Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Pogled iz Mahačkale: Kako se umirio Dagestan

PIŠE:
Objavljeno:

Mnogo se govori o Čečeniji i odnosu ove sjevernokavkaske republike prema središtu Ruske Federacije, Moskvi. Njezin čelnik Ramzan Kadirov vrlo je važna osoba u ruskoj unutarnjoj kao i vanjskoj politici. No, podjednako važna sjevernokavkaska republika jest Dagestan. Radi se o zemlji koja je smještena nekako između središta ruskoga pravoslavlja i muslimanskog Bliskog istoka. Dapače, kad puše sjeverac u Dagestanu, zovu ga Ivan. Kad puše južni vjetar, ime mu je Muhamed. Sav se taj dijapazon različitosti najbolje uočava u središtu Dagestana, glavnom gradu Mahačkali. Grad s oko 600 tisuća ljudi smješten je na obali Kaspijskog jezera, a u svijetu je poznat kao grad gdje je pobjegao Tamerlan Carnajev, jedan od braće koja su izvršila bombaški napad na Bostonskom maratonu. U Mahačkali su bili njihovi roditelji i Tamerlan ih je posjetio 2011. i 2012. Nije čudo što ga se nije tamo tražilo; Dagestan je početkom ovoga desetljeća bio smatran najopasnijim mjestom Europe.

U to doba je Mahačkala bila obilježena svakodnevnim nasiljem kriminalaca i ekstremista. Ministar unutarnjih poslova Dagestana Adilgerej Magomedtagirov ubijen je u lipnju 2009. dok je bio na jednom vjenčanju u Mahačkali. Bombaški i drugi napadi bili su usmjereni prema svakome tko čini sastavni dio državnih sigurnosnih snaga. Poduzetnici su bili metom otmica religijskih fundamentalista. Takav krug represije i nasilja omogućio je ekstremnim islamistima plodno tlo za regrutaciju terorista. Rutinski su bili napadi takvih ekstremista na trgovine koje su prodavale alkohol.

Posljednjih godina, međutim, puno se toga promijenilo u Dagestanu. Sigurnosno stanje je sada daleko bolje, što je razvoj temeljen na ruskim unutarnjim politikama prema gospodarstvu i pobunjenicima, u skladu s međunarodnim razvojem situacije na Bliskom istoku i u Ukrajini. Subvencije Sjevernom Kavkazu i dalje su glavni udio proračuna ove republike, iako je u usporedbi s federalnim područjima ruskog Dalekog istoka i Sibira Dagestan dobio manje novca po glavi stanovnika. Isto se može reći i u usporedbi s Čečenijom i Ingušetijom. Još 2011. je tadašnji ruski predsjednik, a danas premijer Dmitrij Medvjedev govorio kako je glavna boljka Dagestana iznimno velika korupcija, pa se zamahala borba protiv te pošasti, iako se pazilo da se ne diraju osobe izravno povezane s Kremljom. Posebno je medijski bilo zapaženo uhićenje Saida Amirova, dugogodišnjeg gradonačelnika Mahačkale i jednog od glavnih moćnika Dagestana, koji je vladao zemljom putem političkog patronatstva.

Od 2010. do 2016. broj žrtava u Dagestanu pao je sa 685 na 204. Sigurnost je i dalje važna u republici. Lokalno sjedište Ministarstva unutarnjih poslova, pored glavnoga gradskoga trga, iznimno je štićeno, te niti jedan automobil ne može lako proći kroz prepreke postavljene ispred glavnog ulaza. Na samom glavnom trgu primjetne su duge puške, a na svim prilaznim putevima Mahačkali su brojne policijske kontrole. Sve to opisuje grad koji ima zasigurno nekih milijun stanovnika, među kojima su pripadnici nekoliko desetaka etničkih zajednica. Dagestan je najheterogenija ruska federalna republika, zemlja u kojoj niti jedna etnička zajednica nema većinu. Najveći broj, 75 posto stanovništva, čine pripadnici sjevernokavkaskih naroda, među kojima su Avari, Dargini, Lezgini, Laki i Tabasarani. Potom 21 posto Dagestanaca čine turkijski narodi, kao što su Kumiki, Azeri i Nogaji. Najzad, Rusa ima 3,6 posto. Unutar svake te skupine se često mogu naći podskupine koje su podjednako važne za društveni, povijesni i politički razvoj Dagestana. Primjerice, pojedinačno najveća etnička skupina su Avari (29,4 posto stanovništva prema popisu stanovništva iz 2010), ali i oni se dijele na Botlike, Ande, Ahvahe, Ceze i desetak drugih podskupina. Iako Rusi čine malen postotak građana, ipak je ruski prvi službeni jezik republike i lingua franca među svim ostalim etničkim zajednicama. Naziv republike znači 'zemlja planina' i time izbjegava etničko određivanje državnoga imena. Ustav republike jamči zaštitu interesa svih dagestanskih naroda kao svoje temeljno načelo. To je vrlo delikatna ravnoteža koja je i u prošlosti imala svoju cijenu.

Dagestan je rodno mjesto legendarnog kavkaskog borca Imama Šamila, koji se u 19. stoljeću borio s čečenskim i dagestanskim borcima protiv širenja Ruskoga carstva. I Čečenija i Dagestan ga i dalje smatraju svojim nacionalnim herojem. Kad su boljševici preuzeli kontrolu nad Kavkazom početkom 1920-ih, Dagestan je postao autonomnom sovjetskom republikom u Ruskoj Federaciji. Tijekom razdoblja staljinizma, narodi Dagestana su se uspjeli obraniti od masovnih deportacija koje su zadesile njihove susjede Čečene. Nakon pada Sovjetskog Saveza, republika je ostala lojalna Rusiji, ali pojedine regije su postale poznate po svojem bezvlašću i korupciji. Organizirani kriminal je cvjetao, uz nasilje i otmice. U devedesetima su te napetosti bile najjače. Separatisti iz Čečenije otvoreno su vodili svoje oružane operacije u Dagestanu, a 1995. i 1996. su u nekoliko navrata osvojili bolnice u gradovima Budenovsk i Kizlijar, te bolesnike držali kao taoce. Mnogi građani su poginuli.

Dugo je ova republika bila ogrezla u islamističke pobune, ponekad i separatizam i etničko nasilje u devedesetima. Među mnogobrojnim militantnim organizacijama ističe se Šarijat Džamaat, odgovorna za mnogo nasilja u Dagestanu. Većina tih napetosti ukorijenjene su u unutarnjem muslimanskom sukobu između tradicionalnih sufijskih skupina koje zagovaraju sekularnu vlast, te nedavno uvedenih selefijskih učitelja koji žele implementirati šerijatski zakon u Dagestanu. Tako je jedno islamsko tijelo u kolovozu 1999. proglasilo nezavisnost Dagestana i Čečenije te pozvalo muslimane na oružanu borbu protiv Rusije. Čečeni su prešli granicu i poduprli Dagestan, ali su ruske snage slomile pobunu kroz nekoliko tjedana. I napad na moskovsku podzemnu željeznicu u ožujku 2010. izvršen je iz Dagestana. Za tu akciju, u kojoj je poginulo 39 osoba, Moskva je optužila Magomeda Vagabova, kojega su ruske snage ubile u Dagestanu u kolovozu 2010.

Danas se te podjele teško vide u Mahačkali, koja nastoji biti moderan grad. Većinom je to odraz mladih Dagestanaca koji su živjeli, radili i putovali u druge dijelove Rusije. Nekadašnje socrealističke građevine poznate kao hruščevki (po Nikiti Hruščovu, koji je naredio izgradnju masovnih stambenih blokova u pedesetima i šezdesetima i koje se sada ruše diljem bivšeg Sovjetskog Saveza) polako ali sigurno nestaju iz urbanog dizajna Mahačkale, a zamjenjuju ih moderni neboderi. No, podjednako kao i u drugim tranzicijskim zemljama, stalno se krše urbanistički planovi i grade se nedozvoljeno na sve strane, osobito na jugoistočnom dijelu grada, uz Kaspijsko jezero i prema susjednom gradu Kaspijsku. U samom središtu Mahačkale nove građevine stoje tik uz sovjetske zgrade, pa čak i one iz carskog razdoblja. Ovaj urbanistički kaos donekle opisuje i politički život Dagestana.

Osim što se pokušavaju očuvati različiti stilovi gradnje kako bi se očuvala i razvila etnokulturna različitost dagestanskih naroda, što je posao posebnog republičkog Ministarstva za nacionalna pitanja, ove stare i nove fasade nastoje provesti kulturnu i simboličku politiku dagestanske pripadnosti Rusiji. U skladu s istočnim kultovima ličnosti, na glavnom gradskom trgu postavljene su goleme slike ruskog predsjednika Vladimira Putina i dagestanskog predsjednika Ramazana Abdulatipova. Na fasadi Ministarstva za nacionalna pitanja koči se Putinov citat: 'Vidjevši kako brane svoju zemlju i Rusiju, još više volim Dagestan i Dagestance'. S druge strane trga je Abdulatipov citat koji podupire Putinovo vodstvo u najsudbonosnijim danima dagestanske republike: 'Od planina Dagestana, počeo je svoj posao ujedinjavanja Rusije i obnove njezine suverenosti i ponosa'. Nisu to samo patetični oblici istočnog poštivanja svojih vođa. Jača prisutnost središnje državne uprave iz Moskve i pad nasilja u posljednjih nekoliko godina. Pozicija Rusije u Dagestanu, kao i obrnuto, je sigurnija nego ikada prije u poslijesovjetskom razdoblju. Budućnost Dagestana možda nije sasvim jasna, posebice s povratkom boraca iz Daeša na Sjeverni Kavkaz, ali je vidljivo zadovoljstvo Dagestanaca u razvoju i rastu svoje zemlje. Dagestan ima važne naftne i plinske rezerve, te velike potencijale ribarstva u Kaspijskom jezeru, međutim organizirani kriminal stvorio je od ove republike jednu od najsiromašnijih područja Rusije. Urbane i društvene promjene mogle bi se pokazati najboljim receptom za održavanje mira i sigurnosti u brojnim ruskim federalnim republikama.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.