u bilijardama skrivene imovine
  U sustavu kreditnog konzumerizma cilj PR/marketing/opinion makinga i jest samo jedno- uvjeriti ljude da mogu živjeti iznad svojih mogućnosti kroz kreditno-potrošačke cikluse
  Kao posljedica toga jedini kome kroz orkestrirani PR ne možete dokazivati da "žive iznad svojih mogućnosti" su valjda plemena u Africi koja još žive u lovačko-sakupljačkim društvima
  Prikaži cijeli komentar
 137. -6
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:18 | 17.02.2012.
  @Takos Mura, nisam rekao da su ista kategorija, ali slična jesu samo što operiraju u različitim okolnostima. amnestija građana od odgovornosti je vrlo loša polazišna točka za oporavak društva, ako želimo živjeti u demokratskom društvu. demokracija nalaže odgovornost svakog pojedinca, to mi moramo naučiti jer dolazimo iz sustava koji je razmišljao umjesto pojedinca (s tim da je ovakav sustav demokracije, odabira, ovlasti itd. potpuno kriv). tko je glasao za tu pljačkašku bagru 20 punih godina? tko je postavio tog sanadera na čelo države, pa prije 7-8 godina je bio uvjerljivo najpopularniji političar u državi, baš kao i kosorica koja ga je zamijenila. halo? u kojoj ti to državi živiš? mi smo ga postavili gore, mi smo ga slavili. tko je glasao za ulazak u eu ako je ona tako loša? ja jesam, ali ipak smo ušli. presudilo nam je, kolko, cca 30% za. di je bio ostatak ljudi, sjedili su doma u nedjelju i kopali nos. neću ponavljati činjenice o poraznom stanju naše socijalne države koja preraspodjeljuje šakom i kapom, a stvaramo ništa ili gotovo ništa. što činiš po tom pitanju? što ja činim po tom pitanju? brojke od prošle godine kažu da trošimo 38milijardi KN na obuću i odjeću, 28 milijardi kuna na mobitel, a 20 milijardi kuna na igre na sreću. to je sjajan primjer vrhunske odgovornosti svakog od nas.
  ja sam prvi koji kaže da je država zlo i da ju treba zipat na minimalne gabarite, da je eu leglo truleži i elitističko oligarhijske skupine koja radi za svoje interese. pa naravno da rade za svoje interese, da ne bi možda za naše. što smo mi napravili po pitanju toga, ništa, amenovali smo tu istu skupinu i slavodobitno uzviknuli europo stižemo, champagne!
  Prikaži cijeli komentar
 138. +4
  Dharma
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:09 | 17.02.2012.
  Odličan članak, hvala na trudu uloženog u prikupljanje informacija i argumentiranog prezentiranja situacije.
  Prikaži cijeli komentar
 139. +3
  Takaros Mura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:55 | 17.02.2012.
  oh, @mutavi, slažem se da državu ne čine apstraktni entitet nego stvarni pojedinci. najpoznatiji takav pojedinac je Ivo Sanader. stvarno, stavljati u isti koš običnog građanina, seljaka, umirovljenika, studenta, učenika, nezaposlenog i s druge strane pljačkaša kao što je Sanader, Todorić, Kutle, Zagorec, Fižulić, Orešar...ma iz 200 najboljih obitelji (ili hrvatskih 1%)...znači trpati sve u jedan koš i pozivati se na kolektivnu odgovornost, ipak je malo...hm... perverzno.
  Prikaži cijeli komentar
 140. +1
  M
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:56 | 17.02.2012.
  "Bez sumnje kako ćemo uskoro - čim se za to stvori potreba - slične mitove imati priliku slušati i o narodima bivše SFRJ."

  Ah da, Slovenci su sigurno bili u uroti sa bankarima, pa su zato jos za vrijeme Jugoslavije bili deset puta napredniji od npr. Bosne, jel' tako? Jer, sigurno postoji negdje dokument koji ce pokazati da su i jedni i drugi imali isti broj radnih sati...
  Prikaži cijeli komentar
 141. -15
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:03 | 17.02.2012.
  @Takos Mura, svi mi smo napravili dug. država nije neki apstraktni entitet već ju čine stvarni pojedinci, ti, ja tvoja tetka...kako to da grci nisu išli u ovakve demonstracije kad im je teklo med i mlijeko do prije par godina, a na temelju ničega. bilo je jasno baš kao i kod nas do prije par godina da trošimo pare koje nemamo, ali onda se nitko nije bunio već su se štancale kartice i u kolonama pičilo po šladmingu i kronplacu, na razno razna prvenstva svijeta i europe u razno raznim sportovima gdje smo pokazivali svijetu kako se navija. državni proračun je ima jasno definirane stavke troškova i prihoda i aparat države se proteže do najnižih razina gdje je pero iz mićevaca sa 500kn koje nije zaradio jednaki parazit kao i borna iz zagreba koji je eto slučajno i u vrhu stranke pa hapa malo veće pare. korupcija i lopovluk vlada na apsolutno svim razinama društva, od političke kaste, do trafikanta koji će te probati preveslati za kunu ili kumek na placu za 20g i još bu se hvalil okolo po selu (generaliziram i čast iznimkama). svi sudjeluju u tome, svuda se napreduje po raznim "linijama" na sveučilištima, u bolnicama, u sindikatima, sportu, crkvi, mjesnoj zajednici, po kunicu dvije, ak je više ne bu škodilo. svaka pora društva nam je zatrovana. naravno da treba hapsiti i plijeniti svu imovinu svima koji su krali, to je osnovni preduvjet da država uopće funkcionira, ali valja mijenjati i svijest ljudi. država treba osigurati vladavinu prava i da smo svi jednaki pred zakonom, zaštitu privatnog vlasništva kao svetinju (koja uključuje i moje vlasništvo nad novcem koji sam izdao u fakturi za posao koji sam obavio, a koju mi nitko ne plaća)i tu bi otprilike trebala prestati svaka daljnja nadležnost države. što više para dajemo državi to će je bit više za koruptivne aktivnosti na koje nismo imuni ukoliko nam donose korist. kladim se da bar jednom u životu nisi platio/la pdv. ništa nije crno-bijelo i amnestirati narod od odgovornosti je neozbiljno ili zlonamjerno.
  Prikaži cijeli komentar
 142. +10
  Takaros Mura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:11 | 17.02.2012.
  @mutavi, pitanje je tko je potrošio novac? da li politička elita i razni sumnjivi menadžeri ili grčki radnici? pitanje je tko treba platiti cijenu nastalog duga? da li krivci trebaju završiti u zatvoru i iz njihove imovine se naplatiti dug ili to moraju platiti stanovnici Grčke. da, dug je nastao, kao što je nastao dug u Hrvatskoj. ali u RH već godinama su umirovljenici na rubu gladi, radnici ne primaju plaće ili primaju minimalce, a politička elita s tajkunima živi u neizmjernom bogatstvu. tko je onda napravio Hrvatski dug? tko troši više nego što ima? stanovnici ili se radi o sustavnoj i osmišljenoj pljački vlastite zemlje, a to je očito široka pojava diljem svijeta. tko stoji iza ovakve osmišljene psihologije? pa, banke i financijske institucije.
  Prikaži cijeli komentar
 143. +17
  Takaros Mura
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:02 | 17.02.2012.
  Hvala na ovom članku, slične misli me muče već neko vrijeme. Spin o lijenim Grcima bio mi je sumnjiv od početka. U Grčkoj vidim Hrvatsku. I ovdje se napada da je radnik zapravo neradnik. Privatni sektor postao je robovlasnički, trgovine gdje se radi za male novce svetkom i petkom ili privatizirane tvornice gdje ljudi rade mjesecima bez plaće. Temeljem tuđeg rada bogati se pojedinac, a priča o neradnicima je spin kako bi se radnici mogli iscrpljivati još više. Žele se ukinuti praznici zbog spajanja što je smješno. U privatnom sektoru nema spajanja, a u javnom svaki godišnji odobrava šef, znači netko na višem položaju i s većom plaćom, a bez osjećaja odgovornosti do organizacije posla odobrava ovakve dane (čitaj menadžer). Nisu samo radnici odgovorni za spajanje, nego i menađerska struktura. Šire se lažni podaci kolika bi bila ušteda da se ukinu praznici. To mi najviše smrdi. Ako privatni sektor radi svetkom i petkom i još neki ne dobivaju plaće, zašto je onda Hrvatska u 'banani'. Zato što netko od političke i gospodarske elite krade. Nisu Hrvatsku u krizu doveli 'lijeni' radnici nego pljačke tipa Fimi medija. Ovi primjeri su samo dio, jer nabrajati bi mobli danima. Iako ne poznajem pravo stanje u Grčkoj, preslikavajući situaciju čvrsto vjerujem da grčki radnici koji sada moraju platiti cijenu nisu doveli zemlju u ovo stanje, nego upravo oni koji je sada vode i traže od njih štednju, a to je politička elita u sprezi sa bankama i MMF-om pri tome se služe lažima, mitovima i spinovima. Neka to nikoga ne čudi, jer se radi o beskrupuloznom sistemu koji ne cijeni nikoga i bez problema će poslati vojsku na demonstrante što se upravo događa i događalo se već prije.
  Prikaži cijeli komentar
 144. -15
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:00 | 17.02.2012.
  @lana nisi baš argumentirala svoj odgovor, pa te molim da to učiniš. ili nekog drugog od ovih stiskača minusa da kaže pokoju pametnu kao protuargument. pustimo mitove i pogledajmo činjenice:Grčka zarađuje 124mlrd$ godišnje, a troši 154mlrd$ (znači deficit im je cca 10% GDP-a čime zauzimaju 194.mjesto u svijetu), imaju vanjski dug od 165%GDP-a (4. u svijetu), u deficitu su sa svim važnijim resursima, dakle i struja i nafta i plin uvoze, dalje ukupni izvoz u 2011 im je bio 26mlrd$, a uvoz 66mlrd$, konkuretnost rada im je među najlošijim u europi. dakle troše ogromne pare, zadužuju se na sve strane po sve lošijim uvjetima jer i sve gore navedene brojke svakim danom bivaju sve gore. to je jednostavna računica, ako trošiš više nego zarađuješ i još pri tome lažeš o tome koliko stvarno trošiš, ako ne proizvodiš gotovo ništa već samo uvoziš, šta mislite koliko to dugo može trajati i tko je za to kriv. najlakše je reći vlada. a sami grci su još u antičkoj grčkoj govorili kakav narod takva država.
  Prikaži cijeli komentar
 145. 0
  zoki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:53 | 17.02.2012.
  bas tako
  Prikaži cijeli komentar
 146. +5
  kokan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:05 | 17.02.2012.
  imam dojam da sve nas ovo čeka ,ali i da su sindikati jedni od ključnijih karika u ovom porobljavanju radnika širom svijeta.Ne znam što oni dobijaju zauzvrat (vjerojatno kakvu stolicu boljeg položaja).Naime da oni ljude organiziraju kao ovce u štrajk , a onda ih svi osuđuju i imaju za pravo ih još uglnjetavati, jer su ti isti palili i ne znam još što.Zar ne bi trebala ta ista borba protiv neokolonijalizma krenuti drugim putem.Možda bi trebalo raditi više umom ,a ne silom.
  Prikaži cijeli komentar
 147. -13
  Vengria
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:28 | 17.02.2012.
  vidim ja nema Hrvatskoj spasa s ovakvom omladinom!Lako je tudjim k... gloginje tresti sto bi rekli Srbi dekorativno.O sebi se vi pozabavite dok se drugi ne pozabavi vama.I ovo je citat samo ne znam ciji.
  Presjednik Grcke grize ruku koja ga hrani i oblaci.Toliko!
  Prikaži cijeli komentar
 148. +9
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:10 | 17.02.2012.
  @hmh: Više volim lizat Njemačko govno nego Grčki sladoled !!!!
  -----------------

  Pa dobro čovječe, imaš li ti ikakvog ponosa u sebi? Mislim, nemam ništa protiv Nijemaca, ali bogami nemam niti protiv Grka. Pa ne mogu svi narodi biti isti. Kod sviju ima boljih i lošijih radnika, bržih i sporijih, inteligentnijih i manje inteligentnih, genijalaca i prosječnih, poštenih i nepoštenih...
  Ispada po svemu, kakvo trenutno raspoloženje vlada u EU, da je 100% njemačkih radnika jedino što vrijedi i radi na svijetu. Pa nije li to stari mit o višoj rasi? Meni se ne liže ničije govno, sorry! I živi mi se u državi koja ima kičmu i čiji političari nisu bezkičmenjaci. Treba podizati svijest ljudi o radu i njegovom kvalitetu, ali ići u krajnosti pa etiketirati i uništavati druge radnike neutemeljenim činjenicama, e to je ipak malo previše. Mi, radnici, moramo biti solidarni inače smo gotovi - kaput!
  Prikaži cijeli komentar
 149. -9
  UBERSOLDAT
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  05:23 | 17.02.2012.
  Ja nepoznajem Grke i njihovu ekonomiju u Grčkoj, ali poznajem one koji su zajedno s Talijanima, Španjolcima, portugalcima, Hrvatima, Bosancima, Poljacima, Rusima i istočnim Njemcima radili u Zapadnoj Njemačkoj dok je bila velika potražnja za radnom snagom tamo, a doma su bili višak.

  Istina je da su Grci uvijek bili među onima manje efikasnim i manje brzim radnicima.

  Možete vi njih hvalit i opravdavati, ali to je prava istina! Nisu baš neki vrijedni radnici.

  To nekažem ja, nego poslodavac ili poslovođa Švabo... i to ne jednom.

  Prikaži cijeli komentar
 150. +12
  @lana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:38 | 17.02.2012.
  Ma lik je čitao onog bolesnika i lopova Bakića iz Jutarnjeg lista koji je izjavio da treba masovno ulagat u burze a ne u nekretnine. Da je ulaganje u nekretnine ostavština socijalizma.
  Naravno smrdljiva lopina želi pokrast pare od ljudi. U doba kriza obično te ušteđevine nestaju jer se nužno događaju veliki krahovi na burzama pa skoro svakih 10 godina.
  Prikaži cijeli komentar
 151. +15
  @misionar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:33 | 17.02.2012.
  Pišeš neoliberalni pamflet. (ništa čudno kad "podatke" kupiš sa jutarnjeg lista)

  To što nam školstvo ne prati famozno tržište s tim se trebamo ponosit. Školstvo nije namjenjeno nikakvom tržištu nego općem znanju i obrazovanju naroda. I da uvijek ćemo se bunit ako ne bude besplatno , jer besplatno školstvo je ljudsko pravo. Ako država nema novaca za financiranje besplatnog školstva onda neka uzme novce ako treba na silu od poduzetnika (čitaj društvenih parazita ) počevši od najvećeg parazita Todorića.
  Prikaži cijeli komentar
 152. +10
  lana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:30 | 17.02.2012.
  mutavi izgleda si pravo mutav
  Prikaži cijeli komentar
 153. +16
  lana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:29 | 17.02.2012.
  @misionar, sve šta ovaj narod ima ima iz Jugoslavije i kuće i vikendice i stanove, jedino aute na kredit je uspio da kupi u novoj Hrvatskoj, sad je došla nova generacija koja nema ništa - ni stan, ni posao, ni vikendicu ni kuću niti se može ženit niti djecu imat - mi smo i kao društvo i kao država propali, ono šta su im roditelji nasljedili iz Jugoslavije, djeca nezaposlena, mirovine male - sad ide sve na bubanj jer nema se više ni za režije
  Prikaži cijeli komentar
 154. -27
  mutavi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:03 | 17.02.2012.
  ne razumijem što je autor članka htio reći. da je grčka u stvari super država da su ful odgovorni i da je ovo što im se dešava ustvari još jedna namještaljka prepredenog makedonca đarovskog koji je namjestio sva nogometna prvenstva jugoslavije od 45. na ovamo. grci su živjeli iznad svojih mogućnosti i to je *ebena činjenica. kolko vas je čulo za izreku dužan ko grčka. to im je u mentalitetu kao i svim latinskim zemljama koje su za fiskalnu odgovornost čule samo na televiziji u horor filmovima. pa frajeri su frizirali svoja financijska izvješća kako bi izgledali bolje. da nije bilo famoznog projekta eura tržište bi ih već odavno kaznilo. međutim desila se odgoda od par godina, ali nakon koje će razmjeri bitni milijun puta veći nego da su se desili prije. jer su ubacili u višu brzinu ubrzanog trošenja i uvoza visokog standarda koji, baš kao ni mi nisu zaslužili. i umjesto da su se stisnuli i bili pametniji kad su već ušli u taj monument truleži od eu-a, oni su trošili još luđe jer im je povoljna, ali umjetna tržišna inercija pomogla...niske kamate, para ko kenje, pa to je super i udri dok ide. da je po starom, tržište bi ih odavno kaznilo i vrlo brzo bi devalvirali i ovako i onako otišli u *urac, ali sada nema. jer o njima ovise i drugi, a projekt koji se smišlja 80 godina se ne pušta baš lako. botom lajn je da nitko nikoga ne može, osim pištoljem, natjerati da kupuje suludo i da se ponaša neodgovorno.
  Prikaži cijeli komentar
 155. +11
  misionar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:40 | 17.02.2012.
  Grčku i Hrvatsku nije uništio nerad nego korupcija na svim razinama društva i gnjusni politički nemoral. Kad smo prodali banke, postali smo kolonija, ljudi su tada trebali izaci na ulice. Sad je kasno. Mi smo po mentalitetu najblizi Talijanima. Imamo veliki drzavni dug, ali i najvece stednje u bankama od svih tranzicijskih zemalja. Jednom sam procitala u Jutarnjem da vise od 80% Hrvata ima neku nekretninu u privatnom vlasnistvu, nemali broj i vise njih. U Grckoj je isto. Kod nas je to nasljeđe socijalizma, kod njih lagodnog zivota na kredit, vani toga nema. Nijemac koji ima vikendicu na moru smatra se dobrostojecim gradjaninom, u Jugi je to i radnik mogao sebi priustiti. Imamo jos uvijek jako jeftino zdravstvo (bez obzira sto neki mislili o njemu-nek se malo raspitaju kako je u Americi ili Britaniji) i jeftino i siroko dostupno obrazovanje. Vecina ljudi kod nas to ne cijeni, misle da su siromasni ako nemaju za novi Ipad ili auto. U Svedskoj se dize kredit kad se krene studirati i vraca se onoliko godina koliko se studiralo. A kod nas se digne buna ako se ne moze svaka godina upisati bar tri puta... A visoko skolstvo nam je prilicno zastarjelo i totalno ne prati trziste rada... Cijeli sustav je prilicno u banani, budimo iskreni. Nisu Nijemci krivi za sve...
  Prikaži cijeli komentar
 156. +16
  Ad fines
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:51 | 16.02.2012.
  Svaka cast na tekstovima.Samo tako nastavite!Pozdrav sa juga Srbije!
  Prikaži cijeli komentar
 157. +15
  blu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:19 | 16.02.2012.
  Jako dobar članak, i sagledava situaciju sa svih strana. Taj mit o lijenim Hrvatima je srušen odavno. Od običnih šljakera do inžinjera, Hrvati su svugdje cijenjeni i poštovani. Osim u ovome našem rvatistanu, gdje vrijede druga pravila.Floskule o sposobnosti i snalažljivosti, ljepše riječi za člansku iskaznicu HDZ-a.
  Prikaži cijeli komentar
 158. +4
  anjet
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:58 | 16.02.2012.
  jel' može tko razbiti mit o ljenim Hrvatima?!
  Prikaži cijeli komentar
 159. +16
  Peter Hammill
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:40 | 16.02.2012.
  Mnogo se bezvezne priče izvezlo oko Grka i ovih mitova. Stvarno je to nebitna stvar, koliko ko radi, koliki je porez, koliko se odmara i slično.. Navest ću primjer sada, upoređujući statistiku članka sa svojom situacijom. Radim u zdravstvu, pripadam državnom dijelu, ne privatnom. Ustvari moje preduzeće je 50% državno, 50% samofinansirajuće, da se ispravim. Uglavnom, donekle moja firma radi regularno koliko se može u mojoj razrušenoj domovini.
  Ovako:
  Grk radi 2120 sati, ja Bosanac radim 1920 sati godišnje.
  Grk ide u penziju sa 61, a ja sa 65 godina starosti.
  Grka u državnoj službi je 22,3%, u BiH je GARANT 40%.
  Grčka PDV 23%, BiH 17%
  Grk ima 23 dana godišnjeg, ja imam 29 radnih dana.
  Eto, pokušao sam napraviti uvid onima koji se interesuju za grčku ljenštinu, samo da vide da je Lijenost obični MIT. U nekim stvarima BiH je bolja od Grčke, u nekima je gora. I tako je sa svakom zemljom na planeti Zemlji... Tako da komotno možete prestati negativno razmišljati o Grcima, jer svi smo isti, svi smo dio jednog svijeta. Samo razmislite o svojoj Državi, o svom državnom uređenju, o državnom vanjskom dugu lihvarima, o sopstvenom GDP-u i sličnim stvarima, o Vašem godišnjem odmoru, o vašim ljetovanjima, o vašim sitnicama...
  Doći ćete do saznanja da smo svi ISTI... Da se ovo dešava našim zemljama, isto ovako bi se pisalo na tuđim portalima o Srbima, Hrvatima, Bosancima, Crnogorcima i Ostalima...
  Svi smo na kraju krajeva obična STOKA.
  Prikaži cijeli komentar
 160. +36
  Anti-Rand
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:33 | 16.02.2012.
  Pratite Jutarnji pa ćete vidit od kuda dolazi vodeća neoliberalna vulgarna propaganda u Hrvatskoj. Svaki dan imaju sponzorirani članak od udruge poslodavaca gdje blate radnike kao lijene bitange a uzdižu poduzetničke parazite kao udarnike bez kojih bi se svijet raspao. U maniri one libertarijanske luđakinje Ayn Rand.
  Prikaži cijeli komentar
 161. +23
  Potjeh
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:04 | 16.02.2012.
  Odličan i argumentiran članak iako bi svakom normalnom i bez argumenata trebalo biti jasno da je svako etiketiranje čitavog naroda nekom kvalifikacijom pogotovo negativnom, čisti nonsens, a politički gledano -fašizam.
  Prikaži cijeli komentar
 162. +14
  sky-diver-st
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:01 | 16.02.2012.
  "Ne mogu oni mene toliko malo platit, koliko ja mogu malo radit" je bila uzrečica u socijalističkim zemljama. Unatoč tome što se malo radilo a dobro živjelo, u svim se zemljama promijenio ekonomski sustav. Apsurd je da su Jugoslaviju rusili radnici u splitskom škveru a nitko od njih u tom trenu nije mislio o tome da rusi tlo pod svojim nogama, jer njima na slobodnom neoliberalnom, globalnom tržištu nema opstanka, bez obzira koliko radili. Povratka na stare modele nema, to su glupe iluzije, može se samo učiti iz tuđih grešaka. EU je imperijalistička tvorevina, ali su Hrvati u nju ušli svojevoljno. Snaci ce se samo onaj tko ima neki kapital ili znanje i zna ga iskoristiti i zeli raditi. Kao i u Grckoj i Italiji uostalom. Ostali ce zivjeti losije. Amen.
  Prikaži cijeli komentar
 163. +7
  kata
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:58 | 16.02.2012.
  odličan link, Temi, preporučam pogledat
  Prikaži cijeli komentar
 164. +5
  kata
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:55 | 16.02.2012.
  već ima puno hajke po medijima na pilote doktore i sl. idemo istim putem, bez sumnje :(
  Prikaži cijeli komentar
 165. +11
  Temi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:52 | 16.02.2012.
  the truth about Greece

  9gag.com/gag/2681884
  Prikaži cijeli komentar
 166. +13
  kako se postaje neradnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:48 | 16.02.2012.
  ''Bez sumnje kako ćemo uskoro - čim se za to stvori potreba - slične mitove (o neradnicima)imati priliku slušati i o narodima bivše SFRJ.'' - ovoga ce biti na ''tone'' po nasim i ostatku europskih medija vrlo uskoro"... Već se to selektivno provodi...
  Prije pokušaja smanjivanja prihoda hrvatskim obiteljskim liječnicima Milinović ih je proglasio neradnicima-unatoč tome što "veliki brat" koji im je uveden u ordinacije svaki dan zabilježi posjet od 60-120 bolesnika-što je ravno trostrukom svjetskom standardu...Ministar je trebao pristanak širokih narodnih masa za svoje negativne poteze..Njegov "Goebels" savjetovao ga je da kampanjom protiv pušenja napravi "dimnu zavjesu" koja će prikriti sve restrikcije koje uvodi u zdravstvo...Tako se to radi...
  Sada valjda ide privatizacija aviokompanije-jer se piloti proglašavaju neradnicima da bi im kapitalista mogao smanjiti radna prava i plaće...
  Tko se prvi u mainstream medijima proglasi neradnikom-NEŠTO ĆE MU SE ODUZETI...
  Prikaži cijeli komentar
 167. +12
  sv.petar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:40 | 16.02.2012.
  sky, je točno, korupcija, lopovluk, bogata elita političara, sve ko i kod nas al ne može se zato krivit naciju da su ljeni, pa pogledaj si kod nas, vidi male poduzetnike ljudi rade po 20 sati na dan da bi se država održala a oni dijele šakom i kapom iz proračuna crkvi, braniteljima, raznim udrugama...a narod, radnik skapava i još će ga proglasit ljenima...
  Prikaži cijeli komentar
 168. +6
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:34 | 16.02.2012.
  @hmh


  nis od tvoje njemacke penzije zato kaj su njemacki penzioni fondovi ulagali u....
  grckoj!
  Prikaži cijeli komentar
 169. +5
  sky-diver-st
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:33 | 16.02.2012.
  Dobar članak, ali dodajem razmišljanja jedne stankinje koja je Grčku doživjela "iznutra". Na trenutke mi se učinilo kao da opisuje Hrvatsku, sveopća korupcija, utaje poreza, mačizam, spolna neravnopravnost, siva ekonomija. To je izgleda, u sprezi sa korumpiranom politikom, "dobitna kombinacija" za državni bankrot... Nije bitno koliko netko sjedi na radnom mjestu, nego što napravi za to vrijeme. Ako državni službenici nisu u stanju naplatiti poreze i ako se takav sustav tolerira i većina se ekonomije odvija sivim tokovima, nema spasa. greecetravel.com/kordas/forwomen.htm
  Prikaži cijeli komentar
 170. +3
  fff
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:33 | 16.02.2012.
  grci su zivjeli ljudski dok ih nisu prevarili da udju u EU e sad je tesko izvuci se...ulaskom u EU prvo su izgubili samostalnost a zatim lagodan zivot oni su raduili onoliko koliko im je bilo potrebno,,,to sto nisu nista izvozili govori da im je sef drzave prodana dusa ...ne zaboravite da privatni kapital grka doseze cifru u vrijednosti ukupnog duga drzave ..pa sad kontajte..
  Prikaži cijeli komentar
 171. +19
  panker
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:56 | 16.02.2012.
  svaka nacija je po sebi specifična i ne može njemačka svoj mentalitet (meni osobno nakaradan) nametat ostalim državama..isto kao ni francuzi,englezi,nizozemci,belgijci koji još žive od kolonijalizma,to jest od krvi u kojoj su se donedavno kupali..nitko od njih nije posebno napredan,postoje samo skupine ljudi(narodi) koji drugacije gledaju na materijalna dobra i kako do njih doći..ljudi su u srzi svugdje isti,od gabona do katara..razlicita je samo percepcija kako doci do novca(moći)-to nam je svima u genima otkad smo sa stabala sišli..ako grci nisu toliko zagrizeni za potpunu predanost novcu,poput nijemaca koji su toliko degenerirali da ih samo jos psi koje stalno vodaju na lancu "razumiju",onda im ne treba nametat takav stav..u tome i lezi srz propasti EU-velesile zele uspostaviti autoritet kapitala kakav imaju u svojim zemljama,a više ne vrijedi ono pravilo da bi se europski narodi trebali upotpunjavat u razlicitosti(kako bi trebalo biti)..sve dok jedni drugima nameću stavove što,kako i zašto,EU polako ali sigurno tone u novu krizu..a iza krize stižu novi ljudi,novi manipulatori..povijest se ponavlja,ljudi moji..nijedan sistem dosada nije iskorijenio taj ljudski primitivizam,tu potrebu za moći..onaj sistem koji to iskorijeni,poslat će čovječanstvo u novu etapu evolucije..
  Prikaži cijeli komentar
 172. +26
  idealist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:43 | 16.02.2012.
  Noam Chomsky, ugledni američki filozof, politički aktivist i profesor emeritus lingvistike na Massachusetts Institute of Technology, sastavio je listu deset najsnažnijih i najučinkovitijih strategija za kojim posežu mediji kako bi se uspostavila manipulacija nad populacijom.

  Zahvaljujući medijskim rekvizitima i propagandi, stvarani su ili uništavani društveni pokreti, opravdavani su ratovi, kaljene su financijske krize, poticane su neke druge ideološke struje, pa čak i nastajane fenomena medija kao proizvođača stvarnosti u kolektivnoj psihi. Ali kako otkriti najčešće strategije za razumijevanje ovog psihosocijalnog alata u kojem, nedvojbeno i mi sudjelujemo? Srećom Chomsky je dobio zadatak sintezirati i izložiti ovakvu praksu, od koje su neki načini više očitiji i sofisticiraniji, ali očito, svi su jednako učinkoviti i s određene točke gledišta, ponižavajući. Poticanje gluposti, promicanje osjećaja krivnje, promicanje rastrešenosti, ili stvaranje umjetnih problema i onda ih magično riješavati, samo su neke od tih taktika.

  1. STRATEGIJA DISTRAKCIJE

  Ključni element društvene kontrole je strategija distrakcije ili ometanja koja će odvratiti pažnju javnosti od važnih pitanja i promjenama o kojima odlučuje politička i gospodarska elita, kroz tehniku poplava ili poplave kontinuiraih ometanja sa beznačajnim informacijama. Za strategija ometanja je također bitno da javnost zanimaju osnovna saznanja iz znanosti, ekonomije, psihologije, neurobiologije, i kibernetike.

  "Držite pozornost javnosti daleko od stvarnih društvenih problema, okupirajte im misli pitanjima bez važnosti. Zadržati javnost zauzetom, zauzetom, zauzetom, tako da nema vremena za razmišljanje, vratite ih natrag na farmu među druge životinje."
  Izvod iz knjige "Tiha oružja za tihi rat"

  2. STVORITI PROBLEME, PA PONUDITI RJEŠENJA

  Ova metoda se također naziva "problem-reakcija-rješenje." Ova metoda stvara problem, "situaciju" koja izaziva neke reakcije u javnosti, tako da se ponudi glavna mjera za koju "vladari" žele da javnost prihvati, ali u normalnim bi se okolnostima tome protivili.

  Na primjer: Mediji razviju priču kako je došlo do pojačavanja urbanog nasilja. Javnost se uplaši, te na kraju pristaje na uvođenje novih sigurnosnih mjera i politike na štetu građanske slobode. Ili također: stvoriti gospodarsku krizu, te prihvatiti recesije kao nužno zlo i u konačnici smanjenje socijalnih prava i rastavljanje javnih službi.

  3. POSTUPNA STRATEGIJA

  Natjerati javnost da prihvati neprihvatljivo, treba primjeniti postupno stvaranje problema, na kapaljku, ako treba i godinu ili više. Na ovaj su način uvedeni novi radikalni društveno-ekonomski uvjeti (neoliberalizam) tijekom 1980-tih i 1990-tih: privatizacija, nesigurnosti, fleksibilnost, masovna nezaposlenost - jednostavno toliko promjena koje je bi izazvle revoluciju kada bi se uvele odjednom.


  4. STRATEGIJA ODGAĐANJA

  Drugi način kako bi nepopularne odluke bile prihvačene jest da ih se nazove "bolnim i potrebnim" kako bi se zadobilo prihvačanje javnosti za buduće promjene štetne za pojedinca. Prema psihologiji lakše je prihvatiti buduću, nego trenutnu žrtvu. Prvo, jer se trud neće koristiti odmah. Drugo, jer javnost, mase, ima tendenciju očekivati da će se sve "sutra popraviti", te da će se njihovo žrtvovanje vrlo vjerojatno izbjeći. To daje javnosti više vremena da se navikne na ideju promjene i da je u konačnici prihvati sa rezignacijom.


  5. OBRATI SE JAVNOSTI KAO MALOM DJETETU

  Većina reklama usmjerenih na širu javnost koristi diskurs, argumente, likove, te posebno dječje intonacije, često u neposrednoj blizini slabosti, kao da su gledatelji vrlo mali ili mentalno oštećeni. Što više žele zabluditi gledatelje, to više primjenjuju infantilne tonove.

  Zašto?

  "Ako se obratite osobi kao da je u dobi od 12 godina ili manje, dakle, zbog sugestija, to će težiti, uz neku vjerojatnost, da će odgovor ili reakcija te osobe također biti lišena kritičkog osjećaja kao i u osobe od 12 godina ili mlađe."
  Izvod iz "Tiha oružja za tihi rat"  6. KORISTI EMOCIONALNU STRANU

  Iskorištavanje emocionalnog aspekta gledatelja je klasična tehnika koja će uzrokovati kratki spoj kod racionalne analize. Štoviše, korištenje emocionalnog registra omogućuje otvaranje vrata za podsvjesno nametanje ideje, želje, strahova, prisila, ili izazivanja reakcije...  7. DRŽATI JAVNOST U NEZNANJU I PROSJEČNOSTI

  Učiniti javnost nesposobnima da razumiju tehnologije i metode za njihovu kontrolu i ropstvo.

  "Kvaliteta obrazovanja, s obzirom na niže društvene klase, treba, što je više moguće, biti osiromašena i osrednja, kako bi razlika u znanju između nižih i viših društvenih slojeva bila nepremostiva za niže slojeve društva."
  Izvod iz "Tiha oružja za tihi rat"


  8. POTAKNUTI JAVNOST DA BUDE ZADOVOLJNA S PROSJEČNOSTI

  Promicanje da javnost misli da je u modi činjenica da budu glupi, vulgarni i neobrazovani...


  9. POJEDINAC TREBA KRIVITI SEBE

  Napraviti da pojedinac vjeruje da je on jedini krivac za vlastitu nesreću, zbog neuspjeha svoje inteligencije, svoje sposobnosti, ili svojih nedovoljnih napora. Dakle, umjesto pobune protiv gospodarskog sustava, pojedinci ne djeluju jer su sami sebi krivi, što dovodi do depresivnih stanja kojem je jedina uloga da spriječi djelovanje pojedinca. A bez djelovanja, nema revolucije!

  10. UPOZNATI POJEDINCA BOLJE NEGO ON POZNAJE SAMOG SEBE

  Tijekom posljednjih 50 godina, napredak u znanosti je doveo do ubrzanog rasta "rupa" u znanju između javnosti i onih u vlasništvu vladajuće elite. Zahvaljujući primjenjenoj biologiji, neurobiologiji i psihologiji, "sustav" posjeduje napredno znanje o ljudskom biću, bilo fizički ili psihički. Sustav je u mogućnosti da bolje razumije prosječnu osoba nego što on pozna sam sebe. To znači da u većini slučajeva, sustav ima više kontrole i veliku moć nad pojedincima od samih pojedinaca.
  Prikaži cijeli komentar
 173. +1
  panker
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:40 | 16.02.2012.
  @...
  vjerojatno,u isto vrijeme dok si kliko plus,pala su dva minusa..logički zaključak ti je genijalan,nema šta
  Prikaži cijeli komentar
 174. +9
  Freethinker - ZG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:33 | 16.02.2012.
  Grčki predsjednik Karolos Papoulias žestoko se obrušio na njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea, koji je Grčku - između ostalog - usporedio s 'rupom bez dna'. 82-godišnji predsjednik se obrušio i na kritičare iz Nizozemske i Finske.

  Grčki predsjednik Karolos Papoulias prozvao je njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea da je uvrijedio grčki narod, ukazujući tako na rastući bijes javnosti na svakodnevne 'lekcije' iz Berlina oko stanja u grčkom gospodarstvua.

  "Ne mogu prihvatiti da gospodim Schaeuble vrijeđa moju zemlju", rekao je Papoulias, 82-godišnji veteran grčke borbe protiv nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. "Tko je on da vrijeđa Grčku? Tko su Nizozemci? Tko su Finci?", rekao je predsjednik u govoru u ministarstvu obrane.

  "Uvijek smo bili ponosni što smo branili ne samo našu slobodu, našu zemlju, nego i slobodu Europe", istaknuo je još predsjednik aludirajući da bi Europljani trebali pokazati više solidarnosti prema grčkoj krizi.
  Prikaži cijeli komentar
 175. +13
  tamara
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:25 | 16.02.2012.
  joža potpisujem i samo još da dodam citat kao zaključak:

  "Raspačavanjem takvog mita narodu Grčke se uskraćuje ono što im je u ovim trenucima od najveće moguće važnosti - solidarnost, međunarodna i međunacionalna solidarnost."

  Ali kako spriječit ovce da bleje?
  Prikaži cijeli komentar
 176. +14
  DinosauruM
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:15 | 16.02.2012.
  Eto zašto Advance.hr PARA VALJA što ih damo onoj sotoni Mudriniću! Nemojte mi obrisati komentar zbog "sotona"! ;)
  Prikaži cijeli komentar
 177. +14
  joža
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:13 | 16.02.2012.
  REZIME:
  1.
  Tada nastupaju jednostavni, kratki i pitki mitovi - kao "adekvatna objašnjenja" koja bi trebala zadovoljiti široke narodne mase.
  2.
  Što je "objašnjenje" kraće i jednostavnije, brže se prenosi - kao nekakav virus, virus koji ima fatalne posljedice za šire razumijevanje ekonomske depresije u koju tone europski kontinent.

  3.
  Sloboda govora je divna stvar i na nju se oslanjamo kada želimo svoje misli plasirati u vanjski svijet, no odgovornost za ono što govorimo također bi morala postojati.
  4.
  OVO ZADNJE ZAMISLITE DA JE POTCRTANO:
  Neznanje nije opravdanje - biti suučesnik u kontaminaciji cijelog društva s neutemeljenim mitovima znači biti direktno odgovoran za tragične posljedice u koje ponire krivo informirano društvo.

  Prikaži cijeli komentar
 178. +7
  braco+
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:06 | 16.02.2012.
  Evo, tko nije pročitao,iz intervjua S.Linića, ministra financija:
  O tome bi li, da je ministar financija Grčke, birao pomoć EU-a i MMF-a ili bi proglasio bankrot...
  Što znači bankrot? To znači da nećete voditi brigu o dugovima i prepuštate vjerovnicima da se snalaze i onda se okrenete kući. A što je u kući? Enormna potrošnja, zastoj, jer kad proglasite bankrot nijedna Grčka se neće moći nigdje zadužiti. Grčke banke su istog trenutka bankrotirale. Kako će se održati proizvodnja, odakle vam za plaće, mirovine, službenike? Zadužit ćete se. Gdje? Nigdje. Kako ćete održati likvidnost u zemlji? Na to pitanje nema odgovor ni ministar financija Grčke. Da mi proglasimo bankrot, nijedna hrvatska banka ni tvrtka neće više moći naći kredit. Samo, u zemlji. A kakva je likvidnost u zemlji? 40 milijardi neplaćenih računa. Mislite da bismo to mogli preživjeti?
  Prikaži cijeli komentar
 179. +16
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:05 | 16.02.2012.
  nije nikakva cenzura, nego mu je neko u međuvremenu okačio još 2 - 3 minusa, pa se tvoj plus nije došo do izražaja, kužiš? bojim se da ne, ali to je tvoj problem
  Prikaži cijeli komentar
 180. +8
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:02 | 16.02.2012.
  Luke, Nema vise radnicke solidarnosti - baš tako prijatelju, sve su učinili da razbiju solidarnost radnika, jer znaju da im jedino radnička solidarnost može doć glave!
  Prikaži cijeli komentar
 181. -18
  ...
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:00 | 16.02.2012.
  kliknuo sam hmh plus, a dobio je minus, čista cenzura ko za vrijeme vladavine komunističke partije!
  Prikaži cijeli komentar
 182. -19
  M
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:57 | 16.02.2012.
  Svi ovi pokazatelji nista ne govore. Jer, na ovakav nacin bi vrlo lako mogli i mnogi zaposlenici u nasoj drzavnoj upravi "dokazati" koliko imaju radnih sati, koliko prekovremenih itd.
  Pustimo sada Grke, hajdemo recimo usporediti Nijemce, Svedjane i Hrvate. Osobno sam poslovno boravio u tim zemljama i mogu iz prve ruke tvrditi da je radna etika i produktivnost (u prosjeku) Nijemaca i Svedjana osjetno ispred prosjecnog radnika kod nas.

  Da, bankari jesu "zlo", ali to zlo ne bi moglo postojati da nije ljudi koji bi htjeli uz malo ili nimalo rada zivjeti debelo iznad svog standarda...
  Zato, bilo bi dobro za pocetak krenuti od sebe, a tek onda se pozivati na "mitove" i sl.
  Prikaži cijeli komentar
 183. -18
  Vengria
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:57 | 16.02.2012.
  ako krenemo od tog da je sva ova statistika tocna,onda je gracka vec mogla da pocne vracati svoje dugove!
  onda se treba seliti u Grcku .tamo je rad i red
  Prikaži cijeli komentar
 184. +10
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:50 | 16.02.2012.
  tiha kolonizacija,e ljudi šta smo doživili a još što nas čeka.loše po nama svima.
  Prikaži cijeli komentar
 185. +6
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:37 | 16.02.2012.
  OMG! Roland, imaš nove podatke o holokaustu? Gdje to čitaš? A što sa hrpom dokaza? od fotografija, izjava desetaka tisuća očevidaca, izjava onih koji su u logorima Auschwitz i Birkenau dočekali oslobođenje, otkud one količine kofera, kose, naočala... zubi? Istina, većina peći je uništena, ali možeš i sada vidjeti peći u Auschwitz I. Ili misliš da su to peći za cijela debla, a ne cjepanice?
  Pa daj podijeli s nama svoje izvore ovakvih informacija. Mene stvarno zanima!
  Prikaži cijeli komentar
 186. +8
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:28 | 16.02.2012.
  upravo tako zeko.sve propada bankama odgovara ova kriza i bogate se kod nas a tako i drugdje.
  Prikaži cijeli komentar
 187. 0
  Robi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:24 | 16.02.2012.
  usdebtclock.org/

  Evo dobar link po pitanju duga države.
  Prikaži cijeli komentar
 188. +9
  zeko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:23 | 16.02.2012.
  nije bitno rade li puno ili malo, bitno je da troše više nego što zarade i to pokrivaju kreditima stanih banaka. i dobar dio onog što zarade moraju dati stranim bankama da pokriju kamate od kredita. možda nisu toliko krivi radnici nego vlada (koja donosi zakone i odlučuje o zaduživanju) i sindikati (koji ne žele prihvatiti realnost nego stalno prijeti štrajkovima ako vlada pokuša smanjiti deficit smanjenjem plaća i mirovina), a to dovodi do sve dubljeg tonjenja u kreditima i sve većeg udjela zarađenih novaca koji se troše na vraćanje kredita i kamate. a slična situacija je i u HR - neodlučna vlada i neodgovorni sindikati samo nas vuku sve više na dno
  Prikaži cijeli komentar
 189. +4
  braco+
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:17 | 16.02.2012.
  E sada ste o holokaustu debelo pretjerali.( također debelo pretjeruje i Iran, to je povijesna činjenica)
  Ja sam bio u Aušvicu i Poljskoj i vidio sam logor svojim očima.Btw, U koncentracioni logor Aušvic ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Od tog broja, ovde ih je pobijeno 1,1 milion[1][2], od toga milion Jevreja.[3] Većina žrtava je ubijena odmah po prispeću u logor u gasnim komorama Aušvica II u kojima je korišćen gas ciklon B. Ostali su umrli od sistematskog izgladnjivanja, prinudnog rada, nekontrolisanih epidemija, u egzekucijama streljanjem i u medicinskim eksperimentima. Među stradalima je i 19.000 Roma koji su ubijeni u julu 1944, i oko 83.000 Poljaka.
  Prikaži cijeli komentar
 190. +8
  dubioza
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:16 | 16.02.2012.
  propali smo ko grcka ... da ih vidi aristotel
  Prikaži cijeli komentar
 191. +9
  samo ja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:15 | 16.02.2012.
  Hvala vam na ovakvom članku...printam ga van i pokazjem.
  Prikaži cijeli komentar
 192. +13
  YOLIM IRAN
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:07 | 16.02.2012.
  LJudi moji stvar je kristalno jasna,pokupovali su banke , sagradili mega trgovačke centre u namjeri prodaje prvenstveno svojih roba.Pa pogledajmo samo taj LIDL koji mirisi su u njemu "kao da drže samo hranu za kućne ljubimce",drugim rječima preko banaka i svojih trgovačkih lanaca prodaju 90% svoje robe dok domaću proizvodnju uništavaju Nisu ni oni samo krivi gori su naši koji su im to dozvolili.Ja osobno nikad ne kupujem te njihove "kaki" proizvode.
  Prikaži cijeli komentar
 193. +21
  nedjeljko matusan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:05 | 16.02.2012.
  Gosp, Marijanovicu, hvala vam za ovaj clanak , vi ste cisti dokaz da pravo novinarstvo i profesionalizam jos uvjek postoji,jutarnji, vecernji,index, i ostali se mogu sramiti svojom pismenoscu,,,,
  Prikaži cijeli komentar
 194. +22
  Luke
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:02 | 16.02.2012.
  Kao i uvijek odlicno zamijeceno. Nema vise radnicke solidarnosti. Ljudi su slijepi i razmisljaju samo o sebi a nisu u stanju sagledati da ce se sutra oni naci u toj istoj pogibeljnoj situaciji. to je meni najzalosnije od svega sto ljudi jos uvijek ne shvacaju tko je problem. Ljudima je veci problem susjed koji radi nesto u fusu da bi prezivio nego neki tajkun koji nas potkrada iz dana u dan. Valjda svi ti nerazumni jadnici zele uzdignuti sami sebe pa posto su kukavice da se namjere na problem tj sustav oni se namjere na prvog susjeda ili koga vec. Joooooj muka mi je od tih zlocestih ljudi. ja uvijek kazem da je najvece zlo kad covjek svijetom "prazne" glave hoda jer tada ne cini zlo samome sebi vec svjesno (poneki i nesvjesno) cine zlo ljudima oko sebe. To pravo nema nitko ni susjed ni sustav - nitko
  Prikaži cijeli komentar
 195. +6
  braco+
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:59 | 16.02.2012.

  Mislim da bi Grčka bila u problemima i da je izvan EU.
  Po meni, gledam i kod nas,neki ljudi rade a neki samo dolaze na posao.Produktivnost je uglavnom niska.
  Paradoks je npr.da se u željezari Sisak pod zadnjim vlasnikom stvarno teško radilo, uz željeznu disciplinu,ali propali su, između ostaloga, jer su morali plačati visoke carine na svoj izvoz cijevi u EU....( jer nismo još članica EU ).
  Prikaži cijeli komentar
 196. +18
  Skeptik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:55 | 16.02.2012.
  Dosad najbolji članak na ovom, inače odličnom portalu. Da se mogu "lajkati" članci, siguran sam da bi ovaj imao dosad najviše pluseva.

  Nadam se da ću se još dugo informirati, premda u vedrijem tonu.
  Prikaži cijeli komentar
 197. +9
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:50 | 16.02.2012.
  zna se koliki su samo prihodi bili od turizma u grčkoj.a pomorstvo.
  Prikaži cijeli komentar
 198. +15
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:47 | 16.02.2012.
  šta su sve napravili od bogate libije naprimjer.zapitaj se hmh?
  Prikaži cijeli komentar
 199. +11
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:43 | 16.02.2012.
  vlast je vodila krivu politiku,a evropska unija se je financijski okomila na grčku posebno,kao neko treba bit žrtva.ja nisam za eu.
  Prikaži cijeli komentar
 200. -28
  tupko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:43 | 16.02.2012.
  Lijepo je ovo objasnjeno bas demokratski odmah se da zakljuciti da nitko nije kriv i nitko nije potrosio a jos manje pokrao novce a ponajmanje za ovakvo stanje je kriva administracija i pooitika
  Znaci mi se po svemu potpuno uklapamo u definiciju pravne drzave
  Prikaži cijeli komentar
 201. +24
  DEJAN-SKOPJE
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:40 | 16.02.2012.
  CISTA DESETKA ZA ADVANCE !!!BRAVO SAMO NAPRIJED
  Prikaži cijeli komentar
 202. +16
  admin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:38 | 16.02.2012.
  @korisnik klinglinian, ne znam zašto vam nije stigao link za aktivaciju, molimo da se javite na [email protected], pa ćemo provjeriti po e-mail adresi gdje je "zapelo".
  @martha, kad baš želite, a vidim da imate dosta pristalica, neka kometar predviđen za "brisanje" ostane, ukoliko se ostali korisnici slažu
  Prikaži cijeli komentar
 203. +24
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:35 | 16.02.2012.
  @zauks, @apple i @osa - admin vam je dao dosta teksta za proučavanje, a na kraju teksta su reference (koje niste stigli provjeriti jer pišete niti sat vremena nakon objave administratora). Znači niste ni provjerili što pišete. U redu je objavljivati svoje mišljenje, ali ovdje se radi o činjenicama koje su nam lijepo izložene i potkrijepljene dokazima o izvorima.
  Ovdje se radi baš o takvima kao što ste vi, koji svoje mišljenje ne bi promijenili ni uz bilo kakvu argumentaciju.
  Kakvi bi VI bili da ste na vlasti, strah me i pomisliti!
  Prikaži cijeli komentar
 204. +16
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:35 | 16.02.2012.
  nisu grci lijeni,imaju pomorstvo,maslinarstvo i turizam.ok su radnici.iz iskustva znan.
  Prikaži cijeli komentar
 205. +8
  pomorac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:33 | 16.02.2012.
  a svašta od ovoga hmh.
  Prikaži cijeli komentar
 206. +22
  tajda
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:30 | 16.02.2012.
  Advance, odlični ste. Ali ipak bi čitatljima priporučila, da pročitajo i ovo Grčka je bankrot, a šta je onda Amerika?

  kps.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=5...

  Pozdrav iz Slovenije-EU-Planet Zemlja

  Prikaži cijeli komentar
 207. +14
  Intifada
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:25 | 16.02.2012.
  Jos jedan kvalitetan tekst, bravo Advance :)
  Nisu Grci lijeni kao narod, to je glupost, ali ocito su i kod njih prokleti politicari gramzivi i lopovi kao i kod nas.

  Ovdje sam nasao dobar tekst o onoj poznatoj "duzan ko Grcka", ispada da im je ovo vec 4-5 bankrot u povijesti
  tportal.hr/komentari/komentatori/136014/sto-to-znaci-...
  Prikaži cijeli komentar
 208. +15
  Inat
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:21 | 16.02.2012.
  A sta bi vam trebali,lizat tabane? Bas ste se nasli komentirat tko nece radit i to pogotovo sa primjerima koje ste dozivjeli turisticki-a ako cemo po tome,ne znam sta bi se onda trebalo reci za Dalmaciju,uzas.
  Prikaži cijeli komentar
 209. +17
  Ikar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:21 | 16.02.2012.
  Ovo sam cito davno jos u PECATU,Slovenacki (prvi premijer,ja mislim)je izbacio slican grafikon,i verujte da nisam sumnjo u istinitost clanka,i jos mnogo je stvari reko,al nazalost to malo ko cita....sreca pa ima ovaj portal....
  Prikaži cijeli komentar
 210. +29
  u prolazu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:06 | 16.02.2012.
  @hmh
  Samo da te ja sretnem u tom dobu penzionerskom.
  Gledacu da se pobrinem da ta tvoja penzija ostane u njemackom penzionom fondu.
  Prikaži cijeli komentar
 211. +39
  SVJETLOST
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:04 | 16.02.2012.
  Vidim da ovdje ima ljudi kojima je proradila svjest,grcka je samo dio price,cekaju nas veliki dogadaji,vrijeme velikih promjena,zato molim sve srbe,hrvate,slovence,bosnjake,crnogorce,albance,makedonce...sve narode,bez obzira na vjeru,preskocite jaz koji je u vama i medu vama,jer nitko nije kriv sto je to sto je,budite ljudi,budite covjek,ceka nas tesko vrijeme,jer iluminatska bagra nespava,oduvijek su koristili nase razlicitosti zbog svojih bolesnih ciljeva,al sad je pred nama veliki test...zato budite ljudi,nedozvolite da saka tame sa vama manipulira!
  Prikaži cijeli komentar
 212. -56
  zauks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:02 | 16.02.2012.
  grci su najljenija nacija u europi ... sta pricate ljudi ... radno 13 plaća naknada za božić naknada za svaki praznik radno vrijeme pocinje u 9 zavrsava u 3.... itd itd
  Prikaži cijeli komentar
 213. -49
  apple
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:01 | 16.02.2012.
  Ja ne razumijem ovo ekonomsko stanje i razlog krize u Grckoj,ali da su grci lenji to svako zna koji je bar jednom posjetio tu zemlju.Ako slucajno udzes u radnju u 14.01 sigurno ces dobiti odgovor da dolazis sutra jer vec je kasno i ne rade i apsolutno ne sluze,jednostavno nema te sile koja ce da ga natera da ti sluzi ,potpuno nezainteresirani i nece tvoje pare,praznike koliko god hoces ,i ovi sta su napravili ove statistike sigurno su bili pijani.Inace grcki narod je gostoprimljiv ali ne rade brate
  Prikaži cijeli komentar
 214. -58
  osa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:59 | 16.02.2012.
  ako je sve to tako, pa zašto su onda u banani, dajte ne manipulirajte javnošću i od mitova ne pravite još veće mitove. jedini kriovci za stanje u grčkoj su grci, svaki drugi pristup bio bi totalno loš i promašen, i vodio bi do mitologije već viđene na ovim prostorima, gdje su "svi krivi, osim naravno nas"...
  Prikaži cijeli komentar
 215. +14
  Kajtebriga
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:58 | 16.02.2012.
  @ hmh:

  Ja znam recimo najveceg trenutno Evropskog strucnjaka za svinjogojstvo Grkljan sv. Profesor, svi redom experti u svijetu ga konzultiraju kada su svinje u pitanju.

  Znam iz skole za jednog Arhimeda, Aristotela, Demokrita, ...
  Prikaži cijeli komentar
 216. +34
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:57 | 16.02.2012.
  ADMINE, ostavi ga, ovog HMH, molim te, nemoj ga brisat...nek se zna da je on tu među nama i da ima još punooo takvih VELIKIH "Danke Deutschland" Hrvata. Neka bude upozorenje da razum treba da zbije redove!
  Prikaži cijeli komentar
 217. +9
  IX
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:57 | 16.02.2012.
  Otkad je čovječanstva, ima mitova. Stvaramo ih svake sekunde, uglavnom su potstrijek istih predrasude...koje se neprestano množe u gotovo svakom pojedincu, te ujedno na taj način i u kolektivnoj svijesti čovječanstva. Tako na kraju postoje čak i mitovi o mitovima :D
  Prikaži cijeli komentar
 218. +35
  Ivek
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:54 | 16.02.2012.
  @hmh
  Od onih koji ližu govna ne očekuje se da imaju mozak.
  Prikaži cijeli komentar
 219. -101
  hmh
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:46 | 16.02.2012.
  Šta lupate minuse ? Koliko znate Grčih naučnika ? Koji patenti su iz Grčke ? Koje alate proizvode ? Koju tehnologiju posjeduju ? Gdje su u proizvodnji auta ? Gdje su u vojnoj industriji ? Gdje su u Rudarstvu ? Gdje su u energentima ? Ma niđe ih na mapi !!! ... Da Bog da Vam život od Grka ovisio ! A mene pustite da služim IV Rajhu ! Više volim lizat Njemačko govno nego Grčki sladoled !!!! Pa se vidimo za 40 godina, kad ja budem imo Njemačku penziju a vi Grčki minimalac !!!
  Prikaži cijeli komentar
 220. +12
  damir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:46 | 16.02.2012.
  ..glavni mit i suvremena najveća dogma je novac na kredit.
  Sve dok rast GDP-a prati rast kreditnog novca krize, recesije i nepravde bit će permenentne.
  Kada radnici ostvare višak prihoda nad rashodima to je novostvorena vrijednost a ta vrijednost ne može biti iskazna emisijom kreditnog novca neke centralne banke, jer kreditni novac ne pokriva taj višak, on ga zapravo krade i pljačka.
  Rast GDP mora pratiti i rast novčane mase da se ta vrijednost može i realizirati, ali taj novac u ekonomski sustav mora ulaziti NEKREDITNO, jer samo na taj način novostvorena vrijednost ostaje na korist onih koju su je i stvorili.

  Tko to shvaća taj se mora zalagati za bankarski sustav potpune rezerve.

  Centralno bankarstvo i bankarski sustav djelomične rezerve uzrok su svakoj krizi, svakoj recesiji i svakoj nepravdi.
  Prikaži cijeli komentar
 221. +17
  momo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:45 | 16.02.2012.
  Marijanoviću, majstore, kapa dole...linkao svima koga znam e a sad ću lijepo u miru da isprintam pa tvrdim glavonjama koji ne vjeruju još i podijelit "slova na bijelom papiru" da pročitaju po nekoliko puta dok im ne sjdene :D
  Prikaži cijeli komentar
 222. +12
  kruno
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:40 | 16.02.2012.
  Ipak, puno je zanimljivija ona donja razina, prostor na samom dnu socijalne hijerarhije na kojem se ovi mitovi skupljaju, umnožavaju i radikaliziraju.

  jbg* a takovih najviše :(
  Prikaži cijeli komentar
 223. +16
  BranislavO.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:36 | 16.02.2012.
  Čestitke. Hvala.
  Prikaži cijeli komentar
 224. -78
  hmh
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:30 | 16.02.2012.
  Nije važno koliko radiš ... nego kakva ti je efikasnost ..
  Oni očigledno nisu radili nego su "dolazili na posao"... A velika je u tome dvome razlika... Nikad nisam vidjeo ništa MADE IN GREECE ... A to što vole previše da troše, to je posebna priča ... Oni ostaju na poslu do kasno radi prekovremenih sati ... Sve je to više plaćeno ... Sad je došlo vrijeme naplate ... i sad je kuknjava ... Ko god nema industriju, propast će ko kauč ! To je svima jasno, dakle idemo na posao ! A ne samo kukati i jadikovati !
  Prikaži cijeli komentar
 225. +28
  idealist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:26 | 16.02.2012.
  Napokon ovakav članak!
  Prikaži cijeli komentar
 226. +34
  Freethinker - ZG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:25 | 16.02.2012.
  Odlican clanak!Bravo Advance i g. Marjanovic!
  ''Bez sumnje kako ćemo uskoro - čim se za to stvori potreba - slične mitove imati priliku slušati i o narodima bivše SFRJ.'' - ovoga ce biti na ''tone'' po nasim i ostatku europskih medija vrlo uskoro... za nekih cca. 8-16 mjeseci.
  Ovo kaj se desava grcima (uskoro i nama) se desavalo Chileancima, u smislu da je ostatak svijeta odobravao Pinocheta i opravdavalo njegovu vladavinu u smislu ''Pa da Chileanci jesu lijeni i treba im netko kao Pinochet da ih dovede u red.'' i ''Chileanci su se uljenili kada su izabrali onu bolesnu komunjaru Allendea, pa ih sada sa dobrim razlogom Pinochet dovodi u red.''
  Isto tako je i bilo s Thatchericom pocetkom 80-ih godina i kako se ona odnosila prema srednjoj/radnoj klasi... a pogotovo Welshkim rudarima.
  Na kraju... zalosna stvar je u tome kaj vecina (85%) Hrvata gleda na Grke kao lijen narod i naravno s time guta fini propagandni sokic.
  Kaj se mene tice... ja dobro znam povijest i na ciju stranu se otisao boriti Lord Byron... i naravno pisao fenomenalnu poeziju uvezi tog naroda.
  ''We are all Greeks!''
  Prikaži cijeli komentar
 227. +22
  Viki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:25 | 16.02.2012.
  MOLIM VAS,da ovaj clanak posaljete B92 portalu!!!! Bilo ko! HVALA!
  Prikaži cijeli komentar
 228. +36
  Super tema
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:25 | 16.02.2012.
  Hvala Bogu da je netko napisao koherentno o tim mitovima.
  Želim još razbijanja mitova, nisam stigla pročitati sve, ali oduševljena sam kako je članak činjenicama potkovan.
  Razbijanje mitova-za bolje danas, jučer i sutra.
  Prikaži cijeli komentar
 229. +22
  Renata
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:22 | 16.02.2012.
  svaka čast, odličan članak!
  Prikaži cijeli komentar
 230. +20
  raster69
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:20 | 16.02.2012.
  Jako dobar članak. Trebali bi svi stereotipi na svijetu jednostavno nestati, samo nas sputavaju.
  Prikaži cijeli komentar
 231. +27
  marty
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:20 | 16.02.2012.
  pa sve je ovo nekako očekivano da se nalazi iza paravana, ali na paravanu je bitno da piše kako su Grci neradnici... kao što je kod nas bilo bitno prošlogodišnje prosvjednike etiketirati sa fejsbukovcima i zalijepiti im onog Pernara za vođu. Kada bi se ti ljudi nazvali građanima postoji ozbiljna opasnost da se i drugi građani počnu poistovjećivati sa njima... Čudi me kako do sada već nisu pronašli etiketu za prosvjednike protiv ACTE, obzirom da trenutna etiketa samo Anonymous-i zvuči još uvijek pitomo...
  Prikaži cijeli komentar
 232. +24
  petra
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:19 | 16.02.2012.
  odličan tekst, samo tako naprijed
  Prikaži cijeli komentar
 233. +39
  splav
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:19 | 16.02.2012.
  svaka čast R.E.S.P.E.C.T
  Prikaži cijeli komentar
 234. +34
  sitha241
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:18 | 16.02.2012.
  Odličan članak :)
  Pokrivate stvarno važne teme, npr-kad ste izvješatavali o neredima u grčkon neki dan to nitko drugi nije napravio, tek sutra dan u novinama i tu i tamo na kojem portalu je izasao neki clanak sa standardim ne-činjenicama sto je jako zalosno.Brojni ljudi cesto misle da samo velike medijske grupacije i vjesti tipa fox i cnn obmanjuju mase ali to rade svi cast iznimkama poput vas.
  Puno vam hvala za ovo sto radite!
  Prikaži cijeli komentar
 235. +50
  JKD
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:17 | 16.02.2012.
  Sjajan članak. Ovaj tekst ću linkati svakome koga vidim da laprda o lijenim Grcima po raznoraznim portalima. Nisu radnici krivi za lošu politiku njihovih političara i za gramzivost banaka i drugih financijskih institucija koje su odlučile opelješiti Grčku (i ne samo njih).
  Prikaži cijeli komentar
 236. +39
  klinglinian
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:15 | 16.02.2012.
  kako vam mogu uručiti Emija za najbolji portal na svijetu ?
  ps. admine, regao sam se neki dan i nisi mi poslao link :(
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.