Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Proglas iz Kanade: Masovna studentska pobuna u Kanadi više nije vezana uz školarine, ovo je sada otvorena pobuna protiv kapitalizma

31 Objavljeno:

Oko 175,000 studenata već preko 80 dana štrajka u kanadskoj provinciji Quebec na istoku zemlje. Ono što je počelo kao prosvjed protiv povećanja školarina u jednom kratkom periodu preraslo je u opću pobunu studenata protiv neo-liberalnog kapitalizma i mjera štednje koje su se snažno obrušile i na Kanadu, zemlju koja je dugi niz godina imala poprilično bolje socijalne i radničke uvjete od južnog susjeda. Grad Montreal je zasigurno centar studentske pobune, no demonstracije se događaju i u drugim gradovima diljem zemlje. Činjenica je kako se studentki prosvjedi održavaju od Montreala na istoku do Vancouvera na zapadu.
Žestoki sukobi s policijom i provokacije represivnih organa više nisu iznimka, cijeli pokret poprimio je elemente opće pobune koja sada ne poziva "samo" na reforme, već na potpuni zaokret u ekonomiji i politici.

Dvije studentske organizacije, Fightback (Kanada) i La Riposte (Quebec) iznijele su Prvog maja proglas u kojem definiraju studentsku pobunu i njene ideološke okvire. Prenosimo vam proglas u cijelosti:

Proglas Fightback i La Riposte o štrajku studenata u Quebecu


"Napadi na studente u Quebecu (i drugdje) nisu hir ovog ili onog političara. Kada bi to bila istina onda bi se radilo o izoliranom fenomenu, a ne o globalnoj tendenciji. Napadi su dio šire generalne ofenzive protiv radnika, omladine i drugih elemenata koji su potlačeni - srž ovih napada proizlazi iz krize kapitalističkog ekonomskog sistema. Drugim riječima, kapitalisti si ne mogu priuštiti čak ni mizerne koncesije koje je ostvarila radnička klasa u periodu nakon Drugog svjetskog rata i sada žele izmijeniti ravnotežu u vlastitu korist. To se manifestira u napadima na
socijalne plaće, javni sektor i javne usluge, u napadima na prava imigranata i mladih i napadima na prava radnika.

Kapitalisti shvaćaju koliko je sve ovo za njih bitno i sada vrše pritisak na vlast da ovi slučajno ne bi popustili. Kolumna lista Montreal Gazette s naslovom "Izbor je demokracija ili vladavina rulje" prenosi: "Svaki 'socijalni mir' kojeg bi Vlada kupila od studenata ne bi bio trajan, jer bi tada i sve druge skupine koje se protive mjerama štednje vidjele da se Vladu može zastrašiti" (28.4.2012). Drugim riječima, oni vide mjere štednje kao neophodne i zato žele pod svaku cijenu uništiti studentski pokret.

Desničari su pokušali sve kako bi razbili naš pokret i nisu uspjeli. Pokušali su organizirati svoje demonstracije, ali bezuspješno. Pokušali su terorizirati studente i profesore, no to je samo izazvalo još veći bijes. Pokušali su razjediniti pokret na način da su pokušali demonizirati studentsku federaciju CLASSE. Pribjegli su u više navrata državnoj represiji lažno ističući studentske prosvjede kao nasilne.

Optužbe za nasilje koje dolaze od direktora policije su potpuno licemjerne, pravo ekonomsko nasilje se upravo vrši nad studentima i radnicima. Razumljivo je da će neki pripadnici agresivno reagirati nakon što se njihovi zahtjevi toliko dugo ne žele niti čuti. No, razbijeni prozor se nikako ne može uspoređivati s institucionaliziranim nasiljem ovog sistema.
Ipak, ne vjerujemo da individualne akcije pomažu našoj borbi. Podržavamo demokratska prava da kolektivno odlučimo u kojoj ćemo se mjeri suočiti s represivnim silama. Te odluke ne smiju biti nametnute ljudima bez njihovog pristanka - jedini pravi način da se uspješno obranimo je da stvorimo masovnu potporu za ovaj pokret.

Vjerujemo da studentske udruge moraju organizirati adekvatne komitete za samoobranu kako bi se demonstracije zaštitile od državnog nasilja i kako bi se i dalje sve taktike mogle donositi demokratski.

Trenutačno se pokret nalazi u mrtvoj točki - vlasti ne žele popustiti, no ni studenti ne žele napustiti ulice. Ovakva situacije ne može trajati vječno. Cilj je proširiti ovaj pokret na cijelu radničku klasu. Ovo je od najveće važnosti, jer kako smo i naveli ranije, represija protiv studenata samo je dio šireg plana za uvođenje mjera štednje koje će pogoditi sve radnike.

Studentska federacija CLASSE objavila je na svojim stranicama poziv svim radnicima na generalni socijalni štrajk. Ovo je važan korak unaprijed, ali mora postojati konkretan plan kako bi ovo postala stvarnost. Niti radnici niti njihove organizacije ne smiju se ignorirati u planiranju ovakve akcije. Kao manifestaciju snage, sindikati moraju pozvati na 24 satni generalni štrajk u znak potpore studentima i protiv mjera štednje. Studentske udruge moraju istaknuti ovaj detalj kao centralni cilj za vrijeme svakog javnog obraćanja. Studenti moraju poslati svoju delegaciju na svaki sindikalni sastanak i lobirati za ovaj cilj. Jer ako radnici ne prepoznaju ovaj otpor, pokret će zasigurno propasti. Sindikat CSN već je pozvao na akciju, ovo je odlična prilika da studenti radnicima objasne svoje zahtjeve i da se zajedno krene u generalni štrajk u svrhu borbe koja je zajednička.
U svibnju 1968. u Parizu, studenti su organizirali zajedničke studentsko-radničke komitete solidarnosti. U mnogim situacijama nakon zasjedanja ovih komiteta, radnici su odložili svoje alate i pridružili se studentima. U konačnici radnici su počeli štrajkati i na temelju vlastitih zahtjeva. Ova lekcija iz 1968. mora biti implementirana i danas !

Uz širenje studenskog štrajka na radnike, također je nužno pokret proširiti i izvan nacionalnih granica. Na snazi je jedna odvratna zavjera od strane kanadskih i međunarodnih medija koji u potpunosti ignoriraju masovnu studentsku pobunu ili se samo fokusiraju na detalje nasilja.
Kanadski studenti i radnici ne smiju dopustiti da nas ove korporativne zavjere podjele, jer solidarnost se kuje u borbi. Masovne demonstracije organizirane su i u Torontu i drugim gradovima, sindikati u engleskom djelu Kanade donirali su već desetke tisuća dolara kako bi pomogli našem cilju. Organizacije CLASSE pravično je postupila kada je pozvala sve kanadske sindikate da pomognu. Studenti Quebeca više nisu sami.

Naravno, solidarnost nije jednosmjerna. Studenti u ostatku Kanade imaju puno za naučiti od ovog pokreta u Quebecu. U ostatku Kanade školarine su skoro dvostruko veće nego u Quebecu. Ta kriminalna činjenica stalno se koristila kao argument protiv studenata u Quebecu. Studenti u ostatku Kanade, na engleskom govornom području, moraju se početi boriti isto kao i studenti u Quebecu. Kanadska Studentska Federacija (CFS) koja je glavni predstavnik engleskih Kanađana, mora početi planiranje za masovne demonstracije i štrajkove, koristeći iskustva u Quebecu kao inspiraciju. Treba nam generalni otpor koji će nas sve osnažiti, a ne metoda "podjeli pa vladaj" koju koriste kapitalisti.

Iznad svega, moramo isticati kako je obrazovanje pravo svih, a ne privilegija. Obrazovanje mora biti besplatno i dostupno svima ! Neki će reći kako sistem nema dovoljno novca za to, a mi im odgovaramo - ako imate dovoljno za vojne zrakoplove, zatvore, korporativna spašavanja banaka i porezne olakšice za najveće kompanije, onda imate i novca za besplatno obrazovanje. Mi tvrdimo kako obrazovanje mora biti temeljno zagarantirano pravo i ukoliko kapitalistički sistem ne može osigurati to pravo, onda sistem valja mijenjati. Tvrde kako nemaju novca za pristojne plaće, poslove, javne ustanove, dok se u isto vrijeme produktivnost stalno povećava, a bogati postaju sve bogatiji. Svojim postupcima kapitalisti ruše vlastiti sistem. Uz borbu za besplatno obrazovanje, bolje radne uvjete, ovo mora biti i borba za socijalističko društvo koje je u stanju ove uvjete osiguravati na trajnoj bazi. Problem nije samo "neoliberalna" kapitalistička ideologija, ovo je kriza cjelokupnog sistema !

U konačnici, pozivamo na jedinstvo svih najboljih boraca - hrabru omladinu i klasno osviještene radnike - u svakom otporu i u svakom dijelu svijeta. Kao što smo iznijeli u samom uvodu, pobuna studenta u Quebec samo je jedna komponenta šire internacionalne borbe protiv kapitalističkih mjera štednje, kriza i ratova. Radnici i studenti će puno lakše izvojevati pobjede ukoliko se budu borili zajedno, dijelili iskustva i učili od pokreta u drugim zemljama. Od Grčke, Egipta, Venecuele pa do SAD-a i Kanade - izgradimo međunarodnu marksističku tendenciju koja će ujediniti sve radnike i studente. Pridružite nam se !"

Slobodni prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Preuzeto s originala: http://www.marxist.ca/canada/quebec/763-statement-on-the-quebec-student-strike-by-fightback-canada-and-la-riposte-quebec.html
datum objave originala: 1.5.2012

Izvori i reference:
marxist.ca

Komentari

(31):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +2
  savjest
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:20 | 14.05.2012.
  Evo, jedan podatak koji nam je stigo mailom, od nepoznatog autora, odlućili smo ga objaviti tako da svi vidite tko ustvari kontrolira svijet i sve što se na njemu događa. I mi smo se za pojedine države začudili, ali eto to su zadnji relevantni podaci koji se mogu pribaviti....  Rank country Debt - external Date of Information

  1 United States $ 13,450,000,000,000 30 June 2009 est.

  2 United Kingdom $ 9,088,000,000,000 30 June 2009 est.

  3 Germany $ 5,208,000,000,000 30 June 2009 est.

  4 France $ 5,021,000,000,000 30 June 2009 est.
  5 Netherlands $ 2,452,000,000,000 30 June 2009 est.

  6 Spain $ 2,410,000,000,000 30 June 2009 est.

  7 Ireland $ 2,387,000,000,000 30 June 2009 est.

  8 Japan $ 2,132,000,000,000 30 June 2009

  9 Luxembourg $ 1,994,000,000,000 30 June 2009 est.

  10 Switzerland $ 1,339,000,000,000 30 June 2009 est.

  11 Australia $ 920,000,000,000 31 December 2009 est.

  12 Canada $ 833,800,000,000 30 June 2009 est.

  13 Austria $ 832,400,000,000 30 June 2009 est.

  14 Sweden $ 669,100,000,000 30 June 2009 est.

  15 Hong Kong $ 631,100,000,000 30 June 2009 est.

  16 Denmark $ 607,400,000,000 30 June 2009 est.

  17 Greece $ 552,800,000,000 30 June 2009 est.

  18 Norway $ 548,100,000,000 30 June 2009 est.

  19 Portugal $ 507,000,000,000 30 June 2009 est.

  20 Russia $ 369,200,000,000 31 December 2009 est.

  21 Finland $ 364,900,000,000 30 June 2009 est.

  22 China $ 347,100,000,000 31 December 2009 est.

  23 Korea, South $ 333,600,000,000 31 December 2009 est.

  24 Turkey $ 253,200,000,000 31 December 2009 est.

  25 India $ 232,500,000,000 31 December 2009 est.

  26 Brazil $ 216,100,000,000 31 December 2009 est.

  27 Poland $ 201,200,000,000 31 December 2009 est.

  28 Mexico $ 177,000,000,000 31 December 2009 est.

  29 Indonesia $ 150,700,000,000 31 December 2009 est.

  30 Hungary $ 150,300,000,000 31 December 2009 est.

  31 United Arab Emirates $ 128,600,000,000 31 December 2009 est.

  32 Argentina $ 108,600,000,000 31 December 2009 est.

  33 Romania $ 95,480,000,000 31 December 2009 est.

  34 Kazakhstan $ 93,210,000,000 31 December 2009 est.

  35 Ukraine $ 88,920,000,000 31 December 2009 est.

  36 Israel $ 84,690,000,000 31 December 2009 est.

  37 Taiwan $ 82,680,000,000 31 December 2009 est.

  38 Czech Republic $ 76,830,000,000 31 December 2009 est.

  39 South Africa $ 73,840,000,000 30 June 2009 est.

  40 Saudi Arabia $ 72,450,000,000 31 December 2009 est.

  41 Qatar $ 63,160,000,000 31 December 2009 est.

  42 Philippines $ 62,730,000,000 31 December 2009 est.

  43 Chile $ 60,900,000,000 31 December 2009 est.

  44 Thailand $ 60,650,000,000 31 December 2009 est.

  45 New Zealand $ 58,920,000,000 31 December 2009 est.

  46 Croatia $ 55,500,000,000 31 December 2009 est.

  47 Slovenia $ 53,200,000,000 30 June 2009 est.

  48 Pakistan $ 52,120,000,000 31 December 2009 est.

  49 Iraq $ 50,290,000,000 31 December 2009 est.

  50 Bulgaria $ 49,280,000,000 31 December 2009 est.

  51 Malaysia $ 48,260,000,000 31 December 2009 est.

  52 Colombia $ 47,330,000,000 31 December 2009 est.

  53 Venezuela $ 43,410,000,000 31 December 2009 est.

  54 Latvia $ 38,010,000,000 31 December 2009 est.

  55 Lithuania $ 36,430,000,000 31 December 2009 est.

  56 Sudan $ 36,270,000,000 31 December 2009 est.

  57 Lebanon $ 34,470,000,000 31 December 2009 est.

  58 Kuwait $ 33,490,000,000 31 December 2009 est.

  59 Peru $ 30,040,000,000 31 December 2009 est.

  60 Egypt $ 28,450,000,000 31 December 2009 est.

  61 Serbia $ 26,240,000,000 2007 est.

  62 Vietnam $ 26,060,000,000 31 December 2009 est.

  63 Bangladesh $ 23,220,000,000 31 December 2009 est.

  64 Estonia $ 22,540,000,000 31 December 2009 est.

  65 Morocco $ 20,060,000,000 31 December 2009 est.

  66 Sri Lanka $ 19,450,000,000 31 December 2009 est.

  67 Cuba $ 19,440,000,000 31 December 2009 est.

  68 Singapore $ 19,200,000,000 31 December 2009 est.

  69 Iran $ 18,730,000,000 31 December 2009 est.

  70 Tunisia $ 18,110,000,000 31 December 2009 est.

  71 Monaco $ 18,000,000,000 2000 est.

  72 Belarus $ 17,080,000,000 31 December 2009 est.

  73 Ecuador $ 13,310,000,000 31 December 2009 est.

  74 Angola $ 12,830,000,000 31 December 2009 est.

  75 Uruguay $ 12,610,000,000 31 December 2009 est.

  76 Korea, North $ 12,500,000,000 2001 est.

  77 Cote d'Ivoire $ 12,080,000,000 31 December 2009 est.

  78 Panama $ 12,040,000,000 31 December 2009 est.

  79 Dominican Republic $ 11,850,000,000 31 December 2009 est.

  80 Jamaica $ 11,550,000,000 31 December 2009 est.

  81 El Salvador $ 11,510,000,000 31 December 2009 est.

  82 Bahrain $ 10,870,000,000 31 December 2009 est.

  83 Congo, Democratic Republic of the $ 10,000,000,000 2007 est.

  84 Nigeria $ 9,689,000,000 31 December 2009 est.

  85 Bosnia and Herzegovina $ 8,415,000,000 31 December 2009 est.

  86 Costa Rica $ 8,057,000,000 31 December 2009 est.

  87 Afghanistan $ 8,000,000,000 2004 est.

  88 Kenya $ 7,729,000,000 31 December 2009 est.

  89 Georgia $ 7,711,000,000 31 December 2008 est.

  90 Syria $ 7,621,000,000 31 December 2009 est.

  91 Guatemala $ 7,489,000,000 31 December 2009 est.

  92 Oman $ 7,474,000,000 31 December 2009 est.

  93 Burma $ 7,373,000,000 31 December 2009 est.

  94 Tanzania $ 7,070,000,000 31 December 2009 est.

  95 Jordan $ 6,715,000,000 31 December 2009 est.

  96 Libya $ 6,491,000,000 31 December 2009 est.

  97 Yemen $ 6,245,000,000 31 December 2009 est.

  98 Ghana $ 5,840,000,000 31 December 2009 est.

  99 Zimbabwe $ 5,821,000,000 31 December 2009 est.

  100 Bolivia $ 5,349,000,000 31 December 2009 est.

  101 Congo, Republic of the $ 5,000,000,000 2000 est.

  102 Nicaragua $ 4,700,000,000 31 December 2009 est.

  103 Macedonia $ 4,656,000,000 31 December 2009 est.

  104 Mauritius $ 4,567,000,000 31 December 2009 est.

  105 Nepal $ 4,500,000,000 2009 est.

  106 Armenia $ 4,470,000,000 30 June 2009 est.

  107 Ethiopia $ 4,229,000,000 31 December 2009 est.

  108 Mozambique $ 4,159,000,000 31 December 2009 est.

  109 Cambodia $ 4,157,000,000 31 December 2009 est.

  110 Moldova $ 3,970,000,000 31 December 2009 est.

  111 Uzbekistan $ 3,630,000,000 31 December 2009 est.

  112 Algeria $ 3,389,000,000 31 December 2009 est.

  113 Honduras $ 3,315,000,000 31 December 2009 est.

  114 Zambia $ 3,313,000,000 31 December 2009 est.

  115 Paraguay $ 3,310,000,000 31 December 2009 est.

  116 Liberia $ 3,200,000,000 2005 est.

  117 Laos $ 3,179,000,000 2006 est.

  118 Iceland $ 3,073,000,000 2002 est.

  119 Guinea $ 3,072,000,000 31 December 2009 est.

  120 Gabon $ 3,065,000,000 31 December 2009 est.

  121 Somalia $ 3,000,000,000 2001 est.

  122 Cameroon $ 2,929,000,000 31 December 2009 est.

  123 Mali $ 2,800,000,000 2002 est.

  124 Senegal $ 2,763,000,000 31 December 2009 est.

  125 Netherlands Antilles $ 2,680,000,000 2004 est.

  126 Azerbaijan $ 2,411,000,000 31 December 2009 est.

  127 Papua New Guinea $ 2,320,000,000 31 December 2009 est.

  128 Niger $ 2,100,000,000 2003 est.

  129 Trinidad and Tobago $ 2,079,000,000 31 December 2009 est.

  130 Madagascar $ 2,054,000,000 31 December 2009 est.

  131 Uganda $ 2,050,000,000 31 December 2009 est.

  132 Burkina Faso $ 1,840,000,000 31 December 2009 est.

  133 Tajikistan $ 1,805,000,000 31 December 2009 est.

  134 Botswana $ 1,651,000,000 31 December 2009 est.

  135 Sierra Leone $ 1,610,000,000 2003 est.

  136 Chad $ 1,600,000,000 2005 est.

  137 Mongolia $ 1,600,000,000 2008 est.

  138 Albania $ 1,550,000,000 2004 est.

  139 Turkmenistan $ 1,400,000,000 2009 est.

  140 Gaza Strip $ 1,300,000,000 2007 est.

  141 West Bank $ 1,300,000,000 2007 est.

  142 Seychelles $ 1,250,000,000 31 December 2009 est.

  143 Benin $ 1,200,000,000 2007 est.

  144 Burundi $ 1,200,000,000 2003 est.

  145 Namibia $ 1,184,000,000 31 December 2009 est.

  146 Central African Republic $ 1,153,000,000 2007 est.

  147 Malawi $ 1,091,000,000 31 December 2009 est.

  148 Belize $ 954,100,000 2008 est.

  149 Guinea-Bissau $ 941,500,000 2000 est.

  150 Bhutan $ 836,000,000 2009 est.

  151 Guyana $ 804,300,000 30 September 2008 est.

  152 Barbados $ 668,000,000 2003 est.

  153 Montenegro $ 650,000,000 2006 est.

  154 Gambia, The $ 628,800,000 2003 est.

  155 Maldives $ 589,000,000 2009 est.

  156 Lesotho $ 581,000,000 31 December 2009 est.

  157 Swaziland $ 534,000,000 31 December 2009 est.

  158 Suriname $ 504,300,000 2005 est.

  159 Aruba $ 478,600,000 2005 est.

  160 Djibouti $ 428,000,000 2006 est.

  161 Haiti $ 428,000,000 31 December 2009 est.

  162 Antigua and Barbuda $ 359,800,000 June 2006 est.

  163 Grenada $ 347,000,000 2004 est.

  164 Bahamas, The $ 342,600,000 2004 est.

  165 Cape Verde $ 325,000,000 2002 est.

  166 Sao Tome and Principe $ 318,000,000 2002 est.

  167 Saint Kitts and Nevis $ 314,000,000 2004 est.

  168 Eritrea $ 311,000,000 2000 est.

  169 Saint Lucia $ 257,000,000 2004 est.

  170 Comoros $

  Ukupan dug svih prelazi 59321 milijardi dolara. Dovoljno da se ozida skoro 600 kilometara zida širokog 1 metar i visokog jedan metar novčanicama od 100 dolara. Ne izgleda strašno. A da sad uključimo štampariju dolara koja štampa 150gramski papir 20,000 na sat. To je tek 3 tone na sat po stroju. Ta jedna mašina bi morala raditi 24 sata non stop 23 godine. Sa 23 mašine bi posao obavili u godinu dana.

  Samo se možemo diviti toj velikoj količini novaca koju treba vratiti. Dobra je riječ koju treba, ali istina je da taj novac nikad neće biti realno stvoren. A prema tome se ni ne može vratiti.

  Novac ne može biti realno stvoren jer FED, ECB i ostale centralne banke po zakonu ne smiju raditi beskamatnu emisiju preko državnih proračuna.

  Dobro je da imamo Grču pa da iz njenog primjera vidimo kuda sve vodi. Da bi vratili dug morali bi sve što su napravili sa pozamicom vratiti i još kamate. Tj. Čak i kad bi mogli vratiti glavnicu vratili bi se u stanje prije podizanja kredita sa saldom manjim za kamate. A da su onda imali toliko novaca koliko sada trebaju platiti kamata vjerojatno i ne bi dugo uzimali kredit. Bolje rečeno da bi vratili dug bez prodaje zemlje morali bi pasti doslovce na prosjački štap i vjerojatno ostati uopće bez gotovine u opticaju. Nemoguće je vratiti porezima ono što je profitom zarađeno. Trebli bi sve profite i zarade oduzeti (osim onoga što je potrošeno u inozemstvu) da bi skupili što više novca. Nikakvi porezi ih ne mogu spasiti jer sustav ne producira novi novac. Jedino iz trgovinskog suficita mogu otplatiti dugove.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +8
  FKZ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:00 | 4.05.2012.
  WOW !! ne mogu da vjerujem da su napokon pokazali muda sjeverne komsije SAD-a koji su godinama nijemi pratioci njihove politike, ova stvar je dobra iako ce tesko proci jer ce se urotiti cijeli kapitalisticki svijet protiv njih zato jer su koristili termin "marksizam" koji itekako boli kapitalisticke fasiste. Svim srcem podrzavam pobunu i nadam se da cu da dozivim globalnu revoluciju !
  Prikaži cijeli komentar
 3. -2
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:17 | 4.05.2012.
  @Sikert: 16:30 04.05.12'
  Zašto pravedno društvo ujedininjenih studenate radnika
  i uopće dobrih ljudi nazivaš "markstističkom tendencijom"
  ~~~~~~~~~~~~~~~
  Jesi li ti procitao clanak uopce?
  Zadnju recenicu.... mozda?
  Jesi li vidio da je bilo pod navodnicima? Mozda iz nekog razloga sto to ja ~ citiram?!

  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:13 | 4.05.2012.
  @Sikert: 16:30 04.05.12'
  Što ima loše u tome da "medicinski doktor" (ma što taj izraz značio)
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Znas, necu se hvaliti sa mojim Hrvatskim jezikom, nit mi je maternji jezik, nit ga govorim svakodnevno... (u stvari, vrlo, vrlo rijetko)... Ja ne prevodim svoje misli na engleski, vec sa engleskog na hrvatski... Ako razumijes sto hocu reci?
  Pod pojmom "medicinski doktor" sam podrazumijevao lijecnika (Doctor of Medicine is a doctoral degree for physicians)... dok sa druge strane mozes imati Dr teologije... ili ekonomije... ili filozofije... ili............
  Prikaži cijeli komentar
 5. +3
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:30 | 4.05.2012.
  [email protected]

  Da.Siguran sam da je kapitalizmu odzvonilo.
  Zašto pravedno društvo ujedininjenih studenate radnika
  i uopće dobrih ljudi nazivaš "markstističkom tendencijom"
  Što ima loše u tome da "medicinski doktor" (ma što taj izraz značio) ima istu plaću kao vozač tramvaja? Misliš da bi svi ljudi tada htjeli biti vozači tramvaja.
  Da, trebamo malo raditi i zaraditi toliko da možemo časno živjeti.
  Zbog čega zdravstveno osiguranje i školovanje ne bi po tebi trebali biti besplatni za svakog čovjeka bilo gdje u svijetu.
  I ne. Nikada nećemo svi biti isti. Pametniji će biti uvijek bogatiji. Oni koji više rade također. Ali oni koji manje rade zaraditi će dovoljno za slobodan i dostojanstven život.

  Kad ćeš shvatiti da je od pohlepe, gramzljivosti i bahatosti, oslobođen čovjek - dobar čovjek. Takav, dobar čovjek (kakav ti nikada nećeš biti) beskrajno je KREATIVAN,i kao takav u većini je na ovoj planeti. I jedina garacija razvoja i opstanka civilizacije.

  Ponešto o tome pročitaj i pogledaj na :http://patriotpokret.com.hr/
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  neonsky
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:38 | 4.05.2012.
  Sretno...pokazite nam kako se to radi !!!!
  Prikaži cijeli komentar
 7. -4
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:03 | 4.05.2012.
  @ADO: 11:11 04.05.12'
  Kapitalzmu je definitivno odzvonilo.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Mislis?
  Znaci gotovo je?!
  "Od Grčke, Egipta, Venecuele pa do SAD-a i Kanade - izgradimo međunarodnu marksističku tendenciju koja će ujediniti sve radnike i studente."
  Napravit ce *novi komunisticki* poredak. Svi cemo biti jednaki! Malo cemo radit, a puno zaradit. Medicinski doktor ce zaraditi isto kao i vozac tramvaja. Zdravstveno osiguranje ce biti besplatno i moci ces ga koristiti bilo gdje u svijetu.
  I svi cemo biti sretni.
  Do trenutka kad se probudimo. Jednakosti nikada nije bilo, a nit ce biti. Onaj koji vise radi, vise ce zaraditi... A pametniji ce radit manje, od drugoga... I opet zaradit vise,
  A sve ostalo, je bacanje piljevine u oci, masama.
  Prikaži cijeli komentar
 8. -6
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:44 | 4.05.2012.
  @Wlado: 07:14 04.05.12'
  U svezi BackToMotika, Primjedbe i ostalih trollova...
  ~~~~~~~~~~~
  I ja sam "troll" zato jer ne mislim kao ti?
  Jer vjerujem da je Zapad jos uvijek bolji od Istoka?!
  Da je svaka boja bolja od 'crvene'?!
  Prikaži cijeli komentar
 9. +3
  ADO
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:11 | 4.05.2012.
  Kapitalzmu je definitivno odzvonilo. Neki novi sistem će se roditi, ali iz pepela starog dekadentnog kapitalizma. Samouništenje kapitalizma će pripremiti teren za novu paradigmu, ali to samoništenje neće biti nimalo ugodno a ni brzo. Trajat će dugo, srušit će sve nade i vjeru u civilizaciju, smanjit će broj ljudi na planetu za 80-ak i više posto ( smanjit će se odma i emisija ugljen dioksida, postojeće rezerve nafte će biti tamam, svi će biti stambeno zbrinuti itd itd. Novi sistem će čovjeka tretirati kao istraumatiziranu budalu sa kojom treba zbilja nježno kako bi amnezirala apokaliptične promjene ( kao što smo zaboravili i sve ranije promjene sistema.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +1
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:53 | 4.05.2012.
  Ako će biti kao i u drugim državama, opet će to biti jalovi prosvjedi. Jedno je volja, a drugo znanje kako to provesti. Bilo koja vlada Kanade koja je slizana sa krupnim kapitalom neće provesti zahtijeve studenata. Da bi se zahtijevi proveli, mora se ukinuti ekspanzija novca preko kredita. A o tome nema ni riječi.

  advance.hr/forum/t153/jalovost-borbe-protiv-neolibrea...
  Prikaži cijeli komentar
 11. 0
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:36 | 4.05.2012.
  Kanada je dobra za život i mnogi su se iselili i ostali, također i dio moje rodbine.... Ovo mi je malo sumnjivo, treba pričekati i ne oduševljavati se na prvu. Lako je moguće da iza ovog stoje upravo lobiji neoliberalističkog sustava upravljanja.... Zašto bi u takvoj zemlji došlo do ovako organizirane i dobro financirane pobune, a ne recimo u nekoj što nosi teret obespravljenosti godinama.... Sve mi je to vrlo čudno, moguće je da se aktivizam prelio iz Latinske Amerike.... Je.i ga, meni to sve smrdi na podvalu....
  Prikaži cijeli komentar
 12. +1
  Gordi Albion
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:44 | 4.05.2012.
  Ono što mene brine je da neoliberalni bankari kad god dođu u krizu to rješavaju indukovanim nasiljem. A to znači nove ratove. I tu postoji jedno pravilo: dubina krize je direktno proporcionalna intenzitetu indukovanog rata. A pošto je trenutna kriza ogromna, Rusi u Kalinjin gradu izmještaju rakete za preventivni napad. Da se razumijemo: i Rusi su dio bankarskog svjetskog induktora. Nisu oni nikakvi heroji sa druge strane. Naprotiv. Oni su još od Lenjina i uništenja Romanovih dio iste priče.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +8
  goodvibe
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:10 | 4.05.2012.
  Prosvjednici su bili miroljubivi za razliku od murje koja je bila na rubu incidenta non stop, gađali su rulju gumenim metcima. Interesantna je informacija koja je procurula u javnost, na samo osiguranje se troše milijuni (spominje se brojka od preko 40 mil. dolara)jer murje ima u luđačkim količinama, dok za bitne stvari kao što je obrazovanje-za to nema love. Moš mislit, samo interes kapitala igra, dobro je da se ljudi dižu, dao Bog da i se i Hrvatska probudi ovako.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +3
  Wlado
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:14 | 4.05.2012.
  Za drage korisnike ADvance portala:
  U svezi BackToMotika, Primjedbe i ostalih trollova, pogledajte na izaogledala.com/v2/2915-kako-se-obraniti-od-internets...
  Toliko.
  Prikaži cijeli komentar
 15. -3
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:45 | 4.05.2012.
  @edintheking: 18:01 03.05.12'
  Za razliku od Amerike stopa kriminala im je puno manja,imaju besplatno zdravstvo,skolstvo izgleda nije bas "sareno" sto se da primjetit iz ovih informacija,ljudi nisu "bolesni" poput amerikanaca....
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Ma nije Amerika bas takva, kao sto si to ljudi zamisljaju... Kao prvo, pucanstvo u US je mnogo vece... Vise ljudi, vise problema. I necu da tvrdim da Kanada nije lijepa zemlja, ali i ona ima svojih problema... No ima i lijepih mjesta u Americi
  Prikaži cijeli komentar
 16. +5
  Acemaster
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:34 | 4.05.2012.
  Uf, nezgodno opće raspoloženje u Kanadi, a ja taman predao papire za vizu... Možda bolje da ostanem u "lijepoj našoj", kod nas nema općih prosvjeda, onda mora da se kod nas ipak puno bolje živi nego tamo...
  Prikaži cijeli komentar
 17. +1
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:37 | 3.05.2012.
  Meni se cini da i bankari stoje iza ove price, cim se spominje marksizam. Ako se rasturi kapitalizam u smislu da se imovina uzme od tih korporatistickih idiota, a ostane vrh elite da drma svijetom ili dijelom svijeta, opet ce biti 'vec vidjeno'. Nadam se da ce se ovaj puta ici do kraja, i ne dozvoliti da ista ekipa ukrade revoluciju.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +4
  cenzor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:48 | 3.05.2012.
  Dragi Kanađani, samo naprijed! Svakim novim štrajkom, svakim novim javnim pokazivanjem neslaganja sa tlačiteljima svih boja, dolazimo do točke gdje nema prepreke koja se neće moći riješiti! Nova svijest se budi, pomozimo svi na svoj način njezinom širenju...
  Prikaži cijeli komentar
 19. +4
  mario110
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:35 | 3.05.2012.
  bravo za Kanađane.krenuli su tako masovno i organizirano jer su obrazovani i svijesni situacije.
  Prikaži cijeli komentar
 20. +2
  Dekkers
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:57 | 3.05.2012.
  :applause:

  Prikaži cijeli komentar
 21. +10
  Dragan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:16 | 3.05.2012.
  @edintheking
  to ti je prosto, u americi je školovanje već strahovito skupo, pa niko ne sme ni da pisne inače će ga izbaciti, a kredit će morati da otplati nekako... osim toga je špijunaža na fakultetima jako dobro razvijena, pa se svaka ideja bunta iseče (ako treba i bukvalno) pre nego što se bilo šta uradi.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +6
  kurda
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:04 | 3.05.2012.
  Fosili se boje novi ideja kojih ne mogu kontrolirati. Mladi ljudi drugačije razmišljaju i u sebi imajo mnogo više ljudskosti od fosila koji zajevabaju cileji svijet. Ali nažalost na pod zemlju odlaze kao i svi ostali. Pomazimo jedni drugima, skinimo teror za vlasti. Jer će nas kapiztalizam (grabizam) vratiti u kameno doba.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +2
  FKZ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:50 | 3.05.2012.
  babylon more pati, covjecanstvo mora rasti :)
  Prikaži cijeli komentar
 24. +19
  remorker
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:09 | 3.05.2012.
  Svaka čast studentima iz Quebeca, kad bi se barem na cijelom svijetu ljudi imali toliku razinu svijesti pa da stvari krenu nabolje.
  Prikaži cijeli komentar
 25. +17
  kevedinka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:08 | 3.05.2012.
  Globalno se nesto kuha,a i vrijeme je.Domaci izdajnici su jutros pokazali na cijoj su strani kad su silom isli na bračke radnike.Fasistu Cacica mogu i razumjeti.U novoj konfiguraciji on je zgazeni brabonjak,ne gine mu ćelija najmanje po jednom osnovu i on se noktima drzi za svoju slamku.A taj nesretni Milanovic ce biti veliki,ali zasluzeni gubitnik kada se preokret desi.Vec ga vidim kako se brani kako je on ustvari tu bio slucajno,kako su drugi donosili odluke,kako je on samo...Zlocin zasluzuje kaznu.
  Prikaži cijeli komentar
 26. 0
  edintheking
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:01 | 3.05.2012.
  primjedba:
  Nisam zivio,ali poznajem mnostvo ljudi koji zive u Americi i u Kanadi,i ogromna je razlika u njihovom zadovoljstvu drzavom,Kanada i Amerika su nebo i zemlja...Za razliku od Amerike stopa kriminala im je puno manja,imaju besplatno zdravstvo,skolstvo izgleda nije bas "sareno" sto se da primjetit iz ovih informacija,ljudi nisu "bolesni" poput amerikanaca....i zbog svih tih informacija mi je cudno da se desavaju ovakve stvari,ali eto ovdje se radi o jednoj grani,i nezadovoljstvo je ocito opravdano...valjda ce se izboriti za to sto traze.
  Prikaži cijeli komentar
 27. +5
  vladosch
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:39 | 3.05.2012.
  montrealgazette.com/CLASSE+rejects+government+offer/6...

  Ovdje je vijest o tome, ali kada bolje pogledam na dnu gdje ljudi ostavljaju komentare sve nemogu vjerovati da ima ljudi koji su protiv besplatne školarine i kao uvjereni su da moraju plačati da se održi vrijednost tog fakulteta, pa katastrofa. Pa kada će fakultet biti besplatan država će plačati tvoje troškove odnosno tvog djeteta i moći ćeš bolje i kvalitetnije živjeti, ne mogu vjerovati da ima ljudi koji to ne razumiju.
  Prikaži cijeli komentar
 28. +9
  Dodson
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:29 | 3.05.2012.
  Svakako se slažem sa studentima Kanade. Školovanje tj. znanje je neophodno i treba biti besplatno! Osobno sam završio Management i nemam 2g. radnog iskustva koje su mi potrebne da nađem posao.. mislim... tko tu koga??? CAPITALISM ISN'T WORKING! Another world is possible! nema smisla da se nastavi u ovakvom kapitalističkom okruženju jer ćemo za 20-ak godina ostati bez hrane i pitke vode, a do tada živjeti "kao što to katolički svećenici vole reći" KAO OVCE i pobiti pola stanovništva cjelokupne planete sa nuklearnim oružjem. Krajnje je vrijeme za rušenje korporacija i Zaustavljanja ratova koji se vode radi novca, jer ovako se više ne može.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +13
  Gabon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:22 | 3.05.2012.
  @edintheking
  Mislim da su u proglasu sve rekli :)
  "Na snazi je jedna odvratna zavjera od strane kanadskih i međunarodnih medija koji u potpunosti ignoriraju masovnu studentsku pobunu"
  Prikaži cijeli komentar
 30. -4
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:19 | 3.05.2012.
  @edintheking ~ koliko dugo si zivio u Kanadi, ili Americi, ako smijem, pitat
  Prikaži cijeli komentar
 31. 0
  edintheking
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:12 | 3.05.2012.
  Iznenaduje me to za Kanadu,jer Kanada je stvarno za razliku od npr. Amerike daleko bolja za zivot,i ljudi koji tamo zive su poznati kao,kako da kazem miroljubljivi,mirni,opusteni tako nesta u tom fazonu...pa mi je ovo cudno se desava.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.