Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Militarističke predispozicije: pozivi za angažmanom njemačke ratne mornarice protiv Sirije

25 Objavljeno:

Aktualna sirijska kriza pobuđuje razne vojne ideje, utjecajne ličnosti u Njemačkoj očito nisu iznimka. Početkom mjeseca njemački list Süddeutsche Zeitung objavio je analizu pod naslovom "Prema realističkoj njemačkoj sigurnosnoj politici" u kojoj se poziva na participaciju njemačke mornarice u vojnoj intervenciji protiv Sirije.
Autor, Thomas Spreckmann, profesor političkih znanosti sa sveučilišta u Bonnu i redovni kolumnist u listovima kao što su Die Zeit i Tagesspiegel, smatra kako bi njemačka mornarica trebala odigrati ključnu ulogu u ovoj, potencijalnoj, vojnoj intervenciji, prenosi WSWS.

Speckmann navodi kako se situacija u Siriji kontinuirano pogoršava i kako bi uskoro, ukoliko se kriza nastavi, vojna intervencija mogla postati "humanitarna nužnost". Zahtijeva da njemačka federalna vlada "preispita svoje stavove prema potencijalnoj vojnoj intervenciji" i da se pokrene pitanje na koji bi način njemačke oružane snage mogle efektivno sudjelovati u sirijskom konfliktu.

Speckmann upozorava kako zračne i kopnene snage nisu dovoljno pripremljene zbog vojne modernizacije koja se stalno odgađa, no, ističe Speckmann, mornarica je u potpunosti spremna.
Također smatra kako bi "slanje vojnih brodova" bila politička odluka koja bi se doma lakše prihvatila, nego slanje kopnene vojske i zračnih snaga.
Za Speckmanna, uloga njemačke mornarice je sasvim "logičan potez pošto je Njemačka zemlja fokusirana na izvoz u vrijeme globalizacije kada se preko 80% transporta vrši brodskim prometom".

Speckmannovi komentari pokazuju dvije stvari - da je vojna intervencija već dio diskursa njemačkih elita, ali također pokazuje i rastući njemački militarizam, kojem su nametnute brojne restrikcije nakon Drugog svjetskog rata. Dva desetljeća nakon njemačkog ujedinjenja, slanje njemačke mornarice da bi se osigurali njemački ekonomski interesi naziva se "sasvim prirodno".
Na službenim web stranicama njemačke mornarice istaknuto je kako je otvoreno more "najvažniji njemački ekonomski temelj" na kojem se odvija "gotovo 70% njemačkog uvoza i izvoza". Kao visoko industrijalizirana zemlja fokusirana na izvoz kojoj nedostaje sirovih materijala, "Njemačka je posebno ovisna o konstantom priljevu nužnog uvoza kako bi mogla funkcionirati ekonomski i politički", ističe se na stranicama mornarice.

Njemačka mornarica je već angažirana u operacijama na Rogu Afrike, nalazi se ispred libanonske obale i na širem Mediteranu. Njemački ministar obrane, Lothar de Mazière, glavni je zagovornik obnove njemačkih vojnih snaga. U ovoj debati mornarica je i dalje glavna tema - prvi čovjek mornarice, Admiral Axel Schimpf, ističe kako je potrebno mornaricu reformirati kako bi postala "moderna, fleksibilna i spremna za angažman bilo gdje na svijetu". U sklopu mornarice bi se, prema planovima reforme, trebalo nalaziti 55 brodova i 40 zrakoplova.

1. travnja 2012 implementiran je "Dresdenski dekret" kojime se ministru obrane daje daleko veće ovlasti no što ih je imao ranije. Dekret nalaže kako bi "kao najviše pozicionirani dužnosnik Bundeswehra ima direktnu kontrolu nad svim vojnicima i svim operacijama". Nadalje, novi dekret ističe kako "operativno i taktičko vodstvo sada prelazi u kontrolu vojne komande koja dobiva veću autonomiju".
Drugim riječima, Dresdenski dekret anulira stavku njemačkog Ustava u kojem se jasno ističe "važnost politike ispred vojske". Ovim dekretom situacija postaje doslovno inverzna.

Prema ugovoru iz Potsdama u ljeto 1945. Njemačkoj se eksplicitno zabranjuje pravo na imanje vojske i vojnog izvršnog vrha. Desetak godina kasnije, unatoč otporu od strane brojnih zemalja, Njemačkoj je ponovno dopušteno da formira vojsku, ali izvršni vrh je imao male ovlasti. Sve te limitacije se s vremenom sistematski ukidaju.

Njemački ministar vanjskih poslova, Guido Westerwelle, postao je žestoki kritičar svih "režima" koji ne odgovaraju tipičnoj pro-zapadnoj agendi. Da li će Njemačka poslušati savjet Speckmanna i angažirati mornaricu u slučaju rata u Siriji, još nije poznato, no, zna se kako u njemačkim krugovima mnogi smatraju kako je izostanak njemačkih snaga u invaziji na Libiju bila "vanjskopolitička pogreška".
Jučer je njemački list Financial Times Deutshland (FTD) u reportaži naveo kako će Berlin postati "glavni centar za planiranje obnove Sirije nakon potencijalnog rušenja predsjednika Bashar al-Assada", prenosi WSWS.

Nadalje, prije nekoliko dana list Der Spiegel otkrio je kako Njemačka izrađuje specijalne nuklearne podmornice za Izrael (vidi: Der Spiegel istraživanje o operaciji "Samson": Njemačka prodaje Izraelu podmornice specijalno dizajnirane za nuklearno oružje).
Sve veći njemački utjecaj u vojnom sektoru svakako bi trebao svih zabrinuti. Svaki militarizam je zabrinjavajući, no, mnogi će se složiti, kada isti dolazi iz Njemačke, konotacije su pomalo drugačije.

Izvori i reference:
wsws.org Süddeutsche Zeitung Financial Times Deutshland

Komentari

(25):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  Svijetlost
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:51 | 24.08.2012.
  Gore sam napisao krivi podatak vlada Njemačke danas za svoj pantagruelski dug, koji je po procjenama znanstvenih ana- litičara prešao granicu od 8 biliona, mora svjetskim danis- tokratima po jednoj sekundi izdvojit 11 tisuća evra iz svoga dr5žavnog proračuna, za 6 godina zbog ekspotencija- lne progresije kamata taj dug će se za dva puta povečati, dakle na 22 tisuće evra.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +4
  Svijetlost
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:36 | 3.08.2012.
  Što ta fašistička nacistička pederska svinja Westerwelle kaki, zar Njemci nisu u dva svjetska rata poubijali 60 miliona lju- di jer ta nacistička svinja može to da zaboravi, ma o kakoj demokraciji ta sotona govori, kad prosijećni radnik u Njemač- koj mora nekoliko poslova prihvatiti kako bi prehranio obi- telj, dok mu Merkel fašisti svaki euro otimaju da bi platili te monstruozne dugove sada trenutno po minuti mora savezna vlada u Berlinu 11000 tisuća euro izdvojiti iz proračuna da bi platili dug danistokratima. A za slijedeći 6 godima pošto kamate imaju ekspotencijalni progresivni niz se preduplavaju taj dug će iznosti 22ooo ti- suće eura. No, da ostanem na temi oko moguće vojne interve- ncije Njemačke na Siriju. Ovdje ću navesti rijeći bivšeg mi- nistra rata Franz-Josefa Straußa 1949 u predizbornoj kampanji za prvi njemački parlament " prije neka mi nestane desna ruka,neg će ponovo jedan Njemac za vođenje rata uzeti oružje u ruke. Worte von Franz Josef Strauß von 1949 im Wahlkampf zum ersten Bundestag " Eher fällt mir der rechte Arm ab als das je wieder ein Deutscher zum Kriegführen eine Waffe in die Hand nimmt."I evo ti čuda Deutsche krvoločna kršćansko demmo- kratska unija CDU zaželila se krvi, mater im fašističku, ovdje ne mislim na Njemački narod, jer sam tamo upoznao zaista divne i plemenite ljude, nego tu bandu fašističku koju vodi ta koza Merkel.


  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  musa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:57 | 14.06.2012.
  amerikanci su majstori za propagandu.oni potrose milijarde da zamaskiraju istinu.ako zivite u americi,znate kako dobro zivi velika vecina bijelih amerikanaca-kuce od 200 m2 i vece,pune svega,5-6 auta,motorcikli,dzet-ski,...tako da amere nije ni tesko uvjeriti da je napad na neku zemlju neophodan.prva stvar koju marinci urade u agresiji na neku zemlju je da zauzmu banke-rezerve zlata,srebra,deviza,...sve ide za ameriku.onda stizu rude i nafta-iz afganistana to su litijum i bakar,u vrijednosti nekih 3 trilliona dolara(3.000 milijardi).iz egipta su izvukli nekih 7 trilliona dolara tokom mubarakove vladavine 1980-2010.na taj nacin ameri mogu priustiti sav ovaj luksuz i zato im se ne odustaje od ratova.odvratni ljudi.
  Prikaži cijeli komentar
 4. 0
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:51 | 14.06.2012.
  Svedoci smo laganog ali sigurnog uspostavljanja vermahta četvrtog rajha. Istorija se očigledno ponavlja.Novi nemački vođa neće ponoviti grešku koju je napravio hitler ratujući na sve četiri strane sveta.Sada postoje tri opcije nemačkih osvajačkih apetita.Prva je i na žalost po nas najrealnija prodor četvrtog rajha na jug preko Baalkana na Bliski istok.Druga je direktni sukob sa UK, a treća prodor na istok i sukob sa Rusijom.Ove dve poslednje opcije su manje verovatne jer su švabe dovoljno realne da ne idu na jačeg od sebe jer se mora imati u vidu da bi iza UK stale SAD,a Rusija je i sama po sebi prevelik zalogaj.Sve u svemu ovde se nama ne sprema ništa dobro.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  gmzonit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:46 | 13.06.2012.
  odavno su vec krenuli potiho, malo po malo. Rusi raspravljaju o prijedlogu zakona kojim bi se ruskoj vojsci dozvolilo da djeluje van granica, i to ce ovima logicno biti prijetnja. Ne volim rat niti krv niti spavanje u sumi, nadam se da to necemo dozivjeti.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +8
  Bob-Kanada
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:58 | 12.06.2012.
  Dabogda ti Špekmanu i jaranima ti, i vašim ženskima, kako se to kaže narodski u be-ha, podmornice, razarači, ajkule & sidro bili na grobu! a, duhovi onih pobijenih koji čekaju vašu smrt, da vas pohode redovito!
  Prikaži cijeli komentar
 7. +1
  Pravda
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:39 | 12.06.2012.
  Jučer je njemački list Financial Times Deutshland (FTD) u reportaži naveo kako će Berlin postati "glavni centar za planiranje obnove Sirije nakon potencijalnog rušenja predsjednika Bashar al-Assada", prenosi WSWS.

  Kako teroristi sebi otvaraju poslove....
  Prikaži cijeli komentar
 8. +2
  direktor svemira
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:08 | 12.06.2012.
  nijemci su nesposobni ratnici..to je povijest dokazala..
  oni su dobri biznismeni,organizirani radnici,ali vojska definitivno nije za njih..
  Prikaži cijeli komentar
 9. +8
  abraham64
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:50 | 12.06.2012.
  sagradite novi Bismarck i preorite Izrael,
  to ce biti garancija trajnog mira na bliskom istoku
  Prikaži cijeli komentar
 10. +7
  Dinko-Z
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:37 | 12.06.2012.
  ima samo jedan problem, rusi i nijemci imaju doista dobre odnose. i svaki put kada rusima nešto ne bi pasalo, njemačka bi bila suzdržana. primjer: libija, gruzija
  Prikaži cijeli komentar
 11. +6
  edo_faca
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:15 | 12.06.2012.
  Svi bi oni da se ogrebu o Siriju...Ali ne da se Assad tek tako.
  simian: Kapitalizam ce da postoji dokle god mu to narod bude dozvoljavo,tako svaki sistem...Ali istina je da nece jos dugo...jer narod koliko god da je potlacen,jednom mora reci dosta,i reci ce.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +3
  insomniaziran
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:58 | 12.06.2012.
  dobro su zamaskirali zašto bi slali mornaricu a ne kopnenu vojksu ili zrakoplovstvo.

  ThyssenKrupp Marine želi zaraditi.


  kao što su zarađivali u svim ratovima zadnjih 300tinjak godina.

  thyssenkrupp-marinesystems.com/

  dovoljno im je viditi logo
  Prikaži cijeli komentar
 13. +17
  abaluye
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:48 | 12.06.2012.
  Lihvarske banke nas pljačkaju, grabežljivi kapitalisti nas tlače i u toj silnoj borbi za preživljavanje od mjeseca do mjeseca, ne primjećujemo da svijet klizi u novu katastrofu.

  Rat prizivaju oni koji u njemu nikada nisu bili (bankari, političari, generali), ali za njih postoje moderna skloništa i u njima udobne fotelje. U ratu nema apsolutno ničega romantičnog ili avanturističkog, jer rat je smrt, bijeda, očaj i plač. Ljudi svih zemalja svijeta bi trebali odbaciti oružje i reći ne tim huškačkim idiotima, kojima smo dopustili da vladaju našim životima i od nas prave budale!

  Vjerujte, kad bismo onima koji od rata profitiraju (bankari, političari, generali) rekli da sami ratuju ako žele, rata doista nikada ne bi bilo.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +7
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:44 | 12.06.2012.
  Propaganda se zahuktava i očito se ne sprema ništa dobro. Članak iz današnjeg Večernjeg: vecernji.hr/vijesti/assadove-snage-tenkovima-kao-zive...
  Assadove snage tenkovima kao žive štitove voze djecu!
  A-ha, moš mislit! U Jutarnjem neki bilderi koje Daily Mail predstavlja kao pripadnike one milicije navodno "pod steroidima" kolju i ubijaju sve pred sobom.
  Isto kao u Libiji, vojnici, viagra, silovanja...
  Stišću zlikovci! Spremaju se za napad, garant! Ovo je sad samo pridobivanje javnosti na konsenzus po pitanju vojne intervencije protiv Sirijske države i naroda!
  Prikaži cijeli komentar
 15. +3
  Seg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:32 | 12.06.2012.
  Traum vom Heiligen Römischen Reichs Deutscher wahr werden würde, freiwillig oder mit Gewalt
  Heil!
  (Germanski san o svetom rimskom carstvu će obistiniti milom ili silom)
  Prikaži cijeli komentar
 16. +4
  JureM
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:32 | 12.06.2012.
  Game of Thrones - nova sezona.
  Prikaži cijeli komentar
 17. +6
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:30 | 12.06.2012.
  Sad još samo nedostaje moler iz Austrije i here we go again!
  Prikaži cijeli komentar
 18. +2
  prevareni do bola
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:29 | 12.06.2012.
  youtube.com/watch?v=1W-nX2Ne1Tg&feature=g-vrec
  Prikaži cijeli komentar
 19. +3
  prevareni do bola
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:22 | 12.06.2012.
  hahahahhaha
  ovo postaje sve interesantnije
  ajde neka puste švaba sa lanca
  hahahhaa,umjesto da im čep stave oni ga maze
  hahahaah
  jaše švaba crnog konja
  hahah
  Prikaži cijeli komentar
 20. +8
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:21 | 12.06.2012.
  p.s. i to kolektivno!!!
  Prikaži cijeli komentar
 21. +13
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:20 | 12.06.2012.
  ljudi, imam neki neugodan osjećaj da smo , da izvinete na izrazu najebali!
  Prikaži cijeli komentar
 22. +3
  čovjek leptir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:19 | 12.06.2012.
  Njemačkom upravljaju Zionisti,stoga me ovo uopće ne čudi
  Prikaži cijeli komentar
 23. +5
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:18 | 12.06.2012.
  Na službenim web stranicama njemačke mornarice istaknuto je kako je otvoreno more "najvažniji njemački ekonomski temelj" na kojem se odvija "gotovo 70% njemačkog uvoza i izvoza". PAMETNOME DOSTA!
  Prikaži cijeli komentar
 24. +14
  simian
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:15 | 12.06.2012.
  Ubijanje zbog "ekonomskog interesa"

  Kapitalizam je definitivno pri samom vrhuncu svog postojanja!
  Prikaži cijeli komentar
 25. +7
  zerotolerancija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:13 | 12.06.2012.
  jos su samo oni falili pa da cirkus bude kompletan--hicko se polako povampiruje i pokazuje svoje zube
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.